събота, 15 януари 2011 г.

Шоколадово - кафеен сладкиш с глазура

Трудно ми е да започвам с увод, след макар и кратко прекъсване, но пък винаги ми е много приятно, когато приготвям десерти. Почти постоянно съм в търсене на нещо ново, различно, по-добро и ... шоколадово за съботно-неделния десерт. Имам може би цяла колекция от предложения, идеи и рецепти - за години напред. В повечето анонси се акцентира на богатия вкус, мека структура, бързина и лекота на изпълнение. Следва неизбежното мото - "най-доброто, което някога сте опитвали". И този сладкиш е от типа на многовариантните шоколадови смеси. Аз промених някои съставки и пропорции, но запазих концепцията и ни хареса. Наистина сочен, с нежна комбинация от вкусове и аромати, и с малко по-различна глазура.


Шоколадово - кафеен сладкиш с глазура

Продукти: за 9 порции
1½ ч.чаши /от 240мл./ брашно
1 ч. чаша захар
¾ ч. л. бакпулвер
¾ ч. л. сода за хляб
½ ч. л. сол
30 грама тъмен шоколад
1/3 ч.чаша ароматно какао
2 с. л. масло
1 ч. чаша кафе тип "капучино"
½ ч. чаша олио
1 яйце
1 с. л. кафеен ликьор

Глазура:
½ ч. чаша захар
4½ ч. л. царевично нишесте, използвах с аромат "шоколад"
1/8 ч. л. сол
30 гр. неподсладен шоколад, едро нарязан, аз използвах 50 гр.
½ ч. чаша горещо кафе или вода
4½ ч. л. масло /30 гр.
½ ч.л. ванилия екстракт /използвах кафеен ликьор

В купа се смесват брашното, какаото, захарта, бакпулвера, содата и солта. Разтопява се маслото с шоколада на водна баня или в МВ. Отделно се смесват капучиното, олиото и яйцето. Добавят се течните съставки към сухите и разбъркват само до хомогенизиране. Накрая се прибавя и шоколадовата смес и ликьора.
Фурната се загрява на 160С.
Сместа се излива се в намазана или покрита с пекарска хартия 20 см. квадратна тавичка Пече се на 35 -40 минути или докато клечка за зъби поставена в близост до центъра ще излезе чиста. Охлажда се напълно върху решетка.


За глазурата:
В тенджера се комбинират захарта, царевичното нишесте, сол и шоколада, и разбъркват с кафето до смесване. Оставя се да заври на средна температура и се разбърква, докато сместа се сгъсти. Маха се от огъня, разбърква се с маслото и ванилията или друг аромат.


Още топла, глазурата се разлива върху сладкиша.


След нейното охлаждане се нарязва на пастички.
Може да се гарнира с още шоколад, сметана или сладко.


Оригиналната рецепта е Moist Chocolate Cake Recipe.

Опитайте...

31 коментара:

  1. Този сладкиш ме остави без думи, толкова вкусен изглежда.:)
    Когато започнах да поддържам блога си, никак не обичах подобни силно какаови десерти, но покрай вашите прекрасни изпълнения си промених вкусовите предпочитания.:)
    Много е хубаво, поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  2. gözlerimi tariften alamadın en kısa zamanda denemek isterim. muhteşem . Türkiye İstanbul'dan sevgiler

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, Вероника!
    Твоите сладки изкушения ме оствят без думи...
    В къщи са любители на шоколадовия вкус и на още шоколад, така, че най-често правя такива десерти.
    Поздрави и хубава неделя, Диана

    Saglıklımutfak,
    Thanks for your visit and comment.
    Will be very glad you like this idea
    greetings, Diana

    ОтговорИзтриване
  4. Many thanks to Diana. I would like to ask you something. Recipe 1 / 2 cup salt to wonder if google says is the wrong turning. This rate was much more than me. I wanted to ask.

    ОтговорИзтриване
  5. Преглъщам, Дианка :)
    Имаш страхотни шоколадови сладкиши, и този е страхотен.
    Прегръдка от мен и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Saglıklımutfak,
    There is definitely an error in your translation -
    salt in publication is 1 / 2 teaspoon salt in dough and 1 / 8 teaspoon salt / this clip is about 1 / in the glaze.
    You can use as a reference and the original recipe
    http://www.tasteofhome.com/Recipes/Moist-Chocolate-Cake-7
    Sincerely, Diana

    Благодаря ти, Зори!
    Аз харесах твоите овесени бисквитки с боровинки.
    Прегръдка и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Saglıklımutfak,
    Greetings and nice weekend Diana

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, страхотно шоколадово изкушение!
    С аромат на шоколад, кафе и ванилия!
    С много интересна и различна глазура, потекла примамливо по стената на сладкиша!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Така и не разбрах кой го изяде и за мен нямаше.Сигурно Мечо Пух

    ОтговорИзтриване
  10. Ho visto la foto di questa torta, e la mia fantasia ha iniziato a volare, vorrei che una fettina di questo favoloso dolce si materializzasse davante a me...
    Complimenti! Buona domenica Daniela.

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасен е сладкишът и сигурна съм, че е невероятно вкусен, Диди! Любимата ми комбинация от кафе и шоколад със сигурност ще ме накара съвсем скоро да изпробвам рецептата. Благодаря ти, за невероятната наслада!
    Прегръдки и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка, на този сладкиш и тези безумно апетитни снимки едва ли някой ще остане безразличен :)
    И ние обичаме шоколадови десерти!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Диани.....изглежда зашеметяващо!Обожавам такива следкиши...шоколадови и сочни.Поздравления!
    Усмихнат и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  14. О,как се е разтекъл шоколада ... изумително апетитно!Страхотен сладкиш Диди!Днес ще го направя,че синът ми точно такива обича.Даже го започвам вече. ...

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, размечтах се към кафето да добавя и едно парченце от това шоколадово вълшебство....
    Великолепен сладкиш, Ди!

    ОтговорИзтриване
  16. Ди, този Сладкиш, с изкусително потеклата глазура, със сочната и плътна текстура, може просто да побърка някого, и то само гледайки фотографиите! :) Разкошно!
    Много хубава седмица ти желая! :))

    ОтговорИзтриване
  17. Ау, страхотия!!! Отвътре прилича на mud cake, който често правя вкъщи, но твоето предложение е къде-къде по-ниско калорично. Поздравления за резултата и благодарности за рецептата. Ще се направи обезателно за шокохолиците вкъщи.

    Снимките и декорацията са прекрасни :)

    ОтговорИзтриване
  18. Много шоколадово и много вкусно!!!
    Изглежда страхотно, както и всичко останало, де :))

    ОтговорИзтриване
  19. О, десерт като за шокохолици :-) Изглежда като нежно шоколадово мечтание, Диани! Особено тази лъскава глазура го прави още по- неустоим!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  20. Това изкушение е в състояние да ме накара да го направя, дори и при положение, че не обичам шоколадови сладкиши:) Все пак в комбинация с кафе, определено си заслужава да се пробвам!

    ОтговорИзтриване
  21. Само едно мога да кажа - прекрасен е!
    Много изкусително предложение, Диди!
    Сърдечен поздрав и пожелание за чудесна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Daniela, thanks for the comments!
    We will provide you a piece.
    Greetings and good week, Diana

    Роси,
    Лилия,
    Ева,
    Дани,
    Нанита,
    Йоли,
    Ива,
    Вили,
    Ина,
    Илианка,
    Милена,
    Руми,
    Лети,
    Благодаря ви много!
    При нас комбинацията кафе и шоколад е любима. А съм и чела, че кафето посилва аромата и вкуса на шоколада. Ще се радвам да ви допадне тази идея за неделен сладкиш.
    Поздрави за всяка една от вас;
    спорна, хубава и слънчева нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. I love coffee and chocolate and I think I would love this cake. :) It looks wonderful. :)

    ОтговорИзтриване
  24. Какъв хубав сладкиш си ни предложила, Диана! Обичам сочни сладкиши, а някои около мен обичат шоколадови :). Благодаря ти за рецептата! Поздрави и хубави януарски дни!

    ОтговорИзтриване
  25. Andrea,
    thanks for the comments!
    Greetings and hugs, Diana

    Благодаря, Мира!
    И ние обичаме много шоколадови сладкиши, и като че повечето ги обичат...
    Поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  26. заплелнена съм! ще го пробвам днес. имам 2 въпроса обаче /понеже имам малко момиченце в къщи, няма още 2 години/ мога ли да заменя какаото в полза на кафето? т.е. 1 ч.ч. какао и 1/3 ч.ч. кафе? дали би се развалила магията така? и въпрос № 2, ако вместо олио сложа масло в сладкиша проблем ли ще е?

    ОтговорИзтриване
  27. много приятен сладкиш! а може ли да издадете тайната как шоколадовата глазура е заела такава съвършенна форма? не мисля, че сте заглаждали с лъжица, определено :)

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте Irini, благодаря за избора и съжалявам за по-късния отговор:
    * да, можете да замените течността капучино с друга напитка - напр. от вида какао;
    *няма проблем и да замените олиото с масло;
    * няма тайна за глазурата - както съм споменала, тя се излива още топла, когато е по-летлива и се вижда как се е стекла по страните. Може да опитате на накланяте леко сладкиша, докато сместа се разстели равномерно.
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден, за вас и малкото ви слънчице, Диана

    ОтговорИзтриване
  29. няма проблем, аз и без това не устоях и го приготвих преди вашият отговор. сложих по-леко кафе и като резултат не се усещаше много. замених и олиото с масло. глазурата ми не се разля така перфектно /не знам защо, но като добавих маслото не беше толкова летлива/, но като го нарязох на пастички и декорирах, имаше съвсем изкушаващ вид :) и най-важното, любимият, за когото беше предназначен много го хареса, така че няма как да не ви благодаря :)
    поздрави!

    ОтговорИзтриване
  30. Много ме радвате отново, irini!
    Аз съзнавам отговорността, която носи всяка една публикувана рецепта, именно заради такива моменти. Това е една наша цел, да покажем отношение и да радваме близките си чрез храната. Чудесно е, че сте успяла, щастливец е вашия съпруг!
    Благодаря много,
    сърдечни поздрави, хубави и усмихнати дни, Диана

    ОтговорИзтриване