четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Солени бирени хапки

И преди да продължа с другите предложения, след печения камамбер, е време да представя  солените хапки към него. Разнообразието на солени бисквитки и крекери е огромно, ние харесваме и често правя, а тези са с едно малко по-различно овкусяване. От заглавието е видно, че тези са направени с бира, при това тъмна. Тази година меката зима провокира завишаване консумацията на бира, а тъмната набира все по-голяма популярност, не само от ценители. Използвах новата реколта Zagorka REZERVA 2012 и в къщи се пошегуваха, че трябва да поставя маркиращ елемент, за наличие на продуктово позициониране в темата. Приятният карамелен вкус и по-голямата плътност на тъмната бира я правят една разнообразна и добра съставка в кулинарията. Освен наситен тъмно гранатов цвят и кадифен вкус тази селекция носи и фин боровинков аромат за едно допълнително овкусяване на бирените хапки. 
"Добрата храна може да направи вкуса на бирата още по-добър, както и обратно" 
така  счита Aviram Turgeman, бирен сомелиер в Café d'Alsace в Манхатън.
 Беше ми интересно и ще спомена още, че:
Според редица научни доказателства тъмното пиво е богато на полезни за човешкия организъм вещества. Както светлата бира, тъмните марки също съдържат антиоксиданти, феноли и флаваноиди, минерали, витамини от групата В. Изследване на независимата лаборатория “Център по Биология на Храните” доказва, че антиоксидантите в тъмната бира са два пъти повече в сравнение със светлите и съизмерими с червеното вино.
Ние ги хапнахме съвсем натурални, но и със сирене, и с млечен дип. Бързи и лесни, подробно обяснени и онагледени в стъпки, дозата е за 4-5 дузини бисквитки - хапки, според дебелината. Към нея има и млечен пастет на база бира, но и "класическия" е чудесно допълнение.


Бирени солени хапки
/по рецепта Beer Cheese Crackers with Beer Cheese Spread/


Продукти:
1 ½ ч.чаши брашно
½ ч. л. сода
1 ч. л. сол
½ ч. л. кафява захар
½  ч. л. червен пипер
¼ ч. л. горчица на прах, или крем
⅛ ч. л. лют червен пипер, по желание
1 ч. чаша твърдо сирене  - ситно настъргано
125 гр. масло, нарязано на кубчета и охладено
3-6 с. л. тъмна бира /3 с.л./
Още по желание:
 1 белтък за намазване зрънца пипер, семена и филирани ядки декориране

1 ч. чаша = 240 мл.

В купа се смесват брашното, содата, сол и захар, червен пипер и горчица на прах. След това се добавя настъргания кашкавал и разбърква добре. Поставят се кубчета масло и с пръсти се разтриват в брашнената смес, докато тя придобие зърнест вид. Добавят се 3 с.л. бира и замесва на топка. / ако тя не е достатъчно влажна, се добавя още бира, по 1 с.л./ . Върху леко набрашнена повърхност тестото се изравняване с дланта, докато се получи правоъгълник, който е приблизително 1 см. дебелина. Сгъва се тестото на половина и този процес се повтаря още 4 пъти – като формоването на многолистно тесто. Тестото трябва да е гладко, ако не то се прегъва още веднъж. Поставя се в полиетиленов плик и охлажда в продължение на най-малко 2 часа или за през нощта. Фурната се загрява до 175С. Изважда се тестото от хладилника и оставя да престои в продължение на 10 минути при стайна температура. Върху леко набрашнена повърхност то се разточва, докато получи правоъгълник, с дебелина 3-4 мм.. Нарязва се с нож или формички с големина на хапка. 
Бисквитите хапки се поставят върху хартия за печене. Могат по желание да се намажат с разбит белтък и декорират с семена и ядки, или с вилица. Пекат за 10 до 12 минути, или докато бисквитите се надуят и зачервят до златисто. Охлаждат се до стайна температура и премахват от тавата.


Хубавото масло е важна съставка - мазнините възпрепятстват образуването на еластични връзки (глутен) и по този начин се обуславя по- пръхка и  крехка структура.


Ние ги хапнахме съвсем натурални, но и със сирене, и с млечен дип.

Опитайте...

21 коментара:

  1. Дианка, обичам солени хапки!
    Тази бира също я харесвам:)
    Представям си комбинацията!
    И в най-скоро време ще опитам, за да не се изкушавам!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно мезе към бирата - хем много красиво, хем много апетитно! :)
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм... голям фен съм на бирата :) задължително ще опитам, Дианка :)
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. А тази бира я опитах в The Mall, имаше дегустация:), страхотна е наистина. Обаче тези крекери, бисквитки са толкова красиви Дианка! Винаги ме очароваш с нещо, толкова изненадващи рецепти и идеи! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, не съм любител на бирата, но така, както ми я описваш тази, ми се прииска да пробвам една глътка! :)
    Хапките са ти чудесни, малки слънчица, перфектни за моя вкус! Пикантни и с масло - сигурна съм, че ще се харесат у дома! Благодаря ти за рецептата, с удоволствие ще я изпробвам скоро, мила!
    Приятна вечер и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  6. Ди, истински разкош. Соленките са прекрасни. Много красиво си ги декорирала.
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
  7. Тук насладата за всички сетива е неизменно гарантирана,Дианка!Страхотно вкусни соленки!Хубави почивни дни ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Тези хапки веднага ме завладяха,просто са чудесни!Освен красиви на външен вид съм сигурна ,че са неустоимо вкусни!
    Идеални за бира!
    Поздравления за хубавата рецепта и прекрасната презентация!
    Поздрави,Дианка!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох,
    откога не съм идвала тук, а то е толкова приятно!
    Прекрасна бирена закачка си представила, изглежда супер вкусно.
    Хубав уикенд

    ОтговорИзтриване
  10. Много красиво си ги декорирала, Диди!
    Заинтригувана съм от начина на приготвяне. Непременно ще ги направя, но в сезона на бирата :) Сега още сме на червено винце ;)
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Леле, колко вкусни и красиви!

    ОтговорИзтриване
  12. Изглеждат ми толкова хрупкави и апетитни!
    Визуално най ми допадат тези със тиквените семена, не че и на другите бих простила, особено както обичам соленко!
    Диана, приятна петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка, апетитни бисквитки! ще си спомня, къде да погледна при първото бирено парти!

    ОтговорИзтриване
  14. Невероятни са, Диана! като малки бижута, идеални за мезе. Сърдечни поздрави! ;)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви,
    за одобрителните коментари и се радвам, че ви допада тази идея за бирени хапки.
    Дани,
    Светлана,
    Зори,
    Кате,
    Ирма,
    Кулата,
    Роси,
    Мира,
    Дани,
    Ели,
    Траяна,
    Тилия,
    Бети,
    Ева,
    Много сте мили,
    сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана




    ОтговорИзтриване
  16. Ева е права… та те приличат на бижута:)))
    Прекрасно поднасяне!
    Записвам си рецептата Диди и ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря от сърце, Дани,
    с пожелание за много здраве, щастие и късмет през настъпващата пролет!

    ОтговорИзтриване
  18. Толкова красиви, така изпипани до съвършенство...
    Биричка не пия, но мезето няма да откажа:)

    ОтговорИзтриване
  19. Сърдечна благодарност, Дари -
    почерпи се и да ти е сладко!
    Поздрави,
    слънчева и усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей, мило ми Дианче! :)
    Направих тези бирени хапки, обичаме всякакви такива печива и тези много ни се усладиха! Ще правя пак, то е ясно! :)
    Благодаря ти за прекрасната рецепта! :)

    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  21. Целувки и благодарности за теб, мила ми Марианка,
    високо ценя твоите кулинарни, естетически и фотографски умения - за мен е чест!
    Много се радвам и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване