Едно кратко включване с анонс - всяка година 16 октомври се отбелязва като
Инициативата за организирането на световното събитие е на UIB -
Международния съюз на хлебарите, в който членуват хлебари, производители
на тестени и на сладкарски изделия от 35 държави.UIB призовава всички
свои членове да реализират кампании, представящи както актуалното в
производството и предлагането на хляб, така и неговата история.
Неговото поредно издание има тема за 2012г. "Земеделски кооперации - ключът към изхранването на света". Моето първо участие бе с пълнозърнест хляб с орехи, миналата година избрах една идея за питка със сирена, и тази година е нещо подобно -
плетено млечно хлебче
Неговото поредно издание има тема за 2012г. "Земеделски кооперации - ключът към изхранването на света". Моето първо участие бе с пълнозърнест хляб с орехи, миналата година избрах една идея за питка със сирена, и тази година е нещо подобно -
плетено млечно хлебче
Плетено млечно хлебче
Продукти /за един голям или две по-малки/
3 -3 ¼ ч.чаши брашно
20 гр. прясна мая
½ ч.чаша топло мляко
½ ч.чаша кисело мляко
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
½ к.л. сода бикарбонат
1 яйце
За доомесване и оформяне:
¼ ч.чаша брашно за доомесване, при необходимост
25 гр. маргарин и 25 гр. масло (стайна температура), или олио
1/4 ч.чаша нарязани орехи
1/4 ч.чаша стафиди
1/4 нарязан камембер
За намазване
1 жълтък
1 ч.л. вода
1 ч.л. олио
След изпичане, по желание:
1 с.л. олио
1 ч.л. вода
1 ч.л. мед
1 ч.чаша на 240 мл.
Маята с ¼ чаша топло, но не горещо мляко, 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно се замесва на кашичка и оставя да се надигне за около 10-15 мин.
Смесват
се 3 – 3 ¼ ч.чаши брашно /¼ ч.чаша се оставя за доомесване/ със солта и
към него се добавят закваската, яйцето, киселото мляко със содата и олиото.
Продължително
се омесва еластично тесто, на ръка или с миксер. Оставя се да втасва в
омазнена купа за около 1 ½ часа или до двойно увеличение на обема.
Тестото се разделя на 3 топки. Всяка една топка тесто се разточва на елипса. Намазват се
с разтопен маргарин и масло, поръсват се с различните плънки /орехи, стафиди и сирене/ и навиват откъм дългите страни на руло. Сплита се плитка и поставя в тава, омазнена и покрита с пекарска хартия.Намазва се с още мазнина и оставя да втасва около 45 мин.
Фурната се загрява на 175-200С., хлебчето се намазва с оставения жълтък, разреден с 1 ч.л. вода и 1 ч.л. олио.
Поставя
се да се пече в загрятата фурна за около 30 - 40 мин. или до зачервяване и
готовност със суха клечка. След първите 10 мин. може да се покрие с
фолио.