вторник, 24 януари 2012 г.

Филипински питки с поръска, тип Pandesal

Според древния китайски календар вече сме в 4709 година – Годината на Дракона. Не само в Китай, но и други страни с изповядващо будизма население отбелязват празника пищно, цветно, с тържествени шествия. След вчерашните "включвания" по темата с морска храна и картофи, избрах този момент да представя и нещо тестено. Питки, естествено :), но не по китайски...
Pandesal / исп.- пан де сал/ са класически филипински, леко сладки хлебчета, въпреки названието си "солен хляб" и с характерна поръска от хлебни трохи /галета/.  
Пан де сал означава, солен хляб, но те всъщност сa по-скоро сладки, отколкото солени. Както се очаква обаче, като бивша испанка колония, те не са с испански произход. Първоначално pandesal са били подобни на френски франзели, приготвяни само от  брашно твърда пшеница, вода, мая и сол, а като източник на кулинарно наследство се приема16 век и Португалия. С течение на времето, тестото се обогатява в по сладък, фин и мек хляб.Традиционно се сервират за закуска с масло или потопени в кафе, но са утвърдили своя път на и масата за вечеря.
В моят вариант на рецепта, малко намалих количеството на захарта. Получиха се меки отвътре и леко хрупкави отвън, с пръхко покритие от галета, даващо идея за идентифициране като визия и вкус с оригиналните.

Филипински питки с поръска, тип Pandesal
/адаптирани по filipino-bread-rolls/


Тесто за 6 питки
1 ч.л. инстантна мая
2- 2 ¼  ч. чаши брашно
1 яйце
1 -2 с.л. олио
½ ч. чаша мляко
½ ч.л. сол
1 с.л. захар

За поръска:
1 ч.чаша галета

1 ч.чаша =240 мл.
От посочените продукти се замесва тесто по класическа технология, 
като може да се приложи и ускорен процес за втасване.


Замесеното тесто се поставя в хладилник  за около 12 часа, след което се изважда и оставя да се отпусне за около час. Оформя се като цилиндър и посипва обилно с галета. Изчаква се да втасва около 20-30мин. Нарязва се на пръстени - напречно или с лек диагонал, с дебелина около 2-2,5см., които се поръсват с галета. Оставят се отново да  втасват за още 20 мин.
Фурната се загрява на 175С  и питките се пекат до зачервяване за около 10-15 мин.


Могат да се сервират веднага, още топли, но са вкусни и студени. 


Златиста хрупкава коричка и копринено мека вътрешност:


Опитайте…

35 коментара:

  1. Диани, отново невероятни питки ни представяш! Симпатични пухкави възглавнички, представям си хрупкавата им коричка благодарение на прекрасните ти снимки.:-) Интересна е и поръската от хлебни трохи. Благодаря за поредната доза удоволствие, Дианка!:-)
    Топла прегръдка и пожелания за прекрасна, уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. What a fantastic bread!!! I like it...Kisses from Spain

    ОтговорИзтриване
  3. ДИАНЧЕ, много нежни ,пухкави и красиви питки ни предлагаш...Ахх как ме изкушаваш самооооо..
    Прегръщам теее1

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, толкова са апетитни!
    Чудесно предложение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Диани, страхотни питки - не съм се сещала досега да поръся с галета, още този уикенд ще ги направя! Толкова са примамливи, че ми иде да се пресегна през монитора!
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз нали вече ти казах,че нмаш равна в правенето на хляб?

    ОтговорИзтриване
  7. Много,много вкусно! Толкова пухкави вътре и каква хрупкава коричка! Изкусителни снимки! Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Прелестни са хлебчетата Дианче, а със снимките пакси надминала себе си!
    Много елегантно и изчистено поднесени!
    Прегръщам те и ти пожелавам един чудесен нов ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Добро утро!
    Дианче,фантастични хлебчета си направила...с толкова втасване не съм правила,но задължително ще ги пробвам...
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Божествени хлебчета!
    Усмихнат ден Диана!

    ОтговорИзтриване
  11. Ех, че пухкави са станали, Дианка! Много красиви и вкусни явно. Непременно ще ги пробвам:)

    ОтговорИзтриване
  12. Разкошни питки. Искам да споделя две наградки - заповядай при мен да си ги вземеш
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесни са, Ди! Изглеждат много вкусно, а и са много симпатични!

    С пожелание за хубава сряда :)

    ОтговорИзтриване
  14. С удоволствие бих отпразнувала новата година в компанията на тези питки :) Изглеждат много лесни за приготвяне и бързи за унищожаване :))) Благодаря за рецептата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасни са! Копирам си рецептата:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Дианче, ...как си направила тези хлебчета, ....страхотни са наистина!Прекрасни пухкавелки! А....каква златиста и хрупкава коричка имат само... С удоволствие си взимам едничко да опитам!!! Желая ти много хармонична и приятно вълнуваща сряда! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Великолепни са! А последната снимка ме кара да огладния неистово, въпреки поетото обещание...към самата себе си :)))
    Сърдечни поздрави, Ди!

    ОтговорИзтриване
  18. Ох,че са пухенииии!
    Пълна кошница с прекрасни питки,толкова меки и пухени!
    Много красиво поднесени отново,Диди!

    С пожелание за уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Ох,че са пухенииии!
    Пълна кошница с прекрасни питки,толкова меки и пухени!
    Много красиво поднесени отново,Диди!

    С пожелание за уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Голямо изкушение са тези питки...хем пухкави ,хем хрупкави...страхото изглеждат.Много ми допадна идеята за галетата,благодаря!Чудесни снимки!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  21. Изключителни питки, Дианче! Тази разчупената сигурно ще я сънувам, затова, за да не си разваля съня, още тази вечер ще ги замеся, тъкмо утре за обяд ще са готови!
    Благодаря ти, винаги съм готова да опитам нова рецепта за хляб, защото така или иначе такъв не купувам :)
    Прегръдки и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Много са симпатични :) И красиви снимки, както винаги при теб :)
    Прегръдка, Дианка и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  23. Колко са пухкави и красиви! Ще ги пробвам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. Диана, прекрасни са. Веднага влизат в моя план за бъдещи рецепти.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря на всички ви за добрите думи и интереса към тези питки по филипински. Надявам се да ви харесат. Може да се изпълнят и по класическото втасване, а не продължителното 12-часово.
    Съжалявам за късното модериране на коментарите и отговор, но ангажиментите ми на този етап са малко повече и в друга насока.
    Мони,
    Olguichi1970,
    Зиче,
    Дани,
    Мариета,
    Йоли,
    Катя,
    Кате,
    Живка,
    Марияна,
    Траяна,
    Маги,
    Ина,
    Габи,
    Зорница,
    Албена,
    Ива,
    Роси,
    Мира,
    Мария,
    Зори,
    Гуинет,
    The witch,
    Благодаря и за споделените награди, много ми е приятно и ще си ги взема с радост.
    Малко да наваксвам с времето, ще посетя и разгледам вашите чудесни блогове и нови изкушения!
    Сърдечни поздрави, прегръдки и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  26. Che meraviglia questo pane, è perfetto. Un abbraccio Daniela.

    ОтговорИзтриване
  27. ciao grazie della visita!hai un blog bellissimo!!!!a presto!baci!

    ОтговорИзтриване
  28. Ауу, прекрасни са!

    Хубаво казваш, Дианка че са копринени, но ако им се поддам аз ще стана дунапренено мекичка :) Ами да, то с една няма да мина май :)
    От малка знам една песничка:
    "Топъл хляб и сиренце, ти си мойто пиленце!" :)) Сега се размечтах, видя ли какво направи с мен...

    Много, много целувки мило момиче!

    ОтговорИзтриване
  29. Диди, след шоколадовите торти, другото нещо, което страшно много ме изкушава са домашно приготвените хлебчета. Толкова апетитно си ги описала, а снимките са просто неустоими!
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  30. Невероятни са, Диана! Изкушавам се да си взема едно хлебче, със сигурност ще ги изпробвам. Благодаря за споделената рецепта!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря за чудната рецепта, идва точно на време за мен!:)Мисля, че ще успея да шашна филипинския ни готвач, че знам някоя тяхна рецепта!Поздрави, страхотни са станали!:)

    ОтговорИзтриване
  32. Дианче изглеждат страшно примамливо и изкушаващо тези питки, сигурна съм не само заради красивите снимки :) Рецептата си я запазвам да ги изпробвам!
    Много хубав петък и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  33. Благодаря ви, мили момичета -
    много се радвам, че ви харесват.
    Сърдечни поздрави
    хубава и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  34. Диана, напрах тези чудни питчици. Използвах прясна мая за разлика от теб.Получиха се меки и пухкави отвътре като летни облачета. Благодаря за споделената рецепта и наслада.
    Разрешаваш ли ми да публикувам рецептата в моя блог стъпка по стъпка?

    ОтговорИзтриване
  35. Ех, че приятна изненада -
    най-хубава част от споделянето на рецепти. Така хубаво си ги описала и естествено, много ще се радвам да бъдат част от прекрасния ти блог!
    Благодаря ти за избора и доверието, сърдечни поздрави и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване