Първоначалната ми идея беше свързана с крем за двама - шоколадов бял и черен, но и не
само… Така потънах в широкия обхват и разнообразие на кремовете с основа от мляко
и яйца. Класики като Brulee, Flan, Anglaise, Bavarois, Patisserie,
Sabayon с техните производни, а и още много други… харесвам
ги всичките - сходни по състав и кулинарна технология, но все пак различни, с
много модификации и със своя
индивидуалност. В крайна сметка избрах испанския Крем "Каталана" /Crema Catalana/, подобен и често сравняван с
крем брюле, претендиращ и за негов предшественик, към който добавих шоколад.
Знае се, че историята на crème brlûée, както и на повечето
популярни десерти, е сложна и предмет на спорове. В случая освен Франция, Англия и Испания също твърдят, че са създали неговата
първа версия, съответно – „Cambridge burnt creme" специалитет на Английския колеж "Тринити" и „Crema
Catalana” от Каталуния ('Burnt cream'), традиционен десерт, сервиран в чест на
Свети Йосиф на 19 март.
Приликата между крем „брюле” и ”каталана” често се оспорва, най-вече
в съотношенията на мляко и сметана, кремообразната плътност, както и технологията на приготвяне.
Основната разлика се насочва към варения и уплътнен с някакъв сгъстител /напр.
нишесте/, а не печен на водна баня крем, но много от рецептите използват и този
метод. Близък със своя фин яйчен вкус и свеж карамелизиран топинг /коричка/, той определено
се отличава по аромата и обикновено е овкусен с портокалова кора и канела. Следват вариантите и добавките…
Аз избрах лек ретро стил и моя
комбинация от мляко и сметана, екзотичния привкус на канела и цитруси, добавка
на бял и черен шоколад, и изпичане на
водна баня във фурна. Има и малко добавка на царевично нишесте, което да попречи на
крема евентуално да образува „шупли” по време на печенето. За карамелената коричка
използвах малка домакинска горелка.
Към него изпекох малки медено дантелени сладки, гарнирах с
карамелизирани лешници и пресни ягоди - пълно удоволствие.
Крем „Каталана” в
черно и бяло
/по идея от Citrus Crema Catalana и Crema Catalana con Chocolate/
Продукти за 2 порции:
30
гр. бял шоколад30 гр. черен шоколад
100 мл. мляко
150 мл. течна сметана
2 яйчни жълтъци
¼ ч.чаша захар
1 ч.л нишесте
1 пръчка канела
1 ч.л. портокалова кора
1 ч.л. лимонова кора
1 ч.чаша =240мл.
Сметаната и млякото се поставят да заврат, заедно с пръчката
канела и настърганите цитрусови кори. Веднага се маха от котлона и се оставя да
се обединят вкусовете в продължение на 30 минути до час, а може и повече, след което
се прецежда.Фурната се загрява на 160-175С.
В отделни купи се стопяват белия и черния шоколад – на водна баня или в МВ.
Разбиват се заедно жълтъците със захарта и нишестето и постепенно се налива от млечната смес, като се разбърква непрекъснато. Изсипва се обратно в тенджерата и с непрекъснато разбъркване се вари на най-ниската температура до леко уплътняване и сгъстяване. Маха се от котлона и разделя на две равни части. Във всяка една се поставя от разтопения шоколад и разбърква до хомогенност. Разлива се в два отделни съда, подходящи за печене на водна баня. Подложният съд се допълва с топла вода, така че нивото на водата достигне половината от стените на формичките.
Пекат за около 25-
30 минути до леко стягане. Изважда се от
фурната и охлажда напълно за 3-4 часа, най-добре за една нощ до стягане и
уплътняване на крема.
При сервиране се поръсва с по 1 с.л. захар, която с помощта
на кухненска горелка се стопява и образува хрупкава коричка.
Много бързи и лесни за приготвяне са „дантелените” бисквитки, също с аромат на карамел.
Само с 4 равни съставки - масло, захар, брашно и мед.
Избрах половин доза от рецептата на Марта Стюард - Honey Lace Cookies.
Само с 4 равни съставки - масло, захар, брашно и мед.
Избрах половин доза от рецептата на Марта Стюард - Honey Lace Cookies.
Медени „дантелени” бисквитки
Продукти за 24 бисквитки:
2 с. л. масло
2 с. л.кафява захар
2 с.л. мед
2 с. л. брашно
щипка сол
Приготвяне:
Фурната се загрява на 175С.Приготвяне:
В съд на котлона се разтопява маслото със захарта и меда.
Към тях се добавя брашното и солта, леко се разбърква до хомогенизиране и маха
от котлона
В тава, покрита с хартия за печене с малка лъжичка / ½
ч.л./ се поставят купчинки от сместа на
по-голямо разстояние /около 3см./ една от друга. Пекат се до златисто – около 6
мин.
Изваждат се от фурната, изчаква се да се охладят леко и
прехвърлят върху решетка за пълното им охлаждане. В този етап са много
пластични и могат да се моделират различни форми – дъги, рулца или друго.
Гарнирах кремчетата с няколко фини медени бисквитки,
светло
карамелизирани лешници и пресни ягоди.
Получи се очарователен контраст между крехък карамел,
нежен крем и фин шоколад, с нотка екзотичен аромат …
нежен крем и фин шоколад, с нотка екзотичен аромат …
Опитайте...
Диди, подай ми едничко и с най-голямо удоволствие бих опитала.
ОтговорИзтриванеЧудесно е кремчето ти!
Страхотно изглеждат, особено тези "дантелени" бисквитки. Можеш ли да споделиш техниката на лешниците, винаги са ми изглеждали много привлекателни?
ОтговорИзтриванеПоздрави, Кали
Прекрасно изпълнение! особено бисквитките ми взеха очите:)
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение, Дианка!
ОтговорИзтриванеИ очарователно поднесено!
Прегръдка и хубаво настроение!
ЕЕЕЕЕ.. невероятен сладкиш Дианче и дантелите много ме впечатлиха. Снимките ти отново са неустоими!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
Чудно кремче, Дани! Нежно и твърде изкушаващо! Разкошни снимки, мила!
ОтговорИзтриванеВеднага си избирам белият вариант - учудващо и за мен самата, но явно шоколада ми е дошъл в повече напоследък! :)
Прегръдка и много усмивки ти пращам!
Чудесно!И аз съм любител на всякакви кремове и тези дни правих портокалов крем брюле!Може би ще пробвам идеята с нишестето...Поздрави!
ОтговорИзтриванекак да не му се прииска на човек да хапне и от двата вида крем, Дианка :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и хубава нова седмица!
Искам от всичко и по много :) Кремчетата са ми фаворит! Ако някой ден си купя горелка ще за да си ги правя съвсем истински, защото иначе колкото и да се мъча на горен реотан на фурната не се получават :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеПоредното оригинално предложение, поднесено по красив начин !
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки!
Диана, поздравления!
Дианка, бях спряла да правя любимите ни кремчета, заради уголемяване в кръста, но тези снимки на този така изкушаващ крем, със сигурност ще ме отведат в кухнята съвсем скоро.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Кремчетата както винаги са много красиво поднесени Дианка и с дантелените бисквитки в допълнение са неустоими.Поздрави и хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеНежен разкош! Цялото съчетание много ми хареса, Дианче! А снимките са изумителни! Сърдечни поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеКремчетата са разкошни,Дианка!
ОтговорИзтриванеПоднесени по запомнящ се начин,с толкова идейна декорация!
Очарована съм от поредната ти публикация!
Сърдечни поздрави и усмихнат ден!
Диди, още тези дни ще се възползвам от предложението ти за дантелените бисквитки :) много ми харесват.
ОтговорИзтриванеИнтересна информация за кремовете представяш - много изчерпателна, но пък изглеждат толкова изкушаващо!
Поздрави и хубава седмица на теб!
Диди, поднесла си истинска наслада за сетивата! Очарована съм от рецептата, от визията и снимките!
ОтговорИзтриванеВинаги обичам да идвам на гости при теб - наслаждавам се на прекрасни рецепти, научавам интересни неща и всичко е така елегантно поднесено.
Прегръдки!
Fantastica la tua crema brulee, anche i viscittini sono favolosi. Bellissima la presentazione. Buona serata Daniela.
ОтговорИзтриванеСъвършено до най-малката подробност,Дианка!Прекрасен десерт,богат и разнообразен!Усмихната и успешна сряда пожелавам! :)
ОтговорИзтриванеХапвала съм такъв крем в Испания, на мен тогава доста ми заприлича на крем-карамел и още нещо, но така и не можах да го разгадая...сега всичко ми се изясни! Страхотни са и двете цветни кремчета, и бисквитките и лешничетата-украса!
ОтговорИзтриванеХубав празник утре, който и да празнуваш!
Мария
Много ми е драго,че тази малко по-различна версия на крем брюле ви допада. Идеята за допълнението с дантелените сладки и карамелизираните лешници бе да допълни кремчетата като един празничен десерт - за двама.:)
ОтговорИзтриванеТехнологията за карамелизиране на лешниците е също по рецепта на Марта Стюард и добавих линк в публикацията.
Гери,
Кали,
Траяна,
Дани,
Зиче,
Ирма,
Соня,
Зори,
Габи,
Тилия,
Мъх,
Таня,
ELti,
Мира,
Пепи,
Лети,
Daniela,
Роси,
Мария,
Благодаря ви от сърце. Ще се радвам да допадне и на вас, а днес - хубав и усмихнат празник, каквото и да празнувате, Диана
Неустоимо предложение, Диди!
ОтговорИзтриванеХаресва ми идеята за тези дантелени бисквитки. Много ефектна декорация!
Весел празник!
Неустоими са и брюлето с тази разкошна карамелена коричка и дантелените бисквитки!
ОтговорИзтриванетолкова празнични, фини, изтънчени!
Хубав празник!
Честит празник, Дианка, наздраве за виното и любовта! От всичките ти публикации струи обич в изобилие, всичко, което показваш, го правиш от душа и сърце, затова и резултатите са винаги невероятни! Крема е върха, бисквитките - просто съвършени! Поздрави от мен и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета,
ОтговорИзтриванеЕли,
Бети,
Кате,
отново мили коментари и оценки,с които ме радвате много.
Сърдечни пожелания и за вас, и нека всеки ден бъде празник на любовта ви, Диана
Ауууу невероятно!!! Какво друго да кажа.
ОтговорИзтриванеЗаписвам си да пробвам и кремчето и бисквитките.
Поздрави!
Благодаря от сърце, Дианка,
ОтговорИзтриванес пожелание за много здраве, щастие и късмет през настъпващата пролет!
I couldn't resist commenting. Very well written!
ОтговорИзтриванеFeel free to surf to my blog: baby toys
baby toys,
ОтговорИзтриванеMany thanks for visiting and written review.
I'm glad you like - greetings Diana
Hello, just wanted to mention, I liked this post. It was practical.
ОтговорИзтриванеKeep on posting!
Feel free to surf to my site ... baseball bat collection