неделя, 5 юни 2011 г.

Гъбен галет с ябълки и меко сирене

Идеята за гъбен галет или кростата /в зависимост от превода/, като опростена разновидност в оформлението на маслени тарти дойде, след като четох за един средновековен френски трактат - Стопанинът на Париж, Le Menagier De Paris (често съкратено Le Menagier). Това ръководство от 1393, отразява тогавашните условия на живот и хранене, давайки полезни съвети на жените за брака, дома и готвенето. Написано в проза и поезия от името на мъж към младата му, 15-годишна съпруга, кулинарната част била обособена като практични напътствия и идеи, някои без строги пропорции и технологични уточнения. Включени били разнообразни рецепти за супи, месо, риба, яйца, сосове, напитки, сладкиши и торти, а в едно от последните издания видях тази, но не успях да открия нейния оригинал в е: книга. Това ми даде свободата да импровизирам в съставките и пълнежа - с добавка на "грюер" или кашкавал към тестото; задушени гъби с ябълки, меко сирене с лека благородна плесен, запечени лешници и пресен босилек. Най-добре би биха подхождали френски сирена, но и с подобни е сполучлив. Оформих в малки, индивидуални форми. Снимките са различни, защото ги направих, повторих, а явно ще има и още... харесват ни.


Гъбен галет с ябълки и меко сирене
/по Mushroom Pasty/


Тесто за 6 -8 броя /по рецепта на Марта Стюарт/
Продукти:
2 ½ ч.чаши обикновено брашно
1 ч.чаша сирене грюер, чедър, гауда или кашкавал
1 ч.л. сол
250 гр. масло
5 с.л. студена вода

1ч.чаша = 240 мл.

Пулсира се брашното и 1 чаена лъжичка сол в кухненски процесор. Добавя се маслото и отново миксира, докато сместа стане зърниста, около 10 секунди. Постепенно се добавя водата, докато сместа започва да се уплътнява (тестото не трябва да е мокро или лепкаво). Ако тестото е прекалено сухо, добавя се още 1 супена лъжица Накрая се прибавя настърганото сирене и се хомогенизира. Изважда се и набързо оформя тестена топка. Поставя се в хладилник /в плик/ докато се охлади - около 30 минути или до една нощ.

Пълнеж:
250 гр. букет от гъби, може и само печурки
1 ябълка
100 гр. сирене камамбер, бри или друго меко сирене с бяла коричка
½ ч.чаша лешници
¼ ч.чаша пармезан или настърган грюер, гауда или кашкавал
зехтин
босилек
чесън и лук, по желание
сол и черен пипер на вкус

1 жълтък + 1 с.л. вода/мляко за намазване на питите

Гъбите се нарязват и запържват в горещия зехтин, добавя се нарязаната ябълка и след изпаряване на водата се маха от котлона. Овкусява се със сол, черен пипер, босилек и охлажда напълно.
Запичат се лешниците.
Фурната се загрява на 175С.
Тестото се разточва се на тънък лист с дебелина около 3мм. Изрязват се дискове около 15см. Може да се очертаят и по-малки кръгове в средата, на всеки диск, където ще се поставя плънката. Прехвърлят се върху тава, покрита с лист хартия за печене.


Разстила се част от сместа, поръсват се лешници, поставят се няколко парчета меко сирене, листа пресен босилек . Прегъва се тестеният диск към средата и оформя кростата/галет. Поръсва се с настърган пармезан или кашкавал. Намазват се отстрани с разбития жълтък и поставят в загрятата фурна. Пекат се около 20-25 мин. до златисто и разтопяване на сирената.


Изваждат се, леко охлаждат и сервират топли.


Опитайте...

24 коментара:

  1. Дианка, интересен разказ :)
    А предложението ти е наслада за очите и небцето :)
    Прегръдки и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Диани, чудни са, обичам тарти всякакви, а този галет е по мой вкус.Ще се пробвам с такива малки тартички без форма, че нямам- дано успея да ги подвия така като теб.
    А суфлето...стана чудесно, пуфтя като парен локомотив вече от калории...и не е като твоето бухнало, но другият път ще се усъвършенства детето.
    Слънчева седмица!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, греят като слънце галетчетата :) Много вкусно предложение, ще се възползвам :)
    Прегръдка и хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Диани, много ми харесва рецептата! Тартите изглеждат невероятно вкусни, сигурна съм, че са и много ароматни!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Диди,
    винаги ни изненадваш с нещо ново и оригинално!
    Много ароматен и вкусен галет!
    Щом си направила веднъж и си повторила, а явно ще има и още, значи е невероятен!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, абсолютен разкош! Много ми харесва предложението ти, то е точно по мой вкус и без месо. Снимките ти са невероятно изкусителни!
    Прекрасна нова седмица от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ябълки, сирене и тесто.....
    Чудесно начало на седмицата, Дианка, много, много вкусно!
    Поздрави и спорна да ти е!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, че вкусно изглежда...
    Аз не обичам, както вече съм казвала маслените теста, но има и изключения. Ето това определено много ми харесва! И какъв златист загар има само...

    Чудесно предложение, Ди, с много хубави снимки!

    ОтговорИзтриване
  9. Това определено ще използвам някой ден. Страхотно изкушение!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди,това предложение направо ме остави без думи!
    Изглежда прекрасно, на вкус съм сигурна че е прекрасно, а и аромата който се разнася от него съм убедена, че е прекрасен.
    Снимките са повече от чудесни.
    С една дума - прелест!
    Прегръдка и пожелание за хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  11. Диана, това ми звучи съвсем по мой вкус - невероятно обещаваща комбинация!! И ми изглежда адски примамливо! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Снимките са прекрасни а всичко което съдържа гъби ми е любимо. Ще се престраша да ги направя :-) Пожелавам и прекрасна и позитивна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Много ми харесва предложението ти, Дианка, комбинацията между ябълки, сирене и маслено тесто ми допада много!
    Снимките са прекрасни, както винаги!
    Когато имаш възможност, моля отбий се в моя блог, за да си вземеш една хубава награда:-))
    Сърдечни поздрави и прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  14. И на мен ми се иска всяко твое предложение да опитам - така неустоимо изглежда!

    ОтговорИзтриване
  15. Много вкуснички звучат...

    ОтговорИзтриване
  16. Wonderful combination of flavors, I must try this sometimes. :)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ви,
    радвам се че тази идея и разказ ви хареса.
    Дани,
    Мария,
    Зори,
    Ева,
    Роси,
    Вили,
    Пепи,
    Ина,
    Мъх,
    Лети,
    Мина,
    Траяна,
    Лина,
    Мони,
    Марта,
    Веси,
    Andrea,
    много мили думи, ще ми бъде драго да ви допадне и на вкус.
    Мария,
    благодаря ви за доверието - важното е да ви се е харесало. Детето ти е много талантливо, убедена съм, че се е справило прекрасно.
    Мони,
    благодаря за вниманието и наградата, с удоволствие ще си я взема.
    За всички вас,
    сърдечни поздрави и много усмихнати юнски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Рецептата е страхотна! Презентацията и снимките са чудесни! Изкушена съм и непременно ще опитам! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотно предложение!За първи път ми попада идея за комбинация на гъби и ябълки,но със сирената ще се е получило идеално!Много симпатични галетчета,как да не ти се прииска да си хапнеш поне едно!

    ОтговорИзтриване
  20. Гуинет,
    благодаря ти от сърце, ще се радвам да ти допадне.
    Поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Еликсир, благодаря -
    радвам се,че ти харесва тази идея -
    сирена, плодове и ядки са класическа комбинация, а добавка на гъби им приляга.
    Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  22. Интересна комбинация и определено ми допада :)
    Поздравления

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря, Вики,
    и добре си се завърнала!
    Много се радвам, че ти харесва.
    Сърдечни поздрави, още усмихнато лято и очаквам да разказваш, Диана

    ОтговорИзтриване