Веднага ще уточня, че става въпрос за солени, коктейлни овесени бисквитки. Като основа на shortbreads, в този вариант вкусът им е ароматно маслен, крехък и не прекалено солен. Чудесни са като допълнение към млечни пастети, сирена и деликатесни риби. И типично в шотлански стил са питателни и много калорични.
Овесените ядки са на особена почти в Шотландия. По тези географски ширини пшеницата не може да узрява (заради повишената влажност на въздуха) и затова овесът и ечемикът са култури, по-популярни от житото и традиционната закуска е овесената каша - солена или сладка.
Имах идея да изчакам с публикацията до 25 януари, когато шотландските общности по света и приятелите на шотландската култура отбелязват рождението на романтичния поет Робърт Бърнс, но избрах да я представя сега, с една типична шотландска поговорка
„Този, който изпитва неуважение към храната, е глупак“ .
Овесените ядки са на особена почти в Шотландия. По тези географски ширини пшеницата не може да узрява (заради повишената влажност на въздуха) и затова овесът и ечемикът са култури, по-популярни от житото и традиционната закуска е овесената каша - солена или сладка.
Имах идея да изчакам с публикацията до 25 януари, когато шотландските общности по света и приятелите на шотландската култура отбелязват рождението на романтичния поет Робърт Бърнс, но избрах да я представя сега, с една типична шотландска поговорка
„Този, който изпитва неуважение към храната, е глупак“ .
Адаптирано от LCBO.
Продукти за 24 коктейлни бисквитки:
½ ч.чаша /от 240 мл./ фини овесени ядки
1 ч.чаша брашно, използвах типово
1 с.л. светла кафява или обикновена захар
¼ ч.л. сол
1/8 ч.л. сода
½ ч.чаша меко масло
1 яйчен белтък
Овесените ядки се смилат фино в кухненски пасатор, добавят се брашното, солта и содата. С няколко пулсирания се обединяват. Поставя се нарязаното на парченца масло и сместа се миксира до вид на дребни трохи. Накрая се поставя и белтъкът, като се оформя на бързо маслена тестета топка. Оставя се в хладилника за около час.
Разточва се кора с дебелина около 4-5 мм., изрязват се бисквитки с форма по желание и поставят във фризер за около 10 мин.
Фурната се загрява на 190С.
Пекат се върху пекарска хартия за около 13-15 мин., до леко покафеняване и изваждат върху решетка за охлаждане.
Аз оставих малка част от белтъка /с който след леко разбиване/, намазах бисквитките преди печене и поръсих със семена от сусам, мак и лен.
Сервирах ги с пасиран млечен пастет от тези продукти, може и друг.
Млечен пастет
½ ч.чаша топено сирене
½ ч.чаша сирене крема
½ ч.чаша заквасена сметана
½ ч.чаша репички
¼ ч. чаша пресен лук
¼ ч. чаша пресен копър
1 с.л. зехтин
½ ч.л. лимонова кора
сол на вкус
1 скилидка чесън /по желание/
Разточва се кора с дебелина около 4-5 мм., изрязват се бисквитки с форма по желание и поставят във фризер за около 10 мин.
Фурната се загрява на 190С.
Пекат се върху пекарска хартия за около 13-15 мин., до леко покафеняване и изваждат върху решетка за охлаждане.
Аз оставих малка част от белтъка /с който след леко разбиване/, намазах бисквитките преди печене и поръсих със семена от сусам, мак и лен.
Сервирах ги с пасиран млечен пастет от тези продукти, може и друг.
Млечен пастет
½ ч.чаша топено сирене
½ ч.чаша сирене крема
½ ч.чаша заквасена сметана
½ ч.чаша репички
¼ ч. чаша пресен лук
¼ ч. чаша пресен копър
1 с.л. зехтин
½ ч.л. лимонова кора
сол на вкус
1 скилидка чесън /по желание/
Харесахме ги и с прясни топки моцарела.
Опитайте...
Дианка, много ми допадат. Ще ги направя скоро :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав неделен ден!
Бисквитки с овес...мммм, от любимите ми, Бърнс и млечен пастет, страхотия!
ОтговорИзтриванеТова е то, доброто начало за неделя!
Сърдечни поздрави, Ди :)
Освен да повториш съчетанието, Диди :)
ОтговорИзтриванеМного ми харесват бисквитките; солените бисквити мога да хрупам по всяко време.
Но твоето предложение с млечен пастет е вече наслада за небцето, не набързо схрускани бисквитки :) А и с предложената рибка :))) чаша бяло вино да предложа ? :))
Хубава неделя и успешна нова седмица, Диди!
assolutamente deliziosi e molto versatili.devono essere deliziosi!
ОтговорИзтриванеLi trovo deliziosi davvero una bella ricetta, ciao e felice giorno
ОтговорИзтриване6te gi opitam :-) sinat mi gi vidja i si gi haresa :-) pozdravi
ОтговорИзтриванеДианка, твоите бисквитки и на Пепи ролцата са невероятна комбинация :)
ОтговорИзтриванеА за 25 януари ще ни предложиш нещо ново за автора на :
"Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж..."
и още много незабравими стихове!
Прегръдки и хубава нова седмица!
Чудни овесени бисквитки, Диди!
ОтговорИзтриванеДиетични и хранителни!
А пастета е невероятен - ароматен и разяждащ!
Поздрави и усмихната неделя!
Здравей Дианка!За много години, здрава, весела и щастлива да си! Все така вкусноп да ухае при теб! Искам да споделя, че след като прочетох рецептата едва се удържам да не се инсталирам в кухнята и да започна да я приготвям! Супер вкусноооо!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Чудесни са, Ди, а снежковците са много сладки!
ОтговорИзтриванеОбичам овесени ядки, така че това предложение със сигурност ще ми допадне вкусово.
Интересна е комбинацията между тези бисквитки и риба, пастет и репички - доста свежо звучи!
Хубава нова седмица :)
Всичко поднесено от теб, Диани, е наслада за сетивата! Бисквитите изглеждат много апетитни, а пастета е мечтание! И след такъв финес и стил, седмицата ми започва с усмивка :-)
ОтговорИзтриванеСпорна и усминхата седмица и на теб, Диани :-)
They look so delicious I have to try them. :)
ОтговорИзтриванеДиди, страхотно предложение.
ОтговорИзтриванеСоленките са много апетитни.
Пожелания за успешна седмица.
ЧУдесно изглеждат ,Диди!
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица!
Разкошни са, Диани!
ОтговорИзтриванеОбичам такива продукти...а ти ги съчетаваш и приготвяш по неповторим начин!
С усмивка
Мария
Диди невероятна си - такава хубава идея са тия бисквитки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Сърдечен поздрав!
Прекрасни са, а и сигурно са и толкова вкусни, Диди! Поднесла си ги както винаги с много фантазия и финес!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави
lucy,
ОтговорИзтриванеStefania,
Andrea,
Thanks a lot!
I'm glad you like.
Greetings and a hug, Diana
Много ви благодаря момичета!
Зори,
Ива,
Пепи,
Design Elements,
Дани,
Роси,
Маги,
Ина,
Милена,
Таня,
Краси,
Мария,
Мария,
Ева,
много са мили вашите коментари.
Да се извиня за късното модериране, но гадни вируси тормозеха моето семейство тази седмица.
Сега вече с време и удоволствие ще разгледам вашите изкушения.
Зарадвахте ме,
желая ви здраве и усмивки и много щастие, Диана