В началото на лятото кулинарните блогове изобилстват от свежи плодови и леки десерти, сладоледни предложения и рецепти. Аз също съм приготвила няколко вида домашен сладолед, (ние го обичаме целогодишно), но в очакване на по-топлитe летни дни, сега размених съотношението сладолед - сладкиш. Използвах го за гарниране към тези малки пайчета от маслено тесто, макова покривка и плодчета кайсия. Кайсията и маковото семе са една много вкусна комбинация, а сега е и времето на златната кайсия, считана за елексир на младостта. Интересна е различна текстура на двата слоя, ароматът на масло и ванилия в съчетание с хрупкави макови семена. Леко запечената кайсия и фина глазура допълнително засилват плодовият вкус.
Тази идея е от сайта Rezeptwiese, рекламиращ чрез рецепти продуктите с марка Д-р Йоткер. Предложението е за голямо печиво, което се реже на парчета или хапки при сервиране, но аз избрах малки индивидуални формички.
Пайчета с кайсии и маково семе
Продукти за приблизително 20 броя или около 36 малки сладкишчетаЗа основата от маслено тесто:
200 гр. масло
200 гр. захар
4 яйца
300 гр. брашно
50 гр. нишесте
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
За маковия слой:
350 мл. мляко
50 гр. масло
250 гр. мак
80 гр.грис
3 супени лъжици ром
170 гр. захар
850 гр. компот от кайсии, аз използвах пресни
3 яйца
Дозата може да се намали.
В купа се смесват маслото със захарта, ванилия и яйцата и разбиват с миксер.
Отделно се разбъркват брашното, бакпулвера и нишестето, прибавят се към маслената смес и разбиването продължава до хомогенизиране.
Намазнява се обща тава или отделни формички и тестото се разстила равномерно.
Подготвя се маковият слой – на котлона се стопява захарта, заедно с млякото и маслото. Добавят се предвидените количества мак и грис, след което сместа се оставя да ври до уплътняване. Маха се от котлона и ароматизира с алкохола. Оставя се да се охлади и добавят яйцата едно по едно. Цялата смес се разбърква до поемане и уеднаквяване.
Загрява се фурната до 180 градуса C.
Върху маслената основа се разстила маковия слой. Поставят се половинки от кайсиите и поставя да се пече.
Печенето продължава около 40 мин. за цял сладкиш или около 22 за пайчетата, като се прави проба за суха клечка.
Изважда се от фурната и след леко охлаждане се освобождава от формата.
Може да се намаже с желираща смес за сладкиши/напр. желе за торти на Д-р Йоткер бяло/, както в оригиналната рецепта, по указание на производителя - кипва се 250 мл. вода с 2 супени лъжици захар и след леко охлаждане се излива върху сладкиша или пайчетата.
Нарязва се след пълното му изстиване /ако се пече в цял/, на парчета с големина по желание. Аз гарнирах с глазирани череши и още бадемови ядки.
Сервирах с домашно карамелено джелато и глазирани кайсии.
Отделно се разбъркват брашното, бакпулвера и нишестето, прибавят се към маслената смес и разбиването продължава до хомогенизиране.
Намазнява се обща тава или отделни формички и тестото се разстила равномерно.
Подготвя се маковият слой – на котлона се стопява захарта, заедно с млякото и маслото. Добавят се предвидените количества мак и грис, след което сместа се оставя да ври до уплътняване. Маха се от котлона и ароматизира с алкохола. Оставя се да се охлади и добавят яйцата едно по едно. Цялата смес се разбърква до поемане и уеднаквяване.
Загрява се фурната до 180 градуса C.
Върху маслената основа се разстила маковия слой. Поставят се половинки от кайсиите и поставя да се пече.
Печенето продължава около 40 мин. за цял сладкиш или около 22 за пайчетата, като се прави проба за суха клечка.
Изважда се от фурната и след леко охлаждане се освобождава от формата.
Може да се намаже с желираща смес за сладкиши/напр. желе за торти на Д-р Йоткер бяло/, както в оригиналната рецепта, по указание на производителя - кипва се 250 мл. вода с 2 супени лъжици захар и след леко охлаждане се излива върху сладкиша или пайчетата.
Нарязва се след пълното му изстиване /ако се пече в цял/, на парчета с големина по желание. Аз гарнирах с глазирани череши и още бадемови ядки.
Сервирах с домашно карамелено джелато и глазирани кайсии.
Опитайте…
Какви красиви кексчета само!Диана, много ми харесват:))).
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!!!
Дианка, много са симпатични пайчетата ти! Като слънчица са грейнали.:-))))) Майсторски направено, поднесено, презентирано и снимано!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за красотата!
Най-сърдечни поздрави и усмихнато утре!
Съвършени малки хапки. Поздравления, Дианка :)
ОтговорИзтриванеХубав утрешен ден от мен!
Изглеждат възхитително вкусни и красиви! Ще ги направя възможно най- скоро, благодаря ти за чудесната идея!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Аелис!
ОтговорИзтриванеИ аз мислех да ги нарека кексчета, но в оригинал е цял сладкиш - маслено тесто, слой от млечно-маково смес и плод, което би могло да се определи като пай.Обясних го сложно:)
Поздрави и слънчево утре, Диана
Сърдечно благодаря, Мони!
Кайсиите са едни от любимите ми и много слънчеви плодове - вкусни, ароматни и изразителни.
Поздрави и усмихнато утро, Диана
Зори, благодаря много!
Вече писах, че идеята ми бе те да бъдат допълнение към сладолед, но се получи обратното.
Прегръдка и слънчево настроение, Диана
Благодаря за посещението и коментара, Буба.
Много ще се радвам да ти харесат.
Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана
Прекрасни са тези малки пайчета!Разреза е мммммм, супер апетитни!Поздрави от морето!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са, Дианка! А мак обожавам, ммммммм :)
ОтговорИзтриванеИ ще се възползвам от тази ти идея в най-скоро време.
Лека нощ :)
Благодаря, Марияна!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти харесват.
Сърдечни поздрави и слънчево морско настроение, Диана
Пепи,
мисля си, че и ти обичаш маковото семе /как звучи:)/ и ще се радвам да ти харесат.
Благодаря ти,
поздрави и хубаво утре, Диана
Очарователни са, Диани! Сигурна съм, че и без добавка от сладолед са невероятно вкусни!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Диди,
ОтговорИзтриванеМного са красиви, а обещават и да са много вкусни!
Комбинацията е интересна, знам че маковото семе и лимона се допълват прекрасно като вкус и сега съм любопитна за съчетанието кайсия и мак.
Прекрасна рецепта и великолепно изпълнение!
Сърдечен поздрав!
Дианка, ти откри сезона на кайсиите :)
ОтговорИзтриванеТолкова много плодове има на пазара,
шарено, красиво и ти радва очите :)
А твоите прекрасни сладурчета освен вкусни и унаещи на масло, са и красиви!
И на мен напоследък ми се иска към сладкиша да има и сладолед :)))
Прекрасно сервирано!
Прегръдки и усмихнат, цветен ден!
Благодаря, Миленка!
ОтговорИзтриванеНаистина са вкусни и самостоятелно, но през лятото ми се иска да преобладават по-леките и плодови десерти. Така с повече "гарнитура" се опитвам да намаля количеството на тестените.
Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана
Наистина, Лети,
маковото семе е чудесно в комбинация с лимон, опитвала съм и портокал. Сега с кайсия, отново е една много добра комбинация. Явно умее да "работи в екип":)
Благодаря много,
поздрави и усмихнати летни дни, Диана
Благодаря, Дани!
Обожавам кайсии и почти с излизането им на пазара открих сезона. Лятното изобилие на плодове /и зеленчуци/ ми радва и окото, и небцето.Харесвам този сезон:)
Прегръдка и слънчево настроение, Диана
Ти си истинска кулинарна фурия! Изглеждат уникално! Сигурно са и много вкусни, макар да знам, че маковото семе много се завирало между зъбите, но се преживява!
ОтговорИзтриванеУспех в кухнята! ^^ :))
Вкусни, красиви и ароматни - неустоими са, Диана! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Mistery!
ОтговорИзтриванеДраго ми е, че ти харесват, а за проблема с маковото семе и междузъбното пространство може би трябва да се консултиране с Дани:)
Сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана
Какво съвършенство от визия,цветове,вкусове и снимки!!!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са ,Диди!
Дианка-чудна композиция от плодови мъфинки,джелато и карамелени кайсии!Всички любими съставки за перфектен десерт са налице!Мислено се почерпвам с хапчица от всичко!
ОтговорИзтриванеПрегръдки,мила!
Диди, СТРАХОТНО изглеждащи пайчета! Интересно звучи тази комбинация кайсия и мак, бих я пробвала с удоволствие! :) Убедена съм, че са разкошни на вкус, но дизайнът им е просто уникален, много оригинален, страшно много ми хареса, наистина! Отлични снимки :)
ОтговорИзтриванеПоздрави.
Ди, със сигурност ще ги направя по твоя вариант - много по-добре изглеждат така, а е и по-удобно.
ОтговорИзтриванеКонстрастът между цветовете е зашеметяващо красив!!!
Поздравления за идеята и чудесната снимки :)
Ох, много са красиви!! И това разрязаното - полегналото - божествено е!!! Представям си и колко са ВКУСНИ :)
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванеЧудни са!
Не съм опитвала комбинация от кайсия и маково семе, но след тази разкошна презентация непременно ще пробвам!
Меки и пухкави като дунапрен!
Много ми харесаха и пастата и слънчевото хлебче! Особено слънчевото хлебче! Уникално оформяне!
Сърдечни приятелски поздрави и слънчево лято!
Тази рецепта по странни причини ми напомня за Чехия, където и кайсии, и маково семе бяха много чести съставки в сладкишите и кухнята като цяло, та ми стана носталгично :) страхотна рецепта и блог :):) с много усмивки ще продължавам да следя публикациите :)
ОтговорИзтриванеhttp://plummytales.blogspot.com/
Единственото, което мога да кажа, е че изглеждат фантастично!!!! Не допускам вкусът да е по-различен:-)
ОтговорИзтриванеПриятна почивка!
Страхотни са, Диди!
ОтговорИзтриванеТолкова красиво си ги сервирала! Джелатото е направо мечта! Писала ли си някъде рецептата?
Поздрави :))
Диана, прекрасни пайчета си приготвила! :) При това с кайсии - плод който много обичам ! Определено рецептата ме заинтригува а и как апетитно ни ги поднасяш - как да им устои човек! :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави и един чудесен, усмихнат уикенд! :)
Миро
Със закъснение, но от сърце ви благодаря за милите думи, драго ми е, че тези плодови десертчета ви харесват. Много свежа и допълваща е комбинацията на кайсии и маково семе. Визията има някакво далечно подобие с популярния сладкиш "дунавски вълни". Ще се радвам да ви допадне този вкус:)
ОтговорИзтриванеКраси,
Еликсир,
Вили,
Ина,
Мина,
Роси,
Плами,
Мъх,
Ели,
Миро,
Приятелски поздрави, много слънчево настроение и хубаво лято, Диана
:)
Tолкова са кипри твоите пайчета, отново предложение и снимки - Ди-марка:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря много, Марта!
ОтговорИзтриванеНаистина се кипрят. Замислих се, дали има нещо общо с мен...:)
Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана
Sono meravigliosi!!! Li voglio provare, mi segno subito la ricetta!
ОтговорИзтриванеMany thanks Lucia,
ОтговорИзтриванеI will be happy,
if these mini cakes flavored apricot and poppy seed you like.
Greetings and smiling summer, Diana