В древния Рим да почерпиш гостите си с череши е било знак на почит и уважение. И аз искам да предложа купичка с череши. В края на юни кюстендилските череши са в своя апогей - изключително ароматни и сладки, носят вкуса и свежестта на лятото. Обичам това време за черешобер, градините са пъстри, обилно отрупани с различни сортове и хибриди /бинг, ван, слънчевата - райнер/. Плодовете са едри, от розово червени, през ярко до тъмночервени, някои с лек черен нюанс. Трудно е да избереш. Прекрасни вкусови качества - плътно и хрупкаво плодово "месо", сочно, сладко или слабо кисело - за всеки вкус. Много фибри и малко калории, едни от най-полезните изкушения, умело синтезирани в 10 причини за да обичаме череши и включени в групата на т. нар. супер храни. Няма да пиша повече за моето специално отношение към черешите, за което се знае :) и направо ще прикача няколко снимки, след тях рецептата за един постен десерт купички с череши.
Сега и моите
Продукти за 6 купички:
½ ч.чаша кокосово масло/слънчогледов маргарин
1 ч.чаша брашно
1 с.л. бадемово брашно
1 с.л. нишесте, с аромат на лимон
¼ ч.чаша захар
1 щ. сол
1 ч.л. лимонова кора, настъргана
1 ч.чаша =240 мл.
В кухненски процесор или на ръка се замесва се тесто от посочените продукти до хомогенизиране и изглаждане. Оформя се топка, която се поставя в хладилник за около час.
Фурната се загрява на 150С-160С.
От тестото се късат топчета, които се приплескват с равномерна дебелина към стените на формички за мъфини. Набожда се тестеното дъно с вилица, за да не се надува при печене.
Пекат се около 12-15 мин. до златисто, изваждат се от формите след леко охлаждане. Оставят се напълно да изстинат.
Аз изпекох и няколко сладки "лъжички" от същото тесто, за гарниране на купичките.
За пълнежа - свежи и почистени /едностранно/ от костилките череши, като няколко се оставят с дръжките. Обичам по-натуралния вкус на плодовете и затова черешите няма да се пекат /както при традиционните пайове, а съвсем леко се задушават в захар и собствен сок.
2 ч.чаши череши, почистени от костилките
1 ч.чаша захар, според сладостта на черешите
2 с.л. нишесте
1 ч.л. лимонов сок и кора от лимон
1 ч.л. черешов ликьор
Смесват се черешите със захар, ликьор и лимонов сок, оставят се да отлежат около час, като периодично се разбъркват да се разтвори захарта. Отлива се малко от получения сироп и смесва с нишестето на кашичка. Сместа се изсипва в тенджера и вари на умерен огън, като се разбърква. След две-три минути /според желанието за хрупкавост/ черешите се изваждат, а варенето продължава докато сосът се сгъсти. Връщат се черешите обратно и тенджерата се маха от котлона. Ароматизира се по желание и леко охлажда.
Непосредствено преди поднасяне купичките от маслено тесто се пълнят с плодовия крем и поръсват с натрошени бадеми. Гарнират се с още няколко почистени с дръжки череши и листа свежа мента.
Лъжица сладолед или сметана биха били едно чудесно допълнение към десерта извън времето за пости.
Опитайте...
Сега и моите
Купички с череши
Продукти за 6 купички:
½ ч.чаша кокосово масло/слънчогледов маргарин
1 ч.чаша брашно
1 с.л. бадемово брашно
1 с.л. нишесте, с аромат на лимон
¼ ч.чаша захар
1 щ. сол
1 ч.л. лимонова кора, настъргана
1 ч.чаша =240 мл.
В кухненски процесор или на ръка се замесва се тесто от посочените продукти до хомогенизиране и изглаждане. Оформя се топка, която се поставя в хладилник за около час.
Фурната се загрява на 150С-160С.
От тестото се късат топчета, които се приплескват с равномерна дебелина към стените на формички за мъфини. Набожда се тестеното дъно с вилица, за да не се надува при печене.
Пекат се около 12-15 мин. до златисто, изваждат се от формите след леко охлаждане. Оставят се напълно да изстинат.
Аз изпекох и няколко сладки "лъжички" от същото тесто, за гарниране на купичките.
За пълнежа - свежи и почистени /едностранно/ от костилките череши, като няколко се оставят с дръжките. Обичам по-натуралния вкус на плодовете и затова черешите няма да се пекат /както при традиционните пайове, а съвсем леко се задушават в захар и собствен сок.
2 ч.чаши череши, почистени от костилките
1 ч.чаша захар, според сладостта на черешите
2 с.л. нишесте
1 ч.л. лимонов сок и кора от лимон
1 ч.л. черешов ликьор
Смесват се черешите със захар, ликьор и лимонов сок, оставят се да отлежат около час, като периодично се разбъркват да се разтвори захарта. Отлива се малко от получения сироп и смесва с нишестето на кашичка. Сместа се изсипва в тенджера и вари на умерен огън, като се разбърква. След две-три минути /според желанието за хрупкавост/ черешите се изваждат, а варенето продължава докато сосът се сгъсти. Връщат се черешите обратно и тенджерата се маха от котлона. Ароматизира се по желание и леко охлажда.
Непосредствено преди поднасяне купичките от маслено тесто се пълнят с плодовия крем и поръсват с натрошени бадеми. Гарнират се с още няколко почистени с дръжки череши и листа свежа мента.
Лъжица сладолед или сметана биха били едно чудесно допълнение към десерта извън времето за пости.
Опитайте...
Страхотно! Очарователно предложение! От вчера се каня нещо с череши да спретна, нямам формички обаче
ОтговорИзтриванеWow, these cherry trees are so beautiful. Your dessert looks very yummy, fresh and colorful! I love it!
ОтговорИзтриванеHave a great week!
Дани,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти за споделеното! Много интересни купички си направила, а за това за древния Рим не ми беше познато. Винаги има какво интересно да прочетем при теб! Поздрави!
Чета аз Купички с череши....и понеже тия дни си направих една фотосесия с череши,за всеки случай :-)),реших, че и ти си публикувала страхотни снимки на черешки.
ОтговорИзтриванеПък то било и сладко....:-)
ХУбава седмица,Диди!
Чета аз Купички с череши....и понеже тия дни си направих една фотосесия с череши,за всеки случай :-)),реших, че и ти си публикувала страхотни снимки на черешки.
ОтговорИзтриванеПък то било и сладко....:-)
ХУбава седмица,Диди!
Чудесна идея! Предполагам, ще можем да я използваме и за други плодове според сезона. Поздрави!
ОтговорИзтриванеДианка, страхотно сладко предложение е това, много са ти красиви кошничките, а и лъжичките .... красота!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица ти желая!:-))
arinissima idea per apprezzarne la freschezza ed il gusto
ОтговорИзтриванеЕ, Диди, ама не е честно :) Ти си в рая на черешите :)
ОтговорИзтриванеВземам си една и ще си хапна с удоволствие, че нали си забравила шоколада вътре, моите любимци ще им се чудят, ако направя :)
Хубава седмица и весело лято, Дианка!
Великолепие,достойно за римски благородник :Р
ОтговорИзтриванеЧудни тарталети!
Усмихната седмица, Ди!
Ох, много вкусни купички и лъжички.
ОтговорИзтриванеЧерешките са така глазирани, че крещят "изяж ме" (хубавото в случая, че съм си хапнала вече много солидно :))
Чудесни снимки, особено първата с натежалия клон :)
Стахотно оригинално поднесено десертче!Дианка,великолепно предложение,а и за лятото-свежо и леко!Прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти пожелавам!:)
Bellissime foto, ottima ricetta, splendida presentazione, c'è tutto in questo post. un abbraccio, buona settimana Daniela.
ОтговорИзтриванеЧудесна идея!
ОтговорИзтриванеЛъжичките са също очарователни:)
Благодаря ти и ти желая спорна седмица!
Диани, добре че си имам една торба череши в хладилника.....Обожавам ги и аз!А твоето предложение е прекрасно, както винаги!
ОтговорИзтриванеСпорна и черешово-вкусна седмица!
Мария
Изглежда и звучи блажено вкусно!! Представям си вкуса на черешите с ликьора :)
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванекакто обожавам череши ....
Идва ми да си схрускам една купичка :)
Прегръдки!
Дианка, много фин начин да почерпиш гостите си с купичка с череши :) С удоволствие си вземам една :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и хубава нова седмциа!
Диди, както винаги при теб освен ефектните рецепти, човек може да научи и нещо интересно, свързано с тях или продуктите, благодаря за което!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
:)
Много са ефектни черешовите кошнички, а лъжичките са страшно сладурски! Страхотна "черешова" фотосесия си направила, Диди!
ОтговорИзтриванеАз съм много приятно изненадана - не очаквах такъв интерес към постните купички.Така се радвам, че тази семпла рецепта ви допада. Идеята ми бе да обединя удоволствието от изобилието в черешовите градини и сладкото им превъплъщение в малка купа.
ОтговорИзтриванеВкусът наистина е чудесен, с лек бадемов аромат, а възможността да се добавят всякакви импровизации към тях е въпрос на въображение.
Hilmar,
lucy,
Daniela,
thank you very much,
I love cherries.
Glad you like this idea, the possibilities are for addition.
Hugs and happy summer, Diana
Благодаря ви много, от сърце:
Марта,
Дани,
Краси,
Катя,
Мони,
Пепи,
Ива,
Ина,
Еликсир,
Мъх,
Мария,
Мина,
Дани,
Зори,
Диди,
Ели,
като скъпи гости ви черпя с череши и ви желая едно щастливо лято, Диана
Много оригинален десерт, Диана! Винаги е удоволствие да чета твоите публикации и интересни предложения , от които доста съм изпробвала. :))) Хубава седмица и много усмивки!:)
ОтговорИзтриванеНевероятна си, както винаги!Имаме черешова градина и твоята идея ще ми пасне идеално!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Великолепни са тези купички, Диани! Ароматно и оригинално предложение! И както винаги представено стилно и естетично!
ОтговорИзтриванеПоздарви, Милена :-)
За малко да пропусна това свежо предложение!Изглеждат толкова сочни,че си вземам едничка.Мислех да приключвам с черешите,но може би няма да устоя.Спорна и слънчева седмица Диани!
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванеПрекрасен десерт - ефектен, вкусен и лек! Благодаря за страхотната рецепта.
Чудесни летни дни!
Sweetness,
ОтговорИзтриванеТраяна,
Милена,
Нанита,
Лети,
Много се радвам, че и вие сте почитатели на черешите, а и харесвате тази идея.
Бадемовото брашно и нишестето правят кошничките много крехки, черешовата плънка е сочна и им пасва чудесно.Почерпете се!
Благодаря ви от сърце,
поздрави и усмихнато лято, Диана