Нещо за похапване: постно, соленко и хрупкаво - крекерите са
едно добро спасение. И към тях за потапяне или намазване – дип. Избрах авокадо, не само защото Дани наскоро
ни разяде:) с такова изкушаващо и ароматно предложение. С биохимическия си състав, напомнящ повече на ядки
отколкото на плод, авокадото дава достатъчно протеини, за да напълно замести
месото и сиренето в дневното хранене. Още повече, крекерите са маслинови, а често се прави се аналогия
на авокадото с маслините, по силната прилика на сходния процент на
съдържимите мазнини от теглото на състава. Получи се някак сложно обяснение, затова пък ще пропусна подробности относно вълшебствата на зехтина, но това е чудесна комбинация.
Първо за крекерите -
Този вариант, който
приготвих сега, не е много по-различен от пълнозърнестите, но имат своя
различна не само визия, но и вкус. Заложих на повечко зехтин, който ги прави
много крехки и маслени, а бакпулвера и микса от брашна с намалено глутеново
съдържание им създава рехава и зърниста, а не жилава структура.
Избрах за
аромат стрък свеж розмарин -"роса на морето", като една класически допълваща се комбинация със зехтина.
Зехтинови крекери
с розмарин
Продукти:
½ ч.чаша
пълнозърнесто брашно*
½ ч.чаша типово
или бяло брашно
1/3 ч.чаша царевичен грис, фино
смлян
¼ ч.чаша зехтин
3 с.л. студена
вода
1ч.л. бакпулвер, равна
½ ч.л.сол
1 ч.л. захар
розмарин и черен
пипер на вкус
* използвах микс с намалено съдържание на глутен
1ч.чаша = 240 мл.
Замесва се се в кухненски
робот – първо брашната с бакпулвера, солта и подправките, след тях зехтин и накрая, водата, на части. След хомогенизирането се изважда и се дооформя на топка. Ако сместа е много
твърда се овлажнява с още малко вода. Оставя се да отпусне за около 20мин. и
разточва кора с дебелина около 3-5 мм. Изрязват се бисквитките, продупчват се с
вилица и пекат за около12- 15 мин. в предварително нагрята фурна на 200С.
Изваждат се и охлаждат върху решетка. Готови са за сервиране - вкусни и пръхки, както топли, така и студени. Сервирах ги към семпъл постен дип от авокадо.
За дипа: исках малко по-плътна консистенция от "майонезата" с авокадо, но различно от салата тип гуакамоле и с по-неангажиращ аромат /без чесън и горчица/, за да се усети зехтинът. С мекия и ненатраплив вкус, авокадото удачно се комбинира с почти всяка храна. Тук заложих на още една класическа подправка със зехтин - листа пресен босилек, "царската билка".
Дип от авокадо
Пропорциите са ориентировъчни и се уточняват на вкус
1-2 бр. авокадо
1 ч.л. лимонов сок, или на вкус
1 с.л. ароматен зехтин
няколко листа пресен босилек
сол и черен пипер на вкус
пресни домати на кубчета и див лук за гарниране
Авокадото се обелва, почиства и пасира. Прибавят се към него лимонов сок и зехтин, овкусява се с подправките.
Сервира се веднага, за да не се окисли и потъмнее.
Una bella ricetta ♥
ОтговорИзтриванеbuon fine settimana ciao
Дианка,как ми се прииска купа с бисквитки и пред телезивора-хрупкави и ароматни...и да си топкам в сосчето-мммм....
ОтговорИзтриванеХубав петъчен ден!
още съм в магазина,мммм текат ми ли....,като купешки изглеждат ,нямам много време ,но ще ги опитам ,регистрирах ги мила приятелко.
ОтговорИзтриванеДианка,чудесни крекерчета,бих си хрупнала няколко,обичам такива солени гризинки!
ОтговорИзтриванеОтново си композирала снимките прекрасно!
Пожелавам хубав петък и приятни почивни дни!
Чудесно предложение! И толкова полезно и подробно разяснение! Непременно тези крекери ще бъдат включени и в нашето меню! Поздрави и хубав петък!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение! Ще се възползвам още тази неделя :) Благодаря за рецептата! Усмихнат ден :))
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванечудни крекери, здравословни и ароматни!
Дипът от твоето любимо авокадо, също е много ароматен и изкушаващ!
А снимките са си в твой стил красиви, изтънчени и с усет за красота!
Поздрави и хубав уикенд!
Напоследък нещо хрупкаво и соленичко ми се хапва и си купувам едни лентички, не им знам името :)), нищо че през ден си купувам от тях. Това предложение много ми допада, а и предполагам, че перфектно се връзва с авокадовия дип.
ОтговорИзтриванеСнимката с потопения в зехтин розмарин е много стилна!!!
С пожелание за хубав уикенд, Ди :)
Заповядайте, хрупнете си...
ОтговорИзтриванеПриятно ми е и се радвам, че ви харесват. Наистина си пасват по вкус с авокадовия дип, но възможностите са разнообразни.
Много ви благодаря и голяма прегръдка за вас:
Stefania,
Живка,
MAZES,
Роси,
Гуинет,
Катя,
Роси,
Ина,
сърдечни поздрави, усмивки и хубави почивни дни, Диана
Диди, много апетитни крекери! Със сигурност ще ми харесат!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
Диани, тия крекери като купешки, така си сътворила майсторски! Хрупва ми се и на мен....
ОтговорИзтриванеВкусен уикенд!
Мария
Ммм Дианче, много вкусно, как обичам всякакви ястия с авокадо! Чудно и крекерите са супер! Както винаги и много красиви снимки :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен уикенд ти пожелавам!
Ottima idea i tuoi crackers al rosmarino abbinati alla salsa all'avogado. Un abbraccio Daniela.
ОтговорИзтриванеДианка, и аз захрупах като заек :)
ОтговорИзтриванеОбичам авокадо и така овкусено предполагам, че е чудесно!
Прегръдки и хубав уикенд!
Изглеждат много апетитно, Диана! Ароматни, хрупкави и много вкусни! Сърдечни поздрави с пожелания за хубав уикенд! :)
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванемного вкусно предложение!
Тези крекери изглеждат прекрасно, а дип от авокадо обожавам, имам си и любима рецепта за него, но с удоволствие ще пробвам нова. Мисля, че наистина крекерите и дипа ще се допълват идеално.
Снимките ти, както винаги са елекантни, красиви и много, много апетитни!
Пожелавам ти един спокоен, ведър и уютен уикенд!
Those crackers look so much better than those storebought!
ОтговорИзтриванеДианче ,мммм че прекрасни бисквити си сътворила а и снимките ти са страхотни ...Бе кактовинаги при теб е суперско...
ОтговорИзтриванеПрегръдки и страхотна вечер!
Прекрасни са,Диани! И без дип ще се ометат у дома:)
ОтговорИзтриванеДианка, страхотна комбинация :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер и усмихната неделя от мен!
Ех, Дианка, при теб винаги всичко е толкова красиво, подредено и направено с вкус!:)
ОтговорИзтриванеЧудни крекерчета, взимам си за закуска:)
Много благодаря за посещенията, милите думи и одобрителни коментари.
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ви допадат. Естествено вариантите за тях и авокадовия дип са много и още повече, ако не са постни.Но и така са вкусни.
Ели,
Мария,
Ева,
Daniela,
Дани,
Ева,
Лети,
Angie,
Зиче,
Траяна,
Зори,
Дарина,
Сърдечни поздрави с прегръдка за вас и много усмивки, Диана