събота, 12 ноември 2011 г.

Още една питка по Валентина Зуркан /Цуркан/

Е, няма въведение...
Когато преди няколко дни писах, че съм съм впечатлена от впечатляващото хлебно ръкоделие на Valentina Zurkan, нейната фантазия и майсторско изпълнение, вече знаех, че съм обсебена. Прекрасната идея, по-различна технология за оформяне и подробното обяснение, ме провокираха отново за замеся питка. Още повече, имах идея да заменя по- масленото с друг тип, подобно на универсалното и много удобно "хладилно" тесто. 
Ето я новата питка:


Питка с "хладилно" тесто


Продукти:
¾ ч.чаша прясно мляко
¼ ч.чаша кисело мляко +1 щ. сода бикарбонат
1 пакетче мая /7 гр./
1ч.л сол
1ч.л мед
¼ ч.чаша олио
1 яйце
3-3 ¼ ч.чаши брашно

¼ ч.чаша брашно  за размесване
2 - 3 с.л. мазнина за намазване на корите
1 жълтък за намазване

 1 ч.чаша = 240 мл
В купа ½ ч.чаша хладко мляко се размива с меда и маята, поръсва се 1 с.л. брашно и оставя да задейства за около10-15 мин. Киселото мляко се разбърква с 1 щ. сода за хляб,
Брашното /отделя се ¼ ч.чаша за размесване/ се смесва със солта, и към него се прибавят : „шупната” мая, останалото топло прясно мляко, киселото, мляко, яйцето и олиото. С помощта на приспособление  за тесто към миксер се омесва малко по-твърдо еластично тесто.
Поставя се в съд с капак или полиетиленов плик и оставя за около 2 часа на стайна температура да втасва. След това се удря с ръка, за да излезе поетия въздух в тестото и съхранява покрито в хладилник. Може да се използва веднага или да се съхрани в хладилник за няколко дни.
Преди употреба се изважда от хладилника и оставя за около час на топло място.


Тестото се пренася върху набрашнен плот, омесва се и оформят четири топки. Могат да се оставят 10-ина минути, за да се отпусне глутенът и по-лесно да се разточват. Всяко едно топче се разточва на кора, с дебелина около3-5 мм., намазва се леко със зехтин или разтопено масло и се поставят една върху друга, като последната кора не се маже.
Наборът от четири кори се разрязват радиално от периферията към центъра на 8 части, но не до края, като се оставя около 1,5 -2 см. в средата. На всяка една от осемте части се прави прорез с остър нож в средата, като се оставя плътна част и от двете страни. Получените прорези леко се разтварят.
Следва промушването на триъгълниците: широката част /откъм периферията/ се промушва отдолу - нагоре, през направения прорез. Краищата могат да се завият при желание надолу и навътре, или чрез натискане с тънко шишче да се дооформят краищата.
Оставя се да втасва отново около час  или до двойно увеличение на обема.От изрезките тесто може да се направи допълнителна декорация.
Фурната се загрява на 175С. Питката се намазва с разбит жълтък, малко вода и олио.


Пече се около 35 мин. до зачервяване и тест за суха клечка.


Изважда се, отново се намазва с масло /по желание/.


Оставя се на решетка, да се охлади и да "обиколи нивята".

Опитайте....


42 коментара:

  1. Изключителен стил и красота!Нямам думи!

    ОтговорИзтриване
  2. ДИАНЧЕ,питката ти е станала страхотия направо.
    Много хубаво оформена и какви фигури само са се получили...
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много е красива, Дианче.
    И аз мисля да опитам това оформяне.

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, и аз намирам работите на Валентина Зуркан за фантастични - много красиви и елегантно оформени.
    Благодаря, поздрави и усмихнат ден, Диана

    Glad you liked, Vera!
    Regards, Diana

    Thank you very much, Danielа,
    hugs, Diana

    Много благодаря, Зиче!
    Радвам се, че ти харесва това оформяне.
    Сърдечни поздрави и хубав ден, Диана

    Илианка, благодаря ти -
    за информацията, идеята и линка.
    Оформянето е много лесно и съм убедена, че ще се получи прекрасна питка от твоите ръце.Ще очаквам ...
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Много красива питка, перфектно изпълнение, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианче, то тази питка си е истинско изкуство, красива е като дърворезба! Истински майстор си ти, поздравления и чудни снимки правиш :)
    Усмивки и чуден уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  7. Не мога да остана равнодушна към подобно произведение!!! Красота! Прииска ми се веднага да пробвам и аз! Благодаря, Диани, че разкриваш тънкости и даряваш такава наслада!
    Поздрав!
    Ивейн

    ОтговорИзтриване
  8. Дианче,както винаги,питката е невероятна,снимките и презентазията изумителни!
    Прегръщам те и ти благодаря за насладата:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятно красива питка! Благодаря ти за споделената рецепта, Диана! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Много ми е приятно, че ви харесва това оформление за пита, момичета. Наистина, Валентина Зуркан е изключително креативна и най-вече нейните идеи лесно могат да бъдат възпроизведени. Моята пита е потвърждение, Благодаря ви от сърце:
    Диди,
    Ева,
    Траяна,
    Ивей,
    Кате,
    Ева,
    високо ценя вашите оценки, много сте мили, зарадвахте ме...
    От сърце ви желая ведър, усмихнат и щастлив ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна е Дианка !!!!
    Имаш златни ръце !

    ОтговорИзтриване
  12. Ех ,тази Валентина!Отвори поле за действие пре богато!
    Дианка,питката ти е уникално красива,но най-много ме впечатлява факта,че си запазила рисунъка така перфектен,както е преди печенето!
    Поздравления и адмирации към майсторството ти!

    Сърдечен поздрав от мен!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка,
    това си е произведение на изкуството :)
    Много красиво оформление!
    И обичам "хладилно" тесто
    Сърдечни прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Уникално!
    Произведение на изкуството!
    Диана,Поздрави за тази красота!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотно оформяне, Диди!
    Много е красива и оригинална!
    А снимките, както винаги са вълшебни и направени с усет за много красота!
    Поздрави и приятелска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. О, Диани, брилянтно изпълнение!Браво!
    Хубав уикенд!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  17. Е, как го правиш това? Като чете човек изглежда лесно, но ми се струва непостижимо.
    Повечко кураж ще ми е нужен да се пробвам някой ден.

    Поздрави сърдечни, майстор Диани!

    ОтговорИзтриване
  18. Много, много ви благодаря момичета!
    Но ще започна с уточнението - приемем тези позитивни коментари с адрес повече към авторката на идеите за този вид оформяне - Валентина Зуркан. Високо ценя креативната идея, а когато имаш такава - лесно може да се пресъздаде и направи нещо подобно. Ясно е, че и възможностите вече са различни, и много. Много съм доволна и от упътването, и нагледните обяснения, към които съм дала линк.
    В същото време не подценявам и много съм ви благодарна за високите оценки и коментари:
    Сабина,
    Еликсир,
    Дани,
    Вили,
    Роси,
    Мария,
    Марта,
    Искам още веднъж да спомена, че е по-лесно, отколкото изглежда!
    Благодаря ви от сърце,
    прегръщам ви и желая хубаво утре, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Тези красоти не се нуждаят от въведение, Ди! Изумително поредно тестено изделие или произведение е по-точно казано. Не само много апетитно златисто, но и много красиво! Представям си колко вкусна коричка има само тази погача...
    Благодаря ти за чудесните снимки и идеи, Ди!

    ОтговорИзтриване
  20. Дани, разкошна е - без думи ме остави!!!

    ОтговорИзтриване
  21. Dajana, velika si inspiracija za sve blogere, raduje me svaki tvoj post, a ova pogaca je fantasticna, pozdrav mila iz Beograda :)))

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотно изпълнение Диани!Поздравления!Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  23. Дианче, невероятно красива питка! Както винаги, всичко е на висота: изработка, оформяне, аранжировка, снимки. Благодаря за насладата!
    Когато имаш време, заповядай, намини през блогчето ми, там има награди за теб.:-)) Ето линка: http://magiasmoni.blogspot.com/2011/11/gebackene-schweineleber-auf-bauernart.html

    ОтговорИзтриване
  24. Ина,
    Мария,
    Нанита /къде си?/
    Мони,
    благодаря ви от сърце момичета,
    много се радвам, че идеите на Валентина Зуркан ви харесват, моята питка и представяне - също!
    Най- искрени пожелания за много хубава и усмихната неделя, Диана

    Сърдечна благодарност Мони, за наградата и жеста, ще си я взема с удоволствие:)

    jacamaca,
    many thanks, I'm glad you like the ideas of Valenitna Zurkan.
    I liked your blog I am among his admirers.
    Regards, Diana

    ОтговорИзтриване
  25. Диди.... великолепие!
    Страхотно изпълнение от твоя страна, невероятен резултат.... перфектни снимки..
    Моите поздравления!

    ОтговорИзтриване
  26. Hi Diana, how are you?
    What a fantastic recipe and photos.
    I love them. Everything is so delicious here...
    Wish you a nice sunday.
    Lúcia

    ОтговорИзтриване
  27. Прекрасна питка, като произведение на изкуството е.
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  28. Еее де! Момиче не се уморяваш наистина ;-)
    Страхотни неща показваш последната седмица. Не съм писала, но поглеждам... и бягам :-) Страхувам се, че е заразно пристрастяването към тези чудесии. Но, няма да устоя, знам си. Сама съм от 2 седмици, та само за мен не ми се меси, но само да си дойдат домашните и започвам, Дианка :-)
    Благодаря ти за пореден път! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  29. Винаги са ме впечатлявали твоите питки, Дианка! Всъщност всичко приготвено от теб е стилно, перфектно и толкова изкусително! Оформлението на тази питка е много красиво!

    Спорна и усмихната нова седмица!
    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ви от сърце,
    Вили,
    Lúcia,
    Мони,
    Ирма,
    Милена,
    Радвам се, че ви харесва -
    много мили и затрогващи коментари!
    Голяма прегръдка от мен,
    много хубави и усмихнати делници и празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  31. Чак сега успявам да я видя, но е фантастична тази питка, Диди!
    Весела

    ОтговорИзтриване
  32. Диана питката ти е изключително красива - за първи път попадам на такова оформление. Браво!
    В моето скромно кулинарско кътче има нещичко за теб.

    ОтговорИзтриване
  33. Весе, благодаря ти и
    много се радвам, че ти харесва,
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    Много приятно ме изненада, Деси!
    За питката съм дала линкове, от които може да се подберат още много интересни идеи.
    Благодаря за жеста и вниманието, идвам...
    Сърдечни поздрави и усмихната неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  34. Питката освен, че е красива е и много пухкава, мекичка и вкусна. Благодаря за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване
  35. Илиана:
    Здравейте! Идеята е чудесна и мисля да се пробвам с нея точно на Бъдни вечер.Надявам се да се получи и да зарадвам всички в къщи.
    Весели празници !!!

    ОтговорИзтриване
  36. Благодаря ви, Моли, Илиана!
    Ще се радвам да ви допадне!
    Убедена съм, че домашно приготвената пита, с вложената в нея позитивна енергия и мисъл, винаги ще зарадва семейството.
    Хубави и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  37. che meraviglia, sei bravissima. Un abbraccio, buon pomeriggio Daniela.

    ОтговорИзтриване
  38. Разкошна е, така апетитно снимана, че слюнки ми потекоха. Задължително ще се пробва!

    ОтговорИзтриване