петък, 2 юли 2010 г.

Маслени банички с кайсии и череши

Това е много бърза и лесна идея за плодов летен десерт, която исках да приготвя като постен вариант, но може и с масло. В същото време ми бе трудно да я окомплектовам като наименовние, обяснения и снимки. За името - не е тип тарта, не е и типичния датски сладкиш. Масленото тесто е опростено, разточено многослойно, но не по технология и резултат като хилядолистното. Златистият загар е в следствие глазирането им с кайсиев конфитюр - сега е и неговото време. Определих ги като маслени плодови банички, в случая с кайсии и късни череши.


Маслени банички с кайсии и череши


Продукти за дузина банички /според големината/
за тестото - готово многолистно, тесто за кроасани , аз избрах домашно приготвено маслено многолистно тесто:
250г. брашно
1 ч.л. сол/на вкус
250 гр. студено масло /твърд марагрин
120 мл. студена вода

още брашно за разточване
Технологията е за бързо замесване, чрез пулсиране в кухненски процесор. Не втасва! Поетапно охлаждане/във фризер за около 20-30 мин./ и разточване както при домашните кроасани.

Продукти за пълнежа:
7-8 кайсии, разполовени и почистени от костилката и
череши, разполовени и почистени от костилката
3 с.л. смлени бадеми
2 с.л. смлени бисквити
1 с.л. филирани бадеми
канела на вкус
2 с.л. захар за поръсване преди печене
1/2 ч.чаша кайсиев конфитюр
2 с.л. захар за декорация

Смесват се смлените бисквити и бадеми и ароматизират с канелата. Тази смес се поставя под плодовете, като ще поеме от влагата при печенето им, както при плодовата кростата.

Тестото се размразява, и разточва на лист с дебелина около 4-5 мм. Разрязват се ленти, след това квадратчета и следва етапът на загъване като плик:


Всяко едно се прегъва на триъгълник и прорязва успоредно на страните, но не до центъра. Разгъва се отново и в маркираният прорязан квадрат се поставя от бадемовата плънка. Отгоре - почистена черешка и захлупва с половин кайсия. Свободните краища на квадрата се промушват през направените срещуположни прорези, като се обгръща кайсията от двете страни. Сложно го обясних, но е лесно за изпълнение. Онагледила съм отделните етапи в обща снимка.



Един по-лесен вариант: Върху всяко квадратче тесто се поставя от бадемовата плънка, отгоре - почистена черешка и захлупва с половин кайсия, поръсва се със захар, филирани бадеми и пече.


Фурната се загрява на 200С. Навлажнява се пекарска хартия и поставят баничките. Пекат се около 20-25 мин. до зачервяване и леко карамелизиране на захарта.


Изваждат се и намазват с кайсиевия конфитюр. След неговото леко засъхване се поръсват с кристална захар, още конфитюр от кайсии или череши е чудесно допълнение.


Повече обяснения и още такива идеи, и тук. Опитайте...

16 коментара:

Gabriela, clavo y canela каза...

Se ven geniales!!!! y las fotos estupendas..
besos

di_ani каза...

Thanks, Gaby!
You are very kind - it's quick and easy idea for a summer fruit pie.
Nice weekend and smiling, Diana

fedora каза...

Чудесни са, а и домашното тесто, което си направила изглежда отлично. Снимките,обясненията, презентацията - всичко е страхотно.

С пожелание за много вкусен, усмихнат и слънчев уикенд: Ина

Andrea каза...

Diana is delicious and your danish pastry looks wonderful.:)

Lety каза...

Прелестни са!
Представям си вкуса, а придружени с чашка ароматно кафе става неустоимо изкушение!
Снимките пък са великолепни, аз все нямам време за снимките, такива каквито искам да ги направя.
Хубав уикенд, Диди!

Dani каза...

Дианка, прекрасен сладкиш :)
Още не съм се решила да направя домашно тесто за кроасани, но явно
е време..
Не се издържа на това изкушение!

Сега си спомням, че кайсиевия конфитюр беше поводът да започне
нашата, за мен прекрасна, виртуална връзка!
Прегръдки и спокоен уикенд!

Luciana каза...

This is a great recipe!!! congratulations...a kiss, Luciana

Fimère каза...

c'est splendide mais surtout ça doit être succulent
je te félicite aussi pour la présentation elle me plait beaucoup
bonne journée

Irmina Díaz-Frois Martín каза...

Unos bocados excelentes, con un hojaldre perfecto.
Un beso.

Еoc каза...

Страхотно изкушение... Плодово, ароматно... прекрасно :)
Поздрави, Дианка :) и слънчева неделя ти желая :)

Milen@ каза...

Чудесна цветна и плодова феерия! Невероятни снимка и оригинално представяне! Чародейка си ти, Диани!

Весела неделя :-)

rusanka каза...

Диди,
Прелестни банички!
Много ме впечатлиха, защото много обичам сладко, плодове и тестени изделия! А всичко това присъства в твоето изкушаващо предложение!
Снимките са прекрасни!
Поздравления, Диди!

di_ani каза...

Благодаря Ина,
това тесто е опростено и лесно.
Нещо средно между маслено и многолистно - разслоява се, но не е въздушно.
Много си мила, благодаря ти -
прегръдка и хубава неделя, Диана

Thanks, Andrea!
This dough is something between danish pastry and butter dough for pie.
Greetings and hugs, Diana

Лети, благодаря ти!
Наистина времето за снимки е малко и като продължителност и като светлина, не споменавам умения... Аз все още не съм доволна от моите резултати, но пък харесвам твоите!
Поздрав и хубава неделя, Диана

Дани,
аз много се радвам, че мога да контактувам и то често, с човек като теб. Тази ни връзка е важна и ценна за мен. Благодаря, за което, а кайсиевият конфитюр е бил само повод.
Сърдечна прегръдка и усмихната вечер, Диана

Thanks, Luciana!
Welcome! I'm glad you like this idea.I like your blog -
Greetings, Diana

Thanks,Fimère!
I'm glad you like this idea.
Greetings, Diana

Thanks,Irmina Díaz-Frois Martín!
I'm glad you approve this recipe
Greetings, Diana

Зори,
благодаря ти, мила!
Леко и плодово, можеше по-малко да е сладко, но ...
Прегръдка и усмихната неделя, Диана

Миленче,
такъв мил коментар - благодаря ти, много! Знаеш, че аз се възхищавам на твоите вълшебства - последната ти торта е прекрасна.
Поздрав и усмивки, Диана

di_ani каза...

Роси, благодаря ти!
Докато съм отговаряла, си писала и ти.
Исках да предложа варианта за разслояващо се маслено тесто и начинът на загъване. А за плодовете - зная, че си им фен и се радвам, че ти харесва.
Поздрав, прегръдка и усмихната неделя, Диана

Fazemos de Conta каза...

Hi Diana, they really look fantastic and delicious. I love this combination, cherry and apricot ... huummmm!
Have a nice week.
Lúcia

di_ani каза...

Lúcia, hello!
Thanks a lot!
I also love the apricots and cherries. Glad you liked it.
Greetings and hugs, Diana