събота, 22 октомври 2011 г.

Шоколадов мус с глазирани круши

Наскоро четох, че британски специалисти съветват: ако работите в офис – яжте круши.
Те провели изследване и установили, че този прекрасен плод помага да се намалят раздразнителността, безсънието, депресията и хроничната умора, които често се наблюдават при офисните работници. Още медиците от Древния изток забелязали, че крушата ободрява, освежава и премахва напрежението. Тя повишава настроението и оказва много положително въздействие върху организма. Неслучайно жълтият плод е познат от фреските на Древен Рим, където бил неизменен спътник на пищни трапези и празненства, хвалебствено възпят Омир като "дар от боговете". Освен това витаминозният плод е много полезен и идеален детоксикатор на храносмилателната система, защото съдържат много витамини и целулоза. Крушите прочистват организма, подобряват състоянието на кожата и косата, помагат за възстановяване на силите и не на последно място – подобряват самочувствието.


А когато се комбинират и с шоколад - хубавото настроение би трябвало да е гарантирано, независимо от стреса, мрачното или студено време навън.
Избрах рецепта за сладък дует от фин  шоколадов мус и ароматни глазирани круши.


Шоколадов мус с глазирани круши

Продукти за 6 порции:
1 ч.чаша кондензирано мляко, използвах нискомаслено
½ ч.чаша течна сметана
30 гр. масло
1/3 ч.чаша захар
125 гр. черен шоколад
1 ч.л. ароматно какао
1 ч.л. кафе

200 гр. круша, /1 голяма/ обелена и нарязана на кубчета
2 с.л. захар
2 с.л. масло
2 с.л. плодов сок /бренди
1 к.л. нишесте
няколко капки лимон
канела на вкус

 ¼ ч.чаша  лешници запечени и едро смлени или настъргани / или карамелизирани кокосови стърготини

1-2 поширани /задушени/круши
Вариант: Поширана круша  може да се използва и в плодовия крем, но тогава  парчетата плод не се задушават допълнително, а само сгъстяват.

Първо се подготвят глазираните круши:
На средна температура се стопява  маслото със захарта и поставят нарязаните парчета  круша. Разбърква се и след кратко задушаване и омекване на крушата се налива сока, размит с нишестето.  Готви  се,  докато се сгъсти като крем, ароматизира се пожелание и налива в чаши 1/3 от обема им. Поставя се в хладилник или се изчаква да се охлади и стегне .
Поръсва се със запечените лешници/кокос.
Подготовка на муса:
Всички съставки /кондензирано мляко, сметана, захар, масло, шоколад, какао и кафе/ се поставят в съд за термична обработка и  средна температура или в МВ врят до сгъстяване, с консистенция на сос.  
Оставя се да се охлади, докато леко стегне  и налива върху стегнатия плодов крем.


Поставя се в хладилник за окончателното  обединяване на вкусовете и оформяне.


Отгоре се аранжира по желание
поръсва се със смлени запечени лешници или карамелизирани кокосови стърготини и е готов за поднасяне.


Ние обичаме поширани круши и използвах малки резени, 
но може да се използват  парченца от плодовия крем.


Опитайте...

29 коментара:

  1. Аааа, Дианка :) това вече не се търпи :) Утре сутрин довтасвам у вас :) Крууши и шоколааад :) божествена комбинация :)
    Прегъдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    дуетът ти е перфектен :)
    И вкусово, и цветово!
    А благодарение на теб открих плода си в офиса!
    Прегръдки и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Идвай, Зори,
    много ще се радвам и ще бъде чудесно!
    Благодаря ти,
    голяма прегръдка за теб и спокойна неделя, Диана

    Много благодаря, Дани!
    Това с крушите бе закачка, но аз малко ги подценявам в сравнение с другите плодове.
    Прегръдки и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Дианче, това ми е любимо съчетание ... невероятно вкусно ... и аз ще ти дойда на гости :)
    А снимките са ти зашеметяващи, особено се влюбих в последната с крушите и тъмния фон, уникална!!!
    Безчет усмивки и прекрасен неделен ден :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хайде, Ева,
    идвай и ти - ще си спретнем една чудесна среща. Убедена съм, че ще бъде хубаво.
    Много ти благодаря, особено ценя и ме радва мнението ти.
    Поздрави и усмихната неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Диана, изтънчен и много фин десерт. Пушираните круши са великолепни!

    ОтговорИзтриване
  7. Обожавам всякакви мусове, а този изглежда определено много апетитно. мразя да си прося ама много ми се иска да го опитам. Но за сега ще се задоволя само да гледам.

    ОтговорИзтриване
  8. Сърдечно благодаря, Марияна!
    Повечето мусове и кремове са ефирни и леки десерти, а и позволяват много вариации.
    Поздрави и хубава неделя, Диана

    Веси, не си проси,
    а заповядай - ще се радвам!
    Благодаря ти,
    поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Дианче и аз,ще звънна на Зори и идвам с нея:)))
    Ако не еостанало нищо от превъзходния десерт,ще ни направиш нов:)))
    Отново си ми голям пример за стил,красота и вкус,събрани в едно!
    Невероятни снимки и цветово съчетание!
    Прегръщам те и ти благодаря за насладата!

    ОтговорИзтриване
  10. Истинка наслада за всички сетива, Диана! Невероятно вкусна комбинация от шоколадов мус, аромат на кафе и поширани круши, поднесени ефектно и много красиво. Сърдечни поздрави с п0ожелания за хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Каква прекрасна рецепта. С удоволствие ще опитам и аз съм на вълна круши тези дни :)
    Невероятно красиви снимки
    Целувки

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка, шоколад, круши и кафе..звучи уникално вкусно! Записвам си я:))

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна си ,обожавам шоколад и кафе!
    Това ще да е страшно вкусно!
    Взимам си чашката на преден фокус,че ми се струва най голяма :) :) :) :):)
    Мисля ,аз направих своя избор:)

    ОтговорИзтриване
  14. Ммм, изумително изкушаващо и красиво предложение!!! Дали вместо да се тормозя с торти за РД-то ми да не сервирам това великолепно крече с круши?! Прекрасно е, Ди!

    ОтговорИзтриване
  15. Разкош тотален и неповторим, Ди!
    А и лъжичките каква са прелест, точно като за десерта ти :) еми, въздъхвам си дълбоко и се втурвам да оправям багажа, ако ми остане време може и да се задоволя с две-три блокчета шоколад :D

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна комбинация, Диди!
    Великолепно предложение!
    И аз идвам у вас, ако е останало разбира се, след толкова мераклии!
    Поздрави и сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. eeeeee Даниии... ,страхотно и муса и снимките ти!
    Вълшебна вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Една дума - Разкошно! Адмирации за прелестната рецепта и изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  19. Красота и изящество!
    Дианче , никога не се уморявай да ни правиш по- информирани.Винаги научавам нещо полезно от теб и това е още една от причините да те ценя и ти се възхищавам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Di ani,çudno neshto si izmaystorila ,de da mojeh iaz da doyda .

    ОтговорИзтриване
  21. Снимките са НЕВЕРОЯТНИ,Дианка!
    Много ефектен и адски съблазнителен десерт!Обичам такива рецепти-доставят сладка наслада,а и се приготвят бързо!

    Сърдечен поздрав от мен!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  22. Диди, пак поднасяш очарователен десерт с любими за мен продукти.
    Как си ги подредила като войници чашките на третата снимка ;) С удоволствие бих грабнала една.
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Превъзходно изпълнение-толкова изискан десерт....Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Еха, Диди - това си е направо разкош - любимия шоколад и най-любимия ми плод - крушата...
    Фантазия, а как изглежда...думи нямам...

    ОтговорИзтриване
  25. На мен и мусът би ми бил достатъчен :-) Но глазираните круши придават нотка на лукс, а стилното презентиране е невероятна наслада за сетивата!

    Спорна и усмихната нова седмица, Диани!
    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  26. Последната снимка ще ме побърка:-)
    Диана,
    прекрасни снмки!
    Обичам круши, мус още повече, ще взаимствам, да знаеш:-)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  27. Нещо не ми се получава тези дни с коментарите, извинявам се и дано сега успея...
    Много се радвам се, че ви харесва тази идея за десерт, кремът и а пошираните круши са чудесни и самостоятелно.
    Сега започва активният сезон за круши и ябълки, импровизациите са много, допълненията, също - въпрос на вкус. Да, наистина заложих на класическата комбинация круша и шоколад и резултатът е на лице - допадна и на вас.
    Катя,
    Ева,
    Вики,
    Ани,
    Нели,
    Ина,
    Ива,
    Роси,
    Зиче,
    Ина,
    Вили,
    MAZES,
    Роси,
    Ели,
    Живка,
    Весела,
    Милена,
    Мъхче,
    Сърдечно благодаря на всички ви, за интереса, позитивните мнения и коментари. Няма да пропусна закачката гости - Заповядайте, както и високата оценка за снимките:)Драго ми е!
    Много ви благодаря, топла прегръдка и усмихнат есенен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  28. И аз съм така впечатльосана, омагьосана, крушово зашеметена, мусово обнадеждена:)) Чак ухае тук - толкова са ти реалистични снимките!

    ОтговорИзтриване
  29. Много мило, Марта!
    Така ме радва завидното ти умение, да вплиташ и обвързваш думи в пищен изказ.Страхотна си!
    Сърдечно благодаря, поздрави и усмихнат ден Диана

    ОтговорИзтриване