понеделник, 4 февруари 2013 г.

Шоколадово - орехови бисквитки с пълнеж



С намерението за много тематични връзки, първоначално бях затруднена в избора на предложение към тази публикация – имах идея за торта, сладкиш, една сплетена питка, нещо само шоколадово или солено… Новият месец февруари отбелязва световния шоколадов ден на Нутела /World Nutella Day/ на 5-ти, следват Св.Харалампий Чудотворец и Св. Валентина; настъпването на Китайска нова година на 10- ти, а след тях и опияняващата седмица за вино и любов. Това са и дните, когато преди четири години:) подготвях и започнах с много желание и ентусиазъм да пиша в Опитайте … Не ми се иска да правя равносметки, ангажиментите и приоритетите в живота се променят. Спомних старата притча за мъдрия професор, който пълни буркан пред студентите си: първоначално с едри с камъни, после с дребен чакъл и допълва с фин пясък, а за финал долива две чаши с кафе:
„Сега,“ казал професорът „Искам да си представите, че този буркан представлява Вашият живот. Едрите камъни са важните неща в него – Вашето семейство, човекът до Вас, здравето Ви, децата Ви! Неща, които ако загубите всичко останало и Ви останат само те, животът Ви пак ще бъде достатъчно пълен! Чакълът са другите неща с голямо значение – Вашата работа, къща, кола.. Всичко останало е пясъкът – той е малките неща. Ако изсипете първо пясъка в буркана, той ще го изпълни и няма да остане място за чакъла и за едрите камъни. Същото се отнася и за Вашия живот! Ако отдавате цялото си време и енергия на малките неща, никога няма да намерите време за нещата, които са наистина важни за Вас! Обръщайте внимание на нещата, които са фундаментални за Вашето щастие. Всичко останало е просто пясък...."
Накрая, колкото и много да е претрупан животътвинаги има място за чаша кафе /или нещо друго/, споделена с приятели. Така някак лесно се спрях на тези шоколадови бисквитки с пълнеж, допълнени с кафе или мляко, както го предпочитате…


           

Шоколадово - орехови бисквитки с пълнеж 
 /по идея от  Chocolate Thumbprint Cookies/



Продукти за около 30 сладки
За бисквитките:
1 ч.чаша брашно
¼ ч.чаша нишесте
¼ ч. чаша какао на прах, пресято
¼  ч. л. сол
125 гр. масло, на стайна температура
½  ч. чаша захар
1 ванилия, аз избрах портокалова кора
1 жълтък
50 гр. разтопен шоколад

За овалване:
1 белтък
½ ч.чаша едро нарязани орехови ядки
1 с.л. захар

За плънките, по избор:
Шоколадова:
   *Леко затоплен и разтопен крем  Nutella
или
   *60 гр. черен шоколад, разтопен в ¼ ч.чаша  гореща течна сметана и охладен
Маслена:
* с  Нутела:
     ¼ ч.чаша масло
     ¼ ч.чаша Nutella
     ¼  ч.чаша пудра захар
      1 с.л. сметана
 * или с карамел:
    ¼ ч.чаша масло
    ¼ ч.чаша карамелен сос
    ¼  ч.чаша пудра захар
    1 щ. сол или повече, по желание

1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 175С.
В купа малка се смесват заедно брашно и нишесте, какао и сол, за да се размесят. Отделно маслото се разбива до пухкавост, добавя се постепенно захарта, и разбиването/ най-добре с миксер/ продължава до поемане и кремообразност на сместа. Следва жълтък, а след него и разтопен шоколад. Накрая се обединява със сухите съставки и ароматизира. Дооформя се тестото, с ръце на топка /ако е необходимо се поръсва още малко брашно/ и оставя  в хладилник за около час /може и за една нощ/.


От общата смес се късат топчета с големина на орех, леко се формоват на топче, притискат и вдлъбват в средата – с палец, лъжичка или друго оформящо средство. Леко се разбива белтъка. Нарязаните орехови ядки се объркват със захарта. Всяка бисквитка се потапя или намазва с белтък, овалва се в ядки и поставя  върху хартия за печене. Охлаждат се отново за стягане за около 15-20 минути в  хладилник, или за кратко във фризер.
 Пекат се в продължение на 10 минути, след което се изваждат, набързо се дооформят вдлъбнатините и допичат за още 2-3 мин. Изваждат се от фурната, ако е необходимо отново се маркират вдлъбнатините и след 5 минути на охлаждане се прехвърлят върху решетка до пълното им изстиване.
Пълнеж:
* за по-течен вариант – леко се затоплят съставките и изливат във получените вдлъбнатини,
* за шприцван вариант - избраният състав за пълнеж се затопля и разбива до хомогенност, охлажда се в хладилник, до стягане за възможност на шрицоване.


Чудесни за споделяне с приятели, към чаша кафе, мляко или нещо друго ....


Опитайте...

27 коментара:

  1. Много изкушаващи и аптетитни изглеждат! Като нарисувани са :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, прекрасни са!
    И винаги трябва да има място за споделено кафе с приятели!
    Знаеш че с удоволствие го споделям с теб!
    Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Обаче наистина си царица на шоколада. Изглеждат просто прекрасно и изкусително тези сладки...
    Ще ми се да си взема едничка, ама не мога.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни са,Диди!Ефектни,вкусни,красиви!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни са, Дианка :) с удоволствие бих хапнала две три сега от тях :)
    Хубаво утре от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, от тази, последната снимка вече се разнесе аромата им, наистина! :) И този подканящ, близък план... благодаря, че ги сподели с нас, мила!
    Много симпатични и гарантирано вкусни сладки! Черпя се едничка с чашка мляко и ти пожелавам, буркана да е по-голям, за да събереш по много, от всичко! Надявам се да има малко местенце в него и за мен! ;))
    Хубава, хармонична вечер ти желая, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  7. Hi Diana, thank you so much for visiting one of my blogs. You're always so kind.
    Hugs
    Lúci

    ОтговорИзтриване
  8. Влюбена съм в тези сладки!!!! Изглеждат като нещо, което просто трябва да опитам на всяка цена!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни малки бисерчета Дианче!Споделени с приятели на чашка кафе,ще са още по неустоими.
    Поздрави и хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка,твоите бисквитки са очарователни!
    Много красиви и неустоимо вкусни!
    Преди време правих такива с карамелен пълнеж.При теб видях и шприцован вариант,който много ми допадна.
    Снимките са чудесни!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Много ми харесва оформлението на тези сладки, Ди! Разкошно изглеждат!

    Усмихнат вторник ти желая :)
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  12. Разкошни бисквитки. Точно от вида, който толкова много харесвам.
    Поздравления, Диди. Пожелавам ти хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  13. Бисквитките ти са страхотни и както винаги изпипани до най-малък детайл,Дианка!Перфектна презентация!Благодаря за чудната идея по направата на вдлъбнатините,имам такъв уред,но никога не би ми хрумнало точно с него да ги направя!
    С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Истински бижута си направила, Диана! Не мога да им се нагледам, а така ми се иска да ги опитам... Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Дани приличат на малки бижута! Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесен увод, di_ani и прекрасни шоколадови "песъчинки"! С много красиви и примамливи снимки! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Леле, Дианка, невероятни са! Вкусни, красиви и много изкусителни! Прегръдки и с пожелания за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Красота, красота, красота....както винаги! Остава ми само да се облизвам!
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
  19. Ах, че прекрасни! В интерес на истината, по Коледа пробвах да направя нещо подобно, но топчетата с дупките се напукаха и разпльокаха и изобщо не стиганаха до пълнене с шоколад... Твоите са перфектни!

    ОтговорИзтриване
  20. Изглеждат чудесно! Нежни, хрупкави, с чудесна комбинация!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Колко много празници има през февруари!
    Бисквитите страшно ме впечатлиха. Задължително ще ги направя.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  22. Ще ги опитаме тези шоколадово-орехови бисквитки:)
    Диани, честита четвърта блого годинка на " Опитайте" с пожелание за още много красиви и вкусни кулинарни творения !
    Притчата за мъдрият професор е много поучителна:)
    И все пак, нека в буркана има от всичко…понякога трябва и пясък и чашка с кафе разбира се и сладка шоколадова бисквитка, споделена с приятели!

    ОтговорИзтриване
  23. Много се радвам, че тези популярни бисквитки ви харесаха, идеята за пълнеж може да бъде различна. За по-добро запазване на формата спомага охлаждането им преди печене, както и стягането от белтъка с ядките.
    Пламена,
    Дани,
    Гергана,
    Таня,
    Зори,
    Ирма,
    Federica,
    Lucia,
    Буба,
    Таня,
    Мира,
    Ина,
    DryThyme,
    Ели,
    Роси,
    Ева,
    Траяна,
    Elti,
    катя,
    Мария,
    Лоиз,
    Тилия,
    Ели,
    Дани
    Много ви благодаря за коментарите и милите думи -
    вече четири години ме радват споделените рецепти и моменти в блога.
    Почерпете се,
    сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана



    ОтговорИзтриване
  24. Дианка, като малки скъпоценности са тези бисквитки! Имам усещането, че приличат на шортбред бисквитките...Ще ги пробвам скоро!Перфектни са! И снимките също!

    ОтговорИзтриване
  25. Тези бижута със сигурност ще направя.
    Изглеждат неустоимо :)

    ОтговорИзтриване