Думата суфле /soufflé/ според Wikipedia произхожда от минало причастие на френски глагол souffler, което означава "да се взриви" - подходящо описание на това, което се случва с него по време на печенето. Някъде бях чела, че това е раят на една чиния. Хрупкаво отгоре, леко и ефирно вътре и сочно шоколадово /но не сурово/, в средата. И около 30 секунди след изваждане от фурната - вълшебство... Комбинира се чудесно със сладолед, плодове, сос. Харесаме и т. нар. "лава кейк", но вече правя няколко пъти това суфле без брашно – въздушно, шоколадово и ароматно. Има различни пропорции за съотношението на шоколадов крем, жълтъци и белтъци, но определяща за височината на суфлето е белтъчната твърда пяна. В почти всички рецепти се отделя и особено внимание на технологията за приготвяне. Сместа може да се приготви час по -рано, като се съхранява в хладилник, но както се знае, след изпичането се сервира веднага. И моите бяха като взривени, но след това .... едно суфле не чака никого :)
Продукти за 2 големи /300мл./ или 4 малки порции
100 гр. шоколад с висок % какао
1 ч.л. ароматно какао
2 яйчени жълтъка
3 яйчени белтъка
20 гр. масло
2 с.л. мляко/сметана/ликьор
1 ч.л. аромат ванилия или кафе
¼ ч.чаша захар
1 щ.сол и лимонена киселина
За намазване на купите
20 гр. масло
1 с.л. захар
Съдчетата, в които ще се пече суфлето се намазват с масло и поръсват се със захар. Излишното количество се изсипва и поставят в хладилник.
Фурната се загрява на 200С.
На водна баня се стопява маслото със шоколада, какаото и млякото до получаване на гладък сос. Маха се от огъня и постепенно се добавят един по един жълтъците. Овкусява се с избрания аромат.
Разбиват се белтъците със солта и лимоновата киселина на мек сняг, добавя се захарта и избиването продължава до твърдо уплътняване.
Една трета от белтъчният сняг се поставя в шоколадовата смес и разбърква до поемане. След това се добавя и останалият белтък и внимателно се хомогенизира.
Излива се в съдчета за суфле ¾ от обема им или до горния ръб. Ако ще се използва max обем на съда - с пръст се прави малко "каналче" до стената, което ще подпомогне подемането на суфлето.
Поставят се в загрятата фурна и веднага се намалява температурата на 180.
Пекат се за около 12-16 до 20 мин. до повдигане на суфлето над повърхността и според големината на съда. Не съм привърженик на сурово яйчено тесто, така че ги пекох около 15мин.
Изваждат се внимателно, поръсват се с пудра захар или какао и сервират веднага в предварително подготвени чинии.
Гарнирах с пресни ягоди и шоколадов сладолед, хареса ни и с мус от горски плодове.
Опитайте...
Фурната се загрява на 200С.
На водна баня се стопява маслото със шоколада, какаото и млякото до получаване на гладък сос. Маха се от огъня и постепенно се добавят един по един жълтъците. Овкусява се с избрания аромат.
Разбиват се белтъците със солта и лимоновата киселина на мек сняг, добавя се захарта и избиването продължава до твърдо уплътняване.
Една трета от белтъчният сняг се поставя в шоколадовата смес и разбърква до поемане. След това се добавя и останалият белтък и внимателно се хомогенизира.
Излива се в съдчета за суфле ¾ от обема им или до горния ръб. Ако ще се използва max обем на съда - с пръст се прави малко "каналче" до стената, което ще подпомогне подемането на суфлето.
Поставят се в загрятата фурна и веднага се намалява температурата на 180.
Пекат се за около 12-16 до 20 мин. до повдигане на суфлето над повърхността и според големината на съда. Не съм привърженик на сурово яйчено тесто, така че ги пекох около 15мин.
Изваждат се внимателно, поръсват се с пудра захар или какао и сервират веднага в предварително подготвени чинии.
Гарнирах с пресни ягоди и шоколадов сладолед, хареса ни и с мус от горски плодове.
Опитайте...
Дианка,ако знаеш от колко време иска дъщеря ми да й направя такъв десерт,тъй като една вечер го видя по Фиестата!И понеже не съм си записала рецептата,веднага ще си запазя твоята,благодаря,изглежда супер вкусно!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти пожелавам!
Ох,Диди,каква фантазия пак.....
ОтговорИзтриванеВчера правих шоколадов кекс на мъжете, ама май ще ядат и суфле....
Това суфле изглежда толкова ефирно и пухкаво, пък и фактът, че е с шоколад, го прави още по-изкусително и желано. Прекрасно предложение, Диана!
ОтговорИзтриванеСлънчев и спокоен завършек на седмицата!:-))
Ауу, как хубавко ти се е надигнало:).Страхотно суфле, поздравления!
ОтговорИзтриванеДианка, изобщо не бих го чакала :)
ОтговорИзтриванеХапвам го на мига!!!
Поздрави и усмихнат уикенд!
Ще се радвам да ви допадне, Еликсир. Често обаче и на популярният "лава кейк" с течен център казват суфле.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубав уикенд, Диана
Краси,
Убедена съм, че твоите мъже са били много щастливи. Аз харесвам и твоята рецепта за суфле,тази е без брашно. Очаквам рецепти от новите ти книги:)
Поздрави и хубав петък, Диана
Благодаря, Мони!
За шоколюбители количеството на шоколад никога не е много и винаги изкушава.
Поздрави и усмихнати почивни дни, Диана
Много благодаря, Аелис.
В различните рецепти съотношенията на жълтъци и белтъци са различни, но аз мисля, че белтъкът определя височината. Но тук няма брашно. Така избрах средно положение - нито преобладаващи белтъци, нито по равно.
Поздрави и слънчев уикенд, Диана
Да ти е сладко, Дани!
Ще се радвам...
Прегръдка и много усмивки, Диана
Просто е вълшебно шоколадово.Страхотен десерт.
ОтговорИзтриванеЦарицата на суфлетата си, Ди :))
ОтговорИзтриванеТова е поредното доказателство! Прекрасно е, а и шоколадово :)
Диани,
ОтговорИзтриванемоето момиченце още утре ще спретне това суфле - тя е маниак на шокол.суфле, прави проучвания на тази тема по света и у нас, и у дома често експериментриа. А твоята лава вече я е усъвършенствала страхотно!Тя просто е пристрастена към този сладкиш...
Шоколадов и ароматен, и много усмихнат уикенд!
Мария
Great recipes dear!
ОтговорИзтриванеНова вкусотия ! Благодарим :)
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванев тези чаши ли пече суфлето?
Изглежда много добре, страхотно направо.
Точно такова нещо ми се хапва в момента. Открадвам си една чашка :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дианка и хубав уикенд!
Oh my God, Diana, these look so delicious!
ОтговорИзтриванеFantastic photos, as always.
Have a nice weekend,
Lúcia
Изглежда вълшебно, Диани! Толкова ефирно и шоколадово! На мен суфлето ми е взело страхът още преди да съм опитала да го направя :-) Останала съм с впечатлението, че е много капризно и само му се радвам от разстояние :-)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд :-)
Диди, ама че шоколадово...по наш вкус!
ОтговорИзтриванеЕх, Диди, чудна шоколадово ефирна фантазия!
ОтговорИзтриванеПрекрасно е и изглежда много вкусно!
Моите момчета много обичат шоколад и съм сигурна, че ще им хареса!
Поздрави и хубава неделя!
Не успявам с своевременни коментари -
ОтговорИзтриванеЙоли,
Ина,
Мария и дъщеричка:),
Vera,
Нели,
Дани,
Зори,
Lúcia,
Миленка,
Веси,
Роси
Много, много ви благодаря!
Радвам се,че тази идея за класическо суфле, но без брашно ви харесва. Убедена съм, че ако се разбият добре белтъците няма проблем с надигането на суфлето. Хубаво е, че могат да се използват различни форми за печене - дори чаши за кафе.:)
Прегръдки и усмивки за всички, Диана
Зашеметяващо!! Винаги ми се е искало да пробвам да приготвя шоколадово суфле :) и никога не съм го правила, но сега мисля да се възползвам от рецептата ти... Божествено изглежда, Диана :)
ОтговорИзтриванеDiana this looks so delicious! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мина!
ОтговорИзтриванеУбедена съм, че ще се справиш.
Поздрави и много усмивки, Диана
Andrea,
Thank you,
greetings and hugs, Diana
Изпробвах рецептата и се получи много вкусно. Една част сипах в йенаглас тавичка, а другата в чашки, но в йенаглас тавичката не успях да запазя обема след като го извадих от фурната. Но както и да е. Вярвам, че следващият ми опит ще е по-успешен :)
ОтговорИзтриванеМного съм радостна, Петя от твоя коментар, обратна връзка и най-вече от положителния резултат. Едно от най-хубавите неща на споделените рецепти е възможността да се опита и хареса. Убедена съм, следващия път вкусното ще бъде равностойно и на обема за иначе капризното суфле.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце!
Поздрави, успешни и усмихнати дни, Диана