петък, 9 март 2012 г.

Постни оризови топки /без мазнина/


Това е рецепта за предястие или леко ястие без използване на мазнина, но с добре балансирани вкусови и хранителни качества. Обвивката на тези топки е от варен ориз, а пълнежът - парченца авокадо, пъстри зеленчуци и подправки. Има възможност за добавка на рибно филе, ако хранителният режим го позволява и тогава естествено попадат извън предвидената категория "без мазнина". Овалвани са  в леко запечени сусамови семена.
Разумното хранене по време на пости /, а и не само/ е от особена значимост за здравето и ще се опитам да поясня идеята за избор и състав на продуктите в рецептата:
Оризът, който се счита за азиатското чудо е една от най-полезните зърнени култури, изключително богат на сложни въглехидрати, /основен енергиен източник за организма/ и с много нисък гликемичен индекс. Оризът в комбинация с пресни зеленчуци прочиства организма, засища добре и е лека храна. Независимо, че кафявият ориз, който аз много обичам и е по-ценен,  използвах бял, с по-добри слепващи свойства - 1 ч.чаша сварен бял ориз има 240 калории: 4,5 г. белтъчини, 0,5 г. мазнини, 53 г въглехидрати и 0,5 г. фибри.
Оризът в комбинация с пресни зеленчуци прочиства организма, засища добре, като в същото време  и е лека храна. Вълшебното авокадо, моркови и грах вече са утвърдени като важни и потребни храни за човешкото здраве. А малките семенца сусам  съдържат в себе си още много полезни вещества, способни да ни направят млади, здрави, жизнени и енергични. Изключително богати на магнезий, мед и калций, с високо съдържание на витамин Е, В1, В2, В3, В6, омега-3 и омега-6, мощни антиоксиданти с уникалния фитоестроген сесамин.
За допълнително овкусяване, /в следствие липсата на мазнини/, може да се използва
соев сос - аз приготвих  вариант на японски  „терияки”.
Соевият сос е най-популярната азиатска подправка, която вече трайно навлезе и в българската кухня. Традиционният класически соев сос се получава след процес на естествена ферментация на 4 елемента – соя, пшеница, сол и вода. Едно немаловажно условие за неговото качество е да бъде произведен по метода на естествената ферментация, като по този начин съдържанието на протеини достига до 6-8%. Освен забележимото количество от така необходимите за организма желязо, цинк, витамини от група в и 20-те аминокиселини, соевият сос съдържа няколко вещества, които са натурални усилватели на вкуса, като най-известните от тях са солите на глутаминовата киселина. Възбуждайки вкусовите рецептори, те позволяват да се употребява в пъти по-малко сол от обичайното и се предполага, че по тази причина китайците много по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания, отколкото европейците. 
Това са:
Постни оризови топки  
/по идея от salmon and avocado rice balls/


Продукти:
2 ч.чаши сварен ориз, /вид по избор, но с добри слепващи свойства/
1 с.л. пресни или сушени подправки
½ авокадо
1 морков, сварен на пара
¼ краставица
¼ ч.чаша грах, сварен на пара
лимонова кора и лимонов сок на вкус
сол и черен пипер на вкус

1 ч.чаша запечени сусамови семена
сос "терияки" , или друг за овкусяване
рибно филе, лук или друг пълнеж, по желание

Зеленчуците – авокадо, моркови и краставица се нарязват на кубчета. Авокадото се поръсва с лимонов сок, за да не потъмнее.
От сварения, изстинал и овкусен ориз се оформя върху фреш фолио оризова питка. В средата й се поставят от нарязаните на кубчета зеленчуци, няколко зърна грах и подправките. С фолиото се загъва и оформя топка.


Всяка една се овалва в запечените сусамови семена. Поставят се в хладилник за около час.


 Сервират се със соев или друг сос по избор.

Сос тип „терияки”* 
2-3 с.л. соев сос   
1с.л. мед или захар
3 с.л. оризово вино  мирин  /или вода
1 ч.л. балсамов оцет
1 к.л. лимонов сок
пресован чесън, черен пипер и джинджифил, на вкус
1 к.л. натурално нишесте
Нишестето се размива в 1 ч.л. вода. Всички продукти се смесват, след което поставят на котлона и варят до леко сгъстяване. Ако е необходимо се добавя още вода за регулиране на желаната консистенция.

*Ако сосът "терияки" ще се използва за мариноване на меса, нишестето се заменя с 1ч.л. олио /сусамово или друго/ и не се термообработва.

И още салата от пъстри зеленчуци и китайско зеле /напа/.


 Вече споменах за възможността, извън категорията "без мазнини" да се добави риба -
с тънки филета сьомга се получава една много вкусна комбинация.
 

Опитайте…

20 коментара:

  1. В първия момент помислих, че са панирани :) Много, много ми допада предложението ти, Ди!
    На патерица: Честит 8-ми!
    Сърдечни подрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Това е чудесно предложение.
    И както сме на японска вълна, точно ястие за нас.
    Поздравления, Диди.
    Приятни почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна рецепта, Диди! Много красиво поднесена!
    Поздрави и пожелания за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, винаги предлагаш чудесни рецепти по време на пости!
    И тези топки са прекрасни, и вкусово, и цветово!
    Сърдечни прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианче, много изкусителни топки си приготвила. Преди години съм правила подобни, но пържени и се досещам колко по вкусни са печени, а и със сусам звучи невероятно апетитно!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Оле, толкова са готини тези топки! Страхотни са, браво! Идеални за предястие, за гарнитура, за ястие, кой каквото му душа иска! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. ДИАНЧЕ,топките са перкрасни. Така хубаво си ги аранжирала и приготвила иии снимала,че ме залепи за монитора.
    Соса също ми допадна много.
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Перфектна форма, съчетание на вкусове, цветове и аромат! Сърдечни поздрави с пожелания за хубав уикенд, Диана! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни оризови топчета,направо се влюбих в тях!Толкова елегантни и цветни...чудни са!
    Много ми допадна ,че са приготвени без мазнина.Информацията за хранителните продукти ми беше полезна,благодаря!
    Ще ги приготвя задължително!
    Приятни почивни дни и сърдечни поздрави,Дианка!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, страхотна идея!
    Невероятна си!
    Много вкусна, красива и оригинална идея!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Диди,прекрасни снимки!
    И толкова перфектно кръгли топчици!

    С пожелание за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка, перфектно кръгли и изкусителни! Направо ти свалям шапка, аз нямам толкова търпение за детайлите:)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Не само вкусно, но и много красиво и нежно! Много ми допадат! Благодаря за рецептата и ти желая хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  14. Много са красиви, Дианка :) И вкусни несъмнено :)
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Диди, сигурна съм, че много ще ми харесат - точно по мой вкус са, а и с прекрасно балансирани хранителни съставки. Прекрасна идея и чудесни снимки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Фантастични са! Идеално балансиране на вкусове, представям си колко са свежи с тези зеленчуци. Много идейно и красиво!

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотно предложение, поднесено по твоя така естетски начин. Изглеждат невероятно оризовите топки с цветна плънка.
    Все едно снежна топка, която крие пролет;)

    ОтговорИзтриване
  18. Много благодаря на всички ви и ми приятно, че така позитивно оценявате тази идея:
    Ива,
    Ели,
    Ели,
    Дани,
    Марияна,
    Катя,
    Зиче,
    Ева,
    Мира,
    Роси,
    Роси,
    Траяна,
    Ина,
    Зори,
    Лети,
    Цвети,
    Марта,
    комбинацията на съставки в оризовите топки е сполучлива и не усеща липсата на мазнина -
    ще се радвам да ви допаднат.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Както винаги чудесна рецепта! Ефектна, красива, здравословна... просто си невероятна с идеите и изпълнението, а снимките са разкошни:)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ти, Дари -
    възможностите за допълнение към нея са различни и на вкус. Постно е, но е вкусно...
    Слънчева и усмихната пролет,
    сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване