Дойде време и за тази торта :
Torta Barozzi или Торта Барози,
посветена и наречена на известния италиански архитект Джакомо Бароци /Барози/ да Виньола.
посветена и наречена на известния италиански архитект Джакомо Бароци /Барози/ да Виньола.
Тя има впечатляваща история, а и мисия за мен, която се породи в следствие на многократно излъчван
филм по Холмарк преди години и след едно специално подготвено от мен пътуване в Рим:
Филмът е забавната романтична комедия - Just Desserts (film) с участието на Lauren Holly, но в български превод бе наречен „Кулинарен дуел”. По сценарий, на финалния състезателен етап сладкарските екипи приготвят една и съща торта - торта без брашно, с шоколад и бадеми, италианско кафе и ром.
Филмът е забавната романтична комедия - Just Desserts (film) с участието на Lauren Holly, но в български превод бе наречен „Кулинарен дуел”. По сценарий, на финалния състезателен етап сладкарските екипи приготвят една и съща торта - торта без брашно, с шоколад и бадеми, италианско кафе и ром.
Правила съм подобен сладкиш, харесваме и торти без брашно,
но тази наистина заслужава внимание, не само провокирана от популярния филм:
но тази наистина заслужава внимание, не само провокирана от популярния филм:
"Torta Barozzi", проектирана от Eugenio Gollini през 1887г., първоначално е била известена с наименованието "torta nera"".
През 1907 г., когато град Виньоля /Vignola/ отбелязва годишнината от рождението
на известния архитект Jacopo Barozzi,
има идея да му посветят изискана торта и "черната торта" е наречена "
Torta Barozzi ", с което име тя сега е известна по целия свят.
Jacopo Barozzi (1507/1573), известен като " da Vignola" от името на родния му град, е един от най-големите архитекти на
Централна Италия през втората половина на шестнайсти век. Джакомо Бароци да
Виньола съчетава в творчеството си принципите на ренесансовата архитектура
с елементи на барока. Проектира тържествени монументални сгради с усложнен план
– дворецът "Фарнезе" в Капрарола с величествен овален двор, църквата
"Ил Джезу" в Рим (като образец за барокова църква) и др. След
смъртта на Микеланджело го заменя като архитект на църквата "Сан
Пиетро", а останките му се съхраняват в Пантеона Рим .
Аналогията е ясна -
новаторски стил в архитектурните решения за онова време и
новаторски похват при съставките и технологията на тортата.
новаторски стил в архитектурните решения за онова време и
новаторски похват при съставките и технологията на тортата.
Оригиналът е патентован през 1948 г. и нейната тайна не се състои в съставките, които са изброени в опаковката, но в тяхната пропорция, и по-специално в технологията, която гарантира уникален аромат и вкус. Както е модерно в последно време се акцентира върху най-висококачествени продукти без химически консерванти и без оцветители, пазени в тайна и рецепта, предавана от поколение на поколение.
А след като е
имитация, няма значение степента на приближение, важно е, че е страхотна, а
и обещанието – изпълнено. Torta Barozzi е много вкусна торта, мека смес от деликатни аромати, богата на любимия
ни шоколад и какао, вкус на бадеми, аромат на италианското кафе и ром.
150 гр. захар /1 ч.чаша/
4 яйца
100 гр. белени печени бадеми* и 1 с.л. какао 2 с.л. захар
80 гр. масло
1 малка чаша бадемов аперитив или ром
2 с. л. мляно кафе (евентуално италианско или друго, с добро
качество)
Леко запечените бадеми се смилат с 2 с.л. захар и 1 с.л. какао.
Разтопява се
шоколадът с маслото на водна баня или в МВ.
Разбиват се яйчните жълтъци
със захарта като гъст крем и към тях се добавят смлените бадеми,
ром и кафе. Следва разтопеният с маслото
шоколад и разбъркват до поемане.
Белтъците се разбиват на пяна и бавно се прибавят останалите съставки, като се
разбърква леко. Смесват се шоколадова и белтъчна смес и внимателно обединяват, до хомогенизиране.
Форма за торта 26 см. се покрива с хартия за печене и върху
нея се излива тортената смес.
Пече се 180C за 10 мин., след което се намалява на 160 за още
около 20 мин.. Проверява се с клечка, като е желателно, да
не се превишават тридесет и пет минути - торта трябва да остане
влажна.
Изважда се от фурната и охлажда във формата за около 10 мин.
Освобождава се и изстива напълно върху решетка.
Желателно е, тортата отлежи за една нощ преди сервиране и препоръчително, да е облицована с алуминиево фолио, преди деня на използване, защото има по-голяма трайност /ако й се устои!/
Торта Барози е влажна и сочна, непосредствено преди сервиране,
може да се поръси с пресято какао или пудра захар.
Използвах идеята от филма, да полея тортата с шоколадова глазура.
Сервирах я с кафе и бадемов ликьор.
И отблизо в разрез:
Оригиналната LA TORTA BAROZZI.
Опитайте...
Истинско шоколадово бижу си сътворила отново, Диана! Много ми харесва и идеята за шоколадовата глазура - несъмнено придава завършеност и много елегантен вид на тортата.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица! :)
Много благодаря, Ева!
ОтговорИзтриванеОбичам рецепти с кулинарна история и тази торта е такава, не само заради популярния филм. Радвам се, че ти допада решението за шоколадова глазура.
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Дианка приготвила си изкусителна торта и си я поднесла елегантно , с много финес!
ОтговорИзтриванеУдоволствие е да се изпие чаша хубаво кафе, придружено с парченце от тази торта!
Желая ти успешна седмица!
Ауууу, Диди, това е невероятно шоколадово изкушение!
ОтговорИзтриванеА ти си и сложила и глазура, не сме яда си представя как се топи в устата това вълшебство....
Благодаря ти, че сподели,а видеото е много полезно за тези като мен, които са си мислели, че тортата е много сложна :)
Поздрави и хубава нова седмица!
Ненадмината си Дианче в презентациите на вълшебните си творения!
ОтговорИзтриванеТортата е прелестна!
Прегръдки и пожелания за един прекрасен ден:)
Дианче, истинско кулинарно изкушение си сътворила .
ОтговорИзтриванеИ блата и глазурата и окрасата всичко е изпипано както си трябва.
Прегръщам те силно мила !
Тази торта е невероятна, Диди!
ОтговорИзтриванеИ аз много обичам рецепти с история :)
Прегръдка и прекрасна нова седмица!
Дианче, не се издържа на снимката разрез с кафе! Много интересна и прекрасно поднесена рецепта!
ОтговорИзтриванеХубав ден и успешна седмица ти желая!
Ехааа,това е класика-обичам .....
ОтговорИзтриванеДианче,поздравления мила,тортата е прекрасна,снимките -уникални!
Хубав ден!
СТрахотна шоколадова бомба!Невероятна е Диди!За истински ценители!
ОтговорИзтриванеТази торта я знам от филма "Just Desserts"-2004 - много ми харесва идеята, че вече имам и рецепта под ръка :)
ОтговорИзтриванеВеликолепно изглежда твоята, Ди!
Съпрдечни поздрави :)
Хахах, на поредната снимка видях, че и ти си го гледала :)))
ОтговорИзтриванеМисля, че ти си шоколадовата кралица :)) Такива шоколадови вкусотии намирам в блога ти, че няма как да не те кръстя така :))
ОтговорИзтриванеРазкошен е сладкишът!!!
molto, molto interessante. Non conoscevo questo dolce Italiano. Grazie lo proverò. Ciao
ОтговорИзтриванеДианка, обичам да чета твоите истории !
ОтговорИзтриванеФилмът сьм го гледала, а тортата е чудесна!
Страхотна изкусителка си на тема шоколад :)
Прегръки от мен, с пожелания за много усмихната седмица!
Дианче с тези шоколадови изкушения ще ме съсипеш, то бива вкусотии ама толкоз не бива :) Вегата настрана, но сладкиша е жесток, а аз ще го пробвам със сигурност!
ОтговорИзтриванеМного усмихната седмица ти желая:)
Ах, едно такова парче-съвършенство от шоколад ще ми дойде добре, ама....Прекрасна е, Диани, такава голяма тора, а толкова малко продукти.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Мария
Страхотна е. Пак ще имам шоколадови сънища :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Дианка и хубава нова седмица!
Дианка,
ОтговорИзтриванененадмината си на питките , а също и шоколада:-)
Страшно плътна и вкусна ми изглежда тази, а аз напоследък съм на много шоколадов режим- ще си я приготвя и тази в списъка;-)
Хубав вторник!
Диана, тортата е безумно съблазнителна! Няколко пъти съм гледал филма и все съм се чудил каква ли е рецептата и как ли ще звучи тортата. Е вече мога да я пробвам. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеКакто винаги представянето е великолепно. Няколко пъти преглеждам снимките и ми идва да захапя монитора. :)
Поздрави!
Миро
Диди, пак изкушаваш с мнооого шоколадово предложение!
ОтговорИзтриванеОпределено ще я направя в скоро време.
Поздрави и пожелания за хубава седмица!
Дианка умопомрачителен десерт, само за ценители :) И какви снимки само....нямам думи.
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Извинявай за въпроса, но... къде по-точно живееш?:) Мисля да ме осиновиш или нещо подобно:)
ОтговорИзтриванеТакава красота, че преглъщам в несвяст:)
Дианка, за много години!
ОтговорИзтриванеЧудно шоколадово изкушение, напомня ми на вид малко на брауни, но с тази глазура е просто един път :)
И тук, за много години, Диана!
ОтговорИзтриванеЗдраве, много късмет, щастие, мир и любов ти пожелавам!:)
Тортата е страхотна! Фен съм на сладкишите, които представяш и съм опитвала не един.:)
Тази торта ще е следващата. Толкова "мокра" и шоколадова - само за мен е!:)
Мерси, че сподели рецептата!:)
Хубав ден!:)
Това трябва да се пробва... обичам шоколадени красоти.
ОтговорИзтриванеНаправо онемях,Диди!
ОтговорИзтриванеКаква прелест!И с любимото ми кафеееее....невероятно блаженство!
Много сочна,ароматна торта,а вълните сякаш не ги е правила човешка ръка-перфектни!
Комплименти безброй!
Хубава вечер пожелавам,мила!
С малко закъснение, но от сърце - много, много ви благодаря!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви допада този вариант на популярната от филма торта. На мен ми беше интересно да науча повече, а вкусът си заслужава. Е. може и без шоколадовата глазура.
Иска ми се да ви пожелая да опитате..., а също и в оригинал!
Голяма прегръдка и много усмивки за всички ви, Диана
Искрени благодарности за рецептата, уникална е тортата. Пробвах и наистина останах много доволна. Е, като изключим само, че на вид не я докарах, но пък на вкус се получи.
ОтговорИзтриванеПоздрави
И аз благодаря, Вероника - за избора и доверието. Много се радвам, че ви е харесала, от сърце желая да я опиташ в оригинал!
ОтговорИзтриванеПоздрави и много усмивки, Диана