Някъде бях чела, че полентата е семпъл продукт,
но в ръцете на творчески готвач, е като платно на художник -
златист като слънце цвят, изключително привлекателна, използвана често като фон или основа и за други храни. Познатата полента е със заслужена слава на едно от най-старите ястия в Италия от XVI век и един от стълбовете на Римската диета, сродна с нашия качамак и мамалигата. Със своя плътен и богат вкус, успява силно да засища и в същото време, чудесно да се вписва в елегантни комбинации. Вариантите й за приготвяне за многобройни; мека и кремообразна или с плътна, твърда форма, да се приготви бързо или къкри бавно. В същото време - ниско съдържание на мазнини и добри количества желязо, тиамин, цинк, фосфор, магнезий и фибри. Ние обичаме този царевичен вкус, а в случая обогатен със сирена и запечен като пай, което още повече провокира интереса ми да опитам. Хареса ни много и позволява различни импровизации:), логична е и идеята за мини тарти или тарталети, други пълнежи, но всичко това някога по-късно ...
Пай с полента и сирена
/по идея на Three-Cheese Polenta Pie/
Продукти за около 4 до 6 порции *
За основата
¾ ч. чаша зеленчуков
бульон
¾ ч. чаша вода
½ ч. чаша царевичен инстантен грис
¾ ч. чаша вода
½ ч. чаша царевичен инстантен грис
¼ ч. л. сол
1 с. л. пармезан или друго твърдо сирене/кашкавал
1 щ. настъргано индийско орехче
1 с. л. пармезан или друго твърдо сирене/кашкавал
1 щ. настъргано индийско орехче
За пълнежа:
1/3 ч.чаша моцарела
150 гр. cottage cheese /извара
1 с.л. пармезан
1 с.л. брашно
1/3 ч.чаша сирена мих, по избор
2 яйца
магданоз, босилек, черен пипер, на вкус
1 с.л. пармезан или кашкавал за поръсване
1 с.л. пресен лук за поръсване
кетчуп за гарниране
кетчуп за гарниране
1 ч.чаша =240 мл.
* дозата може да се удвои
* дозата може да се удвои
В тенджера се налива предвидените количества бульон, вода и сол, оставя
се да заври и изсипва царевичното брашно /грис. При непрекъснато разбъркване и
на по-слаба температура се вари, докато сместа се сгъсти и омекне; или се
приготвя по указанията на опаковката. Сваля се от котлона и се разбърка с
пармезана и индийското орехче. Оставя се леко да се охлади.
Фурната се загрява на 175С.
Намазнява се тава с незалепващо покритие, кухненска хартия или ал. фолио. От
царевичната смес, с навлажнени ръце се оформя подложка /кора/ с борд отстрани.
Може да се изпече се до златисто за около 25 минути или да се използва без
печене, но след охлаждане и стягане.
Подготвя се пълнежа със смесване на разбитите яйца с
брашното, сирената и подправките. Напълва се подготвената царевична кора за пая,
а отгоре се настъргва кашкавал или пармезан.
Пече се в загрятата фурна за около 20-25 минути, до стягане
на плънката и още няколко минути само отгоре –до златисто.
Опитайте…
Дианка,
ОтговорИзтриванетова е една превъзходна рецепта, с още по-превъзходни снимки. Никога не би ми хрумнало да направя подобен пай,но вече си го записах;)
Хубава вечер от мен!
Дианче, събуди в мен любопитството :)
ОтговорИзтриванеМного вкусно ми изглежда, изключително фотогеничен Пай!
Дианка,
ОтговорИзтриванечудесно предложение :)
И толкова слънчеви снимки...
Топла прегръдка и много усмивки!
Като слънце в чинията е, Диана! Прекрасно съчетание на вкус, аромат и цвят! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеЛеле, толкова изкушаващи снимки и рецепта, браво, много ми хареса!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ах,каква красота с дъх на полента и сирена!Дианка,пак ме плени с тези твои невероятно апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеОще ми отлежава пакета с качамак и тъкмо днес си мислех,че е крайно време да го направя на нещо.Твоето предложение много ми допадна,благодаря!
Лека нощ и усмихнато утре!
Выглядит осень вкусно и очень красиво!
ОтговорИзтриванеРецепт сохранила, хочу позже приготовить.
Замечательные фотографии! Класс!
И аз съм впечатлена от полентата! Като гледам какви чудеса се творят с нея! Твоят пай изглежда изкусително, а богатството на сирена го прави с изключителен вкус! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеСТРАХОТЕН МИКС ОТ СИРЕНА!
ОтговорИзтриванеОтново поднесено-неустоимо!
Диди, много е апетитна тази полента със сирена!
ОтговорИзтриванеЗнаеш, че ми е любима, пък съчетанието със сирена - двойно :)
Поздрави и хубави почивни дни!
Диди, страхотна цветова комбинация! Четейки продуктите, и вкусът ще е прекрасен.
ОтговорИзтриванеНе знаех какво е полента. Ще ми хареса, защото обичам качамак.
Поздрави и пожелания за хубав ден!
Ах каква фантазия съм пропуснала тук, поленатата изглежда божествено вкусна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и много хубав уикенд Дианче :)
Великолепно! Царевицата, очевидно е попаднала в правилните ръце :) Много идейно и също толкова красиво, Ди! Поздравления за поредното ти кулинарно произведение :)
ОтговорИзтриванеДианка, изкусително предложение. Красиво, ароматно и толкова фино поднесено :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава вечер!
Дианче,бих си хапнала веднага ,ако беше пред мен на масата.Мекичко и вкусно -изглежда превъзходно...
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Много вкусно предложение, Диди!
ОтговорИзтриванеЦаревична основа, обогатена със сирена! Леко и апетитно ястие!
Чудни снимки!
Поздрави и хубава неделя!
Диани, разкошна тарта!У дома ядем много полента и ще се възползвам от идеята.Нещо подобно веднъж бяха направили децата и ме изненадаха за вечеря, но бяха слагали хаотично продукти.
ОтговорИзтриванеСпокоен уикенд!
Мария
Абсолютно вълшебство!Много обичам качамак, а тнова е повече от изкусително!
ОтговорИзтриванеОт теб се научих да приготвям качамака по различни начини.Поредната сполучлива и неустоима рецепта.
ОтговорИзтриванеПоздрави!!!
Много ви благодаря и се радвам, че ви допада тази идея за пай с основа от полента. Вече писах,че възможностите за оформяне и пълнеж са много и разнообразни. Ние определено ще опитаме отново...
ОтговорИзтриванеМъхче,
Марияна,
Дани,
Ева,
Петя,
Роси,
Iden,
Катя,
Нели,
Пепи,
Ели,
Ева,
Ина,
Зори,
Живка,
Роси,
Мария,
Йоли,
Вили
Много сте мили!Сърдечни поздрави, голяма прегръдка и хубава нова седмица, Диана