петък, 25 ноември 2011 г.

Зехтинови крекери с розмарин и дип от авокадо

 
Нещо за похапване: постно, соленко и хрупкаво - крекерите са едно добро спасение. И към тях за потапяне или намазване – дип.  Избрах авокадо, не само защото Дани наскоро ни разяде:) с такова изкушаващо и ароматно предложение. С биохимическия си състав, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, авокадото дава достатъчно протеини, за да напълно замести месото и сиренето в дневното хранене. Още повече, крекерите са маслинови, а често се прави се аналогия на авокадото с маслините, по силната прилика на сходния процент на съдържимите мазнини от теглото на състава. Получи се някак сложно обяснение, затова пък ще пропусна подробности относно вълшебствата на зехтина, но това е чудесна комбинация.


Първо за крекерите -
Този вариант, който приготвих сега, не е много по-различен от пълнозърнестите, но имат своя различна не само визия, но и вкус. Заложих на повечко зехтин, който ги прави много крехки и маслени, а бакпулвера и микса от брашна с намалено глутеново съдържание им създава рехава и зърниста, а не жилава структура. 
Избрах за аромат стрък свеж розмарин -"роса на морето", като една класически допълваща се комбинация със зехтина.

Зехтинови крекери с розмарин


Продукти:
½ ч.чаша пълнозърнесто брашно*
½ ч.чаша типово или бяло брашно
1/3 ч.чаша царевичен грис, фино смлян
¼ ч.чаша зехтин
3 с.л. студена вода
1ч.л. бакпулвер, равна
½ ч.л.сол
1 ч.л. захар
розмарин и черен пипер на вкус

* използвах микс с намалено съдържание на глутен
1ч.чаша = 240 мл.
Замесва се се в кухненски робот – първо брашната с бакпулвера, солта и подправките, след тях зехтин и накрая, водата, на части. След хомогенизирането се изважда и се дооформя на топка. Ако сместа е много твърда се овлажнява с още малко вода. Оставя се да отпусне за около 20мин. и разточва кора с дебелина около 3-5 мм. Изрязват се бисквитките, продупчват се с вилица и пекат за около12- 15 мин.  в предварително нагрята фурна на 200С.
 Изваждат се и охлаждат върху решетка. Готови са за сервиране - вкусни и пръхки, както топли, така  и студени. Сервирах ги към семпъл постен дип от авокадо.


За дипа: исках малко по-плътна консистенция от "майонезата" с авокадо, но различно от салата тип гуакамоле и с по-неангажиращ аромат /без чесън и горчица/, за да се усети зехтинът. С мекия и ненатраплив вкус, авокадото удачно се комбинира с почти всяка храна. Тук заложих на още една класическа подправка със зехтин - листа пресен босилек, "царската билка".

Дип от авокадо

Пропорциите са ориентировъчни и се уточняват на вкус
1-2 бр. авокадо
1 ч.л. лимонов сок, или на вкус
1 с.л. ароматен зехтин
няколко листа пресен босилек
сол и черен пипер на вкус

пресни домати на кубчета и див лук за гарниране

Авокадото се обелва, почиства и пасира. Прибавят се към него лимонов сок и зехтин, овкусява се с подправките.


Сервира се веднага, за да не се окисли и потъмнее.

Опитайте...

22 коментара:

  1. Дианка,как ми се прииска купа с бисквитки и пред телезивора-хрупкави и ароматни...и да си топкам в сосчето-мммм....
    Хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. още съм в магазина,мммм текат ми ли....,като купешки изглеждат ,нямам много време ,но ще ги опитам ,регистрирах ги мила приятелко.

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка,чудесни крекерчета,бих си хрупнала няколко,обичам такива солени гризинки!
    Отново си композирала снимките прекрасно!

    Пожелавам хубав петък и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно предложение! И толкова полезно и подробно разяснение! Непременно тези крекери ще бъдат включени и в нашето меню! Поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно предложение! Ще се възползвам още тази неделя :) Благодаря за рецептата! Усмихнат ден :))

    ОтговорИзтриване
  6. Диди,
    чудни крекери, здравословни и ароматни!
    Дипът от твоето любимо авокадо, също е много ароматен и изкушаващ!
    А снимките са си в твой стил красиви, изтънчени и с усет за красота!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Напоследък нещо хрупкаво и соленичко ми се хапва и си купувам едни лентички, не им знам името :)), нищо че през ден си купувам от тях. Това предложение много ми допада, а и предполагам, че перфектно се връзва с авокадовия дип.
    Снимката с потопения в зехтин розмарин е много стилна!!!

    С пожелание за хубав уикенд, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  8. Заповядайте, хрупнете си...
    Приятно ми е и се радвам, че ви харесват. Наистина си пасват по вкус с авокадовия дип, но възможностите са разнообразни.
    Много ви благодаря и голяма прегръдка за вас:
    Stefania,
    Живка,
    MAZES,
    Роси,
    Гуинет,
    Катя,
    Роси,
    Ина,
    сърдечни поздрави, усмивки и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, много апетитни крекери! Със сигурност ще ми харесат!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Диани, тия крекери като купешки, така си сътворила майсторски! Хрупва ми се и на мен....
    Вкусен уикенд!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  11. Ммм Дианче, много вкусно, как обичам всякакви ястия с авокадо! Чудно и крекерите са супер! Както винаги и много красиви снимки :)
    Прекрасен уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  12. Ottima idea i tuoi crackers al rosmarino abbinati alla salsa all'avogado. Un abbraccio Daniela.

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка, и аз захрупах като заек :)
    Обичам авокадо и така овкусено предполагам, че е чудесно!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  14. Изглеждат много апетитно, Диана! Ароматни, хрупкави и много вкусни! Сърдечни поздрави с пожелания за хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Диди,
    много вкусно предложение!
    Тези крекери изглеждат прекрасно, а дип от авокадо обожавам, имам си и любима рецепта за него, но с удоволствие ще пробвам нова. Мисля, че наистина крекерите и дипа ще се допълват идеално.
    Снимките ти, както винаги са елекантни, красиви и много, много апетитни!
    Пожелавам ти един спокоен, ведър и уютен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Those crackers look so much better than those storebought!

    ОтговорИзтриване
  17. Дианче ,мммм че прекрасни бисквити си сътворила а и снимките ти са страхотни ...Бе кактовинаги при теб е суперско...
    Прегръдки и страхотна вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Прекрасни са,Диани! И без дип ще се ометат у дома:)

    ОтговорИзтриване
  19. Дианка, страхотна комбинация :)
    Хубава вечер и усмихната неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  20. Ех, Дианка, при теб винаги всичко е толкова красиво, подредено и направено с вкус!:)
    Чудни крекерчета, взимам си за закуска:)

    ОтговорИзтриване
  21. Много благодаря за посещенията, милите думи и одобрителни коментари.
    Радвам се,че ви допадат. Естествено вариантите за тях и авокадовия дип са много и още повече, ако не са постни.Но и така са вкусни.
    Ели,
    Мария,
    Ева,
    Daniela,
    Дани,
    Ева,
    Лети,
    Angie,
    Зиче,
    Траяна,
    Зори,
    Дарина,
    Сърдечни поздрави с прегръдка за вас и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване