Когато преди време Дани и Краси публикуваха едни чудесни предложения за кускус, вече имах своята представа как ще го приготвя. Харесваме нежния му вкус, атрактивна форма, както и възможността да попадне в категорията бърза кухня, което го прави идеален за лятото. Знаех за полезните качества на couscous, включвайки го най-общо и погрешно може би в групата на пастата, като изделия от твърда пшеница. В същност, най-малките "макарони" на света са много по-полезни. Тези ръчно приготвени грисови зрънца са сред най-здравословните зърно-базирани продукти, като имат нисък гликемичен индекс /25%по-малко от другите тестени изделия/ и много малко мазнини. Имат повишен витаминен профил, съдържайки два пъти повече рибофлавин , ниацин , витамин В6 и фолиева киселина, и четири пъти повече тиамин и пантотенова киселина.
Макар да го използвам повече в салати, избрах да обединя кускус с изобилие от млади зеленчуци – тиквички, грах, зелен фасул, лук и чесън в леко ястие или гарнитура. Имах колебания, дали да пиша тази рецепта, но това, което ми допадна и надделя да я споделя, е по-различната технология на приготвяне. Вместо обяснения ще прикача видеото. Пролетен или летен, за 10 минути готвене, резултатът е повече от задоволителен – свеж вкус, много аромат и подчертана рехава зърнистост.
Макар да го използвам повече в салати, избрах да обединя кускус с изобилие от млади зеленчуци – тиквички, грах, зелен фасул, лук и чесън в леко ястие или гарнитура. Имах колебания, дали да пиша тази рецепта, но това, което ми допадна и надделя да я споделя, е по-различната технология на приготвяне. Вместо обяснения ще прикача видеото. Пролетен или летен, за 10 минути готвене, резултатът е повече от задоволителен – свеж вкус, много аромат и подчертана рехава зърнистост.
1 ч.чаша инстантен /марокански/кускус
1 ч.чаша зеленчуков бульон
1 ч.чаша млад грах, може и замразен
1 ч.чаша аспержи, използвах крехък зелен фасул
1 стрък чесън
½ ч.чаша нарязан зелен лук
1 малка зелена чушка, може и люта
1 с.л. зехтин, аз увеличих на 2 с.л.
2 с.л. нарязана мента или магданоз
½ ч. л. кимион
сол, черен и лют червен пипер на вкус
Добавих още:
1 ч.л. захар при варенето на зеленчуците;
1 тиквичка нарязана на ситно и задушена, а може още и задушени гъби
Времето за запарване на инстантния кускус, трябва да се съобрази с указанието и инструкциите на опаковката- варират в рамките на 5-10 минути в зависимост от вида и марката.
Гарнирах със запечени чери домати още задушен грах и фасул.
Чудесен за подложка, с грилована или панирана бяла риба – вкусно ...
Опитайте…
Диана, прекрасно предложение ! :)
ОтговорИзтриванеБързо, лесно и вкусноооо , много ми допадна! :) Чудесни и изкусителни снимки ! :)
Поздрави и един страхотен уикенд! :)
Миро
Дианка, прекрасна рецепта за кус-кус. Аз досега го приготвям само като гарнитура, понякога в салата, но този начин много ми допадна. А като добавим и изключително красивите ти и изкусителни снимки, със сигурност ще го направя!:-))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за прекрасната рецепта!
Сърдечни поздрави и усмивки напук на навъсеното днес време!:-))
Диди,
ОтговорИзтриванечудесна рецепта!
Свежа, ароматна и лятна!
Напомня ми за мароканската кухня!
Много ми хареса!
А студения жасминов чай е повече от великолепен! Страхотен е и много подходящ за горещите летни дни!
Поздрави и слънчев уикенд!
Дианка, прекрасно поднесен и
ОтговорИзтриванемного добре овкусен и комбиниран!
Благодаря за удоволствието!
Вече си разбрала, че и ние го предпочитаме!
Прегръдки и прохладен уикенд!
Миро, много се радвам, че тази идея ти допада. Пак ще спомена, че е с малко по-различна технология, но ни допадана.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнати почивни дни, Диана
Благодаря, Мони!
И при нас най-често е съставка към салати, но и самостоятелно като ястие има чудесен и засищащ вкус. Идеята да се обогати с още зеленчуци е напълно подходяща, много ще се радвам да ви допадане и на вас.
Поздрави и хубав уикенд, Диана
Роси, много ти благодаря!
Наистина този вид кускус е много подходящ за тяхната кухня. Аз подправих с наши аромати и сезонни зеленчуци - вариантите и вкусовете са наистина много.
Прегръдки и усмихнато лято, Диана
О, да Дани!
Спомням си твоето изкушение с пилешко месо. Още тогава знаех, че ще го приготвя - е, не с пилешко, но и с риба, а и чисто е чудесно.
Благодаря,
прегръдки и слънчеви дни, Диана
Дианка, много обичам кускус :) ще се възползвам от предложението ти!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава вечер!
Фантастично! Много ми харесва, особено с панираната рибка отгоре. Ще се възползвам от рецептата стига да намеря такъв кускус.
ОтговорИзтриванеХубава вечер :)
Диди, както винаги страхотна презентация си направила! Тази рецепта е интересна алтернатива на традиционния ориз със зеленчуци.
ОтговорИзтриванеМного ми допада черното плато :)
Taка ме вдъхнови с този кус-кус, много е екзотичен и примамлив, особено ми хареса предложението като канапе за бяла риба - ще ми се да го пробвам!
ОтговорИзтриванеПривет Дианка!
ОтговорИзтриванеЧудесно леко ястие за летните жеги! И отново колорит в една чиния! Страхотна си!
Имам въпросче: би ли споделила как постигна яркият зелен цвят на граха и фасула? Аз никога не успявам, дори с лимонов сок, дори и с пресен зеленчук и... винаги се ядосвам.
Целувки!
Ха, колко е бял този кускус...аз ли имам спомен за някак по-жълт цвят. Явно отдавна не съм правила и забравям :D
ОтговорИзтриванеХареса ми много предложението, Ди, ще го пробвам!
Прекрасно, свежо и много подходящо за постите и летните жеги предложение.
ОтговорИзтриванеРецептата звучи много интригуващо, особено за мен, която съм опитвала само сладкият вариант на кускуса.:)
Диана, при мен имаш награда, заповядай да си я получиш.
Приятен почивен ден!!!
Много, много любимо предложение,Дианка!И ние го обичаме у дома!
ОтговорИзтриванеСнимките са великолепни,направо ми се иска да се пресегна с лъжичка,както е на последната ти снимка!С рибката е чудничко!
Поздрави и спорна нова седмица!
Зори,
ОтговорИзтриванеИна,
Ели,
Марта,
Ирма,
Ива,
Мони,
Еликсир,
радвам се, че и вие обичате този вид кускус, една по-здравословна алтернатива на традиционния ориз със зеленчуци. Наистина, вкусът му е специфичен, цветът също - но тази марка Golden sun и на мен ми се стори много по-светъл /като изключим и осветеността на някои мои снимки:)/. Чудесно се съчетава със зеленчуци, при варенето на които добавям чаена лъжичка захар.
Благодаря за наградата, Мони -
за мен е чест и удоволствие.
Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана
По някаква причина съм пропуснала това предложение-звучи чудесно!
ОтговорИзтриванеПриятен уикенд ти желая!
Много ти благодаря, Мъх!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ти допада тази идея,
поздрави и усмивки, Диана
This is а toρic that's near to my heart... Many thanks! Where are your contact details though?
ОтговорИзтриванеFeel free to surf to my site ... Website cms