Очакванията на метеоролозите са за по-свежа втора половина на лятото тази година??? През август времето все още е топло, на моменти горещо, но разгарът и температурните рекорди като че преминаха. А е и още ваканционно:)- спокойни и разпускащи следобеди с възможности за приятни срещи на дъъълго кафе и нещо сладко. Не е тайна, че обичаме кафе, неговия вкус, аромат в напитки и десерти. Ще добавя шоколад и сладолед, които традиционно присъстват в летните рецепти, наравно с хегемонията на плодовете. Минавайки за кратко, обедних няколко такива семпли идеи, с които освежавахме юлските жеги, но са все още актуални. Ще започна с кафето, тип капучино, но този път студена, или по-точно ледена форма на Coffee Cappuccino Granita:
Кафе капучино гранита
Продукти:
2 ч.чаши капучино*
1 с.л. захар или на вкус
¼ ч.л. канела
1 ч.л. какао
1 с.л. сухо мляко
Сметана и канела/шоколад за граниране
Капучиното може да бъде на основа силно еспресо и сухо мляко или готова смес от вида 3 в
Няма нищо по-лесно, отколкото да се направи домашна granita.
Подготвят се две чаши на любимото кафе - еспресо или капучино, и двете са вкусни.
Добавя се захар на вкус, мляко и аромати ... и разбърква. Оставя се да изстине.
Изсипва се в по-голям, плитък съд, който се поставя във фризера за около 1-2 часа.
Разрохква се с вилица и отново за 1 час. Пак се разрохква се с вилица и отново за ½ час. Вече е готово за консумация.
Няма нищо по-лесно, отколкото да се направи домашна granita.
Подготвят се две чаши на любимото кафе - еспресо или капучино, и двете са вкусни.
Добавя се захар на вкус, мляко и аромати ... и разбърква. Оставя се да изстине.
Изсипва се в по-голям, плитък съд, който се поставя във фризера за около 1-2 часа.
Разрохква се с вилица и отново за 1 час. Пак се разрохква се с вилица и отново за ½ час. Вече е готово за консумация.
Гарнира се с бита сметана и канела или шоколад - по желание:)
Бях обещала да напиша за една чудесна комбинация на кафе с шоколад и сладолед:
Еспресо палачинки с шоколадов сладолед
Продукти за около 6-8 палачинки:
½ ч.чаша брашно
1 ч.л. захар
1 ч.л. прах за инстантно еспресо
1 щ. сол
½ ч.чаша прясно мляко
¼ ч.чаша вода
1 с.л. масло, разтопено
2 яйца
Едва ли е необходимо да се уточнява технологията за приготвяне на палачинки, но все пак:Комбинират се брашно, захар, прах еспресо и сол в малка купа. Смесват се мляко, вода, разтопено масло и яйца в миксер. Добавят се брашнената смес към млечната и разбива до гладкост. Покрива се поставя в хладилник за около час.
Затопля се тиган за палачинки с незалепващо покритие на средна температура. Изсипва се тесто /около ¼ чаша в тигана/ и бързо се накланя във всички посоки, така че тесто да облее тигана с тънък слой. Пече се около 1 минута. Внимателно се повдига краят на крепа с шпатула, за да тества за степента на готовност. Палачинката е готова да се обърне, когато може да се раздвижи свободно от дъното на тигана, а долната част е леко покафеняла. Пече се и от другата страна за 30 секунди или до готовност.
Съхраняват се на топло или с восъчна хартия между тях, за да се предотврати залепването им.
Могат да се сервират с кафе, карамелен или шоколадов сос.
Затопля се тиган за палачинки с незалепващо покритие на средна температура. Изсипва се тесто /около ¼ чаша в тигана/ и бързо се накланя във всички посоки, така че тесто да облее тигана с тънък слой. Пече се около 1 минута. Внимателно се повдига краят на крепа с шпатула, за да тества за степента на готовност. Палачинката е готова да се обърне, когато може да се раздвижи свободно от дъното на тигана, а долната част е леко покафеняла. Пече се и от другата страна за 30 секунди или до готовност.
Съхраняват се на топло или с восъчна хартия между тях, за да се предотврати залепването им.
Еспресо сладолед и плодове си пасват в свежа лятна композиция.
Още една пресечна точка в темата за шоколад, кафе и сладолед са малките
Тук вече наистина няма нужда от рецепта - въпрос на подреждане и комбиниране. Основа от пласт браунис или друг сладкиш, който добре понася замразяването и при сервиране има добър баланс между омекващата тестена част и разтопяващият се сладолед. Следва слой сладолед, като в него може да се обединят различни вкусове - аз избрах шоколадов и карамел. Отгоре висока спирала от разбита сметана или сметанов сладолед.
Естествено, летни свежи плодове по избор...
Последни, но не по вкус са френските кафе макарони с шоколадов пълнеж към чаша мока.
Рецептите за френски макарони са много и сходни, аз използвах за адаптиране Coffee Macarons. Направата им е специфична, но не трудна, като е важно да се спазва технологичната последователност. А подробно описание и други вкусове може би ще отделя в отделна тема, някога по-късно.
Рецептите за френски макарони са много и сходни, аз използвах за адаптиране Coffee Macarons. Направата им е специфична, но не трудна, като е важно да се спазва технологичната последователност. А подробно описание и други вкусове може би ще отделя в отделна тема, някога по-късно.
Мока макарони
За да разширя чисто кулинарния профил
и в стила на чаша с кафе, която е основна идея за тези предложения,
избрах да споделя една история :) от неизвестен, но високо оценен автор -
и в стила на чаша с кафе, която е основна идея за тези предложения,
избрах да споделя една история :) от неизвестен, но високо оценен автор -
"Животът е като чаша кафе"
Накрая, още нещо, закачливо - Can You Find the Coffee Man?
Идеята да се намери сред кафеените зърна лицето на Кафеения мъж, психолозите обвързват с време и съответна степен на развитие на дясната половина от мозъка /както и евентуални препоръки за повишена консумация на белтъчини/. Това не е илюзия, аз го намирам за забавно... изображението наистина го има.
Опитайте... Още хубави, слънчеви и усмихнати летни дни. До скоро:)