сряда, 22 юни 2011 г.

Студен жасминов чай

Е, лятото вече е факт, синоптиците обещават и типични летни горещини. Скоро, на 24 юни е Еньовден, още един народен празник в богатата ни фолклорна традиция. Денят е посветен на билките и животворната сила на слънцето и водата, природата и плодородието, Казва се, че при изгрев Слънцето трепти и играе странен танц. Този, който го зърне и поеме поне малко от лековитата утринна роса, ще бъде здрав и бодър през годината. Счита се, че срещу Еньовден билките придобиват и най-голямата си лечебна сила. Събраните тогава еньовските китки се използват не само за лек, но и като билков чай за здраве. Чаят има уникалните свойства да успокоява и ободрява, да спомага за концентриране на вниманието и да повишава работоспособността. В последно време медиците го определят като по-полезен и от водата в способността му да хидратира в пъти повече тялото и кожата, отколкото обикновената чиста вода.
В легендите чаят е открит случайно от китайския император, философ и писател Шен Нунг, живял преди приблизително 5000 г. - докато седял в гората, съзерцавайки огъня и потънал в размисъл, неочакван порив на вятъра отронил от близкия храст няколко листенца и те паднали във врящата в котлето вода. Разнесло се сладостно ухание, което привлякло вниманието на императора. Той открил храста, набрал още листа и щом се върнал в двореца, наредил да му приготвят от удивителната напитка.
Избрах да обединя двете идеи в свежо, разхлаждащо и много ароматно предложение – цветен студен чай от жасминови листа и мента, мед и лайм. Като че усетих магията на драконовите чаени перли, които разтваряйки се в първоначалната си красота отделят чудесен аромат, усещане за слънце и вода, носят чувство на спокойствие и хармония.


Студен жасминов чай


Продукти:
¼ ч. чаша жасминов чай или 8 -10 пакетчета жасминов чай /може и микс със зелен/
½ ч. чаша пресни листа от мента
4 ч. чаши почти кипяща вода
½ ч. чаша сок от лайм или лимонов сок
¼ ч. чаша мед, аз предпочитам само 1 ч.л., за аромат
4 ч. чаши студена вода
2 лайма, нарязани на шайби,
лед
мента стръкчета за гарниране, имам в саксия :)


Със сигурност не съм спазила най-правилата технология за запарване на чая за максимално извличане на етеричните масла и полезни свойства, но се съобразих с предписанията за температурата на водата:
не кипяща /около 70-75 градуса Целзий/- когато започнат да излизат първите мехурчета. Важно е и времето, за което ще се запарва чаят – в продължение на около 2-3мин. в по-широк съд, за да могат перличките свободно да се развият.
Прецежда се и излива в голяма кана.
Разбива се сокът от лайм или лимон с меда, до неговото пълно разтваряне.
Добавят се към прецедения и леко охладен чай, както и чашите студена вода.
Накрая се ароматизира с резените лайм, лимон, листенцата мента /леко начукани, но не нарязани/ и поставя в хладилник за около 2 часа.

Сервира се върху лед, с още лайм и мента,
декорирах и с по една цветна жасминова "перличка".


Към вълшебствата в една чаша чай, ще добавя и още едно -
прекрасният жасминов цвят, скътан в малката топчица от чаени листа.


Опитайте…

15 коментара:

  1. О, Дианка, красота и аромат е това, докато в каната има от този уханен чай, ще си сипя мъничко.:-))
    Снимките, както обикновено, са невероятно красиви и свежи.
    Хубаво слънчево и усмихнато лято!:))

    ОтговорИзтриване
  2. Точно от това имах нужда в този зноен ден:-)Благодаря ти!
    Казвали са ми, че тези жасминови перлички се правят ръчно, незнам дали наистина е така...

    ОтговорИзтриване
  3. Глътка уникална свежест в обещаващите жеги дни, великолепно!

    Взимам си голяма чаша и заставам с книга в ръка, работата днес ще почака :Р

    Честито лято, Ди!

    ОтговорИзтриване
  4. Вълшебен е, Дианка:)
    Както и вълшебствата на природата!
    Прекрасно предложение, което
    ще опитам с удоволствие!
    Саксийката ти не можах да видя /нещо не ми се отваря!
    Прегръдки с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, гледам тази ароматна свежест и май ожаднях :)
    Много хубави снимки отново, Ди.

    Благодарности за клипчето със жасмина, впечатли ме :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно е предложението за разхлада в горещите дни, Диана! Допълнението от аромати действа и като терапия за сетивата. :)
    Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Предложението е чудесно! При първа възможност си взимам жасминов чай. Изглежда интригуващо:) Снимките ти са толкова свежи и примамливи.

    ОтговорИзтриване
  8. Наливам си чаша, благодаря :)
    Обичам жасминов чай и аромата на жасмин :)
    Поздрави, Дианка и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Мони,
    Мъх,
    Ива,
    Дани,
    Ина,
    Ева,
    Марта,
    Зори,
    Благодаря ви,
    почерпете си, разхладете се...
    Чела съм, че този вид чаени перли се приготвят по специална технология. Най-малките чаени листчета и пъпки са ръчно навити в малки перли, към които е добавен жасмин. Но не мога да съм сигурна дали и в моята кутийка са такива.
    Благодаря и за пожеланията за свежо и усмихнато лято, нека и вашето бъде такова,Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка,
    много интересно предложение. Да си призная честно не съм вкусвала жаснов чай, но ми се иска да го опитам. Откъде купи жасмина?

    ОтговорИзтриване
  11. Ooo, страхотно изглежда, Диди! А ароматът на жасмин ми е любимият! С удоволствие ще пробвам студения вариант на жасминовия чай, който си ни предложила. Изключително интересна и красива публикация! Поздрави и много усмивки.

    ОтговорИзтриване
  12. Представям си колко е ароматен този чай! Изглежда страшно примамливо в тази жега.

    ОтговорИзтриване
  13. Уханно и освежително! Прекрасно поднесено, Диани!

    Весел и слънчев уиекенд!х

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,
    Вили,
    Ели,
    Милена,
    много се радвам, че ви допада тази идея - жасминовият аромат е много фин и чудесно комбинира със свежата мента и лайм.
    Тази кутийка ми е подарък оригинален китайски чай, но може да се намери и в нашата търговска мрежа.
    Сърдечни поздрави за всички ви, свежо и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване