неделя, 27 ноември 2011 г.

Постни бисквитени пастички

Неделният домашен десерт към чаша следобедно кафе. Много бърз и лесен. Постен е, но може да се изпълни и с масло. Имах колебания дали да го публикувам, защото е познатата комбинация от плътен вкус на бисквити, орехи и маргарин, с аромат на ванилия, и глазура със захарен фондан.
Преди време видях в прекрасния блог, La cuisine creative, събрани много варианти за постни сладкиши. Sitni posni kolaci. Те изглеждат и са овкусени по различен начин, но основно на тази класическа смес от бисквити, орехи и масло/маргарин. Впечатлиха ме - много красиво, разнообразно и ефектно оформени, както всички предложения там, затова и наделя решението да споделя тази идея и възможностите към нея. В къщи правя и се харесва популярният хърватски десерт "Баядера", а ето сега подобен и наподобяващ на него, в постно изпълнение:

Постни бисквитени пастички
/Bele štanglice (ili Marcipan stanglice) /
Продукти:
350 гр. захар
100 мл. вода
150 гр. смлени орехи
150 гр.постни  бисквити
2 с.л. ром/сок
ванилия или друг аромат
 
Фонданова глазура:
250 гр. пудра захар
5-6 с. л. гореща вода
1/2 - 1 с.л. лимонов сок
1 с.л. маргарин

Сварява се сироп от захарта и водата, като се  вари в продължение на 2 минути. Премества се от котлона  и добавя маргарина, като се разбърква, докато се разтопи. След това се прибавят останалите съставки: смлени орехови ядки, смлени или натрошени бисквити и ароматите, ром или сок. Цялата смес се обединява и разбърква. Изсипва се в съд, който е покрит с фолио, за по-лесно изваждане. Сместа се изравнява и оставя са изстине и стегне.  
Подготвя се фондановата глазура
В дълбока купа се изсипва пудра захар, налива се постепенно топлата вода, като се разбърква с лъжица.Накрая се добавя 1/2 до1 с. л. лимонов сок и 1 с. л.  маргарин.
Когато изстине и се стегне бисквитена смес, върху нея се разстила и изравнява захарната глазура. На следващия ден се реже с остър нож на порционни парчета.
Аранжира се по желание. С още захар или шоколад, декорациите могат да бъдат различни.


Чаша горчиво кафе е чудесен начин за балансиране на вкуса.

Опитайте...




 

25 коментара:

  1. E, как да им устои човек, на тези толкова красиви и вкусни пастички.
    Дианче, взимам си едничка и при първа възможност ще си ги приготвя и аз.
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Боже,Дианче!Способна си да превърнеш и най елементарните неща в неустоими изкушения!
    Чудесни снимки(не мога да подмина коментара за тях:)
    Прегръщам те и ти пожелавам успешна нова седмица:)

    ОтговорИзтриване
  3. Диана, много нежни и апетитни пастички. Снимките са чудесни!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, много
    красиви и чудесно поднесени
    сладкишчета!
    С удоволствие си взимам да им се насладя!
    Поздрави, прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ей това е за мен ..нали съм на диета ужжж:))))
    Много са красиви и симпатични пастичките ,и със сигурност много вкусни.
    Хубава и топла вечер миличка.

    ОтговорИзтриване
  6. Неустоимо поднесено както винаги, Дианка :)
    И без кафето добре ми дойде една пастичка гарнирана с шоколад :)
    Прегръдка и хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Постно, постно, ама пък сигурно вкусно!:)
    Като знам постните шоколадови квадрати, които приготвих по твоя рецепта, колко вкусни бяха, само си представям тези пасти какви ще са!:)
    А снимките са както винаги страхотни!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Много елегантен десерт, Диана! Наслада за всички сетива! Благодаря ти за доставеното удоволствие! Хубава седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни са, Диани! Направо красота!

    ОтговорИзтриване
  10. Идейно, стилно и много красиво предложение, Диди!
    Създаваш произведение на изкуствата с кулинарните си предложения!
    Чудни пастички!
    Поздрави и приятелска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Wooow, they look wonderful!:)) Thanks for the mention!:))kiss

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, много красива розичка си направила!
    Пастичките изглеждат много атрактивно. И със сигурност са вкусни. Напоследък откривам все по-голямо разнообразие от постни сладкиши.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Много са красиви и елегантни, Диди!
    Рецептата също ми беше много интересна.
    Хубава и ведра седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  14. Каква красота! Прекрасна рецепта - тъкмо за постите. А украсата е невероятна - толкова нежни и апетитни.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Мили момичета, много, много ви благодаря за посещенията, милите думи и одобрителни коментари. Вече споменах, че имах колебания, защото не е нещо ново и различно като рецепта. В същото време има много и различни варианти за оформяне и допълнително овкусяване.
    А блогът La cuisine creative е прекрасен и си заслужава, дори само заради изкушенията в него!
    Мони,
    Кате,
    Марияна,
    Дани,
    Зиче,
    Зори,
    Дарина,
    Ева,
    Траяна,
    Роси,
    Ели,
    Лети,
    Маги
    Радвам се, че ви допадна тази идея.
    Прегръдки и усмихната седмица, Диана

    Mignonne,
    Thank you very much.
    This is a wonderful recipe and other culinary ideas.
    I love your blog and recipes in it,
    My admiration, Diana

    MIRJANA(Ruza123),
    Stefania,
    Many thanks, I'm glad that you like.
    Mignonne recipe is very nice, I recommend it.
    Regards, Diana

    ОтговорИзтриване
  16. Перфектни са, Ди!
    Формата и украсата са много красиви!
    Несъмнено е удоволствие за очите и небцето поредното ти творение :)
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотно изкушаващи изглеждат тези пастички, как ми похапва в момента нещо сладичко и като влязох да навестя любимите блогове, то много съблазнителни предложения :) Красиви, много красиви и снимките :)
    Усмивки и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Дианка,
    възхищавам се на умението да предлагаш такива изкушения, като не нарушаваш постите;-)
    Чудесна са, а пастичките са просто.... без думи!
    Красива вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, страхотно предложение! Мога ли да попитам какви постни бисквити ползваш?

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви и се радвам, че ви харесва тази идея.
    Предполагам, че сте успели да разгледате блога и страхотните предложения там.
    Аз използвах обикновени бисквити "Житко", но има и други марки, изпълнени само с растителни мазнини.
    Ина,
    Ева,
    Мъхче,
    Руми,
    голяма прегръдка, поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Дианче,всеки път при тебе е толкова красиво,изящно....и неустоима вкусно разбира се.Истински ти се възхищавам-поздравления!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Перфектна във всеки детайл!
    Дианка,дори малките цветчета са в различни цветове,че и жълти тичинки си им направила!Голямо търпение и старание си вложила,браво!Много ме впечатли!

    Пожелавам много усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  23. Живка,
    Роси,
    много мили коментари, трогвате ме!
    Благодаря ви от сърце,
    поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване