Опитайте... стана на 3:)
Ако трябва да съм точна - преди няколко дни, публикацията бе подготвена, но времената така и не ми изглеждаха удачни за такъв вид празнуване... Все пак: Започнах в седмицата за вино и любов през 2009, с вдъхновение и ентусиазъм, подкрепена от чаровната Илианка и първите окуражителни коментари на Вики, Дими, Йоли, Мими, Милена, Зори, Дани, Vera. Сега следя още много интересни блогове, приятелите и съмишлениците са внушително повече, а настоящата публикация носи пореден номер 645.
Както и предположих миналата година, макар с по-слабо темпо /,което вече явно е тенденция!/, три се оказа едно положително число - получено от съединяването на 1 и 2. Резултат, който ми донесе усещане за отмора, удовлетворение и радост, оптимизъм и любов, хармония и много вкусни моменти. Така и няма да правя равносметка на публикувани рецепти и снимки, мои постове и мнения, коментари или гости. Не ми се иска да отчитам удоволствието и емоцията в статистика - беше ми приятно в кулинарното ни блог общество.
В нумерологичен план тръгвам по пътя на четворката с идея за стабилност, воля и устойчивост.
В това число
има топлина, то е земно, счита се като число на мисълта. Неговата надеждност се представя като квадрат: Четири са сезоните в годината; четири са седмиците в месеца; четири са
посоките на света; четири са основните елементи в природата /огън, земя,
въздух и вода/, четири на брой са и
ъглите в дома ни и т.н. С една дума, числото 4 е символ на универсална
устойчивост и стабилност, а и същевременно е число на градежа.
Колебаех се с какво да почерпя. По традиция - с хляб или питки, с тематичната форма на сърце? Но пък Десерт и Шоколад са сред най-често срещаните етикети в моите рецепти. Виното е подходящо за празник, зимата се стопля с ароматно и плътно червено вино, и чудесно се допълват с шоколада. Аз харесвам вкусно и ароматно мерло, където могат да се откроят зрели черни плодове, касис, синя слива, акценти на шоколад или какао. Искаше ми се да ги обединя, не само като вариант за поднасяне, а в обща рецепта. Разгледах доста предложения, но в крайна сметка видоизмених моите. А за да не бъде само семпъл браунис, го съчетах с наличната тогава шоколадова панна котта. За баланс в структурата с кремообразната panna cotta го пекох идея повече, влажен и порьозен, но не и твърде мек. Резултатът е чудесен, а с чаша мерло ... Опитайте!
Браунис Мерло
Продукти:
¼ ч.чаша червено вино "мерло"
150 гр. шоколад
125 гр. масло
1 ч.чаша захар
¾ ч.чаша брашно
1 ч.л. какао
1 щ. сол
½ ч.л. бакпулвер
2 яйца
1 ч.чаша = 240 мл.
Фурната
се загрява на 160С градуса. Застила се 20x20 см. квадратна тава с
алуминиево фолио /хартия за печене/, като се натиска фолиото в ъглите.
Разтопява се една супена лъжица масло и намазнява фолиото.
Червеното вино се кипва на силен огън за няколко минути, до редуциране на течността почти до половината. Към него се прибавят маслото с шоколада и силата на котлона се намалява на слаба степен. Разбърква се често, докато стане гладка се изглади и стопи напълно. Премахва се от котлона и изчаква да се охлади.
Яйцата, заедно със захарта разбиват до уплътняване, след което добавят към леко охладената шоколадова смес.
Разбърква се какаото, солта и бакпулвера в брашното и чрез поръсване се хомогенизира всичко, до гланциран вид.
Излива се в подготвената тава и се пече за около 25-30 минути, според желаната степен на влажност - по- мек или по-стегнат, но не и сух. Изважда се от фурната, след което се покрива с алуминиево фолио. Оставя се да се охлади напълно и нарязва.
Червеното вино се кипва на силен огън за няколко минути, до редуциране на течността почти до половината. Към него се прибавят маслото с шоколада и силата на котлона се намалява на слаба степен. Разбърква се често, докато стане гладка се изглади и стопи напълно. Премахва се от котлона и изчаква да се охлади.
Яйцата, заедно със захарта разбиват до уплътняване, след което добавят към леко охладената шоколадова смес.
Разбърква се какаото, солта и бакпулвера в брашното и чрез поръсване се хомогенизира всичко, до гланциран вид.
Излива се в подготвената тава и се пече за около 25-30 минути, според желаната степен на влажност - по- мек или по-стегнат, но не и сух. Изважда се от фурната, след което се покрива с алуминиево фолио. Оставя се да се охлади напълно и нарязва.
Както можеше да се очаква алкохолният привкус на виното се изпарява и
оставя само фин аромат, който чудесно се съчетава с шоколадовия.
Имах и избрах да го предложа с допълнение на кадифено мекия крем Nutella пана кота.
Поръсих само с ванилова пудра захар.
Чаша ароматно мерло отлично ще пасне и допълни комбинацията.
Опитайте...
За финал, макар и със закъснение, оставих прекрасен розов букет - една много слънчева и усмихната награда, която започна от Мони и вече обходи почти всички кулинарни блогове. Споделяла съм, че ценя идеята на блоговите награди, като послания, мил жест на внимание и приятелска подкрепа.
Благодаря ви, от сърце, момичета!
Повечето блогъри вече са я получили,
но аз много я харесвам и искам да я предложа отново - на всички ви!
Благодаря ви приятели,
за вниманието и вдъхновението!
Ще се радвам, да продължим да опитваме заедно...
за вниманието и вдъхновението!
Ще се радвам, да продължим да опитваме заедно...
Честита ти 3-та годишнина,Диди!
ОтговорИзтриванеВсеки път,като отворя блога си,не пропускам да видя има ли нещо ново при теб.Всички рецепти, които съм опитвала, се получават страхотни.
Благодаря ти и за информазията за всеки празник, която знам, че винаги ще намеря при теб... : - ))
Честита ти награда!Блогът ти напълно я заслужава.Пожелавам ти още много , много такива признания.И не спирай да си вдъхновение !
Честито!
Прегръдки,Краси
Дианка, знаеш че за мен е удоволствие да опитваме заедно!
ОтговорИзтриванеЧудесна си!
И това шоколадово изкушение, с дъх на лято и плодове, е чудесно за рожден ден!
Топли прегръдки с пожелания да продължи това приятелско общуване!
Честито! 3 годинки е толкова много време, възхищавам се на постоянството ти! Блога ти е изпълнен с прекрасни рецепти! С удоволствие ще се почерпя от тези изкусителни сладкиши и ти пожелавам още много кулинарни и творчески вдъхновения!
ОтговорИзтриванеЧЕСТИТ 3-ти РОЖДЕН ДЕН!ПРОДЪЛЖАВАЙ В СЪЩИЯ ДУХ,ЗА ДА ИМА КАКВО ДА ОПИТВАМЕ!
ОтговорИзтриванеЧестита Годишнина, Дианче!
ОтговорИзтриванеПродължавай да ни изненадваш приятно с рецептите и публикациите си, и нека вдъхновението никога не те напуска!
Сърдечни поздрави!
Диана, моите поздравления за изящните , вкусни и красиви поднесени блюда през цялото време! Аз следя блога от 1 г. но виждам цялата му красота и вкус в последното ти предложение! Успешна 4!
ОтговорИзтриванеДианка,честита годишнина на блога ти!
ОтговорИзтриванеЧислото на рецептите е наистина внушително,а съдържанието им винаги пленяващо!С пожелание за още много идеи,все така перфектно презентирани и изпълнени?
Взимам си и парче сладкиш,задължително с пана кота,комбинацията е великолепна,а мерлото допълва ансамбъла по най-фин начин!
Доста предразполагащ месец за започване на блогове ще се окаже февуари!
Хубави почивни дни!
Диани, желая ти още много вдъхновение и креативност, макар че накъде повече!
ОтговорИзтриванеА тези шоколадови чудеса просто не са за гледане....искам опитване!
Спокоен, шоколадов и сгрят от вино и любов уикенд!
Мария
Честита годишнина, Диди!
ОтговорИзтриванеТри години твоят прекрасен блог ни радва с чудесни рецепти, полезни съвети и неустоимо красиви снимки!
Поздравявам те от сърце и ти пожелавам още много години да пълниш страниците на прекрасното си виртуално местенце с още много вдъхновение и безброй вкусни вълшебства!
А браунисът е прекрасен!
Шоколадова приказка!
Честит празник, Диди!
Честито, Диана!
ОтговорИзтриванеОще много години на вдъхновение ти пожелавам.Заразявай ни с креативност, можене и доброта!
Ще чакам всяко твое "Опитайте!"
А сега още веднъж ще отпия от виното за твое здраве и ще се насладя на шоколадовата приказка.
Честита трета годинка, Дианка!
ОтговорИзтриванеОпияняващ, очарователен, обогатяващ,оригинален.....
Прекрасен, полезен, приятен, предизвикващ, поразяващ...
Истински, искрен, изкусителен...
Топлещ, темпераментен....
Амбициозен, ангелски....
Йохохохохо и бутилка ром:)
Траен, толерантен...
Експресивен, емоционален, енергичен....
Опитах се да ти направя акростих с началните букви на името на блога ти, но тези думички съвсем не са достатъчни да изразят всичко!
Бъди все така креативна, идейна, прекрасна !
Честит празник!
Честит празник! Блогът ти е прекрасен! Много го харесвам и честичко го посещавам. Желая ти още много години, изпълнени с творческо вдъхновение, усмивки и вкуснотийки!
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина на блога ти, Ди!
ОтговорИзтриванеС пожелание за нови последователи и вдъхновяващи срещи, здраве за теб и любимите ти хора!
Сърдечни поздрави!
Честит трети рожден ден :) За мен е удоволствие да чета всяка публикация и ти пожелавам още десетки пъти по три пъти да празнуваш! Прекрасна шоколадова почерпка! Хубава събота!
ОтговорИзтриванеДИАНЧЕ, БРАУНИСА Е ТРЕПАЧ ОТ КЪДЕТО И ДА СЕ ПОГЛЕДНЕ!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изпълнение ,прекрасни снимки и неописуема декорация.
Още 100 х 645 публикации да ни предложиш за да им се радваме.
Страхотна си!
Прегръдки!
Блогът ти е много полезен, освен, че е естетски издържан и красив за окото - да си жива и здрава, Диани, да радваш дълго и изненадваш почитатели и последователи.
ОтговорИзтриванеАз продължавам да опитвам ;)
Наздраве Дианка, все така професионална и интересна нова 4-та година на твоето неповторимо по разнообрази е и вкусове местенце. Поздрави.
ОтговорИзтриванеНевероятна шоколадова бомба!Страхотно е просто!
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина!Продължавай все така с нови и нови вдъхновяващи публикации, които да ти носят все повече удовлетворение!Поздравления!
ОтговорИзтриванеДианка, Честит Празник! С пожелание за вдъхновение, красиви моменти и още много публикации.
ОтговорИзтриванеПочерпката е страхотна :)
Поздравления, Дианче!
ОтговорИзтриванеИзключително съм щастлива, че мога да се нарека виновник за това изключително приятно местенце.
Има още много да се уча от теб.
Очаквам с нетърпение всичко, което ни подготвяш в бъдеще.
Поздрав,
Илиана
Дианка,да са ти честити 3-те годинки на блога!Бъди здрава и ни представяй все толкова вкусни рецепти с все толкова красиви снимки!
ОтговорИзтриванеА десертите....фантазия....както винаги при теб!
Приятна вечер-прегръдки!
Дианка,
ОтговорИзтриванецели три години!!!!
И все на висота! Пожелавам ти главно здраве, но не само него;) Нека вдъхновението ти не стихва, защото така ние гребем с пълни шепи от него и се наслаждаваме на всички онези прекрасни и изискани неща, които твориш!!!
Тази шоколадова пана кота е страхотна!!!
Честити ти три годинки на блога, Дианка!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти още много години да ни приканваш да опитваме сладките и солени изкушения и да ни разказваш за българските празници и обичаи.
Поздрави и хубава нова седмица!
Диди, честит празник на блога и на теб!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти вдъхновение за още много кулинарни приключения, ентусиазъм и воля за снимане, писане и споделяне!
Сърдечни поздрави с пожелание за усмихнат неделен ден! :)
Дианка, честита ти годишнина!Желая ти много забавление, вдъхновение и усмивки, с които да продължиш да водиш чудесния си блог и да ни радваш!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че попаднах тук и видях толкова майсторски направени ястия, питки и сладкиши!С удоволствия се черпя с десерта и с чудесното вино, което си описала-точно такова вино обичам.
Сърдечна прегръдка!
Честит рожден ден на блога, Ди!
ОтговорИзтриванеС пожелание за все така стилни и вдъхновяващи рецепти! Почерпката ти какво винаги е на мега ниво и като реализация и като презентиране!
Прегръдки и много усмивки :)
Диди, честита трета годинка на блога ти! Пожелавам ти много кулинарно вдъхновение и още много, много, много публикации!
ОтговорИзтриванеАз напълно споделям страстта ти към шоколада и десертите и чакам с интерес всяка нова рецепта. Браунито ще го пробвам задължително!
Поздрави и пожелания за хубав неделен ден!
Честит празник, Диана! Невероятна шоколадова симфония си приготвила за рождения ден на блога!
ОтговорИзтриванеЗдраве, безброй успехи , нестихващо вдъхновение и безброй читатели ти пожелавам от сърце! :)
Честит рожден ден на твоето вкусно и красиво местенце, Диани! Продължавай да радваш многобройните си читатели с такива прелестни десерти като днешния!
ОтговорИзтриванеС пожелания за успешна нова седмица!
Диана, честит празник. Нека "Опитайте..." продължи и занапред със същият успех и ентусиазъм да вдъхновява любителите на кулинарното изкуство. При теб има какво да се научи, има какво да изпълни очите и сърцето. Желая ти крепко здраве, сладко удовлетворение и много много нови приятели и почитатели.
ОтговорИзтриванеЧестита 3-та годинка на "Опитайте", Диди!
ОтговорИзтриванеТова ми е един от любимите блогове, в който надничам с изключително удоволствие, заради красотата, прекрасната атмосфера, невероятните рецепти и най-вече заради човека, който стои зад него.
Благодаря ти!
Взимам си парченце от великолепния десерт, който ни предлагаш и ти пожелавам много здраве, радост, вдъхновение и още безброй вкусни моменти, които да споделиш с нас тук :)
Прегръдка!
Как лети неусетно времето...Твоят блог ми е един от любимите и място, където се отбивам да събера малко положителна енергия и да се насладя на финес, стил и красота!
ОтговорИзтриванеЧестит рожден ден на твоят блог, Дианка! Нека ти носи все така удоволствие и удволетворение, а нас нас да подаряващ топлина и креативност!
Неустоима почерпка! Класическа комбинация от шоколад от вино!
Спорна и усмихната нова седмица!
Прегръщам те хх
Честит трети рожден ден Дианче! Пожелавам ти още много вдъхновения и красиви и вкусни изкушения, с които да ни радваш! Три години не са малко и те поздравявам за търпението, страстта и радостта с която правиш всичко! Пожелавам ти още много по три, пожелавам си го и на нас, твоите читатели! Рецептата ти е зашеметяваща както винаги и е от любимите ми ... шоколадови :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и сърдечни поздрави!
What an elegant dessert. I love red wine and chocolate together.
ОтговорИзтриванеMimi
Диана, на патерица , но все пак - Честит рожден ден на блога - 3 години( и 3 дена )! :)
ОтговорИзтриванеОще много по 3 години да празнуваш, за да има къде да се отбиваме, да се наслаждаваме на прекрасно поднесени вкуснотийки и да черпим идеи и вдъхновение! :)
А съчетанието шоколад и вино звучи много изкушаващо! :)
Поздрави!
Миро
Кога отминаха три години не знам, но знам, че винаги надничам с голямо любопитство при теб! 645 е внущителна цифра, пожелавам ти най -малкото да ги утроиш! Весел празник!
ОтговорИзтриванеС какво да започна -
ОтговорИзтриванеБЛАГОДАРЯ ВИ, от сърце, приятели!
Трогната, радостна и много усмихната чета всички ваши поздравления и пожелания. За пореден път се убеждавам в силата и смисъла при списването на личен блог - да носи усещане за отмора, удовлетворение и радост, много нови приятели и споделени моменти.
Краси,
Дани,
Катя,
Ивелина,
Петя,
Марияна,
Роси,
Мария,
Роси,
Вили,
Траяна,
Емилия,
Ива,
Габи,
Зиче,
Марта,
Ива,
Йоли,
Соня,
Зори,
Илианка, моя подстрекателка:)
Живка,
Мъхче,
Пепи,
Тони,
Бети,
Ина,
Ели,
Ева,
Мариета,
Вещичка,
Лети,
Милена,
Ева,
Mimi,
Миро,
Павлети,
Благодаря ви приятели,
за вниманието,приятелството и вдъхновението!
Ще се радвам, да продължим да опитваме заедно, голяма прегръдка за вас, Диана
И аз идвам, Дианка на патеричка, но с чиста симпатия да ти пожелая все така и занапред да ни съблазняваш и вдъхновяваш с невероятните изкушения, да ни подаряваш таланта и топлината си, да ни очароваш с всяка нова публикация. Нека към 645 да добавиш поне една нула отзад, а годишнините да станат двуцифрени.Знаеш, че винаги надничам тук и няма да престана :))
ОтговорИзтриванеПрекрасна си, Дианка! Като шоколада, който толкова много обичаме и двете :)
Честита годишнина!
Целувки!
Сърдечна благодарност, Ирма!
ОтговорИзтриванеМного ме радват твоите посещения, приятелско отношение и мили думи. Високо ценя твоите оценки и коментари.
Отново благодаря за хубавите пожелания, желая и на теб здраве, кулинарно вдъхновение и много щастие,
голяма прегръдка, Диана