вторник, 7 юни 2011 г.

Cherry Clafoutis

Мисля, че clafoutis е един от най-популярните френски десерти след креп и крем брюле, като по някакъв начин ги обединява, добавяйки и плодове. Clafoutis традиционно се приготвя с първите сезонни череши, които се пекат в палачинково тесто. Настъпвайки това време, неминуемо провокира приготвянето на това изкушение, но ми се стори интересна идеята за замяна с един друг плод cherry - домати чери и сервиране не като десерт. Зеленчуков микс от свежи домати, тиквички и гъби, пресен лук и чесън, добавка от сирена и подправки. Ще запазя френското наименование клафути - за разлика от запеканките, фритатите и стратите, в яйчената смес се добавя брашно, както за палачинково и запича във фурна.
А за клонката чери домати няма какво много да добавя в обяснение. Макар и да се смята, че възникнали в доисторическите времена и че именно с тях се поставя началото на култивирането на дивите домати, стават особено известни като търговски продукт след 1973 година, когато израелски учени създават този атрактивен сорт. Понастоящем в света съществува голямо разнообразие от хибриди тип "чери", отличаващи с уникален вкус и впечатляваща еднаквост по форма и размер, а вече са създадени и нови български сортове. Снимах с наличните ми в кухнята зелении:)

Зеленчуково клафути с чери домати


Продукти за 2 порции / 2 разлати съдове с обем 400 мл/
1 тиквичка /1 ч.чаша нарязана/
2 ч.чаши нарязани гъби
1 чушка /по желание/
1 стрък пресен лук
1 стрък чесън
50 гр. масло
½ ч.чаша сирене /козе или краве, използвах по- меко
чери домати едно съцветие /грозд
3-4 яйца
1 ч.чаша прясно мляко
2 с.л. царевично брашно
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. нарязан магданоз
½ ч.чаша настъргано твърдо сирене или кашкавал

Почистват се, обелват и нарязват зеленчуците. Запържват се в масло до омекване. Доматите чери се разрязват на половина, а някои се оставят цели.
Фурната се загрява на 175С.
Разбиват се яйцата, добавя се с царевичното брашно и разбърква на каша. Налива се прясното мляко и сместа се хомогенизира като за палачинки. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус и нарязания магданоз.
2 съдинки за клафути се намазват с масло. На дъното се разстила от зеленчуковата смес, натрошава се сиренето и залива с палачинкова смес. Отгоре се подреждат чери доматите и поръсва с настърганото твърдо сирене или кашкавал.
Пече се около 25-30 мин. до златисто и уплътняване на сместа.


Изважда се от фурната и леко охлажда. Аз го сервирах в съдинките топло, но ни хареса и студено.


Опитайте...

20 коментара:

  1. Изглежда много апетитно, Диана!! И много интересно като вкусова комбинация - леко, ароматно и идеално за сезона! Благодаря за споделената идея :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    получила се една феерия
    от цветове и вкус:)
    Страхотна идея!
    Усмихната и цветна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Илианка
    и честита 3-та година на блога!
    Поздрави и много усмивки, Диана

    Мина,
    много се радвам, че тази идея ти допада - наистина е леко сезонно ястие.
    Благодаря и хубави юнски дни, Диана

    Дани,
    аз си спомням твоята великолепна идея и презентация на тази тема.
    Благодаря,
    прегръдки и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно, уханно и сезонно ястие!
    Сърдечни поздрави, Диана! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка,великолепно предложение!И аз не съм фен на наименованието запеканка,на подобно ястие му казвам огретен или гратен,който много обичам във всякакви варианти!
    Записвам си и твоят да го приготвя!
    Страхотни снимки,както винаги,адмирации!

    ОтговорИзтриване
  6. Диана, прекрасна идея за клафути!
    Сигурна съм, че вкуса му е невероятен, тези снимки са толкова подканящи, че застанах направо с виличката...:-)))
    Великолепно предложение!
    Усмихнати и уютни дни, Диана!

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубави тия клафути Дианка. Получило се е невероятно вълшебство от вкусове и цветове. Поздрави за теб

    ОтговорИзтриване
  8. У нас тиквички много се тачат....днес Наско пак се прибра с няколко.
    Направо ми даваш идея за вечерята утре.
    Хубав ден,Диди!

    ОтговорИзтриване
  9. Много апетитно изглежда, Дианка! И много колоритно!
    Каквото име да му сложиш, пак ще предизвика интерес :)Пък и в разгара на сезона са всички тези зеленчуци, няма как да го подмина това клафути.
    Хубава и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Много добро попадение е това. Направо е чудесно!

    ОтговорИзтриване
  11. Много красиво и вкусно :) Благодаря за чудесното предложение!

    ОтговорИзтриване
  12. Много хубаво ястие, Дианка. Греещи снимки отново при теб. Поздравления!
    Обичам черита и често си ги хапвам натюр :) Ще изпробвам рецептата ти.
    Хубав утрешен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. О, тази зеленчукова фантазия изглежда божествена! И цветовете грабват, както и презентацията! Тези съдинки и аз ги имам и ще ги изровя още утре за да се ползват по предназначение :-)

    Поздрави и прегръдки :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно рецепти :)
    А снимките са повече от пленяващи
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  15. Изглежда превъзходно! Хем не съм гладна;)

    ОтговорИзтриване
  16. Много ме радвате момичета,
    драго ми е, че приехте одобрително тази идея, закачка. Наистина е леко, сезонно и вкусно ястие с възможности за много допълнения и вариации.
    Ева,
    Еликсир,
    Мони,
    Дани,
    Краси,
    Пепи,
    Йоли,
    Ева,
    Зори,
    Милена,
    Вики,
    Марта,
    Мария,
    Благодаря на всяка една от вас, сърдечни поздрави и много усмихнати юнски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Ох, ох, ох... това не е много вкусно - това е адски много вкусно!!! :)
    Ще се постарая идната седмица, колкото и да ми е натоварена, да включа това изкушение в менюто :)

    Хубав уикенд, Ди!

    ОтговорИзтриване
  18. Много си мила, Ина!
    Благодаря ти,
    лека седмица и много усмивки ти желая, Диана

    ОтговорИзтриване