неделя, 14 октомври 2012 г.

Света Петка Българска /Петковден/


Да припомня: Една от най-почитаните и обичани светици в целия православен свят
 Света Петка Българска
се чества всяка година на
14 октомври
 

Св. Петка  в народните представи е лечителка и пазителка от болести,
 покровителства децата, брака, семейството и плодовитостта, 
като светицата се смесва и с духа - покровител на къщата и семейството 
(затова се явява като змия - пазителка на дома).

Светицата - патрон на името е Света Петка Българска. Името произлиза от славянската дума "петък", петият ден от седмицата. Счита се, че е свободен превод и пълно съответствие на името "Параскев" или "Параскева" ("петък", в смисъл на подготовка за празника). Света Петка, (на гръцки Αγία Παρασκευή, Агия Параскеви), е православна светица, живяла през ХІ век, а животът й просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци....

В народния календар Света Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници. От този ден започва периодът на сгледите, на годежите и сватбите. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта, в народните легенди светицата се смесва и с духа - покровител на къщата и семейството (затова се явява като змия - пазителка на дома).
Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата, освобождават се овчарите и ратаите, започва заплождането на животните. От Петковден до Димитровден се забранява работата с вълна, кроене, шиене -за да не нападат хищниците стадата.


На Петковден се месят колаци,като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредна трапеза: овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми
Именници: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.


Честит празник!

8 коментара:

Candy каза...

Честит празник, Дианка! Чудесна си както винаги - информация, рецепта и красота! Прегръщам те!

Iliana каза...

Честит Празник, Дианка!

pep-4o каза...

Честит празник и на теб, Диди!
Благодаря за изчерпателната информация за празника; за всички празници, които ти за радост не подминаваш и споделяш в блога си.
Хубав и слънчев неделен ден!

Tania каза...

Честит празник и на тебе di_ani!Винаги си била моя неизменен календар в православните празници!И хубави кифлички си омесила!Поздрави!

zi4e каза...

Дианче,благодаря ти за това че вминаги ни информираш за празниците ако не си ти не знам как ще ги знам ,все ми обягват.
Невероятни кифлички си показала!
Поздрави и прекрасен след обяд.

Eva Toneva каза...

Честит празник и на теб, Диана! Здраве, усмивки и щастие да има в дома ти! :)

Irma каза...

Привет Дианка!
Не съм влизала тук откак публикува хубавата новина за новият, малък мъж във вашият дом, а сега виждам намерила си време и за нас! Много слънчеви кифлички и как само са преляли от сладост... да ги грабне човек и да бяга :)
И плетената питка с Камамбера е много изкушаваща! Усещам колко е ароматна и ме провокира веднага да изпробвам рецептата, но уви, трябва да чакам известно време да ми ремонтират фурната. Поздравления за уменията, усърдието и постоянството!
На тебе и семейството ти желая весели, предстоящи празници, Дианка!

P.S. Исках да пусна коментар по новата ти публикация, но се оказа, че опцията липсва. При мен ли нещо не е наред?

di_ani каза...

Благодаря ви, от сърце мили момичета!
Хубав и усмихнат ден, здраве, радост и творческо вдъхновение!
Не успявам да поддържам и отговарям своевременно, затова и под някои публикации не няма опция за коментари - моля ви за разбиране :)
Голяма прегръдка за вас, Диана