От традиционния немски
щолен се прехвърлям на считаните за традиционни коледни лакомства в известния /не само с разположението, историята и красотата, часовниците.../ град Базел - т. нар. basler läckerli /лекерли, leckerli; на немски език означава "вкусни"/. Швейцарската слава за производител
на висококачествен и луксозен шоколад, провокира
в мен очаквания за някакво такова изкушение. Но …, няма шоколад, още повече
няма нито яйца, нито масло, или други животински продукти – един постен десерт.
Много ароматен, богат на бадемови ядки, мед и захаросани плодове. Още с първата хапка се усеща хармонията от подправки - канела, индийско орехче, джинджифил. След
изпичането на тестото, все още е по-твърдо и крехко, но както повечето типични коледни сладкиши, след седмици, /плътно затворени
в кутия/, омеква и обогатява леко лепкавия и дълбок вкус. А възможността да се ускори процеса за омекване с резен ябълка и увеличаване на влажността, е добре позната от съхранението на медени бисквитки.
Много лесен за приготвяне, но с една особеност в технологията – сместа се оставя за една нощ да си "почине" в хладилник преди печене.
Много лесен за приготвяне, но с една особеност в технологията – сместа се оставя за една нощ да си "почине" в хладилник преди печене.
Когато прочетох една от рецептите - на Пиер Херме /Pierre Hermé/, кралят на макароните, елегантите декорации и фини сладкиши, която
е научил от баща си, бях сигурна, че
искам да я опитам. Още повече, че е трайна и чудесна алтернатива за постен
сладкиш. Приготвих тези лакомства преди няколко седмици, а вече все по-често ги
проверяваме …
Беше ми интересно да науча повече за историята на тези сухи сладки от Базел: BaslerLäckerli първоначално не са били създадени в гилдията на хлебопекарите, а от
местни търговци на ориенталски подправки преди повече от 700 години. За начало
се приема навлизането на подправки от Близкия изток през 11 век и използването им в печивата с мед, като постепенно се разпространява като обичай
на коледен сладкиш в швейцарските земи. Един любопитен момент е, че с производството им през
1660 г. се оформя като нова професия - пекар на сладкиши. Популярна е и легендата, че Leckerli са
създадени по време на Съвета Базел(1431-1449), за поддържане и подслаждане на събралите се архиереи. Каквото и тогава да са оценили, скоро става световно
известен сладкиш.
През 1903 г. младият хлебар и сладкар André Klein, по време на престой в Базел, се свързва с Leopold Mosetter, който търси
сътрудник за свой сладкарски си магазин. Решението на А. Klein да се присъедини като
партньор, а година по-късно и като едноличен собственик, може да се види и днес - компанията Läckerli Huus - специализирана в
производството на популярния Basler Läckerli, както и редица други сладкарски и шоколадови деликатеси.
Коледни лакомства от Базел, basler leckerli
Продукти: за тава с размер 20х20 см.,/ но дозите обикновено са по-големи/
1/3 ч.чаша мед
½
ч.чаша захар кристална
1 с.л. ликьор или портокалов сок
1 ч.л. канела
½ ч.л. лимонова кора
¼
ч.чаша захаросани цитрусови кори
1 / 3 ч.чаша бланширани бадеми,
ситно нарязани
1
-1¼ ч.чаша бяло брашно
½ ч.л. бакпулвер
по 1 щипка индйско орехче,
карамфил и джинджифил, бял черен пипер
Захарно покритие:
¾
ч.чаша пудра захар
ванилия
1с.л. ликьор
2 с.л. вода
1 ч.чаша =240мл.
Смесват се мед, захар, канела и поставят в съд на котлона,
като се загряват бавно, до разтопяване
на захарта, след което се отстранява от печката..
Добавят се захаросани
портокалови и лимонови кори, смлените
бадеми и лимоновата кора. Разбърква се , докато се смеси равномерно.
Налива се ликьора или портокаловия сок и поръсва брашното с
бакпулвера.
Омесва се до оформяне на меко тесто.
Докато тестото е все още топло, се разточва върху лист хария
за печене приблизително 5 mm дебелина или повече.
Оставя се да почива за около 5 до 6 часа, или за нощ в
хладилник.
Фурната се загрява предварително на 200 °C и се пече за около 15 - 20 минути, до златисто
През това време се подготвя захарното покритие, чрез
смесване на захарта и водата, с
ароматите.
Веднага след изваждането на сладкишът се маже с глазурата .
Нарязват се още топли, се се оформят лекерли на
малки парчета напр. (5 х 3 см.), махат се от тавата и оставят да се охладят. Избрах ромбоидни, като останаха и по-малки триъгълни.
Съхраняват се в затворени кутии за няколко седмици.
Аз увеличих количеството на глазурата.
Някъде четох за възможността лекерли да се сервират с греяно вино /Glühwein/ и когато стане време , ще направя и аз:)
Опитайте:
Голяма красота ^^
ОтговорИзтриванеОпитайте с това изображение (може и да го смалите): http://prikachi.com/images/360/4127360N.png
Чудни са!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд :)
Дианче,звучи много вкусно и ароматно!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки!
И аз с удоволствие ще ти правя компания на сладкиш и чаша вино!
Прегръщам те и ти пожелавам хубав уикенд;)))
Леле, Диди, страхотни коледни лакомства!
ОтговорИзтриванеМного вкусни, ароматни и оригинални!
А снимките...съвършени!
Поздрави и хубави почивни дни!
Малеееее Дианче колко са красиви и сладките и снимките!
ОтговорИзтриванеГрабвам си чашката кой дошъл дошъл :)))))))))))
Прегръдки и страхотна вечер!
Диани, вкъщи всяка година традиционно приготвям коледни сладки, но тези лекерли не знам защо никога не са били сред тях. Имам рецепта и за тях (една дебела готварска книга на немскоезичния свят), но досега съм ги игнорирала. Твоят пост ме накара да си ревизирам мнението и сигурно ще им обърна подобаващо внимание тази година.:-))
ОтговорИзтриванеВеликолепни снимки, както винаги.
Топла прегръдка и прекрасна неделя от мен!
Изглеждат много вкусни, освен че са красиви - перфектни форми постигаш!
ОтговорИзтриванеИ как само си ги поднесла... наистина много коледно, много!
С пожелание за хубав уикенд, дори и без греяно вино :)
Дани,колко е празнично при теб....с тези бели и нежни бисквитки.За мен с кафенце-ммммм,усетих вкуса им.
ОтговорИзтриванеХубава съботна вечер!
Благодаря за идеята, am-аm,
ОтговорИзтриванечудесна е!
Поздрави и хубави празнични дни, Диана
Радвам се, че ти допадат, Зорница!
Благодаря, с пожелания - чудесен да бъде и твоят уикенд, Диана
Това е страхотна идея, Кате!
Много ще се радвам:)
Благодаря ти,
прегръдка и хубава съботна вечер, Диана
Роси,
благодаря много, но ми липсваш - къде си?
Сърдечни поздрави и очаквам новите ти рецепти, Диана
Заповядай и си вземай,Зиче!
Благодаря ти,
много се радвам, че ти допада тази идея.
Усмихната вечер и хубава неделя ти желая, Диана
Мони, ще бъде чудесно да видя и твоят вариант. Аз доста търсих рецепта в нашето /и не само/ блог пространство, но ме впечатли тази на Pierre Hermé.
Много ти благодаря за милите думи,
топла прегръдка и от мен, с прекрасна неделя, Диана
Хубав, топъл и усмихнат уикенд и за теб, Ина!
Сърдечна благодарност за позитивизма и милите думи, много много ме радваш:).
Прегръщам те, Диана
И аз си ги харесах с кафенце, Живка. Заповядай,
много се радвам, че ти харесват.
Благодаря ти,
и аз ти желая чудесна вечер и много усмивки, Диана
Интересни сладки, Диани! Не съм виждала такива, много са изкусителни:)
ОтговорИзтриванеИнтересен сладкиш с интересна история! Благодаря, че го сподели с нас! Поздрави и приятна вечер!
ОтговорИзтриванеЧудни са, Диани!Перфектно приготвени и сервирани!
ОтговорИзтриванеМного Коледно настроение и на теб!
Мария
What a wonderfull recipe!!!! And nice pictures...
ОтговорИзтриванеЦелувки и добър уикенд
Диана, направо ме изумяваш всеки път с количетвото информация, която споделяш за празниците и рецептите :) Поздравления :) Много добре изглеждат лакомствата, може и да ги включа в коледното ни меню... :) Поздрави от мен :)
ОтговорИзтриванеЧудно изглеждат Диди.Толкова често взаимствам идеи от теб.Благодаря ти от сърце!
ОтговорИзтриванеДиана, както винаги изящно и много ароматно е при теб!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Дани , аз също живея в Швейцария от много години, но....в Цюрих! Твоята публикация беше много увлекателна и интересна и за мен!
ОтговорИзтриванеСнимките ти са невероятно красиви и...рецептата уникална! Благодаря ти!
Изглеждат много вкусни, Диана, и интересни!
ОтговорИзтриванеВсеки път съм изненадана посещавайки блога ти! Винаги нови и нечувани за мен лакомства намирам!
Хубав неделен ден!:)
Изглеждат много вкусно и празнично, Диана:)
ОтговорИзтриванеДианка, снежни, ароматни, шаренки...
ОтговорИзтриванеЧудесна идея!
Чудя се как им устоявате!
Аз, както винаги по това време не съм в кондиция, но ме съблазняваш да опитам процедурата с ябълката :)
Прегръдки и хубава неделя!
Дианка, как си ги подредила като елхи :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки!
Поздравления и хубава нова седмица!
Дианка,
ОтговорИзтриванекато винаги безупречни и много празнични:)
Дано остане време да направя от тях, че както могат да седят няколко седмици- тамън до Коледа да изкарат:-)
Хубава нова седмица!
Прекрасно, истинско кулинарно изкушение си приготвила и поднесла, Диана! Истинска наслада за всички сетива - аромат, вкус и много нежни цветове! Сърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви харесва тази по-различна коледна рецепта. Аз не намерих български превод и счетох за интересно да опитам - допадна ни и още как...
ОтговорИзтриванеТраяна,
Яна,
Мария,
Olguichi1970,
Боряна,
Йоли,
Марияна,
Албена,
Дарина,
Марта,
Дани,
Зори,
Мъхче,
Ева,
Благодаря ви, от сърце за милите думи и коментари.На свой ред ви прегръщам и желая много празнично настроение и подготовка, Диана
Ох, с греяно вино не бих отказала да си гризкам от тези лакомства :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Ди!
Чудесна рецепта, Диди.
ОтговорИзтриванеИ с Коледно настроение. С удоволствие ще я изпълня.
Ще те поканя, Ива,
ОтговорИзтриванеблагодаря и хубава нова седмица, Диана
Много се радвам, Ели -
и за твоя блог и за посещението ти.
Сърдечни поздрави,
прегръдка и хубава нова седмица, Диана
Дианка,при теб човек винаги може да срещне интересни рецепти от всички краища на планетата!Много интересно предложение и този път,оформени брилянтно!
ОтговорИзтриванеПривет,
ОтговорИзтриванеизглеждат,да. А някой пробва ли да ги приготви? Нищо не се получи при мен....
Първо стана една огромна купа от трохи, а после като добавих мед пък нямаше никакъв шанс да го омесиш или разточиш...Според мен пропорциите нещо сте объркала.
Поздрави.
Привет и от мен Анонимен,
ОтговорИзтриванепърво да изкажа съжалението си, че този класически швейцарски сладкиш ви не се е получил във вашето изпълнение.
Рецептата е по Pierre Hermé, и е изпробвана не само от мен /можете да видите базилските сладки и тук -
http://marmottesetchocolat.blogspot.com/2011/12/leckerli-de-bale.html.
Аз не бих могла да предположа какво се е объркало, но те са чудесни и бихте могли да потърсите и други източници за тяхното приготовление.
Благодаря за вашия коментар,
сърдечни поздрави и усмихнати празнични дни, Диана
[url=http://www.opticmarket.ru/] Cолнцезащитные очки оптом [/url] от
ОтговорИзтриванеwww.opticmarket.ru
EXENZA , FISCHER (GIMADAN SCN Italy). Коллекция 2013года и стоки с
огромными скидкамим !
Информация по теме: