неделя, 13 януари 2013 г.

Тимпан /Timpano ала "BigNight"/


Още една рецепта в стил “Life is a combination of magic and pasta...”
Тимпан  /Timpano/ е вид на италиански пай в тестена кора, правена за специални поводи. В Неапол тимпан се прави със старание и много търпени, и се разглежда като празнична храна, достатъчно голяма, за да бъде споделена със семейството и приятели:) Също като самите неаполитанци, тимпан е символ на живот, любов и споделяне на живота с Molto удоволствие! Той съдържа макарони/паста и доматен сос, месо (а), сирена, твърдо сварени яйца, подредени на различни пластове, които се пекат в тънка кора за пай.


Тимпан е популярен вече или най-вече с една филмирана история "BigNight"– семейна, поучителна и естествено, благополучна: Двама братя от Италия, отварят ресторант в Америка, който съжаление не оправдава очакванията им и има опасност бизнесът им почти да фалира. Така те решават да рискуват всичко, което притежават, за една "BigNight", която или ще ги спаси или ги разбие. Сред идеите за сложни, първокласни и завъртяни ястия, които да привлекат клиенти, се спират на една стара рецепта, семейна традиция от Калабрия, Италия. Тимпан /може би калабрийски диалект на тimballo/ се превръща в звезда не само във филма, но и на всяка трапеза…


Рецептите са в много варианти, както и вариантите за приготовление на паста, не съм използвала меса и кюфтенца, а вегетариански тип , с гъби и спанак, като наистина може да се прилага творчество чрез заместващи слоеве, вкусово подходящи за паста. Аз използвах един стар глинен гювеч, но може и всякакъв друг съд, с обло/цилиндрично  дъно и подходящ за печене.
Приготвянето на всички плънки е най-трудоемко, но си заслужава…препоръчително е да са готови предварително и само да се обединят.




Тимпан ала "BigNight"
/по идея от Timpano/

Тесто за Пиядина  /Piadina  или Piada/
2 ½ ч.чаша брашно
2 ½ с.л. зехтин
¼ ч.чаша хладка вода
½ ч.чаша топло мляко
10 гр. прясна мая
1 ч.л. сол

1 ч.чаша = 240 мл.

Маята се натрошава и размива се с ¼ ч.чаша хладка вода и поръсва с 1-2 с.л. брашно. Оставя се да задейства - „шупне” за около10 -на мин.
В купа се пресява брашното със солта, а отделно се смесват останалото топло мляко със зехтина. Към брашното се налива шупналата мая и течностите. Замесва се меко и еластично тесто, като може да се използва миксер с такова приспособление. След продължително омесване, до изглаждане на тестото, /ако е необходимо се добавя още 1-2 с.л. брашно/ се оформя топка, която се поставя в омазнена купа. Покрива се с кухненска кърпа и оставя се на топло и влажно място, да втасва до увеличаване на обема.
Когато е всичко за пълнежа е готово, тестото се  разточва на голяма кора, с дебелина около 3-5мм. - така че да обхване вътрешността на съда за печене и да може да се загъна  и отгоре.


300 гр. сварена паста „ал’денте”, за време, според указанието на производителя. 

Сосове:
Бял сос тип „Алфредо
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
1 ч. чаша студено мляко
¼ ч.чаша бяло вино
¼  - ½  ч. чаша пекорино, пармезан 
или кашкавал настърган, топено сирене или микс от разтопяеми сирена
щипка индийско орехче
1 скилидка чесън
сол и черен пипер
стрък копър

За приготвянето на соса тип „Алфредо” се запържват леко 2 с.л. масло с 2 с.л. брашно и скилидката чесън до златисто. Налива се 1 ч. чаша мляко и сместа завира до изглаждане, като се бърка непрекъснато. Поставят се нарязаните сирена и след тяхното разтопяване се добавя още ¼ч.чаша бяло вино или мляко, или от водата на сварената паста. Овкусява се с щипка индийско орехче, стрък копър, сол и черен пипер на вкус.

Червен сос тип „Маринара
1 ч.чаша доматен сос
½ ч.чаша чушково пюре /печени, обелени и смлени червени чушки/
¼ ч.чаша бяло вино
1 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1 стрък пресен лук –бялата част
10  малки печурки
10 черни маслини, обезкостени
щипка захар, сол и пипер на вкус
1 с.л. пресен босилек
1 с.л пресен магданоз

Лукът /бялата част/ се задушава със зехтина за няколко минути. Към него се добавя скилидката чесън и доматеният сос, след което пюрето от чушки и бялото вино. Следват гъбите и маслините,  щипка захар, сол и пипер на вкус, листа пресен босилек. Разбърква се и на слаб огън  се сгъстява, като се бърка периодично. Доовкусява се окончателно.

Зелен сос спаначно песто
1 ч.чаша спанак, бланширан и нарязан
1 с.л. песто genoveze
½ ч.чаша микс от натрошени и рендосани сирена по избор

Още:
2-3 варени яйца, цели или нарязани
1 с.л. масло
Пармезан или кашкавал за поръсване
В купа се смесват спанакът със сирената и пестото

Подреждане:
Съдът за печене се омазнява много добре. Вътрешността се покрива с тестената кора , а краищата за загъване се оставят да висят странично.
Комбинира се 1/3 от сварената паста със зеления сос спаначно песто и поставя в тестената купа като първи слой. Отгоре се поръсва малко пармезан /кашкавал.
Следваща 1/3 част сварена паста се обединява с белия сос тип „Алфредо” и поставя като втори, среден слой. В него се наместват варените яйца, цели или ½ , като леко се притискат. Отгоре се поръсва малко пармезан /кашкавал.
Останалата паста се смесва с червения сос тип „Маринара” и излива в купата, като трети и последен слой. Отгоре се поръсва малко пармезан /кашкавал.
Загъва се тестото над пълнежа, намазва се с мазнина и поставя да се пече в загрята фурна на 175 С за 45-55 мин. под фолио и още 10 без него.



* Важно! Оставя се за 30 минути до един час преди разрязване! 


При сервиране, подложна чиния се поставя върху съда, с който е печен паят и се преобръща! Той трябва да се обърне лесно, ако тестото е добре изпечено и съдът е бил добре намазнен преди печенето. 

Поръсва се с още рендосан пармезан/кашкавал и пресни подправки.


Следва разрязване и одобрителните възгласи:)


Опитайте…

28 коментара:


  1. Диди, прекрасно и стилно както винаги при теб! Жива и здрава да си миличка! пеполина

    ОтговорИзтриване
  2. Много красив,колоритен пай ,Дианка!
    Със сигурност и на вкус е неустоим!
    Чудесна идея,благодаря за споделената рецепта!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Богато на вкусове-харесва ми.Всичко при теб е прекрасно,Дианка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, невероятно предложение!
    И изпълнението ти е перфектно!
    Радвам се, че основата е със зехтин!
    Сърдечна прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианче, това е нещо уникално, поста ти е прекрасен, много ми беше интересно и го прочетох на един дъх.
    Непременно ще приготвя това ястие и ще ти пиша отзиви!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Уау, изглежда разкошно, Ди!
    Много колоритно и много вкусно, а и оригинално също :)
    С пожелание за хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно е!! До сега не съм приготвяла Тимпан. Много е подходящ за гости и ефектно се поднася.

    Хубава седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Това прилича на произведение на изкуството, а не на вечеря, признавам си- не бих била с лека ръка режейки тази красота!

    Имаш много интерес подход към храната, Ди. Някак наистина като майстор декоратор боравиш с нея, възхищавам ти се. А поднасянето на всяко ястие, гарнирано с винаги полезна информация е нещо като най- вкусния университет на света при теб! :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Дианче невероятно апетитно и примамливо вкусно!
    Много хубава рецепта благодаря!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Как няма да са одобрителни възгласите :)
    Прекрасно изглежда, а сигурна съм и вкуса не отстъпва, Диди! Поздравления, страхотна рецепта и изпълнение! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусно и красиво, бих си опитала още сега! :-)

    Благодаря за рецептата и обясненията! Хубава и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Много се радвам че ви допада, изглежда трудоемко, но е не..,
    повече е обяснението, отколкото приготовлението. Възможностите за вариант на плънка са много и на вкус.
    Пепа,
    Мира,
    Живка,
    Дани,
    Мариянка,
    Ина,
    Марина,
    Буба,
    Зиче,
    Пепи,
    Ирина,
    Траяна,
    сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Толкова е хубаво, че изглежда непостижимо!Дианка, запленена съм!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Много интересно предложение, оригинално, колоритно и явно - вкусно!Страхотна рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Днес на бързо преминах от тук но нямах време на спокойствие да разгледам поста ти Дианка.Сега го разгледах подробно и прочетох всички тези подробности за приготвянето на това великолепие.
    Чудесно е и интересно, за първи път виждам такъв пай. Със сигурност е вкусен и снимките ти го показват:)
    Поздравления!Чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  16. Много оригинална рецепта,Диди!И професионално изпълнена от теб!Изглежда апетитно от първата до последната снимка!

    ОтговорИзтриване
  17. Отново нещо оригинално,красиво и вкусно ни показваш,Дианка!Много прецизно подредено и презентирано,поздравления!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Диана, рецептата и снимките са възхитителни. Много ми хареса всичко.
    Прекрасно е както винаги при теб.
    С поздрав от кулата.

    ОтговорИзтриване
  19. Много оригинално и впечатляващо, Дианка! Пак ме изненада! А с толкова сосове и вкусът ще е наистина богат, плюс това ми се струва и че ще е доста питателно, та и ще засища, нали? :) Определено се иска немалка компания на трапезата!
    Ех, тези италианци, ех Дианка! Браво!
    Поздрави сърдечни и хубава седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  20. Невероятно красив и несъмнено вкусен хляб си приготвила и поднесла, Диана! Сърдечни благодарности за споделените рецепта и интересна информация! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  21. Чудесна рецепта!
    Нищо, че изисква повече време. Заслужава си труда.
    Диди, очарована съм.

    ОтговорИзтриване
  22. Дианче, това е поредният ти кулинарен шедьовър.
    Уникално е, мога само да си представя колко е вкусно.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  23. Дианка, страхотен е този пай! И като визия и като вкус! Много оригинален и ти майсторски си го направила!
    Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  24. Дианка,
    това ми стана толкова любимо от снимките и описанието, че само се моля някой ден да имам достатъчно време да го направя!Прекрасно е!

    ОтговорИзтриване
  25. Ауууууууууууууууууууу ............прекрасно е това!!!!!

    ОтговорИзтриване
  26. Соня,
    Тилия,
    Дани,
    Таня,
    Роси,
    Стаси,
    Ирма,
    Ева,
    Ели,
    Мони,
    Бети,
    Мъхче,
    Йоли,
    Благодаря ви момичета!
    Какво да допълня:
    Ех, тези италианци -
    когато е за семейството всеки труд е оправдан. А вариантите за плънка са наистина много.
    Сърдечни поздрави, топли и уютни зимни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  27. Страшно ефектно! И вкусно несъмнено!
    Прегръдка от мен, Дианка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване