петък, 14 юни 2013 г.

Превъплъщенията на кекса - кекс с шоколад, извара и пияни вишни/череши



С малко закъснение, днешната тема е за превъплъщенията на кекса. Идеята не е моя, а на журналистката Десислава Митова от вестник „Всичко за семейството”. За поредния брой 23 от месец 6-12 юни, тя подбра няколко мои предложения и обедини с интересна гледна точка – кексът не само като любим сладкиш, а и в неговите многобройни възможности за обогатяване и разнообразяване. Избраните рецепти за публикуване бяха: Džemi lady с череши; Маслен портокалов кекс с крем сирене и Постно шоколадово кексче за 1 минута. Ще се радвам да допаднат и на читателите :) на вестник „Всичко за семейството”. Не мисля, че е необходимо да представям един от най-популярните и харесвани седмичници в страната. От страниците му може да се прочете актуална и увлекателно поднесена информация за здраве, мода и красота, култура, и не на последно място, като типично женски вестник, кулинарни рецепти и идеи. В тази връзка и ще споделя, че бях поласкана - беше ми приятно от жеста на внимание, гостуването във вестника и съвместната ни работа. Харесах подхода и гледната точка, харесах начина на представяне и избора - Благодаря, Десислава! Сега е моментът и да благодаря на всички мои приятели, които специално ме поздравиха с тази медийна изява.
И като логично продължение на темата, миналата седмица избрах да забъркам отново кекс, но също модифициран - в случая комбинация от шоколадово тесто, извара и пресни вишни, които замених с череши. Много бърза и лесна рецепта, с варианти за овкусяване, оформяне и поднасяне. Резултатът – сочен блат, мек пълнеж и ароматни плодови акценти. Това чудесно съчетание, подобно на браунис и чийзкейк не е новост, и преди съм правила подобен десерт, но сега е различно подреждането на пластовете и е една хубава сезонна идея. Рецептата е заимствана и адаптирана от Ciastoczekoladowe z twarogiem i wiśniami, с оригинал на Брауни с творогом и вишней. Моите изменения и допълнения го оформиха като кекс с шоколад, извара и пияни вишни или череши. Ето го:


Кекс с шоколад, извара и пияни вишни или череши
/Ciastoczekoladowe z twarogiem i wiśniami/

 
100 гр шоколад, използвах 50% какао
125 гр масло
150 гр. захар / ¾  ч.чаша/
3 яйца, големи**
120 гр. брашно /1 ч.чаша/**
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
250 гр. меко сирене, тип „Крема”
1 пакетче ванилова захар
1 ч.чаша изчистени  вишни /череши***
1 щ. сол 

И още
1 с.л. коняк, избрах с  бадемов аромат
¼ ч.л канела, по желание
1 ч.л. захар
1 ч.л. брашно/нишесте

1 ч.чаша = 240 мл.
* в основната рецепта се използват 4 бр., но повечето коментари за са получаване на прекалено рядка смес. При мен с 3 големи яйца резултатът е добър.
** в основната рецепта се препоръчва количество от 120-150 гр.
*** в основата рецепта се използват замразени плодове,

Фурната се загрява на 175С.
Почистените от костилките пресни вишни или череши се поръсват с коняка, захарта и канелата и оставят да се овкусят.
Шоколадът с маслото се стопява на водна баня, след което леко охлажда. Двете яйца се разбиват с ¼ч.чаша захар, малка част от ваниловата захар и щипката сол. В кухненски блендер се разбива до кремообраност крем сиренето, яйцето, останалата захар /1/2 ч.чаша/ и ваниловата захар. Желателно е да се получи леко гъста и кремообразна смес.
Смесват се и пресяват заедно брашното с бакпулвера. Към разбитите яйца се налива маслено-шоколадовия сос и на етапи брашното с бакпулвера. Разбъркването е непрекъснато, но не много силно, до получаване на кексово тесто.
Тавичка или форма за кекс се намазват с мазнина и покриват с хартия за печене.
Вишните/череши се отцеждат от марината и поръсват с 1 с.л. брашно или нишесте.
Започва реденето на сместа:
Първо на дъното се налива 1/3 от шоколадовата смес, следва ½ от млечно-яйчената, поръсва се с по-голямата част от плодовете. Следва отново шоколадово тесто, бял слой, плод и така, до изчерпване на количеството – което не е много. Последното подреждане при мен се получи накъсано и леко ги обединих общо.
Поставя се в затоплената фурна и се пече от 35-40 до 50 мин, според големината на съда, дебелината на слоя тесто и желаната степен на плътност, с проба до суха клечка. При мен за кексова форма 26х12 см. - 40 мин.


Изважда се и оставя напълно да се охлади и стегне във формата.


Разрязването може да бъде различно - на филии или на кубчета, или друго:


За глазура и декорация, допълнително - разтопен на водна баня шоколад и смесен с изброените съставки: 50 гр. шоколад и 1 с.л. масло; 1 с.л. олио; 1 с.л. мляко; 1 с.л. марината от накиснатите в алкохол плодове/;1 ч.л мед.  За сервиране, пресни череши или черешов сос:



 П.П. С оформлението на публикацията се получиха  изображения на снимките с голям формат, които ще  опитам да коригирам.:)
Опитайте...

И още неустоими вариации  в прекрасните блогове:
 на Ирма с много шоколад и череши
и  вишневата фиеста на Катето, 
и едно иновативно обогатяване с амарети и касис от Снежи,
и с ароматен акцент на лайм, малини и бисквитки орео при Иглика,
и с чаша вишнев сок в слънчевата вишнева градина на Мъхчето,
и контрастното, неустоимо сочно изпълнение на Соня !

И още: Прекрасните цветовете и плодовете на Земята - Череша, от Дани, 

какато и ароматното изкушение с Кекс с крема сирене, шоколад и череши от Натали..

Много, много ви благодаря за доверието и страхотните допълнения!

42 коментара:

  1. Дианка, поздравления за публикацията- трансформацията на кейка е истинска прелест, а снимките са превъзходни! Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, честито ти гостуване, ти заслужаваш подобни изяви! Желая ти още много такива приятни изживявания.
    А предложението ти е прекрасно. На мен пък малко ми напомня "Дунавските вълни".
    Сърдечни поздрави и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкош, Диана! Така съчетаваш вкусове и цветове - драго да му стане на човек и с очи да яде, да яде :))

    ОтговорИзтриване
  4. Да кажа "прекрасен сладкиш" е малко, Дианка! Божествен е истинското определение! Много е красив и ми напомня един друг - "Дунавски вълни" :)
    Комбинацията от вкусове пък гарантира истинско блаженство за опиталият го и мога те уверя, че снимките ми въздействаха дотолкова, че още днес ще го опитам! Благодаря за споделената рецепта, мила!
    Усмивки и слънчево настроение ти желая! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Истинска наслада за сетивата е този кекс, Диана! Прекрасно съчетание от вкусове и аромати, невероятно изкушение за шоколиците. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятенн! Поздравления, ДАНИ!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, чудесно съчетание на шоколад,крема сирене и череши!
    Естествено ще го опитам с вишни!
    И поднасянето е прекрасно!
    Размерът на снимките е перфектен, за да се насладя отблизо на този вкусен десерт!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасен кекс :)
    Мярнах го днес в Блоговодител и ми останаха очите в него:)

    ОтговорИзтриване
  10. Много благодаря за коментарите и поздравленията, момичета.
    Идеята бе, да благодаря на Деси и вестник "Всичко за семейството", за вниманието чрез още една идея за превъплъщение на кекс.
    Разликата с асоцииращата прилика с "дунавски вълни" е в съчетанието - тук сочна основа тип браунис и чийзкейк, докато е популярният кекс е малко по-сух като база, комбиниран с млечен крем.
    Стана сложно за обяснение, но се радвам, че този вариант на кексово предложение ви допада.
    Иглика,
    Гери,
    Марта,
    Ирма,
    Ева,
    Бети,
    Траяна,
    Дани,
    Дари,
    Много сте мили - благодаря ви от сърце,
    поздрави и хуабви почивни дни,Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Ау, много красиво и много, много вкусно! Страшен десерт, Ди, благодаря, че сподели рецептата - ще се поглезим :)

    Усмихнат и слънчев уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  12. Дианче, този кекс предизвика силни емоции в моята уста :) Уникално апетитен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Кейка е велик, любими съставки са ми всички! Поздравления за медийната изява, вълнуващо е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесно съчетание на шоколадовия кекс с вишните, Дианка!
    Прочетох и вестника, поздравления за гостуването!
    Ииии! страхотни снимки!
    Поздрави сърдечни и хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Диани, поздрави за публикацията ти и още много нови изяви ти желая!
    А предложението ти за този шарен и изкусителен кекс е разкошно - любимия плод, в съчетание с рикота ....ще се пробва скоро, ясно е!Благодаря ти за идеята!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  16. Мила Диди, първо да те поздравя за чудесното ти представяне във вестника. Много се радвам.
    Рецептата на кекса е великолепна.
    Вкусен и сочен.
    И, разбира се, прекрасно изпълнение и красиво сервиран.
    Още веднъж поднасям своите поздравления.
    Пожелавам ти хубав неделен ден.

    ОтговорИзтриване
  17. Диана, разкошен е! Чудесен вариант, съчетание на продукти и поднасяне!
    Поздравления за медийната изява!
    Поздрави и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Waoowww, this is so nice and I am sure very tasteful.

    ОтговорИзтриване
  19. Много благодаря на всички ви за вниманието,
    поздравленията за моята медийна изява,
    мили и одобрителни коментари за плодовия кекс с шоколад и извара.
    Ина,
    Мариянка,
    Павлина,
    Пепи,
    Мария,
    Ели,
    Тилия,
    Cooking with Zokie - thank you very much!,
    Пак ще напиша, че идеята за това изпълнение бе като продължение на темата за превъплъщенията на кекса.
    Радвам се, че ви хареса - вкусът е наситен, структурата влажна и плодовият аромат осезаем.
    Сърдечни поздрави, хубава и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Дианче, сърдечни поздрави за медийната ти изява! Сигурна съм, че читателите са останали очаровани, както и аз всеки път щом надникна тук. Поредното изкушаващо предложение, поднесено с неустоими снимки и свръх добро настроение! Благодаря ти! Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Аууу страхотен е, тъкмо съм на вълна вишни и черешки и ти ми поднасяш това съвършенство! Неустоим, просто неустоим! Поздравявам те от сърце за медийната изява, Дианка! Пожелавам ти още много такива, защото всяка една твоя рецепта и публикация заслужава да бъде на страниците на списание, вестник и др. Просто всичко тук е изпипано! Прегръдки, с пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Нямам думи просто...красота...Тези дни довършихме едни череши, дето край нямаха, та ни втръсна, но заради това си струва пак да купя!

    ОтговорИзтриване
  23. Диди приеми и моите адмирации
    Пожелавам ти още много медийни изяви.За да могат повече хора да се насладят на красивите неща които създаваш и споделяш с нас
    Кейка е великолепен !
    Особено ми харесаха пияните плодове, придават неповторим вкус и аромат :)
    Поздрави
    Вики

    ОтговорИзтриване
  24. Диди,отново ни поднасяш една неустоимо вкусна рецепта в любимата ти гама-шоколадовата!В съчетание с плодовете и крема няма начин да не ми хареса,със сигурност е много сочен и носи истинска наслада!
    Отново поздравления за представянето на твоите рецепти на страниците на "Всичко за семейството" !
    Прегръдка от мен и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Много благодаря момичета,
    Снежи,
    Кате,
    Весела,
    Вики,
    Роси,
    драго ми е, че наминахте и ви харесва тази лятна шоколадово-черешова идея.
    Много ми е приятно и да получа вашите поздравления за гостуването ми във вестник 'Всичко за семейството".
    Сърдечни поздрави, хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  26. Una vera meriviglia di gusto e sapori. Buona giornata Daniela.

    ОтговорИзтриване
  27. Боже ... изглежда Бо-жес-твен !
    Дианка , чудесни снимки :)

    ОтговорИзтриване
  28. I love this cake and I love desserts with fresh fruits.
    A beautiful evening!

    ОтговорИзтриване
  29. Дианче, страхотен десерт - огромни благодарности от мен! Вчера го направих и останахме буквално пленени от вкуса. Ще споделя рецептата и в моя блог - става ми поредната любима :) Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  30. Daniela,
    Sara & Miki,
    thank you very much!

    Дани, благодаря много!

    Снежи,
    Много съм щастлива, че ви е допаднал вкуса,
    благодаря за доверието, а аз с радост ще дам линк и към твоето изпълнение.

    Хубаво, слънчево и щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  31. Много красив и вкусен кекс, неочаквана комбинация от съставки с различни вкусове!
    Замръзила съм си череши за да продължавам да го приготвям.
    Благодаря за рецептата!
    Галя

    ОтговорИзтриване
  32. Много се радвам, че ти допада тази идея и вкус, Галя!
    Благодаря за доверието и обратната връзка,
    но и съм особено щастлива, че си останала доволна.
    Можеш да опиташ и с вишни...
    Поздрави,
    с пожелания за едно усмихнато и щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  33. Не можете да си представите, колко много ме радват вашите коментари и одобрителни мнения,
    а и така утвърждаващо се наложи и шоколадовия кекс с череши. За мен черешите са не само прекрасен плод, но имат и емоционална стойност...
    Соня, много хубав, сочен и изкушаващ се е получил твоят вариант и
    бих искала да го прикача също към линковете в блога.
    Благодаря отново на всички ви,
    за вниманието, доверието и сърдечни ви желая едно прекрасно лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  34. Още веднъж да кажа, че рецептата е най-вкусният сладкиш , който съм правила с череши и да благодаря на Диана за споделената рецепта!Присъединявам се към феновете на този вълшебен десерт!

    ОтговорИзтриване
  35. Направих го, но тъй като сега не е сезонът на черешите, ги замених с 1 нектарина и 1/2 круша. Стана превъзходен.Благодаря за интересната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  36. Соня,
    Наистина много съм щастлива, че тази сезонна идея придоби такива неочаквани и вкусни превъплъщения-
    за разнообразието и креативността на всички ви.
    Анонимен, Радвам се, че и новата комбинация с круша и нектарина върви добре,
    благодаря и за обратна връзка!

    Благодаря Ви от сърце,
    сърдечни поздрави, успешни и усмихнати дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  37. Здравейте искам да ви попитам дали може крем сиренето да е се увеличи със 125гр. и така да се получат по- дебели пластове от него?

    ОтговорИзтриване
  38. Здравейте, бих опитала и аз, но
    увеличеното количество на млечно-яйчената смес би могло да натежи повече над кексовия слой. Подобен сладкиш съм правила, познат е като "шоколадный пирог "Подушки", но той има и друг вид, именно от разлиното тегло на двете смеси - можете да погледнете в интернет.
    http://forum.hlebopechka.net/index.php?showtopic=2224

    Благодаря ви, за посещението, сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден,

    ОтговорИзтриване
  39. Най-накрая и аз го направих. По-прекрасен е отколкото изглежда.
    Благодаря за поредното вълшебство!

    ОтговорИзтриване
  40. Много благодаря, Илианка,
    радвам се, че ти допада и това е важно за мен! Да ви е сладко!
    Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  41. Пак наминавам за да споделя, че направих този прекрасен сладкиш още много пъти с най-различни плодове - круши, ябълки, праскови и манго. С всички се получава чудесно! Още веднъж благодаря за рецептата!Поздрави, Дианка!

    ОтговорИзтриване