Неделният домашен десерт към чаша следобедно кафе. Много бърз и лесен. Постен е, но може да се изпълни и с масло. Имах колебания дали да го публикувам, защото е познатата комбинация от плътен вкус на бисквити, орехи и маргарин, с аромат на ванилия, и глазура със захарен фондан.
Преди време видях в прекрасния блог, La cuisine creative, събрани много варианти за постни сладкиши. Sitni posni kolaci. Те изглеждат и са овкусени по различен начин, но основно на тази класическа смес от бисквити, орехи и масло/маргарин. Впечатлиха ме - много красиво, разнообразно и ефектно оформени, както всички предложения там, затова и наделя решението да споделя тази идея и възможностите към нея. В къщи правя и се харесва популярният хърватски десерт "Баядера", а ето сега подобен и наподобяващ на него, в постно изпълнение:
Преди време видях в прекрасния блог, La cuisine creative, събрани много варианти за постни сладкиши. Sitni posni kolaci. Те изглеждат и са овкусени по различен начин, но основно на тази класическа смес от бисквити, орехи и масло/маргарин. Впечатлиха ме - много красиво, разнообразно и ефектно оформени, както всички предложения там, затова и наделя решението да споделя тази идея и възможностите към нея. В къщи правя и се харесва популярният хърватски десерт "Баядера", а ето сега подобен и наподобяващ на него, в постно изпълнение:
Постни бисквитени пастички
/Bele štanglice (ili Marcipan stanglice) /
Продукти:
350 гр. захар
100 мл. вода
150 гр.
смлени орехи
150 гр.постни бисквити
125 гр.маргарин
2 с.л. ром/сок
ванилия или друг аромат
ванилия или друг аромат
250 гр. пудра захар
5-6 с. л. гореща вода
1/2 - 1 с.л. лимонов сок
1 с.л. маргарин
Сварява се сироп от захарта и водата, като се вари в продължение на 2
минути. Премества се от котлона и добавя маргарина, като се разбърква, докато се
разтопи. След това се прибавят останалите съставки: смлени орехови ядки, смлени или натрошени бисквити и ароматите, ром или сок. Цялата смес се обединява и разбърква. Изсипва се в съд, който е покрит с фолио, за по-лесно изваждане. Сместа се изравнява и оставя са изстине и стегне.
Подготвя се фондановата глазура
В дълбока купа се изсипва пудра захар, налива се
постепенно топлата вода, като се разбърква с лъжица.Накрая се добавя 1/2 до1 с. л. лимонов
сок и 1 с. л. маргарин.
Когато изстине и се стегне бисквитена смес, върху нея се разстила и изравнява захарната глазура. На следващия ден се реже с остър нож на порционни парчета.
Аранжира се по желание. С още захар или шоколад, декорациите могат да бъдат различни.
Чаша горчиво кафе е чудесен начин за балансиране на вкуса.
Опитайте...
E, как да им устои човек, на тези толкова красиви и вкусни пастички.
ОтговорИзтриванеДианче, взимам си едничка и при първа възможност ще си ги приготвя и аз.
Прегръдки!!!
Боже,Дианче!Способна си да превърнеш и най елементарните неща в неустоими изкушения!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки(не мога да подмина коментара за тях:)
Прегръщам те и ти пожелавам успешна нова седмица:)
Диана, много нежни и апетитни пастички. Снимките са чудесни!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
Дианка, много
ОтговорИзтриванекрасиви и чудесно поднесени
сладкишчета!
С удоволствие си взимам да им се насладя!
Поздрави, прегръдка и хубава вечер!
Ей това е за мен ..нали съм на диета ужжж:))))
ОтговорИзтриванеМного са красиви и симпатични пастичките ,и със сигурност много вкусни.
Хубава и топла вечер миличка.
Неустоимо поднесено както винаги, Дианка :)
ОтговорИзтриванеИ без кафето добре ми дойде една пастичка гарнирана с шоколад :)
Прегръдка и хубава нова седмица от мен!
Постно, постно, ама пък сигурно вкусно!:)
ОтговорИзтриванеКато знам постните шоколадови квадрати, които приготвих по твоя рецепта, колко вкусни бяха, само си представям тези пасти какви ще са!:)
А снимките са както винаги страхотни!:)
Много елегантен десерт, Диана! Наслада за всички сетива! Благодаря ти за доставеното удоволствие! Хубава седмица ти желая! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни са, Диани! Направо красота!
ОтговорИзтриванеИдейно, стилно и много красиво предложение, Диди!
ОтговорИзтриванеСъздаваш произведение на изкуствата с кулинарните си предложения!
Чудни пастички!
Поздрави и приятелска прегръдка!
Wooow, they look wonderful!:)) Thanks for the mention!:))kiss
ОтговорИзтриванеДиди, много красива розичка си направила!
ОтговорИзтриванеПастичките изглеждат много атрактивно. И със сигурност са вкусни. Напоследък откривам все по-голямо разнообразие от постни сладкиши.
Поздрави и хубава нова седмица!
Prekrasno je !!!!!!
ОтговорИзтриванеМного са красиви и елегантни, Диди!
ОтговорИзтриванеРецептата също ми беше много интересна.
Хубава и ведра седмица ти пожелавам!
Bellissimi :)
ОтговорИзтриванеciao
Каква красота! Прекрасна рецепта - тъкмо за постите. А украсата е невероятна - толкова нежни и апетитни.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Мили момичета, много, много ви благодаря за посещенията, милите думи и одобрителни коментари. Вече споменах, че имах колебания, защото не е нещо ново и различно като рецепта. В същото време има много и различни варианти за оформяне и допълнително овкусяване.
ОтговорИзтриванеА блогът La cuisine creative е прекрасен и си заслужава, дори само заради изкушенията в него!
Мони,
Кате,
Марияна,
Дани,
Зиче,
Зори,
Дарина,
Ева,
Траяна,
Роси,
Ели,
Лети,
Маги
Радвам се, че ви допадна тази идея.
Прегръдки и усмихната седмица, Диана
Mignonne,
Thank you very much.
This is a wonderful recipe and other culinary ideas.
I love your blog and recipes in it,
My admiration, Diana
MIRJANA(Ruza123),
Stefania,
Many thanks, I'm glad that you like.
Mignonne recipe is very nice, I recommend it.
Regards, Diana
Перфектни са, Ди!
ОтговорИзтриванеФормата и украсата са много красиви!
Несъмнено е удоволствие за очите и небцето поредното ти творение :)
Прегръдки :)
Страхотно изкушаващи изглеждат тези пастички, как ми похапва в момента нещо сладичко и като влязох да навестя любимите блогове, то много съблазнителни предложения :) Красиви, много красиви и снимките :)
ОтговорИзтриванеУсмивки и спорна седмица!
Дианка,
ОтговорИзтриваневъзхищавам се на умението да предлагаш такива изкушения, като не нарушаваш постите;-)
Чудесна са, а пастичките са просто.... без думи!
Красива вечер!
Дани, страхотно предложение! Мога ли да попитам какви постни бисквити ползваш?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви и се радвам, че ви харесва тази идея.
ОтговорИзтриванеПредполагам, че сте успели да разгледате блога и страхотните предложения там.
Аз използвах обикновени бисквити "Житко", но има и други марки, изпълнени само с растителни мазнини.
Ина,
Ева,
Мъхче,
Руми,
голяма прегръдка, поздрави и хубав ден, Диана
Дианче,всеки път при тебе е толкова красиво,изящно....и неустоима вкусно разбира се.Истински ти се възхищавам-поздравления!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Перфектна във всеки детайл!
ОтговорИзтриванеДианка,дори малките цветчета са в различни цветове,че и жълти тичинки си им направила!Голямо търпение и старание си вложила,браво!Много ме впечатли!
Пожелавам много усмихнато утре!
Живка,
ОтговорИзтриванеРоси,
много мили коментари, трогвате ме!
Благодаря ви от сърце,
поздрави и хубави почивни дни, Диана