четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Щрудел с патладжан

Щруделът обикновено е тестено сладкарско изделие, свързвано с австрийската национална кухня, като думата Strudel идва от немски , което буквално означава „въртоп“, „водовъртеж“. Традиционната тестена кора навита на руло, освен с плънка от ябълки, орехи и канела - изключително актуални за сезона /или други плодове/, макар и по-малка популярност, но също много вкусни са и солените варианти. Все още има хубави патладжани и чушки на пазара, а в нашето меню честотата им е голяма. Независимо, че съвсем наскоро споделих  идеи с патладжан, а вече и списъкът на есенното изкушение в кулинарните блогове набъбна, по тази рецепта правя вече два пъти такъв щрудел и намерих за уместно да напиша, и нея.  Вариантите и допълненията биха могли да са различни, въпрос на вкус и импровизация. Тестената кора – също: домашно разточена кора за щрудел, тънки готови кори или многолистно тесто. Ето го:


Щрудел с патладжан
 /адаптирано по eggplant strudel /


Продукти:
1 голям патладжан, нарязан на кубчета,
1 голяма печена червена чушка или две по-малки
¼ ч.чаша запечени лешници
1 скилидка чесън
1 с.л. зехтин
2-3 листа пресен босилек
няколко стръка магданоз
200 гр. cottage cheese, или микс от фина извара и сирене „фета”
1 щ. канела
бял черен пипер

За намазване на кората:
кора за щрудел - вид по желание* 
1 с.л. разтопено масло или зехтин
1-2 с.л. галета
2 сл. настърган пармезан или друго сухо сирене
1 с.л. сухи подправки
сол и черен пипер на вкус

За намазване на щрудела
1 жълтък,1 с.л. олио, 1 с.л. маково семе
настърган кашкавал по желание
Салата и стрък розмарин за сервиране

Патладжанът се нарязва на кубчета. Посоляват се и поставят в студена вода, да се отдели горчивината.  Изцеждат се и се подсушават с абсорбираща кухненска хартия.
В затопления зехтин се поставя скилидката чесън и леко запържва, след което се изважда. Добавят се кубчетата патладжан и задушават до зачервяване и омекване. Маха се от котлона, овкусява се с черен пипер,  нарязан магданоз и канелата. Оставя се да се охлади напълно.
Печената и обелена червена чушка/или две се нарязва на кубчета и поставят в купа. Към тях се прибавят охладените патладжанени късчета, накъсаните листа босилек и натрошените на едро лешници.  Накрая се добавя избраното сирене или извара, като сместа внимателно се обединява.
Фурната се загрявана 200С.
*Подготвя се основата/кората за щрудела/ аз приготвих веднъж с многолистно тесто и веднъж с разточена кора за щрудел по рецепта на  zoebakes – 200 гр. брашно; 1 голяма щипка сол, 100 мл. вода, 30 мл. олио, 1ч.л. оцет.
-       ако ще се използват тънки готови кори за баница 3 листа се намазняват  и поставят един върху друг;
-     ако ще се използва многолистно тесто се разточва до изтъняване върху набрашнена повърхност;
-        ако ще се използва кора за щрудел се оформя като правоъгълник.
Върху кората се поръсва галетата, настърганото сухо сирене, разтопеното масло и сухите подправки.
В единия край се поставя плънката и внимателно се навива на руло, прорязва се на няколко места, след което се поставя в тава, покрита с хартия за печене. Намазва се по желание с 1 жълтък 1 с.л. олио и поръсва с маковото семе.


Пече се в загрятата фурна  за около 20-25 мин.


Сервира се със зелена салата, още запечени лешници и стрък розмарин.


Опитайте...

22 коментара:

  1. Много красиво и апетитно ястие ни предлагаш Дианче! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Еееееее,това пък откъде го измисли ... невероятно е! Лично на мен ми харесва хиляди пъти повече от сладък вариант! Супер!

    ОтговорИзтриване
  3. ЕЕЕЕ..ДИАНЧЕ, нямаш милост направо.
    Толкова вкусно и примамливо е станало, че ми останаха очите в този щрудел.Много хубаварецепта ,благодаря.
    Снимките ти са прекрасни !
    Хубав и топъл следобяд!

    ОтговорИзтриване
  4. Не само чудесна идея и красиво представяне, но и адски вкусно изглежда, Ди! Браво, перфектна визия както отвън, така и отвътре - толкова колоритно, досущ като есента :)

    С пожелание за хубави дни :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Марияна, радвам се, че ти харесва. Имаме още време да се насладим на сезонните есенни зеленчуци.
    Поздрави и хубав ден, Диана

    Thanks a lot Stefania
    My greetings and a hug, Diana

    Йоли, много се радвам. Аз обичам и сладкия вариант на щрудел, но и соленият не е за пренебрегване.
    Благодаря ти, усмихнат и успешен ден, Диана

    zi4e,
    благодаря и ми е драго, че така оценяваш тази идея. За любителите на патладжан е още едно ароматно, вкусно и бързо решение.
    Сърдечни поздрави и слънчев есенен ден, Диана

    Много мил коментар, Ина!
    Пъстро е наистина, но се съчетават добре и вкусово, а пък хрупкавата кора на щрудела замества хляба - готово ястие в едно:)
    Благодаря ти от сърце и голяма усмивка, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка,пак ни погали окото с тази прекрасна презентация и супер апетитна рецепта!
    Допада ми идеята ти за солен щрудел,ще взаимствам!

    Сърдечен поздрав и приятна вечер!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна идея,Диди!
    А снимките направо те примамват....

    ОтговорИзтриване
  8. Вкусно и красиво е отново при теб Диди! Ще използвам идеята ти и ще импровизирам с плънката:) Благодаря за споделената рецепта!:)
    Снимките са страхотни:)

    ОтговорИзтриване
  9. Ех, че оригинална идея, Диди!
    Изглежда много апетитно и красиво!
    С удоволствие бих си похапнала!
    Чудни снимки и аранжировка, както винаги!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Изключително ястие, Диана - цветно, здравословно и поднесено както винаги с много любов и финес! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотен е,много ми допадна!

    ОтговорИзтриване
  12. Дианче, много красиво и вкусно изглежда този щтрудел с патладжан! Благодаря, че я сподели и никак даже не ни е омръзнала темата с патладжана :)
    Много усмивки и сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка,
    много вкусна идея :)
    И винаги се радвам на представянето!
    Чудесна си!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Ах,Диани, невероятно изглежда този щрудел!И аз не си падам много по сладкият вариант, но виж този бих излапала до троха...
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  15. Oooo, прекрасен е. Преглъщам :)
    Прегръдка от мен, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  16. Тук отново е страшно красиво и вкусно;-)
    Дианка, чудесно предложение!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Дианче,никога няма да спреш да ме впечатляваш!Непрекъснато публикуваш интересни и много красиво поднесени рецепти,които са безкрайно вкусни!
    Обичам твоята кухня!
    Пожелавам ти хубав ден и разпускащ уикенд!

    ОтговорИзтриване
  18. Ето този ще е моят предпочитан щрудел, неустоимо съчетание на лъбими вкусове и...само за мен/у дома/ или поне по-голямата част от него :))))
    Много ми допадна, Ди!!!
    Поздрави и хубави почивни дни ти желая :*

    ОтговорИзтриване
  19. Диди, много е атрактивен този щрудел! Излежда адски вкусен, а ти си го поднесла толкова красиво! Поздравления!
    Пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасно представяне, Диани - примамлив щрудел с патладжани!

    ОтговорИзтриване
  21. Нещо не ми се получава с коментарите - пиша втори път, дано сега се запази.
    Сърдечно благодаря за всички ви за интереса , позитивните мнения и коментари.
    Еликсир,
    Краси,
    Вили,
    Роси,
    Ева,
    Нели,
    Ева,
    Дани,
    Мария,
    Зори,
    Мъх,
    Ива,
    Катя,
    Ели,
    Марта,
    Радвам се, че ви допада тази идея за солен вариант на щрудел. Съставките, на основа патладжан са типично есенни, ароматни и взаимно допълващи се, като позволяват импровизация.
    Много ви благодаря, топла прегръдка и усмихнат есенен ден, Диана

    ОтговорИзтриване