Имах идея за друго предложение, като продължение на
темата за орехите, но тези таханови гризини, които пекох в почивните дни, изпревариха… Още повече, че в списъка на постните рецепти напоследък преобладават ястията и сладкишите, а почти нямам печива. Една от емблематичните вкусотии за южната ни съседка са сусамовите гевречета.
Едва ли има турист посетил Гърция, да не се е очаровал и да им се е насладил.
Наричат ги κουλούρι
- с кехлибарен цвят и поръсени с много сусам. Правя ги
често, със сходни,
но различни
рецепти, но въпросните Κριτσίνια са сходна категория соленки: не са оформени във вид на геврек, а нещо като гризини и разликата не спира до тук - тестото е постно, включва мед и сусамов тахан /за тях избрах светлия сусамов тахан/. Приготвят се лесно и бързо, и също така бързо изчезват:) - хрупкави отвън и мекички отвътре, леко сладка нотка, с ароматен вкус на сусам и мед.
Таханови гризини
1 ч. л. инстантна мая /използвах на д-р Йоткер/
2 с. л. мед 3/4 ч.чаша вода, леко топла
1/4 ч. чаша сусамов тахан
3/4 ч.л. морска сол
1 3/4 до 2 ч.чаши брашно
За овалване:
2 с. л. петмез (гроздова меласа), разтворена в
1/4 чаша вода
(или само вода, ако не може да се намери или замяна с 1 с.л. мед)
1 1/3 ч.чаша бял сусам
1/4 ч.чаша черен сусам, или други семена
1 ч.чаша =240 мл.
Смесват се в голяма купа мед, сусамов тахан, мая и хладката вода. Сместа се разбърква и оставя да престои продължение на 5 минути. Добавя се сол и 1 1/2 ч. чаши брашно и да започва месенето с ръце или кухненски робот. Омесва се тесто – меко и еластично, но не лепкаво, като се добавя още брашно, ако е необходимо, в порядъка на 2 ч.чаши. Премества се в омазнена купа, покрива се с найлоново фолио и оставя да втасва, за да се удвои в обем (час - час и половина време). Фурната се загрява предварително на 175С.
Смесват се в голяма купа мед, сусамов тахан, мая и хладката вода. Сместа се разбърква и оставя да престои продължение на 5 минути. Добавя се сол и 1 1/2 ч. чаши брашно и да започва месенето с ръце или кухненски робот. Омесва се тесто – меко и еластично, но не лепкаво, като се добавя още брашно, ако е необходимо, в порядъка на 2 ч.чаши. Премества се в омазнена купа, покрива се с найлоново фолио и оставя да втасва, за да се удвои в обем (час - час и половина време). Фурната се загрява предварително на 175С.
Втасалото тесто се
поставя върху леко набрашнена работна повърхност и изравнява с ръцете. Късат се
от тестото 20 –на парчета, с големината на орех и всяко едно се оформя на топка. Разточват се на фитили – напр. с около 11-12 см в дължина и с дебелина на молив или друго... Нарязват се на половина по желание и навлажняват със сладкия сироп, след което овалват в сусамената смес. Поставят се в тава, покрита с хартия за
печене и пекат в продължение на около 20-на минути, до златисто, като времето
зависи от дебелината им.
Прекрасни са ,Дианка!Много ми хареса рецептата,а във вкуса въобще не се съмнявам!С тази хрупкава коричка и семенца са чудесни.Ще се правят няма как. :)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Дани, прекрасни си ги направила. Приканват и... си взимам едничка. Голяма вкусотия!
ОтговорИзтриванеСлънчево и усмихнато утре!
Дианче,както винаги ме радваш и изненадваш с прекрасна вкусотия.Много обичам такива печива за хрупкане.Много ми хареса рецептата за гризинки с мед и сусамов тахам,нямам търпение да ги предложа за гризкане у дома.Хубава вечер ти желая Дианче!
ОтговорИзтриванеДианка, тези гризини са само за мен!
ОтговорИзтриванеЧудесни са!
Прегръдка и спорна седмица!
Страхотни, бих гризнала една две още сега :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Дианка и хубава нова седмцица!
Брееееееее ...взе ми се акъла.Ама наистина!
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение,Дани!
ОтговорИзтриванеПоздравления за майсторското изпълнение и перфектна презентация!
Поздрави!
Дианка, не съм ги пробвала там, но ако ги видя непременно ще си взема. Заинтригува ме! Твоите са толкова хрупкави и същевременно пухкави и изкусителни. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са, Диана! Много обичам сусам и със сигурност ще ми харесат. Сърдечни поздрави с пожелания за прекрасен ден! :)
ОтговорИзтриванеИзглеждат невероятно изкушаващо!
ОтговорИзтриванеОбичам тахан и сусам и си представям вкуса им!
Сърдечни поздрави, Диана!
Дианка, тези гризини много ми допадат, а и имам сусамов тахан за оползотворяване :) Ще ги пробвам непременно!
ОтговорИзтриванеРазкошно изглеждат! Много ми харесват, а не съм опитвала да ги приготвям у дома. Вдъхнояваш ме да пробвам, след това ще споделя отизиви. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеДи, прекрасни гризини. Ах, как ги обичам. Неусетно може да изхрупам цяла паница.
ОтговорИзтриванеС пожелание за светли празници!
Ех, че сте мили всички - зарадвахте ме много,
ОтговорИзтриванеблагодаря ви за интереса и позитивните коментари:
Мира,
Гери,
Таня,
Дани,
Зори,
Йоли,
Генка,
Катя,
Ева,
Зорница,
Цвети,
Тилия,
The witch,
Заповядайте и се почерпете..,
ще ми е драго да ви се харесат:)
Сърдечни поздрави и от мен,
слънчеви и усмихнати предпразнични дни, Диана
Чудни са, Дианче! Изглеждат апетитно хрупкави и ако ги бях видяла по-рано щях да ги изпробвам за едно парти. Много ми хареса рецептата и ще ги опитам. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Снежи,
ОтговорИзтриванедраго ми е,че ти харесва тази идея, ще се радвам да ти допаднат и на вкус.
Поздрави, слънчеви и усмихнати празнични дни, Диана
Чудесни са! Много апетитно изглеждат и с прекрасни снимки :)
ОтговорИзтриване