понеделник, 31 януари 2011 г.

Черен меден хляб

И пак хляб, този път с черно пшеничено брашно - черен меден хляб. Известен е като канадски черен хляб, с тъмно пшенично брашно и леко сладък. Към него приложих и подобрената технология за по-мек и траен хляб с варена закваска - 65С° Tangzhong метод. Вече писах за нея, в съотношение 1 тегловна част брашно с 5 части вода и варени до 65°C за получаване на кремообразна брашнена паста. Използвам я неколкократно и съм доволна от получените резултати. Оформих малки хлебчета и поръсих с мак.


Черен меден хляб

Продукти за 6- 8 хлебчета
/адаптирано, но с променена технология от Honey Wheat Black Bread/

2 ч.чаши /от 240мл./ черно пшеничено брашно
1 ч.чаша типово брашно
7 гр. суха мая
¼ ч.чаша мед
1/3 ч.чаша варена закваска Tangzhong метод
1 ч.чаша хладка вода
2 с.л. масло
1 ½ ч.л. сол
1 ч.л. мляно кафе
1 ч.л. какао

Разбит белтък за намазване
Сол, маково семе


Смесват се сухите и към тях се добавят мокрите съставки и варената закваска. С миксер се оформя меко и еластично тесто за около 10 мин. Поставя се в намазнена купа да втасва около час на топло място.
Оформят се хлебчетата и отново втасват около час. Намазват се с разбит белтък и поръсват с маково семе.


Пекат се в загрята на 175С за около 20-25 мин. до покафеняване.


Охлаждат се върху решетка. Хрупкави отвън и меки отвътре. Някои похапнехме на закуска с домашна нутела.


Опитайте...

21 коментара:

  1. Изглежда невероятно ароматен и апетитен! Толкова тъмен хляб не бях виждала и съм сигурна, че и вкусът му е неповторим! Ех, Диани, ще ме запалиш по този твой метод на месене, а аз и месене са несъвместими понятия :-)

    Спорна и усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Диди, ако можеше поне едно да си има вкъщи точно сега.:))
    Както съм на диета, нямаше да му простя на този вкусен хляб. Прекрасна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  3. Ingredienti che mi piacciono voglio provarlo questo tuo pane, ciao

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат прекрасно, Диди! Взимам си едно с желанието да му се насладя в компанията на масло и сладко. :)
    Хубава нова седмица ти желая от сърце!

    ОтговорИзтриване
  5. Great looking bread~ I love this type of soft rolls.
    Love your pictures.
    Have a great week~

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, направо усетих аромата :)
    Не е работа да гледам преди вечеря,
    ама...
    Не съм виждала такова брашно и ще трябва да се огледам!
    Прегръдки и много успешна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Миленка,
    убедена съм, че ще бъдеш доволна, когато започнеш да печеш сама хляб.
    Независимо каква технология ще избереш - ароматът и вкусът на домашно приготвените е несравним.
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    Вероника,
    при твоите невероятни изкушения е много трудно да устояваш.
    Благодаря ти!
    Поздрави и много усмивки, Диана

    Stefania,
    Thanks for the comments!
    Greetings and success, Diana

    Благодаря, Ева!
    Ще се радвам да ти се усладят - с масълце и сладко. Ние ги похапнахме топли и със соленко.
    Поздрав и успешна нова седмица, Диана

    Thanks very much, Andrea!
    Glad you like these rolls.
    Greetings and a hug, Diana

    ОтговорИзтриване
  8. j'adore le pain et cette version me tente beaucoup ça m'a l'air excellent
    j'adore
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря много, Дани!
    Представям си, как биха си паснали с твоя дип от червено цвекло...
    Следващите, тези свършиха.
    Поздрав и много усмивки, Диана

    Hilmar,
    Fimère,
    Vera,
    thank you very much for comments.
    Glad you like black honey bread.
    Greetings and good week, Diana

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда ...ммммммм. Ако намеря необходимите продукти, ще го направя, най-вече защото силно се надявам да е диетичен и никъде не ми се лепне !

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, хлебчетата изглеждат прекрасно!
    Обичам домашен хляб, а нямам време да пека и да се насладя, ще си чупна малко от твоя :)

    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, с моя дип ще стане и красиво на цвят :)

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка, съвършени са тези хлебчета. Отдавна го гледам това брашно, ще си купя и аз.
    Поздрави и хубаво утре от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Усетих аромата му Дианка! Страхотно изглежда и с моето слабо сърце към всичко що е хлебно ми идва да отхапя монитора. Поздрави за чудесната рецепта и изпълнение!
    Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  15. Дианка, страхотен е хляба! НЕВЕРОЯТЕН Е! :)
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Леле, изглеждат като малки сладурски бомбички :))
    Представих си парченце от него, намазано с масълце и сиренце... ммм, разкош!

    Хубав ден, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря, Траяна!
    Радва ме твоето посещение и коментар, ще се радвам и да ти харесат.
    Поздрав и хубав ден, Диана

    Пепи,
    а аз като че съм по-сколонна да замеся хляб, отколкото някои други по-трудоемки ястия. Обичам месените неща.
    Благодаря ти, поздрави, Диана

    Дани,
    наистина би било много колоритно и вкусно, обичам и магданоз.
    Усмихнат ден, Диана

    Зори,
    Напоследък има голямо разнообразие от различни типове брашно. Последното, което купих е от лимец и скоро смятам да го опитам.
    Топъл и успешен ден, Диана

    Мими,
    сърдечна благодарност. Зная за хлебната ти любов и ми е много приятно, че ти допада тази идея.
    Поздрави и прегръдка, Диана

    Благодаря от сърце, Маги!
    Аз съм намалила количеството на меда от основната рецепта, но съм дала и линк към нея. Може да се импровизира.
    Усмихнат и успешен ден, Диана

    Ех, Инче... да ти е сладко!
    Благодаря ти,
    прегръдка и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Много красиви хлебчета си опекла Диди! Чуднички!

    ОтговорИзтриване
  19. Wow this bread looks so wonderful, I'm sure it's very soft and tasty. :)

    ОтговорИзтриване
  20. Много благодаря за гостуването, Веси!
    Радвам се, че ти харесват.
    Поздрави, Диана

    Thanks very much, Andrea!
    Glad you like these rolls.
    Greetings and a hug, Diana

    ОтговорИзтриване