събота, 9 февруари 2013 г.

Омлет руло по корейски



Непосредствено преди посрещането на първия ден от Лунната нова година, избрах да предложа един по-различен начин за приготвяне на омлет – по корейски: Korean rolled Egg Omelet/Gyeran mali, а и със специфичното им оформление мога да се включа в актуалната тема "сърчица":).
Годината, която започва, влиза във владение на 10 февруари, малко след новолунието във Водолей и ще бъде белязана със знака на Черната водна змия. За китайския фолклор Змията е символ на интелигентност, изяществото и материализъм - те се радват на лукс. Корейската Нова година, по-известна като Солнал /Seollal, Sŏllal), е първият ден от лунния календар и е най-важният от традиционните корейски празници. Това са тридневни семейни тържества, смятани за по-значим от Слънчевата Нова година на 1 януари,  която празнуват след григорианския календар. Имат интересен обичай, традиционно да броят възрастта си според броя на лунните години и така в началото на лунната година е рожденият ден на всеки човек.
 Независимо дали се приема символиката на източната мъдрост, тяхната ритуалност и култура навлизат все повече и в нашия живот. В астрологичен аспект се очаква водната змия да спомага за разкриване и развиване на творческия потенциал и интелектуални способности.  Най-успешна би била за хората с творчески професии, които ще имат достатъчно вдъхновение и ще получат възможности за изява. Сред блюдата за трапезата се препоръчва да присъстват риба, птици, заек, както и морски деликатеси. Като задължително и необходимо допълнение се явяват яйцата. 

Ние обичаме яйца, омлети, палачинки
приготвени в различни форми и вкусове, и тази идея ми се видя забавна:)
Gyeran mali /GyeRanMali/ е типична корейски гарнитура, или лек обяд, а за нас – като предястие. Тази версия има форма на сърце, лесно е да се приготви и да зарадва някого. Разбира се, на вкус е чудесен, макар и с много малко съставки. Обикновено се прави с няколко зеленчука, най-често моркови и зелен лук за цвят и вкус. За допълвене възможностите са безкрайни с и/или други продукти - гъби, тиквички, броколи, чушки, зеле, шунка, бекон, сирене, имитация на рачешки рулца сурими.


Омлет руло по корейски
 /Korean rolled Egg Omelet/Gyeran mali/

Видео рецепта:


 
Продукти за две порции:
4 големи яйца
1 с. л. зелен лук
1 с.л. морков
1 с.л. рулца раци – сурими*
¼ ч.л. сол
олио за пържене
*по желание

Нарязват се на много ситно моркова, лука и рулцата, важно е да се нарежат много фино.
Счупват се 4 яйца и разбъркват внимателно, но не напълно -  за да се получат при пърженето интересни жълти и бели цветни спирали. Отделят се 2-3 супени лъжици от яйчената смес, за да се използва по-късно. Към яйчената смес се добавят нарязаните продукти и солта, и обединяват.
Леко се назнява тигана за печене и след затопляне на средна температура се  изсипва около ¼ от яйчената смес. Когато повърхността на яйцето започне да се стяга, се прегъва малко от единия край, след което, с помощта на шпатула или клечки се загъва на руло, но не до края, като се оставя малка част. Отново се омазнява леко тигана и излива втората ¼ от сместа, която да захване и да свърже оставената част от вече почти готовия омлет. Процедурата се повтаря и така с разделената смес на 4 порции се оформя и изпича ивичест омлет.
 

Охлажда се за около 1 минута, което помага на омлета да запази формата си, преди да се нареже на ивици. За да се направи форма на сърце, всяко едно парче се нарязва диагонално, едното се обръща и слепват.  Формите на сърце се потапят в оставената яйчената смес и запържват отново, като  мястото на слепване се допълва с още малко от сместа.


Много лесно, бързо и вкусно – страхотна идея, ако искате да зарадвате някого когото обичате.
 

Аз сервирах с млечен пастет и босилков доматен сос.


Опитайте...

16 коментара:

  1. Наистина супер идея!Страхотно изпълнение, Дианка!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох страхотно. Имам идея вече за Св. Валентин - хем лесно и вкусно, хем тематично :)Много обичам подобни рецепти, екстра омлет Дианка! Благодаря за предложението :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми хареса тази идея, Дианка.
    Благодаря за поредното страхотно предложение!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересно предложение Дианче!Много ми допадна рецептата, ще приготвя пулцето и аз като предястие през уикенда.Сърдечни поздрави и ти желая хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, отново цветно и вкусно предложение!
    И много интересен начин на приготвяне!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианче, много интересно е това напластяване на омлета,а рязането е направо в десетката.
    Благодаря за идеята , мила!
    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. То може да е вкусно и красиво, ама чак толкова... Направо си е прекалено, Диди...
    Шегувам се, изглежда просто чудесно, страшно апетитно. Презентацията - както винаги красива.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, красота! Сигурна съм, че е много вкусно, но външният вид ме впечатли много! Освен това е точно подходящ и за темата:). Приятна съботна вечер и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Диани, Диани, чудно предложение!
    И толкова стилно си го поднесла!

    ОтговорИзтриване
  10. Много колоритно руло!
    Идеята и рецептата са чудесни,Дианка!
    Благодаря за споделената красота!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Много пухкаво и колоритни колелца и сърчица, Ди! Много ми харесват! Убедена съм, че се топят в устата :)

    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  12. WOW... изглежда зашеметяващо и без месо... Поздравления, мисля да го пробвам. Прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  13. Много ефектно и интересно оформено руло!
    Чудесно предложение!
    Диана, приятна неделна вечер и благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  14. Честити празници, Диана!
    Прекрасна питка със страхотна претеничка.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Много интересно представяне,Диди!Винаги тук срещам оригиналност!Лека нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви момчета-
    наистина това е само един омлет, а предполагам се правят често и идеята за напластяването, като форма за разнообразяване ми се стори удачна,за да я споделя.
    Соня,
    Пламена,
    Илианка,
    Таня,
    Дани,
    Вили,
    Гергана,
    Катя,
    Бети,
    Мира,
    Ина,
    Ива,
    Тилия,
    Мони,
    Таня,
    Сърдечни поздрави, хубава нова седмица и усмихнати празнични дени, Диана





    ОтговорИзтриване