вторник, 14 февруари 2012 г.

Питка "винени сърца"

В средата на февруари  - 14 е ден, изпълнен с богато и разнородно съдържание:
Иска ми се да започна неговото духовно представяне като свързан с "блажения учител Константин Философ, пръв наставник на славянския народ" и Успението на св. Кирил Славянобългарски.
Константин Философ, който, заедно с брат си Методий, е създателят на глаголицата. Остава в историята като славянски християнски просветител, а неговото житие може да бъде определено като възхвала на стремежа към утвърждаване на духовните ценности и стремеж към познанието, което всъщност е светлина на духа и смисъл на земния живот на човека. Малко преди смъртта си той приема „великата монашеска схима“ с име Кирил, с което остава като светец в Православната и на Римо-католическата църква - канонизиран е от православната и католическата църква за светец и за равноапостол. Обявен е от папа Йоан Павел II за съпокровител на Европа.
Популярно, по нашата народна традиция в стар стил се почита Св. Трифон, Трифон Зарезан, като покровител на лозарите, с ритуално зарязване на лозята, благопожелания за плодородие и изобилие: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“ 
В последните години се налага, а и е естествено да спомена католическия празник на влюбените - Св. Валентин. /Valentine's Day/.
Интересното обаче е, че и свети Валентин и свети Трифон са живели почти по едно и също време - Свети Трифон и свети Валентин са били и лечители и двамата претърпяват мъченическа смърт; и двамата живеят около 255-а година н.е., дори се допуска вероятност двамата светци да са една и съща личност. Асоциацията между средата на февруари с любовта и плодородието датира от древни времена. В календара на Древна Атина, периодът между средата на януари и средата на февруари е бил известен като месец Гамелион. Той бил посветен на свещения брак между Зевс и Хера. В Древен Рим 13-15 февруари се е празнувал празникът на Луперкус, бог на плодородието и след пречистващ ритуал, жреците на Луперкус пиели вино и започвали да тичат из улиците на Рим, държейки козя кожа над главите си, като докосвали всеки, който срещнали. Много млади жени идвали по този случай, тъй като вярвали, че след като бъдат докоснати от жреците, ще имат многодетно семейство и безпроблемно раждане.
 Аз няма да влизам в разсъждения за стойностите на тези празници, тяхното място и значимост, за тях всеки има свое лично мнение и предпочитание. Вместо да ги  противопоставям, си мисля за разумно да се съчетаят силата и магията на любовта и виното в един ден. Обединих ги с прясна празнична питка: замесена с вино и оформена като венец от свързани сърца.



Питка "винени сърца"
Продукти за около 8-9 питки, според големината
3 ч.чаши брашно, може и микс /бяло, черно и лимец/
1 пакетче мая /7 гр./ или 20 гр. свежа
¼ ч.чаша  вода
¾  ч.чаша червено вино
¼ ч.чаша олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. мед
3 к.л. сол
1 ч.л. сухо мляко
1 белтък

1 жълтък  за намазване
1 ч.л. олио
1с.л. семена за поръсване /по желание/
¼  ч.чаша стафиди /по желание/

 1 ч.чаша =240мл.
 Маята се размива с ¼ ч.чаша вода и 1 ч.л. захар, поръсва се с 1-2 с.л. брашно и оставя за 15-на минути  да задейства, до леко запенване.
В съд се смесват брашното, сухото мляко и солта, налива се шупналата мая, виното и меда, олиото и белтъка. С миксер /приставка за тесто/ се разбива в продължение на няколко минути до получаване на хомогенно, но меко тесто.
Оставя се да втасва около час -1 ½ часа в затворен съд.
От това тесто могат да се приготви хляб, който миналия път сплетох, или  отделни малки питки.
От тестото се късат топчета, с големина по желание и оформят на топка. В средата на всяко, може да се постави стафида /по желание/. Изчакват се леко да отпуснат за около10 мин. и формоват като капка. С набрашнен нож или ножица се прорязват откъм широката част в дълбочина на 1/3 от дължината. Леко се разтварят и поставят върху хартия за печене, във форма на венец, на малко разстояние една от друга. Отново втасват за 20-на минути.
Нагледно, с видео:


Такива питки тип сърчица могат да се приготвят и от класическо хлебно тесто.


Фурната се загрява на 175С.
Намазват се питките с разбития с олио жълтък, по желание се поръсват със семена и поставят за печене. Пекат се 25-30 мин. до зачервяване, след което изваждат от фурната и оставят на решетка да се охладят.


Вкусни са топли и студени, а чаша ароматно вино е естествено допълнение.


Копринено нежна, пухкава и леко розова вътрешност:


Опитайте...

27 коментара:

  1. Диана, предложението ти е уникално, много ми допада и ако моята половинка беше до мен бих му я приготвила! Следващия 14. 02. ще се възползвам! :)) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепно предложение, Ди!
    С пожелание за много опияняващи от любов моменти :) Бъди щастлива :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изуми ме с предложението си, Диана! Много ми хареса идеята хлябът да носи символите и на двата празника! Невероятно вкусно и красиво! Незабравим празник ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много идейно и изкусително предложение!! Поздравления за свежата и фантастично изпълнена и представена идея :) и весел двоен празник!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми допада начина, по който си съчетала двата празника, Диди! Бях заинтригувана от този хляб още, когато го беше споменала в една от предишните ти публикации.
    Не знаех, че двамата светци са живели по едно и също време. Значи, не е случайно, че се честват на един и същи ден.
    Беше ми интересно да науча, че 14-ти февруари се свързва и с Константин Философ.
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник! страхотна питка, много ароматна и пухкава!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианче, честит празник!!! Взимам си едно сърчице от твоите, изглеждат невероятно искусително :)
    Прекрасна вечер ти пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за историческите препратки към днешния ден, че май ни дойдоха прекалено само розовите сърчица!
    Аз всъщност съм привърженик на празника на виното, че любовта е навсякъде около нас!
    Ако наминеш при мен, има награда за теб!Постът е от 14 февруари.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Честити празници, Диди!
    Страхотно съчетание на два празника в една питка! Вино и любов!
    Поздравления за чудесната идея и изпълнение!
    Поздрави и приятелска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Диана честит празник и на теб. Много ми хареса питката и съм сигурна,че е и вкусна.

    Пожелавам ти да имаш сладка любов, и отвреме на време леко да ти нагорчава като старо вино, за да усещаш колко е хубаво хубаво да си влюбен.

    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник!Романтично и валентинско!

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка, чудесен хляб, опиянен
    от вино и направен с много любов!
    Сърдени прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка, страхотна публикация :) увлекателна и информативна.
    Прекрасен хляб! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви момичета,
    радвам се, че този винен хляб с форма на свързани сърца ви допада.
    Благодаря за милите думи и пожелания, а каквото и да празнувате вие -
    нека бъде хубаво, истинско и с много положителни емоции.
    Сърдечни прегръдки и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Впечатлена съм от този хляб! Толкова красиво оформен, вкусен, пухкав! Благодаря ти и честит празник!

    ОтговорИзтриване
  16. Ооооо, чудесно съчетание! Питка с вино във формата на сърце - опияняваща сетивата буквално и преносно!
    Честит двоен празник, Диана! :)
    Сърдечни поздрави и Наздраве!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  17. Дианка, с малко закъснение да ти честитя вчерашните празници и да пожелая много здраве и любов в дома ви.
    Питките са чудесни - съчетала си любовта и виното:)
    Благодаря за информацията в началото, най-много ме впечатли вероятността Свети Трифон и Свети Валентин да са една и съща личност...

    ОтговорИзтриване
  18. Дианче, прекрасна публикация! Обичам тези празници и .... те са от голямо значение за мен! Прекрасно си ги съчитала в твоята публикация!!!Питката ти венец носи.... толкова топлина и любов и... апетит!!!Чудесна е! Съчетанието от сърчицата е прекрасно предложение за празника!
    Честит празник и.... нека всеки един ден от цялата година е празник за теб, изпълнен с много , много любов! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  19. Както винаги впечатляващо! Прекрасен празничен венец предлагаш пак, Дианка! Идейно, много нежно валентинско и традиционно в същото време, както само ти умееш! Сърчицата, сърчицата...как би ми било жал да ги нагризам, толкова са съвършени!
    Интересно ми е само, до колко се усеща виното като вкус и аромат в хляба (ех, къде е сега таз емотиконка с обръщащите очички)

    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  20. Както винаги вкус,стил и идея се преплитат с невероятно вкусна рецепта!И подобаващо презентиране!

    Дианка,комплименти и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  21. При теб магията винаги е налице!
    Страхотно съчетание на празниците в тези красиви и изкусителни питки!
    Хубава вечер, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  22. АХ,ЧЕ ИНТЕРЕСНО И МНОГО ВКУСНО...
    Дианче,прекрасно си го оформила-поздравления!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  23. Диана, тесто попадне ли в твоите ръце просто си е попаднало точно на мястото :) Разкошни предложения, впечатлена съм от хляба, замесен с вино! Гледах тези дни едно предаване по Travel, за гръцкия Великден, и там замесиха празничен хляб с вино, който веднага ми грабна вниманието. Ще пробвам и аа, благодаря за хубавата рецепта!
    Сърдечен поздрав и пожелания за хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Прегръщам всички ви,
    сърдечно благодаря за милите думи, коментари и пожелания. Много ми е драго, че я харесахте -
    виното почти не се усеща, остава само лек аромат и цвят...
    Бъдете влюбени, усмихнати и много щастливи, Диана

    ОтговорИзтриване
  25. Може и следпразнично, с хляб като сърце се подслажда денят с любов;)

    И аз ще опитам, Диани:) Може би без вино, но формичката:)

    ОтговорИзтриване
  26. Радвам се, Дора. Аз си спомням, че при три години открих теб и красивата ти поезия - точно в седмицата за вино и любов. Много ти благодаря!
    Сърдечни поздрави,усмивки и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване