четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Панирана портокалова целина

С това предложение за сезонно постно ястие или гарнитура започвам новите идеи в рамките на коледните пости тази година. Избрах една много ароматна и малко нетрадиционна форма за приготвяне на глава /корен/ целина, като комбинирах две самостоятелни рецепти -  мариноване и задушаване с портокалов сок, и паниране на целината. Сега в търговката мрежа има изобилие от едри и свежи глави целина, а портокалите се предлагат целогодишно.

Наричат целината магическа храна на боговете и днес използването й е доста популярно – в супи и салати,  задушена или печена,  и изцеден сок  /Двойникът (1980)- Брат'чед, ти обичаш ли целина?/ …
Интересен факт е, че макар древните гърци, римляните и египтяните отглеждали целината за продажба, лечение и лична употреба, по неизвестна причина целината изпада в немилост при флорентинските монаси и е била забранена. През 16-18 век европейците преоткриват забележителните свойства на целината, и започват да я използват като украса, като подправка, и като сочен елемент на салати.
Непривлекателният й външен вид се компенсира от отличните й вкусови и полезни качества - Сто грама от целина има енергичен стойност, равна на 18 калории. Тънък стрък целина съдържа 6-7% от дневната доза от витамини А и С и голямо количество витамини B1, B2, K и РР. Целината е богата и на желязо, калий, магнезий, фосфор, фолиева киселина, каротин, фитонциди и флавоноиди. Корените на целината съдържат до 14% протеини. За разлика от другите зеленчуци, в целината има органичен натрий, който замества обикновената сол.


Панирана портокалова целина


6 резена от целина /една голяма глава около 800 -900гр./

Марината:
1-2 бр.  моркови, според големината
1 ч. чаша портокалов сок
1 ч.чаша вода или зеленчуков бульон
¼ - ½ ч.чаша зехтин или олио
сок от ½  лимон
1 с. л. захар
сол на вкус

Постна панировка:
1 ч.чаша брашно
1 с.л. нишесте, неовкусено
1 ч.чаша газирана вода/или обикновена
½  ч.л. сол
1-2 с.л. олио
1 к.л. захар
1 к.л. червен пипер

1 ч.чаша =240 мл.
Първо се подготвя сместа за паниране. Разбъркват се  сухите съставки – брашно, нишесте, сол, захар, олио и пипер. Постепенно се налива водата до получаване на смес с гъстотата малко по-плътна от палачинкова. Поставя се за 1-2 часа в хладилник. При употреба, ако е е сгъстила , се разрежда с още малко вода.
Смесват се съставките за марината.
Целината се нарязва на дискове с дебелина около 1 см. Веднага се поръсва с лимонов сок, да не потъмнее. Морковите се нарязват на кръгчета. При желание може да се изрежат с формички за сладки, фигурки. Заливат се с приготвената марината и задушават до желаното омекване около 10 мин.  Дори само задушени по този начин целината и морковите имат прекрасен вкус и са една чудесна зеленчукова гарнитура.
Сварените резени целина се подсушават с кухненска абсорбираща хартия, потапят в панировката. Изпържват се в тиган с не много количество мазнина на умерена към по-слаба температура за по 2-3 мин. на страна до златисто. Изваждат се и поставят върху абсорбираща кухненска хартия да се отцеди излишаната мазнина. 


Сервират се топли със салата или като гарнитура.


 И в разрез:


Опитайте ...

13 коментара:

  1. Толкова нежно изглеждат тези кръгчета-и ми се струва,че с още по- голям апетит да си ги хапна.Дианка,изглеждат много вкусни!

    ОтговорИзтриване
  2. Ди, напомни ми по много красив начин колко вкусно нещо е целината! Сърдечен поздрав, великолепно предложение!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно предложение, Диди!
    Чувала бях за чипс от целина, но така панирана - не.
    Не е ли много силен аромата и да се яде така?
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересно предложение, Диди! Подходящо е за нисковъглехидратна диета (може би без панировката)
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно. Много ми хареса това предложене, Дианче.Изпълнението няма да коментирам. То винаги е на много високо ниво.
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, фантастично предложение!
    Много обичам целина, но панирана никога не съм опитвала.
    Благодаря за чудесната рецепта!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, чудесна идея!
    Целината я открих сравнително късно, но я използвам редовно в пюрета и крем супи!
    Сега ще има ново приложение!
    Сърдечни прегръдки и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, разкошна е тази целина! Толкова различна рецепта! А какви снимки! Благодаря ти за рецептата, ще я пробвам задължително, изкуши ме, за кой ли път:)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей, Диди!
    Както винаги си ни представила чудесна рецепта! Много е оригинална и красиво поднесена!
    Гугъл ми спряха блога, зашо и аз не знам. До колкото разбрах не съм първата. Сега си направих нов блог в който ще публикувам рецептите от стария. Новият адрес на блога е http://rusankafood.blogspot.com
    Поздрави на теб и малкия Александър!

    ОтговорИзтриване
  10. Харесвам целина и със сигурност ще ми се усладят много тези шайбички :)
    Прегръдка от мен и хубав уикенд, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  11. Панирала съм целина /обикновена панировка/ и ми харесва. Но това предложение с тази марината изключително много ме впечатли и ми допада! Ще пробвам!
    Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
  12. Много оригинално!
    Обичам целина и редовно я включвам в менюто у дома.Записвам си и този вариант.

    ОтговорИзтриване
  13. Много ви благодаря, момичета!
    Радвам, се тази идея ви допада
    Ако сте любители на целината, опитайте ...
    Сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване