събота, 10 декември 2011 г.

Коледни лакомства от Базел, basler läckerli


        От традиционния немски щолен се прехвърлям на считаните за традиционни коледни лакомства в известния  /не само с разположението, историята и красотата, часовниците.../  град Базел  -  т. нар. basler läckerli /лекерли, leckerli; на немски език означава "вкусни"/. Швейцарската слава за производител на висококачествен и луксозен  шоколад, провокира в мен очаквания за някакво такова изкушение. Но …, няма шоколад, още повече няма нито яйца, нито масло, или други животински продукти – един постен десерт. Много ароматен, богат на бадемови ядки, мед и захаросани плодове. Още с първата хапка се усеща хармонията от подправки - канела, индийско орехче, джинджифил. След изпичането на тестото, все още е по-твърдо и крехко, но както повечето типични коледни сладкиши, след седмици, /плътно затворени в кутия/, омеква и обогатява леко лепкавия и дълбок вкус. А възможността да се ускори процеса за омекване с резен ябълка и увеличаване на влажността, е добре позната от съхранението на медени бисквитки.
Много лесен за приготвяне, но с една особеност в технологията – сместа се оставя  за една нощ да си "почине" в хладилник преди печене.
Когато прочетох една от рецептите - на Пиер Херме /Pierre Hermé/, кралят на макароните, елегантите декорации и фини сладкиши, която е  научил от баща си, бях сигурна, че искам да я опитам. Още повече, че е трайна и чудесна алтернатива за постен сладкиш. Приготвих тези лакомства преди няколко седмици, а вече все по-често ги проверяваме …

Беше ми интересно да науча повече за историята на тези сухи сладки от Базел: BaslerLäckerli първоначално не са били създадени в гилдията на хлебопекарите, а от местни търговци на ориенталски подправки преди повече от 700 години. За начало се приема навлизането на подправки от Близкия изток през 11 век и използването им в печивата с мед,  като постепенно се разпространява като обичай на коледен сладкиш в швейцарските земи. Един любопитен момент е, че с производството им през 1660 г. се оформя като нова професия -  пекар на сладкиши. Популярна е и легендата, че Leckerli са създадени по време на Съвета Базел(1431-1449), за поддържане и подслаждане на събралите се архиереи. Каквото и тогава да са оценили, скоро става световно известен сладкиш.
През 1903 г. младият хлебар и сладкар André Klein, по време на престой в Базел, се свързва с Leopold Mosetter, който търси сътрудник за свой сладкарски си магазин. Решението на А. Klein да се присъедини като партньор, а година по-късно и като едноличен собственик, може да се види и днес - компанията Läckerli Huus - специализирана в производството на популярния Basler Läckerli, както и редица други сладкарски и шоколадови деликатеси.


Коледни лакомства от Базел, basler leckerli
/ Leckerli по

Продукти: за тава с размер 20х20 см.,/ но дозите обикновено са по-големи/
1/3  ч.чаша мед
½  ч.чаша захар кристална
1 с.л. ликьор или портокалов сок
1 ч.л. канела
½ ч.л. лимонова кора
¼  ч.чаша захаросани цитрусови кори
1 / 3 ч.чаша бланширани бадеми, ситно нарязани
1  -1¼ ч.чаша бяло брашно
½ ч.л. бакпулвер
по 1 щипка индйско орехче, карамфил и джинджифил, бял черен пипер

Захарно покритие:
¾  ч.чаша пудра захар
ванилия
1с.л. ликьор
2 с.л. вода
  
1 ч.чаша =240мл.

Смесват се мед, захар, канела и поставят в съд на котлона, като се  загряват бавно, до разтопяване на захарта, след което се отстранява от печката..
Добавят се  захаросани портокалови и лимонови  кори, смлените бадеми и лимоновата кора. Разбърква се , докато се смеси равномерно.
Налива се ликьора или портокаловия сок и поръсва брашното с бакпулвера.
Омесва се до оформяне на  меко тесто.
Докато тестото е все още топло, се разточва върху лист хария за печене приблизително 5 mm дебелина или повече.
Оставя се да почива за около 5 до 6 часа, или за нощ в хладилник.
Фурната се загрява предварително на 200 °C  и се пече за около 15 - 20 минути, до златисто
През това време се подготвя захарното покритие, чрез смесване на  захарта и водата, с ароматите.


Веднага след изваждането на сладкишът се маже с глазурата .
Нарязват се още топли, се се оформят лекерли на малки парчета напр. (5 х 3 см.), махат се от тавата и оставят да се охладят. Избрах ромбоидни, като останаха и по-малки триъгълни.


Съхраняват се в затворени кутии за няколко седмици. 


Аз увеличих количеството на глазурата.


Някъде четох за възможността лекерли да се сервират с греяно вино /Glühwein/  и когато стане време , ще направя и аз:)
Опитайте:


31 коментара:

  1. Голяма красота ^^
    Опитайте с това изображение (може и да го смалите): http://prikachi.com/images/360/4127360N.png

    ОтговорИзтриване
  2. Дианче,звучи много вкусно и ароматно!
    Чудесни снимки!
    И аз с удоволствие ще ти правя компания на сладкиш и чаша вино!
    Прегръщам те и ти пожелавам хубав уикенд;)))

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, Диди, страхотни коледни лакомства!
    Много вкусни, ароматни и оригинални!
    А снимките...съвършени!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Малеееее Дианче колко са красиви и сладките и снимките!
    Грабвам си чашката кой дошъл дошъл :)))))))))))
    Прегръдки и страхотна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Диани, вкъщи всяка година традиционно приготвям коледни сладки, но тези лекерли не знам защо никога не са били сред тях. Имам рецепта и за тях (една дебела готварска книга на немскоезичния свят), но досега съм ги игнорирала. Твоят пост ме накара да си ревизирам мнението и сигурно ще им обърна подобаващо внимание тази година.:-))
    Великолепни снимки, както винаги.
    Топла прегръдка и прекрасна неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглеждат много вкусни, освен че са красиви - перфектни форми постигаш!
    И как само си ги поднесла... наистина много коледно, много!
    С пожелание за хубав уикенд, дори и без греяно вино :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,колко е празнично при теб....с тези бели и нежни бисквитки.За мен с кафенце-ммммм,усетих вкуса им.
    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за идеята, am-аm,
    чудесна е!
    Поздрави и хубави празнични дни, Диана

    Радвам се, че ти допадат, Зорница!
    Благодаря, с пожелания - чудесен да бъде и твоят уикенд, Диана

    Това е страхотна идея, Кате!
    Много ще се радвам:)
    Благодаря ти,
    прегръдка и хубава съботна вечер, Диана

    Роси,
    благодаря много, но ми липсваш - къде си?
    Сърдечни поздрави и очаквам новите ти рецепти, Диана

    Заповядай и си вземай,Зиче!
    Благодаря ти,
    много се радвам, че ти допада тази идея.
    Усмихната вечер и хубава неделя ти желая, Диана

    Мони, ще бъде чудесно да видя и твоят вариант. Аз доста търсих рецепта в нашето /и не само/ блог пространство, но ме впечатли тази на Pierre Hermé.
    Много ти благодаря за милите думи,
    топла прегръдка и от мен, с прекрасна неделя, Диана

    Хубав, топъл и усмихнат уикенд и за теб, Ина!
    Сърдечна благодарност за позитивизма и милите думи, много много ме радваш:).
    Прегръщам те, Диана

    И аз си ги харесах с кафенце, Живка. Заповядай,
    много се радвам, че ти харесват.
    Благодаря ти,
    и аз ти желая чудесна вечер и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Интересни сладки, Диани! Не съм виждала такива, много са изкусителни:)

    ОтговорИзтриване
  10. Интересен сладкиш с интересна история! Благодаря, че го сподели с нас! Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудни са, Диани!Перфектно приготвени и сервирани!
    Много Коледно настроение и на теб!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  12. What a wonderfull recipe!!!! And nice pictures...

    Целувки и добър уикенд

    ОтговорИзтриване
  13. Диана, направо ме изумяваш всеки път с количетвото информация, която споделяш за празниците и рецептите :) Поздравления :) Много добре изглеждат лакомствата, може и да ги включа в коледното ни меню... :) Поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
  14. Чудно изглеждат Диди.Толкова често взаимствам идеи от теб.Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  15. Диана, както винаги изящно и много ароматно е при теб!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани , аз също живея в Швейцария от много години, но....в Цюрих! Твоята публикация беше много увлекателна и интересна и за мен!
    Снимките ти са невероятно красиви и...рецептата уникална! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  17. Изглеждат много вкусни, Диана, и интересни!
    Всеки път съм изненадана посещавайки блога ти! Винаги нови и нечувани за мен лакомства намирам!
    Хубав неделен ден!:)

    ОтговорИзтриване
  18. Изглеждат много вкусно и празнично, Диана:)

    ОтговорИзтриване
  19. Дианка, снежни, ароматни, шаренки...
    Чудесна идея!
    Чудя се как им устоявате!
    Аз, както винаги по това време не съм в кондиция, но ме съблазняваш да опитам процедурата с ябълката :)
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  20. Дианка, как си ги подредила като елхи :)
    Страхотни снимки!
    Поздравления и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Дианка,
    като винаги безупречни и много празнични:)
    Дано остане време да направя от тях, че както могат да седят няколко седмици- тамън до Коледа да изкарат:-)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасно, истинско кулинарно изкушение си приготвила и поднесла, Диана! Истинска наслада за всички сетива - аромат, вкус и много нежни цветове! Сърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Много се радвам, че ви харесва тази по-различна коледна рецепта. Аз не намерих български превод и счетох за интересно да опитам - допадна ни и още как...
    Траяна,
    Яна,
    Мария,
    Olguichi1970,
    Боряна,
    Йоли,
    Марияна,
    Албена,
    Дарина,
    Марта,
    Дани,
    Зори,
    Мъхче,
    Ева,
    Благодаря ви, от сърце за милите думи и коментари.На свой ред ви прегръщам и желая много празнично настроение и подготовка, Диана

    ОтговорИзтриване
  24. Ох, с греяно вино не бих отказала да си гризкам от тези лакомства :)
    Сърдечни поздрави, Ди!

    ОтговорИзтриване
  25. Чудесна рецепта, Диди.
    И с Коледно настроение. С удоволствие ще я изпълня.

    ОтговорИзтриване
  26. Ще те поканя, Ива,
    благодаря и хубава нова седмица, Диана

    Много се радвам, Ели -
    и за твоя блог и за посещението ти.
    Сърдечни поздрави,
    прегръдка и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  27. Дианка,при теб човек винаги може да срещне интересни рецепти от всички краища на планетата!Много интересно предложение и този път,оформени брилянтно!

    ОтговорИзтриване
  28. Привет,

    изглеждат,да. А някой пробва ли да ги приготви? Нищо не се получи при мен....
    Първо стана една огромна купа от трохи, а после като добавих мед пък нямаше никакъв шанс да го омесиш или разточиш...Според мен пропорциите нещо сте объркала.

    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  29. Привет и от мен Анонимен,
    първо да изкажа съжалението си, че този класически швейцарски сладкиш ви не се е получил във вашето изпълнение.
    Рецептата е по Pierre Hermé, и е изпробвана не само от мен /можете да видите базилските сладки и тук -
    http://marmottesetchocolat.blogspot.com/2011/12/leckerli-de-bale.html.
    Аз не бих могла да предположа какво се е объркало, но те са чудесни и бихте могли да потърсите и други източници за тяхното приготовление.
    Благодаря за вашия коментар,
    сърдечни поздрави и усмихнати празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  30. [url=http://www.opticmarket.ru/] Cолнцезащитные очки оптом [/url] от
    www.opticmarket.ru
    EXENZA , FISCHER (GIMADAN SCN Italy). Коллекция 2013года и стоки с
    огромными скидкамим !
    Информация по теме:

    ОтговорИзтриване