Непосредствено преди
посрещането на първия ден от Лунната нова година, избрах да предложа един по-различен начин за приготвяне на омлет –
по корейски: Korean rolled
Egg Omelet/Gyeran mali, а и със специфичното им оформление мога да се включа в актуалната тема "сърчица":).
Годината, която
започва, влиза във владение на 10 февруари, малко след новолунието във Водолей
и ще бъде белязана със знака на Черната водна змия. За китайския фолклор Змията
е символ на интелигентност, изяществото и материализъм - те се радват на лукс. Корейската Нова година, по-известна като Солнал /Seollal, Sŏllal), е първият ден от лунния
календар и е най-важният от традиционните корейски празници. Това са тридневни
семейни тържества, смятани за по-значим от Слънчевата Нова
година на 1 януари, която празнуват
след григорианския календар. Имат интересен обичай, традиционно да броят
възрастта си според броя на лунните години и така в началото на лунната година е
рожденият ден на всеки човек.
Независимо дали се приема символиката на източната мъдрост, тяхната ритуалност и култура навлизат все повече и в нашия живот. В астрологичен аспект се очаква водната змия да спомага за разкриване и развиване на творческия потенциал и интелектуални способности. Най-успешна би била за хората с творчески професии, които ще имат достатъчно вдъхновение и ще получат възможности за изява. Сред блюдата за трапезата се препоръчва да присъстват риба, птици, заек, както и морски деликатеси. Като задължително и необходимо допълнение се явяват яйцата.
Независимо дали се приема символиката на източната мъдрост, тяхната ритуалност и култура навлизат все повече и в нашия живот. В астрологичен аспект се очаква водната змия да спомага за разкриване и развиване на творческия потенциал и интелектуални способности. Най-успешна би била за хората с творчески професии, които ще имат достатъчно вдъхновение и ще получат възможности за изява. Сред блюдата за трапезата се препоръчва да присъстват риба, птици, заек, както и морски деликатеси. Като задължително и необходимо допълнение се явяват яйцата.
приготвени в различни форми и вкусове, и тази идея ми се видя забавна:)
Gyeran mali /GyeRanMali/ е типична корейски гарнитура, или лек обяд, а за нас – като предястие. Тази
версия има форма на сърце, лесно е да се приготви и да зарадва някого.
Разбира се, на вкус е чудесен, макар и с
много малко съставки. Обикновено се прави с няколко зеленчука, най-често
моркови и зелен лук за цвят и вкус. За допълвене възможностите са безкрайни с
и/или други продукти - гъби, тиквички, броколи, чушки, зеле, шунка, бекон,
сирене, имитация на рачешки рулца сурими.
Омлет руло по корейски
/Korean rolled
Egg Omelet/Gyeran mali/
Видео рецепта:
Продукти за две
порции:
4 големи яйца
1 с. л. зелен
лук
1 с.л. морков
1 с.л. рулца
раци – сурими*
¼ ч.л. сол
олио за пържене
*по желание
Нарязват се на
много ситно моркова, лука и рулцата, важно е да се нарежат много фино.
Счупват се 4
яйца и разбъркват внимателно, но не напълно -
за да се получат при пърженето интересни жълти и бели цветни спирали.
Отделят се 2-3 супени лъжици от яйчената смес, за да се използва по-късно. Към яйчената
смес се добавят нарязаните продукти и солта, и обединяват.
Леко се назнява
тигана за печене и след затопляне на средна температура се изсипва около ¼ от яйчената смес. Когато
повърхността на яйцето започне да се стяга, се прегъва малко от единия край,
след което, с помощта на шпатула или клечки се загъва на руло, но не до края,
като се оставя малка част. Отново се омазнява леко тигана и излива втората ¼ от
сместа, която да захване и да свърже оставената част от вече почти готовия
омлет. Процедурата се повтаря и така с разделената смес на 4 порции се оформя и
изпича ивичест омлет.
Охлажда се за
около 1 минута, което помага на омлета да запази формата си, преди да се нареже
на ивици. За да се направи форма на сърце, всяко едно парче се нарязва
диагонално, едното се обръща и слепват. Формите на сърце
се потапят в оставената яйчената смес и запържват отново, като мястото на слепване се допълва с още малко от
сместа.
Наистина супер идея!Страхотно изпълнение, Дианка!Поздрави!
ОтговорИзтриванеОх страхотно. Имам идея вече за Св. Валентин - хем лесно и вкусно, хем тематично :)Много обичам подобни рецепти, екстра омлет Дианка! Благодаря за предложението :)
ОтговорИзтриванеМного ми хареса тази идея, Дианка.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за поредното страхотно предложение!
Много интересно предложение Дианче!Много ми допадна рецептата, ще приготвя пулцето и аз като предястие през уикенда.Сърдечни поздрави и ти желая хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеДианка, отново цветно и вкусно предложение!
ОтговорИзтриванеИ много интересен начин на приготвяне!
Прегръдка и хубаво настроение!
Дианче, много интересно е това напластяване на омлета,а рязането е направо в десетката.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята , мила!
Хубава съботна вечер!
То може да е вкусно и красиво, ама чак толкова... Направо си е прекалено, Диди...
ОтговорИзтриванеШегувам се, изглежда просто чудесно, страшно апетитно. Презентацията - както винаги красива.
Поздрави!
Дианка, красота! Сигурна съм, че е много вкусно, но външният вид ме впечатли много! Освен това е точно подходящ и за темата:). Приятна съботна вечер и прекрасна неделя!
ОтговорИзтриванеДиани, Диани, чудно предложение!
ОтговорИзтриванеИ толкова стилно си го поднесла!
Много колоритно руло!
ОтговорИзтриванеИдеята и рецептата са чудесни,Дианка!
Благодаря за споделената красота!
Поздрави и хубава неделя!
Много пухкаво и колоритни колелца и сърчица, Ди! Много ми харесват! Убедена съм, че се топят в устата :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя :)
WOW... изглежда зашеметяващо и без месо... Поздравления, мисля да го пробвам. Прегръдки.
ОтговорИзтриванеМного ефектно и интересно оформено руло!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение!
Диана, приятна неделна вечер и благодаря за идеята!
Честити празници, Диана!
ОтговорИзтриванеПрекрасна питка със страхотна претеничка.
Успешна нова седмица!
Много интересно представяне,Диди!Винаги тук срещам оригиналност!Лека нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момчета-
ОтговорИзтриваненаистина това е само един омлет, а предполагам се правят често и идеята за напластяването, като форма за разнообразяване ми се стори удачна,за да я споделя.
Соня,
Пламена,
Илианка,
Таня,
Дани,
Вили,
Гергана,
Катя,
Бети,
Мира,
Ина,
Ива,
Тилия,
Мони,
Таня,
Сърдечни поздрави, хубава нова седмица и усмихнати празнични дени, Диана