вторник, 8 януари 2013 г.

Гужер със сирена, ядки и сушени плодове



"Това е хубаво "ястие", идеално за предястие или лек обяд...." - така започва анонсът към рецептата и мога да го потвърдя.  Един по-различен вариант на елегантния гужер - популярно предястие от парено тесто със сирене, традиционно за Бургундия. Макар най-често се оформя като корона, която обикновено се поднася студена и нарязана на парчета, все повече разновидности включват както малки хапки, така и идеи за пълнеж. Правила съм едни прекрасни соленки от подобно парено тесто по рецепта на Ели Драг, които не открих в блога й?, но пък рецептата може да се види и опита от форума на "Гответе с мен…".
Повечето предложения от солено парено тесто изглеждат трудоемки, но са лесни и не отнемат повече от 20-на минути, като се спазват основните правила за работа с такова тесто. Хареса ми идеята да се пекат и сервират заедно с пълнежа, защото в повечето рецепти се приготвят по отделно.
Основната идея е за пълнежът е с патладжан и бекон /, които задължително ще ги приготвя/ , но сега  замених с микс от сирена и сезонни зимни сушени плодове и ядки - червени боровинки, кайсии, сини сливи, смокини, стафиди. Харесахме ги повече топли, отколкото студени, в компанията свежа салата и чаша вино.

  
Гужер със сирена, ядки и сушени плодове
/по идея от Prosciutto and aubergine gougere/



Продукти за 4 порции:
85 гр. масло, нарязано на малки кубчета
220 мл вода
105 гр. брашно
щипка сол
2 яйца           
55 гр. прясно настърган пармезан*
½ ч.л. горчица прах /по желание/
  
*или други сирена с твърда структура - ементал", "гауда", "грюер" и много други, в зависимост от региона, в който се произвеждат; използвах сирене от типа на гауда.

200 гр. микс сирена /камембер, синьо, рикота, гауда и ементал/
1/3 ч.чаша сушени плодове /червени боровинки, кайсии, сини сливи, смокини, стафиди/
1/3 ч.чаша ядки /лешници, бадеми, кашу, орехи и шам фъстък/
1 малко яйце
1 с.л. сметана

1 ч.чаша =240 мл.
Сирената се рендосват/намачкват, добавят се яйцето и белтъка, сметаната, нарязаните ядки и плодовете. Овкусява се с риган, бял черен пипер и сол на вкус.

Брашното и солта се пресяват няколко пъти.
Поставя се маслото и водата /аз използвах вода и мляко 50:50/ в тенджера на слаб огън Когато маслото се разтопи се усилва температурата, за да заври сместа. Веднага след като водата заври, котлонът се изключва и се изсипва брашното в течността.
С помощта на дървена лъжица брашното се разбърква докато  се  оформи като гладка паста. Разбива се пастата, докато не се отдели от краищата на съда и оформяне на топката. Не се разбива по-дълго, отколкото е необходимо, за да избегне впоследствие напукания вид на печивото.
Оставя се пастата на студено да отпочине 5 -10 минути.
Постепенно се поставят едно по едно яйцата, след поемане добре от тесто след всяко.
Добавя се разбива сиренето и горчицата в тестото.

Леко се намазват 4 малки (или 2 големи) съдчета за суфле, т. нар. ramekins.
Фурната се загрява до 200 ° C.
С накрайник, дюза около 1 см. около вътрешността на съдчетата, се шприцва от тестото, оставяйки място в средата. Поставя се от плънката и още малко настъргано меко сирене/кашкавал.


Поставят се съдчетата върху тава и се пекат в продължение на 20-25 минути, докато се надигнат и запекат добре. /Времето за печене зависи от размера на избраните съдове ramekins./ 


Изваждат се от фурната, леко се охлаждат и сервират.


Могат да се сервират с или без формичката за печене,
а чаша вино е популярната комбинация за всеки гужер.


Опитайте...

18 коментара:

  1. Тотален разкош и едновременно страшно ефектно и красиво предястие,Дианка!Много ми допадна рецептата и ще я опитаме обезателно!
    Дава широко поле за сладка или солена импровизация!Прегръдки и с пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Еееее , разкошно ! Чудесен гужер !
    Красиви снимки ,Диана ! Комплименти !
    С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми харесаха, ще пробвам!Освен вкусно и много изискано изглеждат!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Колкото и да ме е срам, но за първи път чувам за "гужер"! Накара ме да се разровя из интеренета и допълнително да науча толкова интересни неща! Благодаря ти, Диана!
    Много интересно предложение за приложение на парено тесто. Ще се възползвам!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно изглежда това предложение, Ди! Интересно е безспорно, както и вкусно, съдейки по състава.
    Елегантно поднесено, точно в твой стил :)

    Хубав следобед :)

    ОтговорИзтриване
  6. Това е нещо изумително вкусно,Диди!Невероятно изглежда.Вече знам,че ще е от любимите ми рецепти.

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, снимките ти са перфектни, а предложението е точно по мой вкус :)
    Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглеждат фантастично! Обичам всяка една от съставките, така че няма как да не ми хареса. Ще опитам задължително. Благодаря за прекрасното предложение! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятноо стилно и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  10. Соленките на Ели Драгомирова ги знам и много ги обичам, а това "ястие" много ми допада и определено ще опитам при първа възможност :)
    прекрасни снимки, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда и звучи много апетитно ! Нямам търпение да опитам. Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  12. Това е чудесно и за големите групи гости, които идват у дома често.
    Прекрасни снимки, Дианка, а и както винаги поднесено с много стил.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасни са, Диди! Много апетитно изглеждат, а съм сигурна, че са и вкусни, щом ти предлагаш :)
    Поздрави и лека нощ :)

    ОтговорИзтриване
  14. Дианче, много красиво поднесен Гъжер, не бях чувала за това ястие, изглежда много апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. ДИАНЧЕ,невероятна рецепта и най вече бърза, много красива и апетитна.
    Скоро ще я пробвам за именният ден на съпруга ми.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасна рецепта. Прекрасна комбинация от сирена, ядки и плодове.
    Точно се задава в нашата къща парти за 14 януари и това предястие ще бъде много подходящо.
    А соленките ще кача в блога щом ги направя отново. Обещавам.

    ОтговорИзтриване
  17. Драго ми е, че ви хареса тази идея, видно е, че възможностите за пълнеж са различни и многообразни. Много ще се радвам да ви допадне и на вкус, като ще очаквам вашите мнения и предложения.
    Сърдечна благодарност на всички ви за милите думи, отзиви и коментари.
    Поздрави, с пожелания за хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Стилно, красиво и много вкусно предложение, търпи и разнообразие на пълнежа, направо супер апетитно:)
    Надушвам че ще се прави някой ден:)
    Сърдечен поздрав с прегръдка Дианка!

    ОтговорИзтриване