“Life is a combination of magic and pasta...”-
този популярен израз на великия Федерико Фелини /Federico Fellini/ обобщава в себе си всякакви уводи на тема паста. Тя е символ на ценности, култура и традиции, в почти всички италиански филми, а и в живота "играе" главна роля. Става въпрос за вкус, в пряк и преносен смисъл. Филмите на Фелини от своя страна, също могат да се обрисуват с магично въздействие, а шедьовърът La Dolce Vita „Сладък живот” /с известната сцена Мастрояни и Анита Екберг/, превърна фонтана Треви, Рим в едно от най-популярните и романтични места.
Макар и макаронените изделия да се считат за китайско изобретение, разпространено с Марко Поло, едни от най-обичаните фигурки в Италия са ригатони. Тази класическа паста /италианската дума за паста, като комбинация от брашно и вода/, сред изобилието от над 600 вида форми е муза на легендарния режисьор Федерико Фелини, който създава телевизионна реклама за Barilla през 1985 година. Тръбовидни, с достатъчно големи дупки, които им позволяват да задържат парченца месо, зеленчуци или сосове. Вече споменах за вкусовите предпочитания - обичаме всякаква паста, но в тази група на мен по ми допада формата пене /penne/, идеални за зеленчуци и сосове, за печени ястия, приготвени със сосове и сирена. Не се наемам да определя кой е сладкият живот на пастата, но комбинацията ни хареса - макарони и спанак обединени с крем бешамел сос и микс стопени сирена, доовкусени с ароматни чери доматчета.
този популярен израз на великия Федерико Фелини /Federico Fellini/ обобщава в себе си всякакви уводи на тема паста. Тя е символ на ценности, култура и традиции, в почти всички италиански филми, а и в живота "играе" главна роля. Става въпрос за вкус, в пряк и преносен смисъл. Филмите на Фелини от своя страна, също могат да се обрисуват с магично въздействие, а шедьовърът La Dolce Vita „Сладък живот” /с известната сцена Мастрояни и Анита Екберг/, превърна фонтана Треви, Рим в едно от най-популярните и романтични места.
Макар и макаронените изделия да се считат за китайско изобретение, разпространено с Марко Поло, едни от най-обичаните фигурки в Италия са ригатони. Тази класическа паста /италианската дума за паста, като комбинация от брашно и вода/, сред изобилието от над 600 вида форми е муза на легендарния режисьор Федерико Фелини, който създава телевизионна реклама за Barilla през 1985 година. Тръбовидни, с достатъчно големи дупки, които им позволяват да задържат парченца месо, зеленчуци или сосове. Вече споменах за вкусовите предпочитания - обичаме всякаква паста, но в тази група на мен по ми допада формата пене /penne/, идеални за зеленчуци и сосове, за печени ястия, приготвени със сосове и сирена. Не се наемам да определя кой е сладкият живот на пастата, но комбинацията ни хареса - макарони и спанак обединени с крем бешамел сос и микс стопени сирена, доовкусени с ароматни чери доматчета.
Паста пенне гратин със спанак, сирена и чери
Продукти за 4 порции:
300 -400 гр. паста пене
1 ч.чаша спанак, бланширан /замразрен
1-2 стръка пресен лук, нарязани на ситно
2-3 скилидки чесън, ситно накълцани
30 гр. масло, нарязано на кубчета
1 с.л. зехтин
1 ½ -2 ч. чаши прясно мляко
2 с.л. брашно
1 ч.чаша микс от италиански сирена*
1 с. л. босилек, нарязан
¼ ч.л. черен пипер, прясно смлян
сол и индийско орехче на вкус
50 гр. пармезан или гауда за поръсване
дузина чери доматчета
* от по-широко достъпните в нашите търговски вериги -
фонтина(или гауда), горгонзола(или друго синьо), качота(или кашаквал), моцарела, настъргано грана падано, пармезан или други, по избор
1 ч.чаша = 240 мл.
Загрява се фурната до 200 ° С.
Пастата се сварява във вряща, подсолена вода до готовност „ал’денте”, за време, според указанието на производителя. Отцежда се от водата и запазва в голяма купа на топло място, като 1 ч.чаша от водата се оставя за резерв на соса.
В тиган се поставя зехтина и загрява, овкусява се с чесъна до горещо, след което се изважда. Поставя се нарязания на ситно лук и леко задушава. Маха се от котлона и към него се добавят отцедената паста. Разбърква се и изсипва отново в купата, като се държи на топло.
Приготвя се по-рядък сос бешамел, като се запържват леко 2 с.л. масло с 2 с.л. брашно до златисто. Налива се 1½ ч. чаша мляко и сместа завира до изглаждане, като се бърка непрекъснато. Поставят се нарязаните сирена и след тяхното разтопяване, ако е необходимо се добавя още мляко или от водата на сварената паста. Накрая се добавя и бланшираният /във вряща, подсолена и подсладена вода само до омекване/ и нарязан спанак. Овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Тава за печене се намазва с малко зехтин. В купата с топлата паста се налива млечният сос и нарязания босилек, леко се обединява в обща смес и излива в приготвената тава.
Поръсва се с настърган пармезан или друго сирене, поставят се доматчета .Пастата се сварява във вряща, подсолена вода до готовност „ал’денте”, за време, според указанието на производителя. Отцежда се от водата и запазва в голяма купа на топло място, като 1 ч.чаша от водата се оставя за резерв на соса.
В тиган се поставя зехтина и загрява, овкусява се с чесъна до горещо, след което се изважда. Поставя се нарязания на ситно лук и леко задушава. Маха се от котлона и към него се добавят отцедената паста. Разбърква се и изсипва отново в купата, като се държи на топло.
Приготвя се по-рядък сос бешамел, като се запържват леко 2 с.л. масло с 2 с.л. брашно до златисто. Налива се 1½ ч. чаша мляко и сместа завира до изглаждане, като се бърка непрекъснато. Поставят се нарязаните сирена и след тяхното разтопяване, ако е необходимо се добавя още мляко или от водата на сварената паста. Накрая се добавя и бланшираният /във вряща, подсолена и подсладена вода само до омекване/ и нарязан спанак. Овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Тава за печене се намазва с малко зехтин. В купата с топлата паста се налива млечният сос и нарязания босилек, леко се обединява в обща смес и излива в приготвената тава.
Пече се до зачервяване около 15 мин.
Изважда се от фурната , леко охлажда и сервира топло.
Споменах, че обичаме паста:
Най-обикновените спагети, със запечени чеснови домати, зехтин и босилек, поръсени с настъргано твърдо италианско сирене.
Иска ми се да спомена и "Милфьой" спагетите, по идея от италианския блог на Стефания, чиято чудесна рецепта представи Мария.
И за финал се колебаех между телевизионна реклама за Barilla и култовата сцена от La Dolce Vita, избрах класиката:
Опитайте...
Дианка, първата снимка много ми харесва.
ОтговорИзтриванеИ аз предпочитам пенето, половинката ми за съжаление не :( Но и другите видове ми харесват.
Хубави предложения, ще ги пробвам :)
Поздрави и хубава нова седмица!
Диана, обожавам паста във всичките й разновидности. Харесаха ми и пенне, и спагети, и милфьой-спагетите. Прекрасни предложения, отново прекрасно онагледени!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер и хубава нова седмица!
Сърдечни поздрави!
Благодаря, Зори!
ОтговорИзтриванеАз почти не познавам хора, които не са любители на пастата, но пък има предпочитания за различните видове.
В огромното изобилие все има форми, които харесвате и двамата.
Много харесах сладоледа ти:),
поздрави и усмихнато утре, Диана
Мони,
чудесно е, че и ти си от този отбор:) - ще се радвам да предложиш свои любими рецепти за паста.
Благодаря много,
сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана
И аз да кажа, че обожавам паста.. Изглежда изключително апетитно!! :))
ОтговорИзтриванеMistery,
ОтговорИзтриванеРадвам се и ти благодаря - пастата има качеството винаги да изглежда много примамлива.
Поздрави и усмихната нова седмица, Диана
Диди,
ОтговорИзтриванеТози път съвсем съм пленена - паста, Фелини и Рим, в едно :)
Не знам за живота, но Италия наистина е "магия и паста" :)
Благодаря ти за удоволствието и емоциите!
Дианка, сякаш всички сме любители на пастата в безбройните И комбинации :)
ОтговорИзтриванеА човек може да се влюби в красивото
ти съчетание на продукти и цветове!
Прегръдки и хубава седмица!
Всички обичат паста :)) Не съм срещала досега човек, който да не я харесва.
ОтговорИзтриванеДиди, страхотни рецепти и както винаги поднесени толкова изискано и колоритно!
Поздрави и хубава нова седмица!
Красиво, цветно, вкусно и поднесено с много любов и финес, Диана! Благодаря ти за чудесните рецепти и виртуалната наслада, която предизвикваш!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
И аз да се включа във фен клуба на любителите на паста :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение, Диди - непременно ще се възползвам!
Страхотни предложения:) Влюбих се в първото аз, с микса от сирена. Толкова много обичам паста и пици със сирена, че по никакъв друг начин почти не опитвам :) Мерси за предложенията, Диана и хубава седмица!:)
ОтговорИзтриване"макарони и спанак обединени с крем бешамел сос и микс стопени сирена, доовкусени с ароматни чери доматчета"
ОтговорИзтриванеСамо като чета горното изречение и си настройвам сетивата празнично,а в комплект с невероятните ти снимки е просто наслада за тях!
Паста пене е особено любима на моя половин!Предложението ти е разкош,Дианка!
Спокоен ден ти пожелавам!
Чудесни, изкушаващи предложения!
ОтговорИзтриванеИ аз съм "ЗА" пенето:)
Успешна седмица, Диана:)
Ottima interpretazioni, complimenti.
ОтговорИзтриванеLe foto sono splendide. buona settimana Daniela.
Дианка, това ти предложение отново е невероятно съчетание от любими ми продукти - паста, спанак и сирена! Хм, интересно, на май никога не съм пробвала в безмесен вариант, на това предложение обаче с много сирена трудно ще устоя.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава, нова седмица!
Определено сме любители, всички у дома, на пастата!!!
ОтговорИзтриванеХаресах си освен рецептите и великолепните бели керамични съдове :Р
Аз ще допълня Дани и ще кажа, че човек се влюбва въобще в цялостното презентиране на ястията. Особено ми хареса аранжировката, показана на снимката под текста "Споменах, че обичаме паста:" :) Прекрасна е!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Ди :)
Още една любителка на паста :)!Страхотно предложение, а спанак и сирена мммммммммм!Снимките са чудесни, поздрави!
ОтговорИзтриванеДа си призная, аз не си падам по пастата, но твоите снимки и предложения могат да ме изкушат, Диани! :-) Всичко изглежда невероятно апетитно и се убеждавам колко е важно начин на приготвяне на едно ястие, както и самото поднасяне. При теб всичко е вкусно и красиво, Диани!
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната нова седмица!
Поздрави, Милена :-)
Привет на всички любители на пастата и сиренето, Рим и хубавото кино:)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, на всеки един от коментарите, за което ви благодаря от сърце! Чудесно е усещането да споделяш нещо обичано от толкова много хора и това бе една от провокациите ми да напиша тази публикация.
Лети,
Дани,
Ели,
Ева,
Мария,
Кокона,
Еликсир,
Мъх,
Пепи,
Ива,
Ина,
Марияна,
Милена,
daniela64,
благодаря ви много,
за милите думи - също, ще ми е драго, да ви допаднат като идеи.
Сърдечни поздрави, магия в живота,
слънчево и усмихнато лято, Диана
Great recipe and fabulous photos.
ОтговорИзтриванеMimi
Thank you, Mimi!
ОтговорИзтриванеI am glad that you liked.
Greetings and a nice summer, Diana
:yahoo: дойде ред на макароните ,в момента имам спагети,момичетата обичат бяло сирене и обикновен кашкавал,дано имам още спанак във фризера ,но и с изключения ще правя макарони подобийе на твоите ,още като ги видях исках да ги направя ,но уви ,не всичко зависи от мене ;D
ОтговорИзтриванеБлагодаря, mazes,
ОтговорИзтриванеразбира се,че ние приготвяме това, което би се харесало най-много на нашите близки. Сърдечни поздрави и вкусно лято, Диана