неделя, 14 октомври 2012 г.

Света Петка Българска /Петковден/


Да припомня: Една от най-почитаните и обичани светици в целия православен свят
 Света Петка Българска
се чества всяка година на
14 октомври
 

Св. Петка  в народните представи е лечителка и пазителка от болести,
 покровителства децата, брака, семейството и плодовитостта, 
като светицата се смесва и с духа - покровител на къщата и семейството 
(затова се явява като змия - пазителка на дома).

Светицата - патрон на името е Света Петка Българска. Името произлиза от славянската дума "петък", петият ден от седмицата. Счита се, че е свободен превод и пълно съответствие на името "Параскев" или "Параскева" ("петък", в смисъл на подготовка за празника). Света Петка, (на гръцки Αγία Παρασκευή, Агия Параскеви), е православна светица, живяла през ХІ век, а животът й просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци....

В народния календар Света Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници. От този ден започва периодът на сгледите, на годежите и сватбите. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта, в народните легенди светицата се смесва и с духа - покровител на къщата и семейството (затова се явява като змия - пазителка на дома).
Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата, освобождават се овчарите и ратаите, започва заплождането на животните. От Петковден до Димитровден се забранява работата с вълна, кроене, шиене -за да не нападат хищниците стадата.


На Петковден се месят колаци,като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредна трапеза: овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми
Именници: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.


Честит празник!

8 коментара:

Екатерина каза...

Честит празник, Дианка! Чудесна си както винаги - информация, рецепта и красота! Прегръщам те!

Iliana каза...

Честит Празник, Дианка!

pep-4o каза...

Честит празник и на теб, Диди!
Благодаря за изчерпателната информация за празника; за всички празници, които ти за радост не подминаваш и споделяш в блога си.
Хубав и слънчев неделен ден!

Tania каза...

Честит празник и на тебе di_ani!Винаги си била моя неизменен календар в православните празници!И хубави кифлички си омесила!Поздрави!

Черпак с мерак каза...

Дианче,благодаря ти за това че вминаги ни информираш за празниците ако не си ти не знам как ще ги знам ,все ми обягват.
Невероятни кифлички си показала!
Поздрави и прекрасен след обяд.

Eva Toneva каза...

Честит празник и на теб, Диана! Здраве, усмивки и щастие да има в дома ти! :)

Irma каза...

Привет Дианка!
Не съм влизала тук откак публикува хубавата новина за новият, малък мъж във вашият дом, а сега виждам намерила си време и за нас! Много слънчеви кифлички и как само са преляли от сладост... да ги грабне човек и да бяга :)
И плетената питка с Камамбера е много изкушаваща! Усещам колко е ароматна и ме провокира веднага да изпробвам рецептата, но уви, трябва да чакам известно време да ми ремонтират фурната. Поздравления за уменията, усърдието и постоянството!
На тебе и семейството ти желая весели, предстоящи празници, Дианка!

P.S. Исках да пусна коментар по новата ти публикация, но се оказа, че опцията липсва. При мен ли нещо не е наред?

di_ani каза...

Благодаря ви, от сърце мили момичета!
Хубав и усмихнат ден, здраве, радост и творческо вдъхновение!
Не успявам да поддържам и отговарям своевременно, затова и под някои публикации не няма опция за коментари - моля ви за разбиране :)
Голяма прегръдка за вас, Диана