неделя, 20 ноември 2011 г.

Постни тиквени кифлички с „медено масло”


Първа неделя от коледните пости е, а утре - денят на християнското семейство. Чудесен повод, да изпека и похапнем нещо сладичко. Много обичам уханието на домашно печиво. Отдавна сме се убедили, че постните сладкиши имат своето очарование от по-натурални, но в същото време дълбоки и наситени вкусове. Винаги коледните пости свързвам с аромат на печена тиква, орехи и канела, започвам и сега, новата част на тиквени истории Миналата година, освен класиката, използвах в хлебно тесто за питки - тиквени чеснови кайзер питки. Последваха постни канелени рулца, които изядохме с удоволствие, но с идеята за дубъл, така и не стигнаха до публикация. Още тогава бях очарована, че вкусът на тиквата не се натрапва, а ги прави меки и пухкави. Сега, видоизмених тестото, като вариант за постни кифлички, намазани с "медено масло" /маргарин :)/ и ароматен пълнеж от орехи и канела, глазирани с меден топинг. Имах идея и за тънка декорация със захарна глазура, но ми изглеждаше, че ще се получи прекалено сладко.


Постни тиквени кифлички с „медено масло”

Продукти за около 3 дузини кифлички /според големината/
3 чаши брашно, типово или бяло
2¼ ч.л. активна мая /1 пакет суха мая на д-р Йоткер от 7 гр./
½  к.л. сол
¾  чаша топла вода
½ чаша тиквено пюре*
1 с.л. мед
¼ ч.чаша захар, според сладостта на тиквата
¼  ч.чаша маргарин, разтопен
ванилия или канела за аромат

* сварена, отцедена от водата и пюрирана тиква

¼ -½ч.чаша брашно за размесване
2 с.л. маргарин за намазване, разтопен

¼  ч.чаша маргарин
2 с.л. мед
канела, по желание

За поръска:
¼ ч.чаша захар
1 ч.л. какао
¼ ч.чаша смлени орехи
1 ч.л. канела
¼ ч.чаша стафиди

½ ч.чаша захар
¼ ч.чаша вода
1с.л. мед

Едра кристална захар за декорация

1 ч.чаша = 240 мл.

 Технологията за приготвяне на тестото е опростена /както при кайзер питките/ - разбъркват се по отделно: всички сухи съставки - брашно, сол, мая, захар, аромати и мокрите - вода, пюре, мед и разтопен маргарин. Обединяват се и омесва меко тесто с помощта на миксер /приспособление за тесто/. Премества се в омазнен съд, покрива се с кухненска кърпа и поставя на топло място за втасване.
Подготвя се "меденото масло", в случая - маргарин, чрез разтопяване на маргарина и разбъркване с меда, до хомогенизиране, и ароматизира с канелата.

Подготвя се и поръската, чрез смесване на захарта, смлените орехи, какаото и канелата.
След около 1½ - 2 часа /според топлината в помещението/, тестото има характерната "влакнеста" структура. Изважда се и върху набрашнен плот се омесват три топки. Всяка една от тях се разточва на кора с дебелина около 5 мм. и разрязва се диагонално на 12 триъгълника. Триъгълничетата се намазват първо с "меденото масло", поръсват с канелено-ореховата смес и поставят се по няколко стафиди в широкия край. Завиват се кифлички или може да се избере друга форма.
Може да се оформи и руло, което да се нареже на трапецовидни парчета /идея по В.Зуркан/. Средата на малката страна се притиска с тънка пръчица, за да изпъкне и се оформи спирала и от двете страни.


Оставят се да втасват още около 20 мин. за увеличаване на обема, намазват се с разтопен маргарин и поставят в предварително нагрята фурна на 190С.


Подготвя се меденият захарно - топинг, като водата с меда и захарта се кипват за около минута.
Пекат се около 15-20 мин. до златисто.
Още топли, питките се намазват с маргарин и/или със захарния топинг, 
а след леко охлаждане се поръсват с едра кристална захар.
Сервират се хладки, а ако останат за следващия ден, е добре отново да се претоплят.


Опитайте...


21 коментара:

  1. Дано,прелестни са тези тиквени кифлички!Много ароматни и сладички!
    Прегръдки и успешна нова седмица:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Ехаааа! Прекрасни са! Тъкмо имам тиква и се чудих дали да не приготвя тиквеник за утре, но човек как да устои на тези кифлички :))) Отивам да купувам маргарин и утре ще споделя резултата :)

    Поздрави и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Кате -
    Писали сме едновременно-
    аз се възхищавах на вкусните и красиви изкушения, които си приготвяла тази седмица. Беше ми много приятно!
    Сърдечни поздрави, хубава неделя и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Ако знаеш как ми се ядяха кифлички тия дни... и сега ми бръкна в раната дълбоко, ама много дълбоко :)) - то с тази въздушна прелест как да не е дъблоко?! Убийствено изглеждат, направо ми се топят в устата... прелест абсолютна! Благодаря за рецептата, Ди! Това ще е едно от нещата за Коледа!

    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, много апетитни кифлички! Аз съм на мнение, че постните сладкиши по нищо не отстъпват на тези, които не са постни. Чудесно предложение за утрешния празник!
    Много ми допада идеята за оформление на трапецовидните кифлички. Ще се възползвам от нея някой път.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Диани, много хубав празник предстои утре, който уважавам и почитам!:-))) Ще зарадвам близките си по този случай. А ти вече си зарадвала своите, а сега и нас с тези изключително красиви и невероятно вкусни и ароматни кифлички!
    Нека да са живи и здрави семействата ни, нека цари радост и разбирателство!
    Топла прегръдка, най-сърдечни поздрави и прекрасни дни през новата седмица!:-))

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка,
    чудесно ароматно изкушение :)
    Топла прегръдка, усмихната вечер и успещна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. И с теб сме писали едновременно, Цвети!
    Благодаря ти за полезната информация, която публикуваш в твоя блог. С разрешение, често давам линк - в случая за постния маргарин.
    Сърдечни поздрави и ще се радвам да ти харесат, Диана

    Много си мила, Ина!
    Радвам се,че ти допада тази идея - сега се почерпи, но да Коледа има още много време.
    Прегръдка за теб и много усмихната нова седмица, Диана

    Ели, благодаря ти!
    И ние сме на това мнение, относно постните сладкиши, че и ястия.
    Идеята за оформлението може да се използва и за питки, както и кифличките да се оформят по друг начин.
    Поздрави, спокойна и успешна нова седмица, Диана

    Топла прегръдка и от мен, Мони!
    Благодаря за пожеланията и милите думи, на свой ред ми се иска и аз да напиша същото:
    Нека да са живи и здрави семействата ни, нека цари радост и разбирателство!
    Хубав празник утре, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, страхотни са тези кифлички, представям си колко са ароматни!
    И много интересен начин на оформяне чрез рулото!

    Поздрави и хубав празничен ден утре!

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, много ми харесват. Страхотно си ги оформила :)
    Хубав празник утре и от мен! Здраве и щастие за цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  11. Ауууууууу, Дианче, при теб винаги е толкова ароматно, красиво и много-много вкусно.
    Кифличките се страшно примамливи, при възможност ще ги пробвам.
    Прегръдки и приятен празник утре!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесни са, Диани! Просот топящи се в устата:)

    ОтговорИзтриване
  13. х, Дианка,
    ако знаеш тези кифлички как ме тормозят в момента:-)
    Прекрасни са, просто думи нямам!
    Сега като спомена за деня на християнското семейство и ми се дощя утре да не отида на работа, а да си остана вкъщи със семейството и да печем тиквени кифлички цял ден;-)
    Прекрасна седмица ти пожелавам@!

    ОтговорИзтриване
  14. Дианка,страхотно ми харесаха тези тиквени кифлички,освен това тиквеното пюре им придава разкошен цвят!Плънката също много ми допада,а това медено масло трябва да го приложа и аз някой път.
    Благодаря за споделената рецепта и както винаги слънчеви и много ефектни снимки!Пеперудките също ми допаднаха като оформление,а от постъпковите снимки си личи колко еднакви и прецизни ги правиш,което на мен определено ми куца .

    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Дианка,много нежни кифлички си приготвила...и изглеждат толкова вкусни...
    Хубав празник и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Никога не бих си и помислила, че тези прелестни кифлички са постни, Диана! Изглеждат толкова апетитно, че ме изкуши да си взема две с кафето. Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Много се радвам, че ви харесват тиквените кифлички, макар и постни. Е, с някое яйце и малко мляко, сигурно ще бъдат още по-хубави, но и така са чудесни.
    Пак ще напиша, че вкусът на тиквата не се натрапва, а ги прави по-меки и пухкави.А трапецовидното оформяне, знаете, че е по В.Зуркан.
    Дани,
    Пепи,
    Зори,
    Мони,
    Траяна,
    Мъхче,
    Еликир,
    Живка,
    Благодаря ви, от сърце!
    Прегръщам ви и желая хубав празник днес -
    много мир, любов и благоденствие в семействата ви, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотни кифлички, Диди!
    Много оригинални, апетитни и изкушаващи!
    Каква комбинация само!Страхотна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Ева,
    Роси,
    много ви благодаря момичета!
    Наистина са ароматни и меки, радвам се, че ви допадат!
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасни са, Диди!
    Много ми харесва и идеята, и оформлението - изглеждат страшно вкусни и апетитни.
    Прегръдка и пожелание за много здраве и любов за теб и за всички в твоето семейство!

    ОтговорИзтриване