сряда, 6 юли 2011 г.

Пайчета с кайсии и маково семе


В началото на лятото кулинарните блогове изобилстват от свежи плодови и леки десерти, сладоледни предложения и рецепти. Аз също съм приготвила няколко вида домашен сладолед, (ние го обичаме целогодишно), но в очакване на по-топлитe летни дни, сега размених съотношението сладолед - сладкиш. Използвах го за гарниране към тези малки пайчета от маслено тесто, макова покривка и плодчета кайсия. Кайсията и маковото семе са една много вкусна комбинация, а сега е и времето на златната кайсия, считана за елексир на младостта. Интересна е различна текстура на двата слоя, ароматът на масло и ванилия в съчетание с хрупкави макови семена. Леко запечената кайсия и фина глазура допълнително засилват плодовият вкус.
Тази идея е от сайта Rezeptwiese, рекламиращ чрез рецепти продуктите с марка Д-р Йоткер. Предложението е за голямо печиво, което се реже на парчета или хапки при сервиране, но аз избрах малки индивидуални формички.


Пайчета с кайсии и маково семе
/адаптирано по Aprikosen-Mohnkuchen/


Продукти за приблизително 20 броя или около 36 малки сладкишчета
За основата от маслено тесто:
200 гр. масло
200 гр. захар
4 яйца
300 гр. брашно
50 гр. нишесте
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилова захар

За маковия слой:
350 мл. мляко
50 гр. масло
250 гр. мак
80 гр.грис
3 супени лъжици ром
170 гр. захар
850 гр. компот от кайсии, аз използвах пресни
3 яйца

Дозата може да се намали.
В купа се смесват маслото със захарта, ванилия и яйцата и разбиват с миксер.
Отделно се разбъркват брашното, бакпулвера и нишестето, прибавят се към маслената смес и разбиването продължава до хомогенизиране.

Намазнява се обща тава или отделни формички и тестото се разстила равномерно.

Подготвя се маковият слой – на котлона се стопява захарта, заедно с млякото и маслото. Добавят се предвидените количества мак и грис, след което сместа се оставя да ври до уплътняване. Маха се от котлона и ароматизира с алкохола. Оставя се да се охлади и добавят яйцата едно по едно. Цялата смес се разбърква до поемане и уеднаквяване.
Загрява се фурната до 180 градуса C.
Върху маслената основа се разстила маковия слой. Поставят се половинки от кайсиите и поставя да се пече.
Печенето продължава около 40 мин. за цял сладкиш или около 22 за пайчетата, като се прави проба за суха клечка.
Изважда се от фурната и след леко охлаждане се освобождава от формата.
Може да се намаже с желираща смес за сладкиши/напр. желе за торти на Д-р Йоткер бяло/, както в оригиналната рецепта, по указание на производителя - кипва се 250 мл. вода с 2 супени лъжици захар и след леко охлаждане се излива върху сладкиша или пайчетата.


Нарязва се след пълното му изстиване /ако се пече в цял/, на парчета с големина по желание. Аз гарнирах с глазирани череши и още бадемови ядки.


Сервирах с домашно карамелено джелато и глазирани кайсии.


Опитайте…

30 коментара:

  1. Какви красиви кексчета само!Диана, много ми харесват:))).
    Сърдечни поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, много са симпатични пайчетата ти! Като слънчица са грейнали.:-))))) Майсторски направено, поднесено, презентирано и снимано!
    Благодаря за красотата!
    Най-сърдечни поздрави и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  3. Съвършени малки хапки. Поздравления, Дианка :)
    Хубав утрешен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат възхитително вкусни и красиви! Ще ги направя възможно най- скоро, благодаря ти за чудесната идея!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Аелис!
    И аз мислех да ги нарека кексчета, но в оригинал е цял сладкиш - маслено тесто, слой от млечно-маково смес и плод, което би могло да се определи като пай.Обясних го сложно:)
    Поздрави и слънчево утре, Диана

    Сърдечно благодаря, Мони!
    Кайсиите са едни от любимите ми и много слънчеви плодове - вкусни, ароматни и изразителни.
    Поздрави и усмихнато утро, Диана

    Зори, благодаря много!
    Вече писах, че идеята ми бе те да бъдат допълнение към сладолед, но се получи обратното.
    Прегръдка и слънчево настроение, Диана

    Благодаря за посещението и коментара, Буба.
    Много ще се радвам да ти харесат.
    Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни са тези малки пайчета!Разреза е мммммм, супер апетитни!Поздрави от морето!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни са, Дианка! А мак обожавам, ммммммм :)
    И ще се възползвам от тази ти идея в най-скоро време.
    Лека нощ :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Марияна!
    Много се радвам, че ти харесват.
    Сърдечни поздрави и слънчево морско настроение, Диана

    Пепи,
    мисля си, че и ти обичаш маковото семе /как звучи:)/ и ще се радвам да ти харесат.
    Благодаря ти,
    поздрави и хубаво утре, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Очарователни са, Диани! Сигурна съм, че и без добавка от сладолед са невероятно вкусни!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Диди,
    Много са красиви, а обещават и да са много вкусни!
    Комбинацията е интересна, знам че маковото семе и лимона се допълват прекрасно като вкус и сега съм любопитна за съчетанието кайсия и мак.
    Прекрасна рецепта и великолепно изпълнение!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  11. Дианка, ти откри сезона на кайсиите :)
    Толкова много плодове има на пазара,
    шарено, красиво и ти радва очите :)
    А твоите прекрасни сладурчета освен вкусни и унаещи на масло, са и красиви!
    И на мен напоследък ми се иска към сладкиша да има и сладолед :)))
    Прекрасно сервирано!
    Прегръдки и усмихнат, цветен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Миленка!
    Наистина са вкусни и самостоятелно, но през лятото ми се иска да преобладават по-леките и плодови десерти. Така с повече "гарнитура" се опитвам да намаля количеството на тестените.
    Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана

    Наистина, Лети,
    маковото семе е чудесно в комбинация с лимон, опитвала съм и портокал. Сега с кайсия, отново е една много добра комбинация. Явно умее да "работи в екип":)
    Благодаря много,
    поздрави и усмихнати летни дни, Диана


    Благодаря, Дани!
    Обожавам кайсии и почти с излизането им на пазара открих сезона. Лятното изобилие на плодове /и зеленчуци/ ми радва и окото, и небцето.Харесвам този сезон:)
    Прегръдка и слънчево настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Ти си истинска кулинарна фурия! Изглеждат уникално! Сигурно са и много вкусни, макар да знам, че маковото семе много се завирало между зъбите, но се преживява!
    Успех в кухнята! ^^ :))

    ОтговорИзтриване
  14. Вкусни, красиви и ароматни - неустоими са, Диана! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Mistery!
    Драго ми е, че ти харесват, а за проблема с маковото семе и междузъбното пространство може би трябва да се консултиране с Дани:)
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Какво съвършенство от визия,цветове,вкусове и снимки!!!
    Прекрасни са ,Диди!

    ОтговорИзтриване
  17. Дианка-чудна композиция от плодови мъфинки,джелато и карамелени кайсии!Всички любими съставки за перфектен десерт са налице!Мислено се почерпвам с хапчица от всичко!

    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
  18. Диди, СТРАХОТНО изглеждащи пайчета! Интересно звучи тази комбинация кайсия и мак, бих я пробвала с удоволствие! :) Убедена съм, че са разкошни на вкус, но дизайнът им е просто уникален, много оригинален, страшно много ми хареса, наистина! Отлични снимки :)
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  19. Ди, със сигурност ще ги направя по твоя вариант - много по-добре изглеждат така, а е и по-удобно.
    Констрастът между цветовете е зашеметяващо красив!!!
    Поздравления за идеята и чудесната снимки :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ох, много са красиви!! И това разрязаното - полегналото - божествено е!!! Представям си и колко са ВКУСНИ :)

    ОтговорИзтриване
  21. Диди,
    Чудни са!
    Не съм опитвала комбинация от кайсия и маково семе, но след тази разкошна презентация непременно ще пробвам!
    Меки и пухкави като дунапрен!
    Много ми харесаха и пастата и слънчевото хлебче! Особено слънчевото хлебче! Уникално оформяне!
    Сърдечни приятелски поздрави и слънчево лято!

    ОтговорИзтриване
  22. Тази рецепта по странни причини ми напомня за Чехия, където и кайсии, и маково семе бяха много чести съставки в сладкишите и кухнята като цяло, та ми стана носталгично :) страхотна рецепта и блог :):) с много усмивки ще продължавам да следя публикациите :)

    http://plummytales.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  23. Единственото, което мога да кажа, е че изглеждат фантастично!!!! Не допускам вкусът да е по-различен:-)
    Приятна почивка!

    ОтговорИзтриване
  24. Страхотни са, Диди!
    Толкова красиво си ги сервирала! Джелатото е направо мечта! Писала ли си някъде рецептата?
    Поздрави :))

    ОтговорИзтриване
  25. Диана, прекрасни пайчета си приготвила! :) При това с кайсии - плод който много обичам ! Определено рецептата ме заинтригува а и как апетитно ни ги поднасяш - как да им устои човек! :)))
    Поздрави и един чудесен, усмихнат уикенд! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  26. Със закъснение, но от сърце ви благодаря за милите думи, драго ми е, че тези плодови десертчета ви харесват. Много свежа и допълваща е комбинацията на кайсии и маково семе. Визията има някакво далечно подобие с популярния сладкиш "дунавски вълни". Ще се радвам да ви допадне този вкус:)
    Краси,
    Еликсир,
    Вили,
    Ина,
    Мина,
    Роси,
    Плами,
    Мъх,
    Ели,
    Миро,
    Приятелски поздрави, много слънчево настроение и хубаво лято, Диана
    :)

    ОтговорИзтриване
  27. Tолкова са кипри твоите пайчета, отново предложение и снимки - Ди-марка:)

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря много, Марта!
    Наистина се кипрят. Замислих се, дали има нещо общо с мен...:)
    Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  29. Sono meravigliosi!!! Li voglio provare, mi segno subito la ricetta!

    ОтговорИзтриване
  30. Many thanks Lucia,
    I will be happy,
    if these mini cakes flavored apricot and poppy seed you like.
    Greetings and smiling summer, Diana

    ОтговорИзтриване