понеделник, 2 ноември 2009 г.

Сусамени гевречета

Тези дни правих чеснов млечен пастет, за който благодаря и горещо препоръчвам - по рецепта на Пепи. Исках към него да добавя нещо тестено. В къщи ме подсетиха за сусамени гевречета.
Едва ли има турист посетил Гърция, да не се очарова и наслади на сусамените им гевреци. Наричат ги κουλούρι - с кехлибарен цвят, аромат на сусам, хрупкави отвън и меки вътре. Правя ги често, със сходни, но различни рецепти. Последните, като че се доближават най-много до оригиналният вкус.



Сусамени гевречета


Продукти /за 8-10 бр., според големината/:
1 / 2 ч. чаша хладка вода
2 с.л. зехтин
5 с.л. хладко мляко
1 пакет суха активна мая /за ½ кг./
2 1 / 4 ч. чаши брашно
1 / 2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 яйце

За намазване
1 яйце
2 с.л. мляко
2 с.л. сусам семена /при мен повече/

Комбинират се вода, масло, мляко, захар и яйцето в купа и разбъркват. Добавя се маята и разбиването продължава до разтваряне на дрождите.
Добавя се 1 чаена чаша брашно и солта се разбива с електрически миксер за 2 минути.
Добавя се останалото брашно и разбърква, за да се захване тестото.
Меси се тестото на набрашнена повърхност до гладка и еластична топка.
Поставя се в намазнена леко купа, покрива с фреш фолио и оставят на топло място да втасва, докато се удвои като обем.

Разделя се тестото на 10 топки, всяка от които се оформя като фитил с дебелина около 1 см. Потапя се в разбитото с мляко/вода яйце, след това в сусам. Поставя се в тава покрита с хартия за печене, като се притискат двата края и оформя геврекът. Втасва още 15-20 мин.
Фурната се загрява на 200С. Поставя се съд с вода под скарата за печене. Пекат се около 15 мин., след което се намалява температурата на 175С и още 10-15 мин. до светло кафяво.


От същото тесто може да се изпече и обща питка.


Вкусни са както самостоятелно, така и с нещо солено или сладко.


Рецептата е за Koulouri-Greek Sesame bread.

 

Явно има някакъв проблем с изображението на снимките???

14 коментара:

Nena3110 каза...

Thank You!
I like this blog, but I am on a diet.

Вера каза...

Great photos,great recipes!

di_ani каза...

Nena,
Vera,
thank you!
Yes, very delicious,
but not for diet.
Hugs & Nice evening, Diana

Dani каза...

Диди,обожавам тези гевречета-направо ми идва да си похапна!!Твоят пастет също ми харесва и ще го опитам.Хубава седмица!

Еoc каза...

Голямо изкушение, гевречета със сусам :) ммммм :)

Nanita каза...

Представям си колко са хрупкави и вкусни...мммм....!С удоволствие бих си хапнала едничко.Сорна седмица Диани!

Bir Dut Masalı - nUnU каза...

TÜRKİYE !!!
GÜZEL İSTANBULUM END
BOSPORUS SİMİT + ÇAY ( TEA)
:)) SEVGİLER....
BEKLERİZ. :)

di_ani каза...

Дани,
Зорница,
Нанита,
Благодаря ви!
Почерпете се...
Хубав и усмихнат ден, Диана


birdutmasali ,
Oh yeah -
Türkiye'de, onları gördük onları SİMİT çağırdı.
Çok, çok lezzetli ...
Ama Yunan site ve kendi adından reçete kullanılır.
Hoşgeldiniz ve iyi şanslar, Diana

pep-4o каза...

Диди, чудесно изглеждат тези гевречета!
Късно е, да си взема едно, а :)
Прегръдка и хубави почивни дни!

di_ani каза...

Пепи,
а аз съм ти благодарна
за допълнението към тях!
Хубав и усмихнат ден, Диана

Anniesartbook каза...

Страхотно изглеждат, ще ги опитам!
Исках само да по питам как мога да се абонирам да следя сайта ти? Не можах да намеря никъде линк за това ( освен следене на коментарите).
Поздрави,
Ани

di_ani каза...

Благодаря за посещението,коментара и възможността да се запозная с твоя чудесен блог, Ани!
Поздрави и ще се радвам, да ти допаднат, Диана

Anniesartbook каза...

Станаха чудесни! Благодаря за хубавата рецепта! :-)

Анонимен каза...

az shte pribavia i stafidi v testoto vesela nova godina