Идеята за гъбен галет или кростата /в зависимост от превода/, като опростена разновидност в оформлението на маслени тарти дойде, след като четох за един средновековен френски трактат - Стопанинът на Париж, Le Menagier De Paris (често съкратено Le Menagier). Това ръководство от 1393, отразява тогавашните условия на живот и хранене, давайки полезни съвети на жените за брака, дома и готвенето. Написано в проза и поезия от името на мъж към младата му, 15-годишна съпруга, кулинарната част била обособена като практични напътствия и идеи, някои без строги пропорции и технологични уточнения. Включени били разнообразни рецепти за супи, месо, риба, яйца, сосове, напитки, сладкиши и торти, а в едно от последните издания видях тази, но не успях да открия нейния оригинал в е: книга. Това ми даде свободата да импровизирам в съставките и пълнежа - с добавка на "грюер" или кашкавал към тестото; задушени гъби с ябълки, меко сирене с лека благородна плесен, запечени лешници и пресен босилек. Най-добре би биха подхождали френски сирена, но и с подобни е сполучлив. Оформих в малки, индивидуални форми. Снимките са различни, защото ги направих, повторих, а явно ще има и още... харесват ни.
Тесто за 6 -8 броя /по рецепта на Марта Стюарт/
Продукти:
2 ½ ч.чаши обикновено брашно
1 ч.чаша сирене грюер, чедър, гауда или кашкавал
1 ч.л. сол
250 гр. масло
5 с.л. студена вода
1ч.чаша = 240 мл.
Пулсира се брашното и 1 чаена лъжичка сол в кухненски процесор. Добавя се маслото и отново миксира, докато сместа стане зърниста, около 10 секунди. Постепенно се добавя водата, докато сместа започва да се уплътнява (тестото не трябва да е мокро или лепкаво). Ако тестото е прекалено сухо, добавя се още 1 супена лъжица Накрая се прибавя настърганото сирене и се хомогенизира. Изважда се и набързо оформя тестена топка. Поставя се в хладилник /в плик/ докато се охлади - около 30 минути или до една нощ.
Пълнеж:
250 гр. букет от гъби, може и само печурки
1 ябълка
100 гр. сирене камамбер, бри или друго меко сирене с бяла коричка
½ ч.чаша лешници
¼ ч.чаша пармезан или настърган грюер, гауда или кашкавал
зехтин
босилек
чесън и лук, по желание
сол и черен пипер на вкус
1 жълтък + 1 с.л. вода/мляко за намазване на питите
Гъбите се нарязват и запържват в горещия зехтин, добавя се нарязаната ябълка и след изпаряване на водата се маха от котлона. Овкусява се със сол, черен пипер, босилек и охлажда напълно.
Запичат се лешниците.Фурната се загрява на 175С.
Тестото се разточва се на тънък лист с дебелина около 3мм. Изрязват се дискове около 15см. Може да се очертаят и по-малки кръгове в средата, на всеки диск, където ще се поставя плънката. Прехвърлят се върху тава, покрита с лист хартия за печене.
Разстила се част от сместа, поръсват се лешници, поставят се няколко парчета меко сирене, листа пресен босилек . Прегъва се тестеният диск към средата и оформя кростата/галет. Поръсва се с настърган пармезан или кашкавал. Намазват се отстрани с разбития жълтък и поставят в загрятата фурна. Пекат се около 20-25 мин. до златисто и разтопяване на сирената.
Изваждат се, леко охлаждат и сервират топли.Разстила се част от сместа, поръсват се лешници, поставят се няколко парчета меко сирене, листа пресен босилек . Прегъва се тестеният диск към средата и оформя кростата/галет. Поръсва се с настърган пармезан или кашкавал. Намазват се отстрани с разбития жълтък и поставят в загрятата фурна. Пекат се около 20-25 мин. до златисто и разтопяване на сирената.
Опитайте...
Дианка, интересен разказ :)
ОтговорИзтриванеА предложението ти е наслада за очите и небцето :)
Прегръдки и успешна нова седмица!
Диани, чудни са, обичам тарти всякакви, а този галет е по мой вкус.Ще се пробвам с такива малки тартички без форма, че нямам- дано успея да ги подвия така като теб.
ОтговорИзтриванеА суфлето...стана чудесно, пуфтя като парен локомотив вече от калории...и не е като твоето бухнало, но другият път ще се усъвършенства детето.
Слънчева седмица!
Мария
Дианка, греят като слънце галетчетата :) Много вкусно предложение, ще се възползвам :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава нова седмица от мен!
Диани, много ми харесва рецептата! Тартите изглеждат невероятно вкусни, сигурна съм, че са и много ароматни!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Диди,
ОтговорИзтриваневинаги ни изненадваш с нещо ново и оригинално!
Много ароматен и вкусен галет!
Щом си направила веднъж и си повторила, а явно ще има и още, значи е невероятен!
Поздрави и хубава нова седмица!
Диди, абсолютен разкош! Много ми харесва предложението ти, то е точно по мой вкус и без месо. Снимките ти са невероятно изкусителни!
ОтговорИзтриванеПрекрасна нова седмица от мен! :)
Ябълки, сирене и тесто.....
ОтговорИзтриванеЧудесно начало на седмицата, Дианка, много, много вкусно!
Поздрави и спорна да ти е!
Ох, че вкусно изглежда...
ОтговорИзтриванеАз не обичам, както вече съм казвала маслените теста, но има и изключения. Ето това определено много ми харесва! И какъв златист загар има само...
Чудесно предложение, Ди, с много хубави снимки!
Това определено ще използвам някой ден. Страхотно изкушение!
ОтговорИзтриванеДиди,това предложение направо ме остави без думи!
ОтговорИзтриванеИзглежда прекрасно, на вкус съм сигурна че е прекрасно, а и аромата който се разнася от него съм убедена, че е прекрасен.
Снимките са повече от чудесни.
С една дума - прелест!
Прегръдка и пожелание за хубава вечер :)
Диана, това ми звучи съвсем по мой вкус - невероятно обещаваща комбинация!! И ми изглежда адски примамливо! :)
ОтговорИзтриванеКрасота и вкуснота!:)
ОтговорИзтриванеСнимките са прекрасни а всичко което съдържа гъби ми е любимо. Ще се престраша да ги направя :-) Пожелавам и прекрасна и позитивна нова седмица!
ОтговорИзтриванеМного ми харесва предложението ти, Дианка, комбинацията между ябълки, сирене и маслено тесто ми допада много!
ОтговорИзтриванеСнимките са прекрасни, както винаги!
Когато имаш възможност, моля отбий се в моя блог, за да си вземеш една хубава награда:-))
Сърдечни поздрави и прекрасна седмица ти желая!
И на мен ми се иска всяко твое предложение да опитам - така неустоимо изглежда!
ОтговорИзтриванеМного вкуснички звучат...
ОтговорИзтриванеWonderful combination of flavors, I must try this sometimes. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви,
ОтговорИзтриванерадвам се че тази идея и разказ ви хареса.
Дани,
Мария,
Зори,
Ева,
Роси,
Вили,
Пепи,
Ина,
Мъх,
Лети,
Мина,
Траяна,
Лина,
Мони,
Марта,
Веси,
Andrea,
много мили думи, ще ми бъде драго да ви допадне и на вкус.
Мария,
благодаря ви за доверието - важното е да ви се е харесало. Детето ти е много талантливо, убедена съм, че се е справило прекрасно.
Мони,
благодаря за вниманието и наградата, с удоволствие ще си я взема.
За всички вас,
сърдечни поздрави и много усмихнати юнски дни, Диана
Рецептата е страхотна! Презентацията и снимките са чудесни! Изкушена съм и непременно ще опитам! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение!За първи път ми попада идея за комбинация на гъби и ябълки,но със сирената ще се е получило идеално!Много симпатични галетчета,как да не ти се прииска да си хапнеш поне едно!
ОтговорИзтриванеГуинет,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти от сърце, ще се радвам да ти допадне.
Поздрави и хубава вечер, Диана
Еликсир, благодаря -
ОтговорИзтриванерадвам се,че ти харесва тази идея -
сирена, плодове и ядки са класическа комбинация, а добавка на гъби им приляга.
Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана
Интересна комбинация и определено ми допада :)
ОтговорИзтриванеПоздравления
Благодаря, Вики,
ОтговорИзтриванеи добре си се завърнала!
Много се радвам, че ти харесва.
Сърдечни поздрави, още усмихнато лято и очаквам да разказваш, Диана