Трудно ми е да започвам с увод, след макар и кратко прекъсване, но пък винаги ми е много приятно, когато приготвям десерти. Почти постоянно съм в търсене на нещо ново, различно, по-добро и ... шоколадово за съботно-неделния десерт. Имам може би цяла колекция от предложения, идеи и рецепти - за години напред. В повечето анонси се акцентира на богатия вкус, мека структура, бързина и лекота на изпълнение. Следва неизбежното мото - "най-доброто, което някога сте опитвали". И този сладкиш е от типа на многовариантните шоколадови смеси. Аз промених някои съставки и пропорции, но запазих концепцията и ни хареса. Наистина сочен, с нежна комбинация от вкусове и аромати, и с малко по-различна глазура.
Шоколадово - кафеен сладкиш с глазура
Продукти: за 9 порции
1½ ч.чаши /от 240мл./ брашно
1 ч. чаша захар
¾ ч. л. бакпулвер
¾ ч. л. сода за хляб
½ ч. л. сол
30 грама тъмен шоколад
1/3 ч.чаша ароматно какао
2 с. л. масло
1 ч. чаша кафе тип "капучино"
½ ч. чаша олио
1 яйце
1 с. л. кафеен ликьор
Глазура:
½ ч. чаша захар
4½ ч. л. царевично нишесте, използвах с аромат "шоколад"
1/8 ч. л. сол
30 гр. неподсладен шоколад, едро нарязан, аз използвах 50 гр.
½ ч. чаша горещо кафе или вода
4½ ч. л. масло /30 гр.
½ ч.л. ванилия екстракт /използвах кафеен ликьор
В купа се смесват брашното, какаото, захарта, бакпулвера, содата и солта. Разтопява се маслото с шоколада на водна баня или в МВ. Отделно се смесват капучиното, олиото и яйцето. Добавят се течните съставки към сухите и разбъркват само до хомогенизиране. Накрая се прибавя и шоколадовата смес и ликьора.
Фурната се загрява на 160С.
Сместа се излива се в намазана или покрита с пекарска хартия 20 см. квадратна тавичка Пече се на 35 -40 минути или докато клечка за зъби поставена в близост до центъра ще излезе чиста. Охлажда се напълно върху решетка.
За глазурата:
В тенджера се комбинират захарта, царевичното нишесте, сол и шоколада, и разбъркват с кафето до смесване. Оставя се да заври на средна температура и се разбърква, докато сместа се сгъсти. Маха се от огъня, разбърква се с маслото и ванилията или друг аромат.
Още топла, глазурата се разлива върху сладкиша.
След нейното охлаждане се нарязва на пастички.
Може да се гарнира с още шоколад, сметана или сладко.
Оригиналната рецепта е Moist Chocolate Cake Recipe.
Опитайте...
Фурната се загрява на 160С.
Сместа се излива се в намазана или покрита с пекарска хартия 20 см. квадратна тавичка Пече се на 35 -40 минути или докато клечка за зъби поставена в близост до центъра ще излезе чиста. Охлажда се напълно върху решетка.
За глазурата:
В тенджера се комбинират захарта, царевичното нишесте, сол и шоколада, и разбъркват с кафето до смесване. Оставя се да заври на средна температура и се разбърква, докато сместа се сгъсти. Маха се от огъня, разбърква се с маслото и ванилията или друг аромат.
Още топла, глазурата се разлива върху сладкиша.
След нейното охлаждане се нарязва на пастички.
Може да се гарнира с още шоколад, сметана или сладко.
Оригиналната рецепта е Moist Chocolate Cake Recipe.
Опитайте...
Този сладкиш ме остави без думи, толкова вкусен изглежда.:)
ОтговорИзтриванеКогато започнах да поддържам блога си, никак не обичах подобни силно какаови десерти, но покрай вашите прекрасни изпълнения си промених вкусовите предпочитания.:)
Много е хубаво, поздравявам те!
gözlerimi tariften alamadın en kısa zamanda denemek isterim. muhteşem . Türkiye İstanbul'dan sevgiler
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Вероника!
ОтговорИзтриванеТвоите сладки изкушения ме оствят без думи...
В къщи са любители на шоколадовия вкус и на още шоколад, така, че най-често правя такива десерти.
Поздрави и хубава неделя, Диана
Saglıklımutfak,
Thanks for your visit and comment.
Will be very glad you like this idea
greetings, Diana
Many thanks to Diana. I would like to ask you something. Recipe 1 / 2 cup salt to wonder if google says is the wrong turning. This rate was much more than me. I wanted to ask.
ОтговорИзтриванеПреглъщам, Дианка :)
ОтговорИзтриванеИмаш страхотни шоколадови сладкиши, и този е страхотен.
Прегръдка от мен и хубав неделен ден!
Saglıklımutfak,
ОтговорИзтриванеThere is definitely an error in your translation -
salt in publication is 1 / 2 teaspoon salt in dough and 1 / 8 teaspoon salt / this clip is about 1 / in the glaze.
You can use as a reference and the original recipe
http://www.tasteofhome.com/Recipes/Moist-Chocolate-Cake-7
Sincerely, Diana
Благодаря ти, Зори!
Аз харесах твоите овесени бисквитки с боровинки.
Прегръдка и хубава неделя, Диана
Thanks again:)
ОтговорИзтриванеSaglıklımutfak,
ОтговорИзтриванеGreetings and nice weekend Diana
Диди, страхотно шоколадово изкушение!
ОтговорИзтриванеС аромат на шоколад, кафе и ванилия!
С много интересна и различна глазура, потекла примамливо по стената на сладкиша!
Поздрави и хубава вечер!
Така и не разбрах кой го изяде и за мен нямаше.Сигурно Мечо Пух
ОтговорИзтриванеHo visto la foto di questa torta, e la mia fantasia ha iniziato a volare, vorrei che una fettina di questo favoloso dolce si materializzasse davante a me...
ОтговорИзтриванеComplimenti! Buona domenica Daniela.
Прекрасен е сладкишът и сигурна съм, че е невероятно вкусен, Диди! Любимата ми комбинация от кафе и шоколад със сигурност ще ме накара съвсем скоро да изпробвам рецептата. Благодаря ти, за невероятната наслада!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер
Дианка, на този сладкиш и тези безумно апетитни снимки едва ли някой ще остане безразличен :)
ОтговорИзтриванеИ ние обичаме шоколадови десерти!
Прегръдки и хубава неделя!
Диани.....изглежда зашеметяващо!Обожавам такива следкиши...шоколадови и сочни.Поздравления!
ОтговорИзтриванеУсмихнат и слънчев уикенд!
О,как се е разтекъл шоколада ... изумително апетитно!Страхотен сладкиш Диди!Днес ще го направя,че синът ми точно такива обича.Даже го започвам вече. ...
ОтговорИзтриванеОх, размечтах се към кафето да добавя и едно парченце от това шоколадово вълшебство....
ОтговорИзтриванеВеликолепен сладкиш, Ди!
Ди, този Сладкиш, с изкусително потеклата глазура, със сочната и плътна текстура, може просто да побърка някого, и то само гледайки фотографиите! :) Разкошно!
ОтговорИзтриванеМного хубава седмица ти желая! :))
Ау, страхотия!!! Отвътре прилича на mud cake, който често правя вкъщи, но твоето предложение е къде-къде по-ниско калорично. Поздравления за резултата и благодарности за рецептата. Ще се направи обезателно за шокохолиците вкъщи.
ОтговорИзтриванеСнимките и декорацията са прекрасни :)
Много шоколадово и много вкусно!!!
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно, както и всичко останало, де :))
О, десерт като за шокохолици :-) Изглежда като нежно шоколадово мечтание, Диани! Особено тази лъскава глазура го прави още по- неустоим!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Това изкушение е в състояние да ме накара да го направя, дори и при положение, че не обичам шоколадови сладкиши:) Все пак в комбинация с кафе, определено си заслужава да се пробвам!
ОтговорИзтриванеСамо едно мога да кажа - прекрасен е!
ОтговорИзтриванеМного изкусително предложение, Диди!
Сърдечен поздрав и пожелание за чудесна нова седмица!
Daniela, thanks for the comments!
ОтговорИзтриванеWe will provide you a piece.
Greetings and good week, Diana
Роси,
Лилия,
Ева,
Дани,
Нанита,
Йоли,
Ива,
Вили,
Ина,
Илианка,
Милена,
Руми,
Лети,
Благодаря ви много!
При нас комбинацията кафе и шоколад е любима. А съм и чела, че кафето посилва аромата и вкуса на шоколада. Ще се радвам да ви допадне тази идея за неделен сладкиш.
Поздрави за всяка една от вас;
спорна, хубава и слънчева нова седмица, Диана
I love coffee and chocolate and I think I would love this cake. :) It looks wonderful. :)
ОтговорИзтриванеКакъв хубав сладкиш си ни предложила, Диана! Обичам сочни сладкиши, а някои около мен обичат шоколадови :). Благодаря ти за рецептата! Поздрави и хубави януарски дни!
ОтговорИзтриванеAndrea,
ОтговорИзтриванеthanks for the comments!
Greetings and hugs, Diana
Благодаря, Мира!
И ние обичаме много шоколадови сладкиши, и като че повечето ги обичат...
Поздрав и много усмивки, Диана
заплелнена съм! ще го пробвам днес. имам 2 въпроса обаче /понеже имам малко момиченце в къщи, няма още 2 години/ мога ли да заменя какаото в полза на кафето? т.е. 1 ч.ч. какао и 1/3 ч.ч. кафе? дали би се развалила магията така? и въпрос № 2, ако вместо олио сложа масло в сладкиша проблем ли ще е?
ОтговорИзтриванемного приятен сладкиш! а може ли да издадете тайната как шоколадовата глазура е заела такава съвършенна форма? не мисля, че сте заглаждали с лъжица, определено :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте Irini, благодаря за избора и съжалявам за по-късния отговор:
ОтговорИзтриване* да, можете да замените течността капучино с друга напитка - напр. от вида какао;
*няма проблем и да замените олиото с масло;
* няма тайна за глазурата - както съм споменала, тя се излива още топла, когато е по-летлива и се вижда как се е стекла по страните. Може да опитате на накланяте леко сладкиша, докато сместа се разстели равномерно.
Сърдечни поздрави и усмихнат ден, за вас и малкото ви слънчице, Диана
няма проблем, аз и без това не устоях и го приготвих преди вашият отговор. сложих по-леко кафе и като резултат не се усещаше много. замених и олиото с масло. глазурата ми не се разля така перфектно /не знам защо, но като добавих маслото не беше толкова летлива/, но като го нарязох на пастички и декорирах, имаше съвсем изкушаващ вид :) и най-важното, любимият, за когото беше предназначен много го хареса, така че няма как да не ви благодаря :)
ОтговорИзтриванепоздрави!
Много ме радвате отново, irini!
ОтговорИзтриванеАз съзнавам отговорността, която носи всяка една публикувана рецепта, именно заради такива моменти. Това е една наша цел, да покажем отношение и да радваме близките си чрез храната. Чудесно е, че сте успяла, щастливец е вашия съпруг!
Благодаря много,
сърдечни поздрави, хубави и усмихнати дни, Диана