вторник, 3 януари 2012 г.

Новогодишно, 2012 тематично, шоколадово ... и без рецепти


В началото на всяка  година обикновено започвам с рецепти за любими шоколадови десерти, неизменна част от празничното меню.  А с настъпването на Новата година  и феноменът 2012, връзката  между шоколада, маите и техните предсказания, е още  по- интересна:) 
И без да се задълбочавам в разсъждения и тълкувания, обединих и обобщих  темата - шоколад...
Позната е  цивилизацията на маите - Населявали някога земите на Централна Америка  /спорно от 3500 г. пр. н.е. до 1500 сл. н.е./ и изчезнали толкова мистично, както са се появили. Впечатляваща история и постижения на 6-милионния народ на маите са познати със своите невероятни подвизи в архитектурата, сложни математически системи, и астрономически познания, както и напълно развит писмен език . 
Знаем и историята на шоколада: Какаовото дърво било боготворено от маите, като най-ранните сведения за него датират от повече от 1500 години,  които вярвали, че то има божествен произход. За тях, какаовите шушулки символизирали живота и плодородието и нищо не можело да бъде по-важно, приемайки го като панацея. Думата „какао” на техния език означава „божествена храна”, от където произлиза и модерното латинско название на какаовото дърво „Theobrama Cacao” - „Храна на боговете”. Те варели пикантна сладко-горчива напитка, като опичали и стривали семките на какаовото дърво (какаовите зърна) заедно със царевични зърна и люти чушки и оставяли сместа да ферментира. Готовата напитка била използвана за церемонии и била консумирана най-вече от богатия и религиозен елит.
Актуално звучи мистериозната загадка на Годината 2012 - Маите са една от много култури, които се опиват да предскажат края на света -  през 2012 г.. Съвпадение ли е и така ли е ? Връзката е създадения от тях календар, който прогнозира пътя на звездите и чието летоброене започва от 3114 г. пр. Хр. В момента интересът е особено повишен от разбирането, че  в Календара на маите  идва  краят на 52,000-годишен цикъл на 21 декември 2012 г. Има много теории за това какво ще се случи на този ден, и с които изобилства световната мрежа и медиите. Оптимистични нови разчитания сочат твърдения не вещаещи край на света - маите очаквали завръщането на тайнствения си бог Болон Йокте / бог на творението и войната/ на 21 декември 2012 г., което щяло да постави началото на нова епоха. Времето няма начало и край, твърдели маите, а се движи по спирала и приключвайки този цикъл на практика се навлиза в следващия цикъл от 104 000 години. 

В крайна сметка, здравият разум  подсказва, че ние няма да знаем до 22 декември, 2012 г., какво ще се случи  на 21-ви:) Тук  могат да се прочетат и още много синтезирани мнения по този въпрос, аз сега се връщам благодарение на маите към тяхното вълшебно откритие -  шоколадът и неговия непреходен вкус.
Естествено ще започна с топла шоколадова напитка - комбинация от горещ шоколад и греяно вино - топло, ароматно и загряващо сетивата - вино и шоколад в едно. 

Горещ винен шоколад


Не е новост тенденцията да се съчетават вино и шоколад и експериментите в тази насока все повече очароват с резултати, а напоследък се налага и мнението, че топли или студени, те са една перфектна комбинация.


Пропорциите и допълнителните подправки са на вкус. Аз се доверих на тези 250 мл. вода; 1 ч.чаша захар; 50 гр. какао; 120 гр. шоколад с висок % какао; 1 канелена пръчица, ½ портокал – кора и плод подправки по желание – звезден анасон, карамфил, розмарин  и 1 ½ ч.чаша хубаво червено вино .
   

Основно изискване при съчетаването на вино с шоколад е комбинирането на по-лек и елегантен аромат шоколад с по-леки и свежи плодови вина, както и по-плътен или тъмен шоколад, с по- силни, плътни или по-тежки вина.

Избрах и едно предложение за маслен шоколадов кейк с орехи, кафе и шоколад, залят след охлаждането със смес от шоколад, сметана и ароматно кафе.

 Шоколадов кекс "мока"


Има много рецепти и разновидности за такъв тип кейк, но този го направих от клиентския вестник на Kaufland /26.12.2011/ , като разновидност на харесвания от нас - Мока сладкиш с бадеми.


 Върху шоколадовата глазура поставих няколко орехови ядки и малко декорация за разкош:)



Оставих за накрая тортата   - двойно шоколадова с черен и бял шоколад в блат и крем.



Черно-бяла двойно шоколадова торта


Основата е по рецептата на шоколадовата Орбит торта, а след охлаждане  - крем слой  бял шоколадов фъдж / с незначителни изменения/.




Декорацията е семпла - основата е обточена със спирала от бадемов шоколадов марципан /мастика/, отгоре - стилизираната елхица от захарен фондан, няколко пъстри цветни акцента отстрани и малко едра захар ала "звезден прах" отгоре.


В духа на новогодишните  пожелания: 
Яжте шоколад, бъдете живи и здрави, и се  усмихвайте:)
Опитайте...

 

28 коментара:

  1. Добре дошли в страната на шоколада! Прекрасно е всичко, ще пробвам всичките рецепти! Невероятни снимки! Благодаря за насладата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно- шоколадово започваш новата година! Много ме изкушаваш, но... малко диетка засега:)

    ОтговорИзтриване
  3. Честита 2012, Ди!
    Въбнуваща комбинация от вино и шоколад си подбрала за този тост :)
    Сърдечни поздрави от мен :*

    ОтговорИзтриване
  4. Дианче, с тези шоколадови изкушения ме довърши след празнично.:)))
    Виното разкош ,кекса трепач,тортата уникална .. какво да говорим повече....
    Прегръщам те и ти пожелавам хубав след обяд!

    ОтговорИзтриване
  5. Нямам думи, Диана, за пореден път! Честита Нова 2012 година!
    Бъди здрава и щастлива, продължавай да твориш прекрасни неща и бъди винаги усмихната! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Шоколадовата наслада тук е винаги гарантирана, Диана! Невероятни рецепти и снимки! Хубава седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дианче,прелест е това ,което си направила.Толкова да ми харесват твоите изпълнения....вкусно и красиво!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Страшна си, ей :))
    Чудесни предложения! Тортата, обаче, ме грабна моментално - много е стилна!!!
    Съвсем наскоро гледах по телевизията как един приготви супа, яхния и някакъв алкохол (дали не беше водка, не помня) с шоколад :)) И скариди също с шоколад :)) С продавачката на скариди сподели какво ще спретне, а тя му каза нещо от сорта, че не е добре идея, но реакциите на хората, които опитаха нещата му, бе категорична - всички одобриха :))

    Хубав ден ти желая, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  9. Дианка,
    чудесно шоколадово начало!!!!
    Казвам ти "Наздраве" с ароматното шоколадово вино, опитвайки от невероятната торта!
    Прегръдка, миличка и едно сладко начало на Новата година!

    ОтговорИзтриване
  10. О, Диди!
    Шоколадово новогодишна приказка!
    Вълшебство и красота!
    Виненият шоколад е много оригинален и вкусен!
    Кексът е шоколадово изкушение, кокетно гарниран с розички!
    А тортата ммм... невероятна!
    Семпла, изчистена и в същото време завладяваща с красотата си! Много, много ми хареса!
    Поздрави и хубава седмица от новата година!

    ОтговорИзтриване
  11. Диана, честита нова година. Здраве, щастие и много сбъднати мечти през ногата година ти пожелавам.
    Новите ти предложения са страхотни.
    И аз си харесах този сладкиш във вестничето и мисля скоро да го направя.
    Приятна вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Аз като един страстен почитател на шоколада ... останах в захлас :) Този топъл шоколад мога без проблем да го изпия в компанията на парче кейк и поне две ще уморя от тортата :)) Много, ама много красиво! Дианче, много хубав старт на новата година, а за шоколада ... ооо да аз си го хапвам в повечко :)
    Прегръдки и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  13. четох публикацията ти докато бях на работа, след това излязох и си купих един шоколад :)
    Истинска прелест :)
    Прегръдка от мен, Дианка и хубава първа седмица от тази година :)

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви, прекрасни момичета, за коментарите и пожеланията! Бъдете здрави и вдъхновени, щастливи, позитивни и мили!
    Сandy,
    Траяна,
    Ива,
    Зиче,
    Мария,
    Ева,
    Живка,
    Ина,
    Дани,
    Роси,
    Мони,
    Ева,
    Сърдечна благодарност, радвам се шоколадовото начало на годината ви допада.
    Прегръщам ви &много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Честита Нова Година , мила Дианка !
    Нека бъде здрава , успешна и много щастлива !
    Страхотни предложения !!!

    ОтговорИзтриване
  16. Паралелът ме усмихмна! Позитивен човек си ти, Диана - виждаш светлото, доброто, правиш живота вкусен, ароматен, а и така ти се получават нещата, че със сигурност небето те обича:)
    Шоколад във всичките му аспекти и разновидности и да има с кого да се споделя - най вече.

    Поздравявам те за новите невероятни предложения!

    http://www.youtube.com/watch?v=Dh_UGTpmwTc

    ОтговорИзтриване
  17. Щом има шоколад и аз се нареждам макар и със леко закъснение.Страхотна красота в твоята публикация,радост за всички сетива!Очите ми са все в тортичката тъй да знаеш:)
    Желая ти приятен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Много красиво поднесени питиета и нежна,празнична торта,Дианка!
    Наистина чудесно шоколадово начало на новата година!
    Да ти върви по мед и .....шоколад :)!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  19. Диана,
    обожавам шоколадовите неща, а твоите предложения са неустоими!!
    Беше ми приятно да прочета публикацията ти!
    Поставила си едно прекрасно начало на новата година!
    Нека ти се случват само красиви неща и късмета да е с теб!!!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  20. Аз вече не помня минах ли оттук да кажа нещо или само гледах и пак се възхищавах...
    Дианка, честита нова година,
    здраве и любов да има;-)
    Изкуши ме с идеята да съчетая вино с шоколад;-)
    И тортата- много е нежна!

    ОтговорИзтриване
  21. Happy New Year Diana!!! I hope you are great! ^^

    ОтговорИзтриване
  22. Много съм щастлива и благодарна за поздравленията и пожеланията. Ще пожелая успешно и усмихнато шоколадово начало за всички вас:
    Зори,
    Сабинка,
    Марта,
    Мира,
    Роси,
    Бети,
    Мъхче,
    Nilmar,
    иска ми се да поздравя всички с подаръка от Марта/Благодаря ти от сърце, Дора!/
    http://www.youtube.com/watch?v=Dh_UGTpmwTc
    Здраве, щастие и вдъхновение, много усмивки за вас, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. Нищо ново не мога да кажа аз, т.е. думите ми се изчерпаха, но не и твоите идеи и прекрасни изпълнения...
    Чудесно е всичко - и блога и творенията ти, и ти самата, Диди!
    Да ти е честита и тук Новата Година - много здраве и късмет да има в дома ти и за близките ти и ще се осмеля да ти пожелая и внуци, че да ги радваш и тях с вкусотии, а те теб - със себе си!Целувки, Дианка
    Весела

    ОтговорИзтриване
  24. Ехаа, колко е шоколадово при теб, Диди! Точно по мой вкус!
    Поздрави и пожелания за честита и спорна година!

    ОтговорИзтриване
  25. Дианче,....рядко съм виждала толкова красив кекс, какъвто е твоя с шоколада и орехчетата! Комплимент! Възхищавам ти се!

    ОтговорИзтриване
  26. Ох, толкова красоти на едно място - направо станах разногледа:)
    Всичко е много красиво и стилно:)

    ОтговорИзтриване
  27. О, Дианка, тортата е възхитителна! Комплименти!

    Честита нова година! Ева

    ОтговорИзтриване
  28. Много, много ви благодаря момичета, нека всички ваши благопожелания се върнат многократно при вас и вашите семейства!
    Веси,
    Ели,
    Албена,
    Дарина,
    Ева,
    радвам се, че мога да споделя идеите си с вас, бъдете здрави, усмихнати и щастливи, Диана

    ОтговорИзтриване