Още един десерт с ягоди, преди сезонната хегемония на черешите - Syllabub (sillabub, sillibub) е от старите елегантни английски десерти, на основа подсладена бита сметана, пресни плодове и ароматен алкохол /вино или шери/. За начало се смята времето на династията на Тюдор, но се свързва най вече с кралица Елизабет и идва от "Sille" старо френско вино, и "bub", означаващо пухкава и пенлива напитка. Както повечето такива рецепти има много истории, варианти и промени и в днешно време отново успешно се популяризира. Съвременният вкус варира много в зависимост от конкретната рецепта, какви допълнителни подправки /джинджифил, индийско орехче, канела, ванилия/ или продукти /лимон и портокалов сок, ядки и бисквитки/ се добавят, какъв алкохол се използва, каква сметана се смесва, както и начина на приготвяне. В някои случаи, syllabub има консистенция, която изисква да се консумира с лъжица, като сладолед, но той може да бъде във вид на коктейл. питие. За разлика от sabayon или zabajone не се използват яйчени жълтъци. Допълних с обикновени английски сладки, още ягоди и вино. До поднасянето се съхранява в хладилник - най добре няколко часа, при които сместа се уплътнява допълнително, остротата на алкохола се изпарява и ароматите се обединяват.
Продукти за 3-4 порции
200 -250 мл. сметана *
¼ -½ ч.чаша пудра захар
1 ч.л. сок от лайм или лимон
1 ч.л. ягодов ликьор
¼ ч.чаша газирано/шампанизирано вино
1 ч.л. настъргана кора от лайм или лимон
1 щипка настъргано индийско орехче /по желание/
3-4 бисквитки
дузина ягоди
2 с.л. филирани бадеми
листа мента за гарниране
200 -250 мл. сметана *
¼ -½ ч.чаша пудра захар
1 ч.л. сок от лайм или лимон
1 ч.л. ягодов ликьор
¼ ч.чаша газирано/шампанизирано вино
1 ч.л. настъргана кора от лайм или лимон
1 щипка настъргано индийско орехче /по желание/
3-4 бисквитки
дузина ягоди
2 с.л. филирани бадеми
листа мента за гарниране
*Използвах по-олекотен вариант на сметана – растителна 30 % масленост и за по-голяма плътност 1 ч.л. стабилизатор за сметана.
Сметаната се охлажда много добре. Разбива се с пудрата захар до леко сгъстяване в студена купа. Наливат се по малко лимоновият сок, ягодовият ликьор и виното. Разбъркват се до хомогенност, изсипва се лимоновата кора и стабилизатора за сметана /ако ще се използва/, като продължава разбиването до лека кремообразност на сместа. При продължително разбиване животинската сметана може да стане зърниста.
Към десерта изпекох семпли, но вкусни английски сладки.
Към десерта изпекох семпли, но вкусни английски сладки.
Обикновени английски сладки
Продукти за около 2 дузини малки сладки
1 ¼ ч чаша брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
2/3 ч. чаша захар
1 яйце
100 гр. масло
1/3 ч.чаша нарязани лешници
¼ ч.чаша шоколадов чипс
¼ ч.чаша стафиди
1 ч.л. кафе
1 ч.л. настъргани кора на лимон, лайм и портокал
1 с.л. захар за поръсване
1 с.л. филирани бадеми за поръсване
Брашно, сол, бакпулвер и захар се пулсират няколко пъти в кухненски процесор. Добавя се маслото, яйцето и цитрусовите кори, и се разбива до хомогенизиране. Налива се и кафето, като количеството може да се увеличи, ако сместа е много плътна.
Накрая се поставят нарязаните на едро лешници, стафидите и шоколадовите капки.
Оформя се тесто, което може да се постави в хладилник за около 20-30мин.
С набрашнени ръце се формоват топчета, с големина на орех и поставят в тава, покрита с хартия за печене.
Фурната се загрява на 180С и сладките се пекат за около 8-10 мин. според големината.
Изваждат се и след охлаждане се съхраняват в затворен съд.
При сервиране се подреждат натрошени бисквитки на дъното на коктейлна чаша, поставя се сметана, ягоди, отново сметана и гарнира с печени филирани бадеми. Допълних с обикновени английски сладки, още ягоди и вино.
Идеята за поднасяне в класическа английска градина би допълнила хармонията...
но избрах за компания именитата Елизабет Дейвид /Elizabeth David/ с още нейни рецепти, променили облика не само на британската кухня.
Опитайте...
Накрая се поставят нарязаните на едро лешници, стафидите и шоколадовите капки.
Оформя се тесто, което може да се постави в хладилник за около 20-30мин.
С набрашнени ръце се формоват топчета, с големина на орех и поставят в тава, покрита с хартия за печене.
Фурната се загрява на 180С и сладките се пекат за около 8-10 мин. според големината.
Изваждат се и след охлаждане се съхраняват в затворен съд.
При сервиране се подреждат натрошени бисквитки на дъното на коктейлна чаша, поставя се сметана, ягоди, отново сметана и гарнира с печени филирани бадеми. Допълних с обикновени английски сладки, още ягоди и вино.
Идеята за поднасяне в класическа английска градина би допълнила хармонията...
но избрах за компания именитата Елизабет Дейвид /Elizabeth David/ с още нейни рецепти, променили облика не само на британската кухня.
Опитайте...
Ягодова фантазия! Великолепно, красиво! Тези сладки така идеално пасват в цялата картинка.
ОтговорИзтриванеПрекрасно, Диана!
Хубава вечер!:-)
Ееееееееех, че красиво, Диди!
ОтговорИзтриванеЛека нощ и хубав петък!
Много елегантно и фино, Дианка :)
ОтговорИзтриванеИ да нямаш такава градина на разположение, можеш да се пренесеш в нея, хапвайки от тези сладости :)
Прегръдка и хубав уикенд!
Дианка,след този невероятно увлекателна и цветна презентация на превъзходния ти десерт и бисквитки не ми остава нищо друго,освен да ти кажа наздраве с чаша шампанско!
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни!
Дианка, в тази английска градина с удоволствие бих похапнала с приятели от твоето ягодово изкушение :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат уикенд!
Благодаря, Мони!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ти допада този десерт - много лек и ефирен, типично летен.
Поздрави и хубав уикенд, Диана
Благодаря, Пепи!
Ягодите са апетитно красиви и правят всеки десерт привлекателен.
Поздрави и много усмивки, Диана
Зори, благодаря ти!
Все пак, градината би била прекрасно допълнение.
Прегръдки, Диана
И от мен наздраве,Еликсир!
Благодаря ти,
когато пишех за тази история се двоумих дали да направя и български превод. Отказах се, защото освен изписването на кирилица не намерих наш аналог.
Радвам се,че ти харесва,
поздрави и хубав уикенд, Диана
Благодаря, Дани!
С приятели бих похапнала където и да е и в английска градина...
Прегръдки и много усмивки, Диана
Много изкусително изглеждащ десерт, Диди! :) Четейки съставките, любопитството ми става още по-огромно. Обичам подобни фини десерти с добавка алкохол. А тук има даже два вида. :)
ОтговорИзтриванеРазкошно представяне, разкошни снимки. Мисля си, че твоите сладки изкушения са чест за всяка английска градина. :)
Романтичен и по-сладък от syllabub уикенд ти желая :))
Много свежо и лятно настроение струи от предложението ти. Чудесно е! Ще си мисля, че съм там;-)
ОтговорИзтриванеС удоволствие бих си взела и от двете, тераса, полъх на море и ето тези елегатни вкусноти...мммм, красота :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Ди!
Толкова уханно, изискано и елегантно е при теб, Диани! Градинката и на мен допадна :-) Но при толкова сладки изкушения, може и без нея :-)
ОтговорИзтриванеВесел уикенд!
Дианка, изглежда повече от прекрасно! Много фин десерт, елегантно поднесен!
ОтговорИзтриванеБлагодарности за информацията, не ми беше известен!
:)
Отново си ни предложила нещо фантастично !
ОтговорИзтриванеТолкова изискано и аристократично поднесен десерт!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки, Диди!
Колко колоритно и цветно, Диди!
ОтговорИзтриванеЧудни снимки!
Лекият и пухкав ягодов десерт в съчетание с ароматните английски сладки е голямо изкушение!
С удоволствие бих си похапнала!
Поздрави и хубав уикенд!
Ау, звучи и изглежда божествено, Ди!
ОтговорИзтриванеИзключително елегантен десерт, който в добавка с английските бисквитки би въвел в изкушение и преялия :)
Прекрасен десерт и така фино и изискано поднесен!! Красота :)
ОтговорИзтриванеОх, не мога да им се нагледам на снимкитети :)!!!
Вили,
ОтговорИзтриванеМъх,
Ива,
Милена,
Диди,
Нели,
Ели,
Роси,
Ина
Мина,
сърдечно благодаря за всички ви, радвам се, че ви допада това предложение.
желая ви много усмивки и щастливо лято, Диана
Дианка, не бях чувала за този английски крем, но много ми хареса идеята, тъй като обичам ефирни кремчета. Поздравления за тази и всичките други хубави публикации, които си написала напоследък - не знаех, че Джордж Вашингтон обичал череши, а и много ми хареса предложението ти за купички с череши. По нашия край черешите са в апогея си в началото на юни, но написаното от теб, че сега е времето им в Кюстендилско ме обнадеждава, че ще мога да им се порадвам поне още седмица-две. Поздрави и хубава седмица от мен! :)
ОтговорИзтриване