Става въпрос за Джейми Оливър /Jamie Oliver/, който няма нужда от представяне – безспорен феномен
в кулинарния бранш, готвач №1 на всички
времена във Великобритания, един от най-чаровните и популярни телевизионни
водещи по кабелния канал 24Kitchen. Самият той определя някои печеливши
вкусови комбинации, които работят всеки
път - като най-добри приятели, които няма никога да разочароват. Тази рецепта
от Jamie Oliver’s Ministry of Food за печен камамбер е точно такава. Допълнението със спаначно овкусена паста /ригатони или някоя друга форма/, вместо класическата багета или хляб, /а и вече имам две подобни предложения/, е малко нетрадиционно,
но много сполучливо.
Едни от популярните двойки комбинации за камамбер /Camembert/ са сладки
пресни плодове, мед или ароматни конфитюри /боровинки, малини/. Чела съм в
много рецепти към сирена от типа на brie, cheddar, blue cheese да се препоръчва вид дюлево желе /Membrillo/. Видях апетитно изглеждащо предложение за
карамелизиран червен лук с подобен дюлев концентрат и ми хареса като вариант.
Д. Оливър има своя рецепта за спагети с червен лук /jamie oliver's spaghetti red onion/, но точно
този замисъл обаче не е негова заслуга. Макар че би могла да се определи като подобен стил, идеята за печен камембер с карамелизиран лук я взаимствах от LifeStyle FOOD. С намерението за коректно зачитане на кулинарните авторски права стана малко сложно за обяснение, но пък много вкусно и ароматно съчетание, бързо и леко за приготвяне, така че отивам директно към представяне:
Печен камамбер с паста и карамелизиран лук
Първо рецептата само за печен камамбер:
Печен камамбер по Дж.Оливър
2 скилидки чесън, обелени и ситно нарязани
1 стрък пресен розмарин, използвах босилек
морска сол и прясно смлян черен пипер
1 с.л. студено пресован зехтин
Фурната се загрява на 180-200С.
Разопакованото сирене се поставя обратно в дървената кутия. Горната кора се
обелва тънко с нож и остранява. Полива се със зехтина и поръсва със скилидките
чесън, черен пипер и сол, пресен босилек, /поставих обратно нарязанта на
малки парченца кора/.
Едно класическо съчетание е хрупкав хляб или нещо подобно, за разнообразие освен
пастата гарнирах и със солени бисквитки и печени бутер панделки.
Към него допълнението по Jamie Oliver’s Ministry of Food
Спаначна паста - Baked Camembert Pasta
250 -300 гр. паста /ригатони или друг вид по избор, моята е cuore/
150 гр. пресен спанак
¼ ч.чаша пармезан, или друго твърдо сирене/кашкавал
Пастата се сварява според инструкциите
на производителя указани на пакета.
Когато е готова, се отцежда и прехвърля в леко омазнен тиган, добавя се нарязаният спанак и се задушава за кратко, само да омекне зеленчука. Подправя се със сол и черен пипер и прехвърля в съд за сервиране. Поръсва се с настърган пармезан или друго твърдо сирене/кашкавал/.
Когато е готова, се отцежда и прехвърля в леко омазнен тиган, добавя се нарязаният спанак и се задушава за кратко, само да омекне зеленчука. Подправя се със сол и черен пипер и прехвърля в съд за сервиране. Поръсва се с настърган пармезан или друго твърдо сирене/кашкавал/.
Дюлево карамелизиран
червен лук
/по идея от Thyme Baked Camembert with Quince Onion Jam/
1 с.л. зехтин
2 глави червен
лук, нарязани ¼ чаена лъжичка сол
2 с.л. дюлев конфитюр, /количество на вкус/
1 ч.л. оцет балсамико
пресен лук и босилек
черен пипер
В загряния
зехтин на слаб огън се задушва нарязания на шайби и поръсен със сол червен лук за около
20-на минути, докато омекне и карамелизира.
Разбърква се с
дюлевия конфитюр и балсамовия оцет, ароматизира се и задушава още няколко
минути, до хомогенизиране и обединяване на
вкуса.
Сервирах топъл, но е вкусен и студен.
Чаша ароматно червено вино е чудесно допълнение.
Опитайте...
24 коментара:
Познаваш вкуса ми,Диди.Това е една от храните,които най-много обичам.Благодаря,че приготви тази рецепта и ни я показа.Със сигурност ще я приготвя и аз.Фантастично е това!
Страхотно съчетание на сиренето и карамелизирания лук, Дианка! Много, много ми допада! А в съчетание със соленките :) още по-примамливо изглежда! Ще ми се да съм ти била на гости :))
Поздрави сърдечни и хубава нова седмица, Диди!
La tua pasta al camenbert e cipolle caramellate è favolosa, le foto sono splndice. un abbraccio, buona giornata Daniela.
Много изискано и красиво поднесено ястие!
Чудесна компания на чаша червено вино :)
Хубава нова седмица!
Дианка, отново съм впечатлена от прекрасната комбинация, която ни предлагаш!
Всички съставки мога да хапна поотделно, но като комбинация са чудесни!
Особено червения лук с дюлите.
Есента бях решила да правя дюлевото желе и така си остана като идея :)
Прегръдка и много хубаво настроение от мен!
Диана, неустоимо е всяко от предложенията!
Истинска наслада си приготвила и поднесла, Диана! :)
Джейми е уникален! Страхотна публикация Дианка! Сиренето е едно от любимите ми, запечено е просто разкош! Всичко, цялата публикация е невероятна! Поздрави и прекрасна нова седмица!
Ех, страхотна комбинация, Дианка :) много обичам това сиренце запечено и разтекло се :)
Хубава нова седмица от мен и прегръдка!
Чудесни предложения! Ако знаеш от кога съм си взела камамбер и чака да му дойде реда, по рецепта на Лорейн Паскал, обаче, печен с чесън и подправки. Ти сега ме подсети да го извадя на първа линия вече :) Прекрасни снимки!
Нямаш умора, Диди. Чудесно е всичко - отново.
Желая ти все така да си вдъхновена - и в кухнята, и в живота.
Поздрави!
Страхотен е този камембер, ох така ми се прияде :). Прекрасни снимки, както винаги. Поздрави Дианка!
Фантастично предложение, Диди!
Наистина, вкусовете много добре ще си подхождат и се съчетават все любими за мен продукти.
Благодаря ти за хубавите рецепти и за насладата от чудесните снимки и презентация!
Прегръдка!
Много изискано съчетано и поднесено!Интересно предложение отново,Дианка!Меките сирена са ми слабост!Хубав утрешен ден! :)
Вкусно и изискано!
Поздрави!
Ди, всичко изглежда много вкусно. Сърцатата паста много ми хареса.
С поздрав от Кулата!
Това звучи велико! Харесва ми!
А така като спомена, ще опитам и спагетите с червен лук;)
Хубава вечер, Дианка!
Е, можех да предположа, че рецепти по Джейми Оливър ще се харесат и на вас. Макар и по-различна да беше моята комбинация, но съчетанието се получи много добро. За всяка една съставка поотделно има много и различни варианти. Ще ми бъде интересно да видя и вашите идеи и предложения на тази тема.
Йоли,
Пепи,
Daniela,
Ели,
Дани,
Траяна,
Ева,
Кате,
Зори,
Ани,
Гергана,
Дианка,
Лети,
Роси,
Тилия,
Кулата,
Мъхче,
Много се радвам на всички ви за позитивни коментари и оценки,
и благодаря от сърце, Диана
Дианка, обожавам меките сиренца и също ароматизирам , но по- често като че ли с градински чай и мащерка. Ще опитам и с розмарин... А това дюлевото вълшебство непременно ще приготвя. ПРавила съм нещо подобно, но със смокини...
Поздравления за чудесното поднасяне!
Страхотно съчетание Дианка:)
Как съм го пропуснала?
Стршно апетитни снимки:)
Благодаря ви от сърце, Бети и Дани -
с пожелание за много здраве, щастие и късмет през настъпващата пролет!
Здравейте, искам да помоля за малко помощ! Вече няколко пъти опитван да направя печен камембер, но никога не се разтопява от вътре, а става като желе! Къде греша?
Здравейте, Анинимен,
не се считам за специалист, но ето някои съвети:
* по принцип трябва да се използва непастьоризирано сирене или то ще има склонност към пресичане;
* прекалено дългото печене също може да доведе до проблем: в предварително нагрята фурна до 180 ºC за 15-20мин., за не започне процес на втвърдяване отново;
* в зависимост от избраната рецепта се препоръчва да се премахне част от кората /или цялата/;
За повече информация, можете да погледнете и тук:
http://www.notjustjugs.com/baking-camembert-some-dos-and-donts/
Сърдечни поздрави и се надявам да съм била полезна, Диана
Към Анонимен,
според мен грешката ти е че изобщо се опитваш, вземи една буца бяло БГ саламурено сирене, удари в масата една глава лук, парче топъл селски хляб и се наслади на вкуса. Не са занимавай с тази изисканост:мухал с рядко щастие, накиснато в белина за разкош ... много изискано, няма що !?!
Публикуване на коментар