събота, 25 юни 2011 г.

Кускус със зеленчуци

Когато преди време Дани и Краси публикуваха едни чудесни предложения за кускус, вече имах своята представа как ще го приготвя. Харесваме нежния му вкус, атрактивна форма, както и възможността да попадне в категорията бърза кухня, което го прави идеален за лятото. Знаех за полезните качества на couscous, включвайки го най-общо и погрешно може би в групата на пастата, като изделия от твърда пшеница. В същност, най-малките "макарони" на света са много по-полезни. Тези ръчно приготвени грисови зрънца са сред най-здравословните зърно-базирани продукти, като имат нисък гликемичен индекс /25%по-малко от другите тестени изделия/ и много малко мазнини. Имат повишен витаминен профил, съдържайки два пъти повече рибофлавин , ниацин , витамин В6 и фолиева киселина, и четири пъти повече тиамин и пантотенова киселина.
Макар да го използвам повече в салати, избрах да обединя кускус с изобилие от млади зеленчуци – тиквички, грах, зелен фасул, лук и чесън в леко ястие или гарнитура. Имах колебания, дали да пиша тази рецепта, но това, което ми допадна и надделя да я споделя, е по-различната технология на приготвяне. Вместо обяснения ще прикача видеото. Пролетен или летен, за 10 минути готвене, резултатът е повече от задоволителен – свеж вкус, много аромат и подчертана рехава зърнистост.


Кускус със зеленчуци

Продукти:
1 ч.чаша инстантен /марокански/кускус
1 ч.чаша зеленчуков бульон
1 ч.чаша млад грах, може и замразен
1 ч.чаша аспержи, използвах крехък зелен фасул
1 стрък чесън
½ ч.чаша нарязан зелен лук
1 малка зелена чушка, може и люта
1 с.л. зехтин, аз увеличих на 2 с.л.
2 с.л. нарязана мента или магданоз
½ ч. л. кимион
сол, черен и лют червен пипер на вкус
Добавих още:
1 ч.л. захар при варенето на зеленчуците;
1 тиквичка нарязана на ситно и задушена, а може още и задушени гъби



Времето за запарване на инстантния кускус, трябва да се съобрази с указанието и инструкциите на опаковката- варират в рамките на 5-10 минути в зависимост от вида и марката.

Гарнирах със запечени чери домати още задушен грах и фасул.


Чудесен за подложка, с грилована или панирана бяла риба – вкусно ...


Опитайте…

17 коментара:

  1. Диана, прекрасно предложение ! :)
    Бързо, лесно и вкусноооо , много ми допадна! :) Чудесни и изкусителни снимки ! :)
    Поздрави и един страхотен уикенд! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, прекрасна рецепта за кус-кус. Аз досега го приготвям само като гарнитура, понякога в салата, но този начин много ми допадна. А като добавим и изключително красивите ти и изкусителни снимки, със сигурност ще го направя!:-))
    Благодаря ти за прекрасната рецепта!
    Сърдечни поздрави и усмивки напук на навъсеното днес време!:-))

    ОтговорИзтриване
  3. Диди,
    чудесна рецепта!
    Свежа, ароматна и лятна!
    Напомня ми за мароканската кухня!
    Много ми хареса!
    А студения жасминов чай е повече от великолепен! Страхотен е и много подходящ за горещите летни дни!
    Поздрави и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, прекрасно поднесен и
    много добре овкусен и комбиниран!
    Благодаря за удоволствието!
    Вече си разбрала, че и ние го предпочитаме!
    Прегръдки и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Миро, много се радвам, че тази идея ти допада. Пак ще спомена, че е с малко по-различна технология, но ни допадана.
    Сърдечни поздрави и усмихнати почивни дни, Диана

    Благодаря, Мони!
    И при нас най-често е съставка към салати, но и самостоятелно като ястие има чудесен и засищащ вкус. Идеята да се обогати с още зеленчуци е напълно подходяща, много ще се радвам да ви допадане и на вас.
    Поздрави и хубав уикенд, Диана

    Роси, много ти благодаря!
    Наистина този вид кускус е много подходящ за тяхната кухня. Аз подправих с наши аромати и сезонни зеленчуци - вариантите и вкусовете са наистина много.
    Прегръдки и усмихнато лято, Диана

    О, да Дани!
    Спомням си твоето изкушение с пилешко месо. Още тогава знаех, че ще го приготвя - е, не с пилешко, но и с риба, а и чисто е чудесно.
    Благодаря,
    прегръдки и слънчеви дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, много обичам кускус :) ще се възползвам от предложението ти!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Фантастично! Много ми харесва, особено с панираната рибка отгоре. Ще се възползвам от рецептата стига да намеря такъв кускус.

    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, както винаги страхотна презентация си направила! Тази рецепта е интересна алтернатива на традиционния ориз със зеленчуци.
    Много ми допада черното плато :)

    ОтговорИзтриване
  9. Taка ме вдъхнови с този кус-кус, много е екзотичен и примамлив, особено ми хареса предложението като канапе за бяла риба - ще ми се да го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  10. Привет Дианка!
    Чудесно леко ястие за летните жеги! И отново колорит в една чиния! Страхотна си!
    Имам въпросче: би ли споделила как постигна яркият зелен цвят на граха и фасула? Аз никога не успявам, дори с лимонов сок, дори и с пресен зеленчук и... винаги се ядосвам.

    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  11. Ха, колко е бял този кускус...аз ли имам спомен за някак по-жълт цвят. Явно отдавна не съм правила и забравям :D
    Хареса ми много предложението, Ди, ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасно, свежо и много подходящо за постите и летните жеги предложение.
    Рецептата звучи много интригуващо, особено за мен, която съм опитвала само сладкият вариант на кускуса.:)
    Диана, при мен имаш награда, заповядай да си я получиш.
    Приятен почивен ден!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Много, много любимо предложение,Дианка!И ние го обичаме у дома!
    Снимките са великолепни,направо ми се иска да се пресегна с лъжичка,както е на последната ти снимка!С рибката е чудничко!

    Поздрави и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Зори,
    Ина,
    Ели,
    Марта,
    Ирма,
    Ива,
    Мони,
    Еликсир,
    радвам се, че и вие обичате този вид кускус, една по-здравословна алтернатива на традиционния ориз със зеленчуци. Наистина, вкусът му е специфичен, цветът също - но тази марка Golden sun и на мен ми се стори много по-светъл /като изключим и осветеността на някои мои снимки:)/. Чудесно се съчетава със зеленчуци, при варенето на които добавям чаена лъжичка захар.
    Благодаря за наградата, Мони -
    за мен е чест и удоволствие.
    Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. По някаква причина съм пропуснала това предложение-звучи чудесно!

    Приятен уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  16. Много ти благодаря, Мъх!
    Радвам се,че ти допада тази идея,
    поздрави и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. This is а toρic that's near to my heart... Many thanks! Where are your contact details though?

    Feel free to surf to my site ... Website cms

    ОтговорИзтриване