понеделник, 25 февруари 2013 г.

Лучен “цвят” и крокети сурими



Споменавала съм, че има много кулинарни идеи, които още не съм успяла да приготвя, и още повече такива, които изчакват, вече опитани и одобрени…Така реших да обединя две несложни предястия в една публикация с обща технология на паниране и фритюрно пържене. И точно поради процеса на пържене, идеята ми не предвижда да се поднасят заедно, но към тях добавих една гарнитура от любима зимна салата, подходяща и за двете. 
Първо ще започна с  лучения "цвят".
Лучен "цвят" или „разцъфнал” лук е вид популярно предястие в много американски ресторанти, с различни  имена - onion blossom,  blooming onion, но както и да го наричат това е една глава кромид лук, разрязана във вид на цвете и панирана. Сервира се горещо с някакъв дип за потапяне и препоръчително поръсен с лют пипер. Както повечето рецепти за паниране, така и в този случай вариантите са сходни, но с малки различия. Прикачих за онагледяване на процеса едно видео.


Лучен "цвят"
/Оnion blossom/


1 голяма глава лук
3 чаши студена вода
2 големи яйца, леко разбити
½ ч. чаша бира или газирана вода
½ ч. чаша прясно мляко
1 ½ -2 ч. чаши брашно
1 ч. л. бакпулвер/сода бикарбонат, по желание!
½  ч. л. червен пипер - лют и/или сладък
1 ч.л.  микс от подправки – риган, мащерка, кимион
сол и черен пипер на вкус
 1 ч.чаша =240 мл.
Видео технология


Отрязва се върха, не корена! на голяма глава лук и обелва. Внимателно се нарязва кръстообразно /X /, оставяйки цялост около 1см. в основата (това ще помогне да се запази формата на цвете). Завърта се главата лук на 90градуса и се повтаря кръстообразно /X/ разрязване, следва нови завъртания и прорязвания докато се получат около 10-12  сектора.
Централната част на лука се издърпва или отрязва, след което главата се накисва в ледена вода за 20-на минути. Докато главата лук все още в студената вода, с помощта на пръстите леко се разделят и отварят венчелистчетата един от друг. Ако лукът е особено упорит, може да се опитате бланширане във вряща вода за около минута, преди да използва ледена баня. Изважда се, отцежда и оставя да се подсуши.
Разбиват се яйца, бирата и млякото в купа. Смесват се брашното с ароматните подправки и бакпулвера.
Панира се щедро първо в брашно, /излишното се отсява/, следва в яйчената смес, след това отново в брашно. Някои панировки предлагат – яйце, брашно, отново яйце и брашно. Важно е да са панирани обилно всички венчелистчета.
Пържи се в горещо олио, до златисто кафяво около 10-минути; изважда се и отцежда.


Изпърженият лук се поставя в чиния за сервиране, поръсва се със сол и лют червен пипер.


Придружаващият го дип е по желание - напр. пастет от репички и "фета"

Следват  крокети от рачешки рулца сурими. За имитационата смес Surimi се пише и знае достатъчно, у дома не са особено предпочитани, но за този вариант са удачни. Рецептата е малко изменена версия по Martha Stewart - Crab Puffs. Технологията е подобна за приготвяне на крокети, лесна и бърза.





Крокети сурими
Продукти за около две дузини
30 гр.  масло
2 стръка пресен лук
¼ ч.чаша брашно
¾ ч. чаша прясно мляко
250 гр. рулца раци Сурими /Surimi/*
1/3 ч.чаша пармезан, настърган
1 с. л. пресен магданоз
½  ч. л. лимонова кора, ситно настъргана
1 щ. лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус

1 ч.чаша =240 мл.
Няколко клонки пресен магданоз
* оригинално рачешко месо би било най-доброто решение, но и сварено/печено рибно филе също би било удачно.
По стъпки:
Маслото се разтопява на котлона в по-дълбок съд, добавя се нарязаният лук лука и задушава до омекване. Изсипва се брашното и запържва при непрекъснато бъркане около 1 минута. Постепенно се налива млякото в бавен и отново с непрекъснато бъркане се изчаква сместа да заври. Намалява се температурата на ниско и с често разбъркване сместа се сгъстява /около 3 минути/. Добавят се нарязаните рулца раци, пармезан, магданоз, лимонова кора и овкусява с щипка лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус. Сваля се от огъня и се разбърква до обединяване и хомогенизиране на сместа. Изчаква се да се охлади напълно. (Охладената смес може да се съхрани в хладилник до 1 ден). От сместа се оформят малки топчета, които се поставят за още малко в хладилник да се стегнат допълнително. 
Подготвя се класическа панировка – брашно - яйца – овкусена галета. Всяко топче се овалва в брашно, следва разбити яйца, следва галета или смес на галета сусам или друго.  Ако са много меки се оставят да престоят, открити при стайна температура за 30 минути. 
Пържат се в загрята мазнина за около 1 ½ до 2 минути, до златисто кафяво, изваждат се и отцеждат върху кухненска абсорбираща хартия. В същата мазнина се изпържват и измитите и подсушени магданозени клонки.

 

Сервират се топли. 


По рецептата на Марта Стюарт се гарнират с изпържени каперси, аз избрах свежа зимна салата – крехък спанак, филирани портокали, мариновано цвекло с меден дресинг, нар и слънчогледови семки. 


 Малки и леко пикантни хапки - хрупкави отвън и меки отвътре.


 Още една идея за приготвяне - 
вариант, не с пържене, а чрез печене в чудесния блог на Соня - Моето сладко хоби

Опитайте...

30 коментара:

  1. Направо не знам какво да кажа... Само красоти виждам тук, Диди. Страхотна идея!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, всеки път ме изумяваш с рецептите си!
    Този "цвят " от лук е невероятен!
    И у нас тези ракови рулца не се използват, но идеята ти е чудесна!
    Сърдечна прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Неустоими вкусотии ни предлагаш Дианче.Прекрасни предястия.Лучени кръгчета съм опитвала и много ми харесват.Технологията на приготвяне е същата но лучените цветчета са много оригинални и красиви.Много ми хареса и рецептата за дипа от репички и сирене фета.А малките пикантни крокетки...с чаша биричка :):):) мммм неустоими.Всичко е много вкусно и много красиво поднесено Дианче.Поздрави и хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, това е много добра идея! Така атрактивно поднесен всеки би си хапнал лук, дори и да не му е привърженик.
    Веднъж само съм го нарязвала по този начин, за да го мариновам в сок от червено цвекло - получават се красиви, розови хризантеми.
    Благодаря, Дианка за рецептата. Може би ще си поиграя пак някой ден да направя такива цветя!
    Крокетите и салатката не отстъпват на вкус и колорит!
    Поздравления! Прегръдка и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Лученият цвят ме впечатли! За пръв път виждам подобно нещо! Голяма красота, а и вкусотия имайки предвид, че обичам паниран лук. Много, много ти благодаря за идеята! Страхотно е и за гарнитура и за предястие и за декорация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересен и оригинален начин да се приготви лук.Красиво стои в чинията ,а и със сигурност е много вкусен.Крокетите са страхотни,а салатката свежа и цветна!
    Дианка,предложенията ти са прекрасни,идейни и много красиво поднесени!
    Сърдечни поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, страхотни са и двете ти днешни предложения!
    Чудесно изпълнение от теб и много добре обяснени. Сурова розичка от лук, изрязана по този начин съм правила за украса, но това с панираме много, много ми харесва и тъй като обичам пържен лук ще си ги спретна още тези дни :)
    Поздрави сърдечни и хубав вторник на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Какво ли още ще ни предложиш,Дианка,винаги оригинални идеи съчетани с много красиво представяне и поднасяне!
    Изключително апетитни и впечатляващи рецепти отново,аплодирам и трите!
    Сърдечен поздрав! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Толкова е красиво и вкусно, че не ми се иска да ставам от този блог:)

    ОтговорИзтриване
  10. Всичко е красиво, вкусно и пикантно!
    Особено ме впечатли лучения цвят!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Каква цветна и вкусна публикация си ни поднесла Дианче.
    Всичко много ми хареса и лука и крокетите и салатата.
    Страхотна си!
    Поздрави и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  12. Кулинарните ти идеи Диди, са толкова красиви на вид и несъмнено вкусни, че аз не зная кое по напред да избера:)
    Да…. ще си взема от всичко по малко и една цяла салатка:)))Така ми привлече погледа!Цветна и здравословна!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Крокетите пропускам, но лученото цвете си запазвам веднага :) Много интересно оформяне и ще поработя по темата. Благодаря за идеята, Дианче! Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Лукът ме грабна от пръв поглед!
    Обичам лучени кръгчета, но определено така "разцъфнал" е много по-ефектен.
    Салатата е много колоритна, а крокетите изглеждат просто перфектно!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ох доста вкусни изглеждат на снимките. Дали да не пробвам някоя да направя?

    ОтговорИзтриване
  16. Дианка, възхитена съм- и от лука , и от крокетите!Прекрасни снимки!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Много впечатлена съм от лученото цвете! Прекрасни предложения!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ви, много:
    Гери,
    Дани,
    Таня,
    Ирма,
    Кате,
    Мира,
    Пепи,
    Роси,
    Траяна,
    Тлия,
    Дани,
    Зиче,
    Ели,
    Мъхче,
    laconian,
    Снежи,
    Драго ми е, че тези рецепти ви допаднаха им ще се радвам да ви харесат като вкус. Наистина, както при кръгчетата за панирания лук може да се използва любима панировка.
    Идеята за лучения цвят дойде задочно до мен - бе ми препоръчана от човек, когото не познавам, но му благодаря от сърце!
    А днес и първомартенски привет, с пожелания за здраве и късмет, усмивки и много щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Ауууу, това с разцъфналия лук адски ми харесва като идея - непременно ще го приготвя на детенце, то е лудо по лука :) във всичките му разновидности... Благодаря за споделените идеи, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  20. Диди, ето ме с отчет за лученото цвете.
    При мен по-скоро на корал прилича, защото не изрязах вътрешната част на лука.
    Брашното смесих с галета, пшеничен грис и царевично брашно и се получи много хрупкава коричка по цветето.
    Ей го на как изглежда

    Много, много ти благодаря за чудесната рецепта! Обожавам панирам лук, но така си спестявам овалването на кръгчетата едно по едно.

    И една молба :) Може ли да смениш в текста с приготвянето "оставяйки цялост около 10-12 см" см с мм? Че 12 см. са си повече от една глава лук :)
    Поздрави и хубава нова седмица, Диди!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ви, Мина и Пепи!
    Прекрасно изглежда твоя лучен "корал", Пепи и аз споменах, че панировката е във вид и съотношение по желание, а галета, грис и брашно е една чудесна комбинация. Получил се е с интересен и ефектен фасон. Много се радвам, че този по-различен вариант за паниран лук ви се е харесал.
    А за размерите ....
    Сърдечни поздрави и хубави мартенски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  22. Дианче, благодаря за рецептата за лученото цвете! Много е ефектно и в същото време вкусно! При мен станаха като хризантеми :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  23. Снежи, много се радвам,че тази идея ти е допаднала - едно по-различно и мисля, по-лесно приготвяне на популярните лучени кръгчета.
    Сърдечни поздрави, благодаря за доверието и усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  24. Всичко е много красиво! Влюбих се в перфектните крокети:)
    Прекрасно си ги направила и снимала:)
    Много изкушаващи:)

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ти, Дари!
    Радвам се, че ти допадат -
    крокетите са бързи и лесни за изпълнение.
    Поздрави и щастлива пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  26. Това не знам как съм го пропуснала!Поправям се благодарение на Пеп4о! Хризантемите едва ли ще направя, но топчетата(крокети) ще пробвам дали няма да станат на фурна!Поздрав и благодаря за идеите!

    ОтговорИзтриване
  27. нправих ги на фурна, Диана!Само че леко се разпукаха.Милсех, че е от сиренето, което сложих на кубче в средата, но после пробвах и без него и пак се разпукаха.Бяха много вкусни!!!Ето тук http://www.facebook.com/media/set/?set=a.462672237137362.1073741858.225915714146350&type=1

    ОтговорИзтриване
  28. Сърдечна благодарност за доверието, Соня!
    Твоите крокети освен по-здравословно приготвени, изглеждат и много апетитно - и точно с леката "разцъфналост" са много ефектни. Надявам се, да са допаднали на вкус.
    Предполагам, по-краткото пържене като продължителност и маслената баня запазват обща цяла повърхност.
    С твое разрешение, бих искала да дам линк, като една друга възможност за приготвянето им.
    Поздрави, хубав и усмихнат съботен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  29. Разбира се, ще обменим връзки , Диана!Аз ще ги опиша и в блога и там ще сложа връзка към първоизточника!Да, на вмкус много ни харесаха, аз добавих и малко лимонов сок за по-пикантен вкус!Поздрави и още веднъж благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти от сърце, Соня,
    вече прикачих линк към твоя чудесен блог и вариант за рецепта.
    Идеята за лимоновия вкус също много ми допадна.
    Поздрави, успешна и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване