понеделник, 18 февруари 2013 г.

Печен камамбер с паста и карамелизиран лук

Мислех си да озаглавя тази публикация като „Вечеря с печен камамбер по Джейми „ :).
Става въпрос за Джейми Оливър /Jamie Oliver/, който няма нужда от представяне – безспорен феномен в кулинарния бранш, готвач №1 на всички времена във Великобритания, един от най-чаровните и популярни телевизионни водещи по кабелния канал 24Kitchen. Самият той определя някои печеливши вкусови комбинации, които работят всеки път - като най-добри приятели, които няма никога да  разочароват. Тази рецепта от Jamie Oliver’s Ministry of Food за печен камамбер е точно такава. Допълнението със спаначно овкусена паста /ригатони или някоя друга форма/, вместо класическата багета или хляб, /а и вече имам две подобни предложения/, е малко нетрадиционно, но много сполучливо.
Едни от популярните двойки комбинации за камамбер /Camembert/ са сладки пресни плодове, мед или ароматни конфитюри /боровинки, малини/. Чела съм в много рецепти към сирена от типа на brie, cheddar, blue cheese да се препоръчва вид дюлево желе /Membrillo/. Видях апетитно изглеждащо предложение за карамелизиран червен лук с подобен дюлев концентрат и ми хареса като вариант.
Д. Оливър има своя рецепта за спагети с червен лук /jamie oliver's spaghetti red onion/, но точно този замисъл обаче не е негова заслуга. Макар че би могла да се определи като подобен стил, идеята за печен камембер с карамелизиран лук я взаимствах от LifeStyle FOOD. С намерението за коректно зачитане на кулинарните авторски права стана малко сложно за обяснение, но пък много вкусно и ароматно съчетание, бързо и леко за приготвяне, така че отивам директно към представяне:


Печен камамбер с паста и карамелизиран лук

Първо рецептата само за печен камамбер:

Печен камамбер по Дж.Оливър

1 кутия сирене Камамбер Camembert (250гр.)
2 скилидки чесън, обелени и ситно нарязани
1 стрък пресен розмарин, използвах босилек
морска сол и прясно смлян черен пипер
1 с.л. студено пресован зехтин

Фурната се загрява на 180-200С.
Разопакованото сирене се поставя обратно в дървената кутия. Горната кора се обелва тънко с нож и остранява. Полива се със зехтина и поръсва със скилидките чесън, черен пипер и сол, пресен босилек, /поставих обратно нарязанта на малки парченца кора/.
Пече се за около 25 минути, до златисто и леко да се разтопи и сервира топъл.


Едно класическо съчетание е хрупкав хляб или нещо подобно, за разнообразие освен пастата гарнирах и със солени бисквитки и печени бутер панделки.


Към него допълнението по Jamie Oliver’s Ministry of Food
Спаначна паста - Baked Camembert Pasta
250 -300 гр. паста /ригатони или друг вид по избор, моята е cuore/
150 гр. пресен спанак
¼ ч.чаша пармезан, или друго твърдо сирене/кашкавал

Пастата се  сварява според инструкциите на производителя указани на пакета.
Когато е готова, се отцежда и прехвърля в леко омазнен тиган, добавя се нарязаният спанак и се задушава  за кратко, само да омекне зеленчука. Подправя се със сол и черен пипер и прехвърля в съд за сервиране. Поръсва се с настърган пармезан или друго твърдо сирене/кашкавал/.


Следва предложението за карамелизиран червен лук с дюлев конфитюр:

 Дюлево карамелизиран червен лук

1 с.л. зехтин 
2 глави червен лук, нарязани
¼ чаена лъжичка сол
2 с.л. дюлев конфитюр, /количество на вкус/
1 ч.л. оцет балсамико
пресен лук и босилек
черен пипер


В загряния зехтин на слаб огън се задушва нарязания на шайби и поръсен със сол червен лук за около 20-на минути, докато омекне и карамелизира.
Разбърква се с дюлевия конфитюр и балсамовия оцет, ароматизира се и задушава още няколко минути,  до хомогенизиране и обединяване на вкуса.
Сервирах топъл, но е вкусен и студен.  

Чаша ароматно червено вино е чудесно допълнение.


Опитайте...

24 коментара:

  1. Познаваш вкуса ми,Диди.Това е една от храните,които най-много обичам.Благодаря,че приготви тази рецепта и ни я показа.Със сигурност ще я приготвя и аз.Фантастично е това!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно съчетание на сиренето и карамелизирания лук, Дианка! Много, много ми допада! А в съчетание със соленките :) още по-примамливо изглежда! Ще ми се да съм ти била на гости :))
    Поздрави сърдечни и хубава нова седмица, Диди!

    ОтговорИзтриване
  3. La tua pasta al camenbert e cipolle caramellate è favolosa, le foto sono splndice. un abbraccio, buona giornata Daniela.

    ОтговорИзтриване
  4. Много изискано и красиво поднесено ястие!
    Чудесна компания на чаша червено вино :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, отново съм впечатлена от прекрасната комбинация, която ни предлагаш!
    Всички съставки мога да хапна поотделно, но като комбинация са чудесни!
    Особено червения лук с дюлите.
    Есента бях решила да правя дюлевото желе и така си остана като идея :)
    Прегръдка и много хубаво настроение от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Диана, неустоимо е всяко от предложенията!

    ОтговорИзтриване
  7. Истинска наслада си приготвила и поднесла, Диана! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Джейми е уникален! Страхотна публикация Дианка! Сиренето е едно от любимите ми, запечено е просто разкош! Всичко, цялата публикация е невероятна! Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Ех, страхотна комбинация, Дианка :) много обичам това сиренце запечено и разтекло се :)
    Хубава нова седмица от мен и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни предложения! Ако знаеш от кога съм си взела камамбер и чака да му дойде реда, по рецепта на Лорейн Паскал, обаче, печен с чесън и подправки. Ти сега ме подсети да го извадя на първа линия вече :) Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  11. Нямаш умора, Диди. Чудесно е всичко - отново.
    Желая ти все така да си вдъхновена - и в кухнята, и в живота.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотен е този камембер, ох така ми се прияде :). Прекрасни снимки, както винаги. Поздрави Дианка!

    ОтговорИзтриване
  13. Фантастично предложение, Диди!
    Наистина, вкусовете много добре ще си подхождат и се съчетават все любими за мен продукти.
    Благодаря ти за хубавите рецепти и за насладата от чудесните снимки и презентация!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Много изискано съчетано и поднесено!Интересно предложение отново,Дианка!Меките сирена са ми слабост!Хубав утрешен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ди, всичко изглежда много вкусно. Сърцатата паста много ми хареса.
    С поздрав от Кулата!

    ОтговорИзтриване
  16. Това звучи велико! Харесва ми!
    А така като спомена, ще опитам и спагетите с червен лук;)
    Хубава вечер, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  17. Е, можех да предположа, че рецепти по Джейми Оливър ще се харесат и на вас. Макар и по-различна да беше моята комбинация, но съчетанието се получи много добро. За всяка една съставка поотделно има много и различни варианти. Ще ми бъде интересно да видя и вашите идеи и предложения на тази тема.
    Йоли,
    Пепи,
    Daniela,
    Ели,
    Дани,
    Траяна,
    Ева,
    Кате,
    Зори,
    Ани,
    Гергана,
    Дианка,
    Лети,
    Роси,
    Тилия,
    Кулата,
    Мъхче,
    Много се радвам на всички ви за позитивни коментари и оценки,
    и благодаря от сърце, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Дианка, обожавам меките сиренца и също ароматизирам , но по- често като че ли с градински чай и мащерка. Ще опитам и с розмарин... А това дюлевото вълшебство непременно ще приготвя. ПРавила съм нещо подобно, но със смокини...
    Поздравления за чудесното поднасяне!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотно съчетание Дианка:)
    Как съм го пропуснала?
    Стршно апетитни снимки:)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви от сърце, Бети и Дани -
    с пожелание за много здраве, щастие и късмет през настъпващата пролет!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте, искам да помоля за малко помощ! Вече няколко пъти опитван да направя печен камембер, но никога не се разтопява от вътре, а става като желе! Къде греша?

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, Анинимен,
    не се считам за специалист, но ето някои съвети:
    * по принцип трябва да се използва непастьоризирано сирене или то ще има склонност към пресичане;
    * прекалено дългото печене също може да доведе до проблем: в предварително нагрята фурна до 180 ºC за 15-20мин., за не започне процес на втвърдяване отново;
    * в зависимост от избраната рецепта се препоръчва да се премахне част от кората /или цялата/;
    За повече информация, можете да погледнете и тук:
    http://www.notjustjugs.com/baking-camembert-some-dos-and-donts/

    Сърдечни поздрави и се надявам да съм била полезна, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. Към Анонимен,
    според мен грешката ти е че изобщо се опитваш, вземи една буца бяло БГ саламурено сирене, удари в масата една глава лук, парче топъл селски хляб и се наслади на вкуса. Не са занимавай с тази изисканост:мухал с рядко щастие, накиснато в белина за разкош ... много изискано, няма що !?!

    ОтговорИзтриване