понеделник, 9 януари 2012 г.

Черната торта "Torta Barozzi"


Дойде време и за тази торта : Torta Barozzi или Торта Барози,
посветена и наречена на известния италиански архитект Джакомо Бароци /Барози/ да Виньола.
Тя има впечатляваща история, а и мисия за мен, която се породи в следствие на многократно излъчван филм  по Холмарк преди години и след едно специално подготвено от мен пътуване в Рим:
Филмът е забавната романтична комедия  - Just Desserts (film) с участието на Lauren Holly, но в български превод бе наречен „Кулинарен дуел”. По сценарий, на финалния състезателен етап сладкарските екипи приготвят една и съща торта - торта без брашно, с шоколад и бадеми, италианско кафе и ром. 
Правила съм  подобен сладкиш, харесваме и торти без брашно, 
но тази наистина  заслужава внимание, не само провокирана от популярния филм:
"Torta Barozzi", проектирана от Eugenio Gollini през 1887г., първоначално е била известена с наименованието "torta nera"". През 1907 г., когато град Виньоля /Vignola/ отбелязва годишнината от рождението на известния архитект  Jacopo Barozzi, има идея да му посветят изискана торта и "черната торта" е наречена " Torta Barozzi ", с което име тя сега е известна по целия свят.      
Jacopo Barozzi (1507/1573), известен като " da  Vignola" от името на родния му  град, е един от най-големите архитекти на Централна Италия през втората половина на шестнайсти век. Джакомо Бароци да Виньола съчетава в творчеството си принципите на ренесансовата архитектура с елементи на барока. Проектира тържествени монументални сгради с усложнен план – дворецът "Фарнезе" в Капрарола с величествен овален двор, църквата "Ил Джезу" в Рим (като образец за барокова църква) и др. След смъртта на Микеланджело го заменя като архитект на църквата "Сан Пиетро", а останките му се съхраняват в Пантеона  Рим .
Аналогията е ясна - 
новаторски стил в архитектурните решения за онова време и 
новаторски похват при съставките и технологията на тортата.

За рецептата естествено търсих много източници, по-близки, по-лесни или не,  или 
по „достоверни”, а скоро и Мария  предложи нейна версия. Аз избрах тази, а и едно видео.


Оригиналът е патентован през 1948 г. и нейната тайна не се състои в съставките, които са изброени в опаковката, но в тяхната пропорция, и по-специално в технологията, която гарантира уникален аромат и вкус.  Както е модерно в последно време се акцентира върху най-висококачествени продукти без химически консерванти и без оцветители, пазени в тайна и рецепта, предавана от поколение на поколение.
А след като е имитация, няма значение степента на приближение, важно е, че е страхотна, а и обещанието – изпълнено. Torta Barozzi е много вкусна торта, мека смес от деликатни аромати, богата на любимия ни шоколад и какао, вкус на бадеми, аромат на италианското кафе и ром.

Торта тип "Барози"
/ Torta Barozzi /


Продукти:
250 гр. тъмен шоколад
150 гр. захар /1 ч.чаша/
4 яйца
100 гр. белени печени бадеми* и 1 с.л. какао 2 с.л. захар
80 гр. масло
1 малка чаша бадемов аперитив или ром
2 с. л. мляно кафе (евентуално италианско или друго, с добро качество)

* в някои рецепти се комбинират фъстъци и бадеми

Леко запечените бадеми се смилат с 2 с.л. захар и 1 с.л. какао.
Разтопява се  шоколадът с маслото на водна баня или в МВ.
Разбиват се яйчните жълтъци  със захарта като гъст крем и към тях се добавят смлените бадеми,  ром и кафе. Следва разтопеният  с маслото шоколад и разбъркват до поемане.
Белтъците се разбиват на пяна и бавно се  прибавят останалите съставки, като се разбърква леко. Смесват се шоколадова и белтъчна смес и внимателно обединяват, до хомогенизиране.
Форма за торта 26 см. се покрива с хартия за печене и върху нея се излива тортената смес.
Пече се 180C за 10 мин., след което се намалява на 160 за още около 20 мин.. Проверява се  с клечка, като е желателно, да не се превишават тридесет и пет минути - торта трябва да остане влажна.
Изважда се от фурната и охлажда във формата за около 10 мин.
Освобождава се и изстива напълно върху решетка.
Желателно е, тортата отлежи за една нощ преди сервиране и препоръчително, да е облицована с алуминиево фолио, преди деня на използване, защото има по-голяма трайност /ако й се устои!/


Торта Барози е влажна и сочна, непосредствено преди сервиране, 
може да се поръси с пресято какао или пудра захар.


Използвах идеята от филма, да полея тортата с шоколадова глазура.


Сервирах я с кафе и бадемов ликьор.


И отблизо в разрез:


Оригиналната  LA TORTA BAROZZI.
Опитайте...

30 коментара:

  1. Истинско шоколадово бижу си сътворила отново, Диана! Много ми харесва и идеята за шоколадовата глазура - несъмнено придава завършеност и много елегантен вид на тортата.
    Сърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря, Ева!
    Обичам рецепти с кулинарна история и тази торта е такава, не само заради популярния филм. Радвам се, че ти допада решението за шоколадова глазура.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка приготвила си изкусителна торта и си я поднесла елегантно , с много финес!
    Удоволствие е да се изпие чаша хубаво кафе, придружено с парченце от тази торта!
    Желая ти успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Ауууу, Диди, това е невероятно шоколадово изкушение!
    А ти си и сложила и глазура, не сме яда си представя как се топи в устата това вълшебство....
    Благодаря ти, че сподели,а видеото е много полезно за тези като мен, които са си мислели, че тортата е много сложна :)

    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ненадмината си Дианче в презентациите на вълшебните си творения!
    Тортата е прелестна!
    Прегръдки и пожелания за един прекрасен ден:)

    ОтговорИзтриване
  6. Дианче, истинско кулинарно изкушение си сътворила .
    И блата и глазурата и окрасата всичко е изпипано както си трябва.
    Прегръщам те силно мила !

    ОтговорИзтриване
  7. Тази торта е невероятна, Диди!
    И аз много обичам рецепти с история :)
    Прегръдка и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианче, не се издържа на снимката разрез с кафе! Много интересна и прекрасно поднесена рецепта!
    Хубав ден и успешна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Ехааа,това е класика-обичам .....
    Дианче,поздравления мила,тортата е прекрасна,снимките -уникални!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. СТрахотна шоколадова бомба!Невероятна е Диди!За истински ценители!

    ОтговорИзтриване
  11. Тази торта я знам от филма "Just Desserts"-2004 - много ми харесва идеята, че вече имам и рецепта под ръка :)
    Великолепно изглежда твоята, Ди!
    Съпрдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  12. Хахах, на поредната снимка видях, че и ти си го гледала :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Мисля, че ти си шоколадовата кралица :)) Такива шоколадови вкусотии намирам в блога ти, че няма как да не те кръстя така :))
    Разкошен е сладкишът!!!

    ОтговорИзтриване
  14. molto, molto interessante. Non conoscevo questo dolce Italiano. Grazie lo proverò. Ciao

    ОтговорИзтриване
  15. Дианка, обичам да чета твоите истории !
    Филмът сьм го гледала, а тортата е чудесна!
    Страхотна изкусителка си на тема шоколад :)

    Прегръки от мен, с пожелания за много усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Дианче с тези шоколадови изкушения ще ме съсипеш, то бива вкусотии ама толкоз не бива :) Вегата настрана, но сладкиша е жесток, а аз ще го пробвам със сигурност!
    Много усмихната седмица ти желая:)

    ОтговорИзтриване
  17. Ах, едно такова парче-съвършенство от шоколад ще ми дойде добре, ама....Прекрасна е, Диани, такава голяма тора, а толкова малко продукти.
    Поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотна е. Пак ще имам шоколадови сънища :)
    Прегръдка от мен, Дианка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Дианка,
    ненадмината си на питките , а също и шоколада:-)
    Страшно плътна и вкусна ми изглежда тази, а аз напоследък съм на много шоколадов режим- ще си я приготвя и тази в списъка;-)
    Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  20. Диана, тортата е безумно съблазнителна! Няколко пъти съм гледал филма и все съм се чудил каква ли е рецептата и как ли ще звучи тортата. Е вече мога да я пробвам. Благодаря за рецептата!
    Както винаги представянето е великолепно. Няколко пъти преглеждам снимките и ми идва да захапя монитора. :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  21. Диди, пак изкушаваш с мнооого шоколадово предложение!
    Определено ще я направя в скоро време.
    Поздрави и пожелания за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Дианка умопомрачителен десерт, само за ценители :) И какви снимки само....нямам думи.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  23. Извинявай за въпроса, но... къде по-точно живееш?:) Мисля да ме осиновиш или нещо подобно:)
    Такава красота, че преглъщам в несвяст:)

    ОтговорИзтриване
  24. Дианка, за много години!
    Чудно шоколадово изкушение, напомня ми на вид малко на брауни, но с тази глазура е просто един път :)

    ОтговорИзтриване
  25. И тук, за много години, Диана!

    Здраве, много късмет, щастие, мир и любов ти пожелавам!:)

    Тортата е страхотна! Фен съм на сладкишите, които представяш и съм опитвала не един.:)

    Тази торта ще е следващата. Толкова "мокра" и шоколадова - само за мен е!:)
    Мерси, че сподели рецептата!:)

    Хубав ден!:)

    ОтговорИзтриване
  26. Това трябва да се пробва... обичам шоколадени красоти.

    ОтговорИзтриване
  27. Направо онемях,Диди!
    Каква прелест!И с любимото ми кафеееее....невероятно блаженство!
    Много сочна,ароматна торта,а вълните сякаш не ги е правила човешка ръка-перфектни!
    Комплименти безброй!

    Хубава вечер пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  28. С малко закъснение, но от сърце - много, много ви благодаря!
    Радвам се, че ви допада този вариант на популярната от филма торта. На мен ми беше интересно да науча повече, а вкусът си заслужава. Е. може и без шоколадовата глазура.
    Иска ми се да ви пожелая да опитате..., а също и в оригинал!
    Голяма прегръдка и много усмивки за всички ви, Диана

    ОтговорИзтриване
  29. Искрени благодарности за рецептата, уникална е тортата. Пробвах и наистина останах много доволна. Е, като изключим само, че на вид не я докарах, но пък на вкус се получи.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  30. И аз благодаря, Вероника - за избора и доверието. Много се радвам, че ви е харесала, от сърце желая да я опиташ в оригинал!
    Поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване