неделя, 30 октомври 2011 г.

Тиквен шоколадов браунис

Всяка година решавам, че няма да се подвеждам по тиквената еуфория за Halloween. Обичаме тиква и предстои цял сезон, в който да й наслаждаваме. Но започват едни тиквени изкушения: сладки, пак сладки, солени и декоративни, и още... А като чета колко е полезно вкусна и си представя аромата на печена тиква, категоричността ми се стопява. Вече стана традиция, в последния момент да се изкушавам и да направя нещо. Така е и сега, макар да не е специално за Хелуин, идеята е маркирана с акцента на тиквата и тиквените багри. Ние имаме християнски празник: неделя на Всички български светии, а утре празнуваме големият книжовен и просветителски  Ден на народните будители, но за децата е друго...
Нищо предварително не бях предвидяла като рецепта. Мина ми през ума за едни тиквени бухтички, но етапът на пържене ме възпря. Не бях очарована и от кратка справка с Google за евентуални last-minute подсказки. Остана едно спасение: бързо, лесно и харесвано - браунис. В крайна сметка видоизмених боровинковия в тиквен. А съчетанието на тиква-шоколад е много добро попадение.

Тиквен шоколадов браунис


Продукти: за тава 20х20 см.
100 гр. шоколад, мин. 50% какао
120 гр. масло
1 ч.чаша захар или според сладостта на тиквата 
2 яйца
1 с.л. какао
3/4 ч.чаша  брашно
¼ ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер

½ ч.чаша тиквено пюре*
½ ч.чаша нарязани орехи
½ -1  ч.л. канела
ванилия, щипка индийско орехче

1 ч.чаша = 240 мл.
* тиквено пюре може да се изпозлва от печена и пасирана тиква, или сварена на пара и също пасирана; или готово, консервирано.
Опция за гарниране 1ч.чаша подсладено тиквено пюре или маслен крем, или шоколад, по избор.
 Фурната се загрява на 180С градуса. Застила се 20x20 см. квадратна тава с алуминиево фолио /хартия за печене/, като се натиска фолиото в ъглите. Разтопява се една супена лъжица масло и намазнява фолиото.
Разтопява се маслото с шоколада на водна баня  и слаб огън. Разбърква се често, докато стане гладка се изглади и стопи напълно. Премахва се от котлона.
Яйцата, заедно със захарта и ванилията се разбиват. Добавят се към леко охладената шоколадова смес.
Разбърква се какаото, солта и бакпулвера в брашното и чрез поръсване се хомогенизра всичко, до гланциран вид. Накрая се прибавя тиквеното пюре, канелата и нарязаните на едро орехи. Леко се обединяват.
Излива се в подготвената тава и се пече за около 20 минути,според желаната степен на влажност. Изважда се от фурната, след което се покрива с алуминиево фолио.
Оставя се да се охлади напълно и нарязва, ние не го изчакахме много.


Може да се гарнира с подсладено тиквено пюре или маслена глазура и или още шоколад.


Това е разноцветната дъбова горичка, от която събрах листата.


В допълнение, за топло есенно настроение, едно усмихнато тиквениче :)

Опитайте...


18 коментара:

  1. Ех,че е красиво,вкусно и уютно при теб Дианче!Такива красиви снимки си направила,че ми напълни душата!
    Рецептата също ми хареса!
    Прегръдки и пожелания за успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен сладкиш,поднесен с още по-прекрасен декор-поздравления!Много ми се иска да го направя,защото този
    изглежда толкова вкусен а и тикви си имам....
    Дианка,благодаря за споделената рецепта!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка,
    чудесно тиквениче :)
    А и не се съмнявам, че ще съчетаеш тиквата с шоколад!
    Предполагам че е безумно вкусно!
    Есенните багри от поста ти на мен ми действат много успокояващо!
    Сърдечни прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. И при е много есенно красиво, Кате!
    Благодаря от сърце,
    поздрави и хубава нова седмица, Диана

    Ще се радва, да ти допадне, Живка!
    Вкусът на тиквата не се натрапва, но омекотява шоколадовата плътност.
    Благодаря много,
    усмихната и успешна седмица, Диана

    Дани, ти една от подстрекателките:)
    Провокираха ме твоите тиквени предложения - неустоими изкушения и описания.Беше ми много интересно да прочета и ми се иска да ги направя.
    Прегръдка, много усмивки и хубаво настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Биха хапнала парче сега :) даже две :)
    Страхотно предложение, Дианка :) и толкова красиво в есенните цветове!
    Успешна нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Ди, великолепно тиквено предложение и чудесни снимки!
    Имам малко сварена тиква, която бях предвидила за друго, но другото остава на заден план вече...
    Великолепна си!

    ОтговорИзтриване
  7. Заповядай, Зори,
    много ще се радвам да ти се услади.
    А есенните цветове са ми любими.
    Благодаря ти,
    голяма прегръдка и усмихнато утре, Диана

    Много мило, Ина,
    благодаря ти от сърце!
    Ако използваш варена тиква, би било хубаво да отцедиш водата, за да остане по-гъсто пюре.
    Хубав и усмихнат предпразничен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Диана, както винаги ме впечатляваш с интересна комбинация на вкусове и красиви снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно съчетание, много ми допадна! И на вид и на вкус....Браво Диди!

    ОтговорИзтриване
  10. Още един "хелоуинолюбител" също като мен:) Но рецептата си я бива. От всичко шоколадово на този свят, това което обичам се брои на пръстите на едната ми ръка, но безспорен фаворит ми е брауниса. Ще го пробвам и с тиква! Много интересно звучи.

    ОтговорИзтриване
  11. Оле,много вкусно звучи!На снимките се вижда апетитно и шоколадово!

    ОтговорИзтриване
  12. Диана, много изкушаваща рецепта и снимки. Тиква, орехи и щоколад...! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Марияна!
    Есеннта е много благодатна за комбинации във вкус, аромати и цвят.
    Много хубав и усмихнат ден ти желая, Диана

    Жани,
    радвам се,че ти харесва тази идея.
    Благодаря, поздрави и усмивки, Диана

    Е,Руми,
    не почитаме Хелуин, но за децата е друго...Заслужава си да ги поглезим. Очарована съм от твоите бисквитки, невероятни!
    Благодаря,
    хубав и усмихнат ден, Диана

    Благодаря, Нели!
    Радвам се, че ти допада.
    Поздрави и усмихнат ден, Диана

    Катя,
    много благодаря.
    Писах, вече че вкусът на тиквата не се натрапва, а съчетава добре с шоколада.
    Поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Дианка,супер вкусен десерт си приготвила!Убедена съм,защото съм правила под формата на мъфини и много ми хареса!
    Чудесно си ги гарнирала с кремче,а есенните листенца създават много красива картина и в гората,и в дома ти!

    Хубав и слънчев есенен ден и честит празник!

    ОтговорИзтриване
  15. Диди, много е сладурско това усмихнато тиквениче на последната снимка! А снимката от дъбовата гора е просто прекрасна! За десертчето просто нямам думи! Обожавам и тиква, и браунис и съм сигурна, че са чудесна комбинация!
    Поздрави и хубава вечер!
    п.п. Шоколадовите паяжинки също са много сладурски.

    ОтговорИзтриване
  16. Красиво, вкусно и ароматно, Диди!
    Страхотна комбинация!
    А снимките, както винаги са невероятни!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Дианка,
    превъзходни снимки! толкова е есенно и апетитно!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  18. Много ви благодаря, момичета,
    радвам се,че ви харесва тази идея.
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване