В началото на лятото, след деня на билките, избрах да предложа една уханна комбинация, със специфичен, нежен аромат и вкус мед и дъхава дива мащерка, в допълнение към крехки плоски хлебчета.
Основните вкусови акценти в тази рецепта са мед и мащерката. И след като за качествата на меда е писано и пояснявано много, се спрях повече за полезните свойства на мащерката.Мащерката (Thymus – от гръцки: смелост, сила, мисъл),
известна още като бабина душица и овчарски босилек, е тревисто многогодишно
растение с наситено лилав цвят и силен аромат. Тя е растение с широк спектър от приложения и ползи за човек - мащерката е билка, пълна със слънце. Расте по сухи, тревисти и скалисти припечни места из горските поляни и пасища, и примамва с вълшебен ароматен мирис. Обикновено се определя като универсално лекарство за всякакви болежки.
В същото време се използва широко в кулинарията: във френската кухня, като съставка на "bouquet garni", както и на "herbes de Provence"; в арабската кухня присъства към подправката „Za'atar", Гърция
специално е известна с меда от дива мащерка. Изглеждаща фина и деликатна подправка с наситен аромат, мащерката е прекрасно допълнение към боб, яйца, месни, млечни и зеленчукови ястия. Заедно с около шестдесетте си от общо 350 разновидности, включващи френска мащерка,
лимонова мащерка, портокалова мащерка и сребриста мащерка, е сигурно, че
тази подправка добавя гарантирано благоухание.
В древна Гърция мащерката е била много популярна и широко използвана заради ароматните си качества, като се е горяла като тамян в свещените храмове. Тази подправка е била известна и като символ на куража и храбростта, което продължило чак до края на Средновековието.
Жените са връчвали на рицарите си като символа на смелостта им шал, на
който е избродирана пчела и в който е увит стрък мащерка. Мащерката е подправка, много добър източник на желязо и манган, както и на калций и диетични фибри. Освен това съдържа и разнообразни флавоноиди,
включително и апигенин, нарингении и тимонин, които увеличават
антиоксидантния капацитет на мащерката, и в комбинация със статута й на
добър източник на манган, й дават висока позиция в списъка на антиоксидантни храни. Мащерката изобилства от етерични масла, тимол, флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества и др.
Без да се впускам в курс по билкарство, следва рецептата за плоските хлебчета с мед и мащерка:
Плоски хлебчета с мед и мащерка
/по идея от Flatbreads with Honey and Thyme/
Продукти за за 4 хлебчета:
1 3/4 ч. чаши (220 гр.) брашно
1 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сол*
½ ч. чаша (120 мл) вода
1/3 ч. чаша (80 мл) зехтин
2/3 до 3/4 чаша сирене твърдо сирене/кашкавал, по избор
½ ч. чаша (120 мл) вода
1/3 ч. чаша (80 мл) зехтин
2/3 до 3/4 чаша сирене твърдо сирене/кашкавал, по избор
1/3 до 1/2 ч. чаша (79-118 мл) мед
1 супена лъжица прясна мащерка
1 супена лъжица прясна мащерка
*според солеността на сиренето
Фурната се загрява до 220-250С, най-добре с камък за пица, теракотена или друга тежка плътна подложка за печене в средата на фурната.
Смесват се брашното, бакпулвера и солта в купа. В средата на брашнената смес се добавя водата и маслото. Постепенно се разбъркват течностите в брашно с дървена лъжица, за да се образува меко тесто. Замесва се тестото и леко оформя на топка, след което разделя на 4 части. Всяко едно от тях се разточва върху хартия за печене на тънък лист в приблизителна форма на овал или правоъгълник. Разточените хлебчета се поставят върху нагорещената повърхност, може и с хартията за печене. Пекат се около 5 минути, до леко златисто, изваждат се поръсват с 1/4 от предвиденото и настъргано твърдо сирене или кашкавал. Пече се още 3-4 минути, до зачервяване на краищата и изважда от фурната.
Веднага се поръсва с мед, мащерка и едра сол, използвах хималайска. Нарязва се на парчета и сервира топло.
Може да се приготви и по-рано, но етапът с второто печене е с около една минута по-малко. Преди сервиране се допича и следващите стъпки се запазват.
Опитайте...
Смесват се брашното, бакпулвера и солта в купа. В средата на брашнената смес се добавя водата и маслото. Постепенно се разбъркват течностите в брашно с дървена лъжица, за да се образува меко тесто. Замесва се тестото и леко оформя на топка, след което разделя на 4 части. Всяко едно от тях се разточва върху хартия за печене на тънък лист в приблизителна форма на овал или правоъгълник. Разточените хлебчета се поставят върху нагорещената повърхност, може и с хартията за печене. Пекат се около 5 минути, до леко златисто, изваждат се поръсват с 1/4 от предвиденото и настъргано твърдо сирене или кашкавал. Пече се още 3-4 минути, до зачервяване на краищата и изважда от фурната.
Веднага се поръсва с мед, мащерка и едра сол, използвах хималайска. Нарязва се на парчета и сервира топло.
Може да се приготви и по-рано, но етапът с второто печене е с около една минута по-малко. Преди сервиране се допича и следващите стъпки се запазват.
Някои получиха въздушни джобчета, като чудесна възможност да се напълнят със салата.
Сервирах с коктейлни топчета от авокадо и сирена, но тяхната рецепта ще отделя самостоятелно.
Тези плоски хлебчета с мед и мащерка се оказаха чудесни: хрупкави и ароматни, тип крекери, вкусни и леки,без мая и тежко тесто - типично летни...
Опитайте...
Дианка, много интересна хрумка, изглеждат много обещаващи тези вкусни хлебчета. Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеХубав ден от мен! :)
Страхотни са хлебчетата, Диди!
ОтговорИзтриванеПредставям си и колко са ароматни с тази мащерка :)
Поздрави сърдечни и хубави летни дни!
Колко са апетитни, Дианче, как да не ги опита човек :) Бях сигурна, че са с мая, докато не видях бакпулвера в продуктите. Интересен начин на печене. Дали ще станат на сач? Нямам и сефте чувам за камък за пица. Снимките са прекрасни, както винаги! Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеДианка, невероятно дъхаво, красиво и несъмнено вкусно предложение, много ми допада рецептата, а снимките са прекрасни! Хубав вторник!
ОтговорИзтриванеТо вече не ми стигат похвалите за теб,Дианче!каква прелест са тези хлебчета,а пък са топките от сирена и авокадо съм пре-любопитна,изглеждат разкошно!
ОтговорИзтриванеКакто винаги впечатляващо подредена и композирана презентация,всичко си е на мястото,съчетано с много вкус!
Сърдечен поздрав!
И много красиви бих добавила !
ОтговорИзтриванеА снимките ме изпратиха на дъхава поляна с мащерка :) !
Хубав следобед , Диана ! Поздрави !
Толкова нежни снимки! Обичам много хрупкава коричка, а тези хлебчета са чудно привлекателна ароматна идея!
ОтговорИзтриванеПоздравления за това крисиво предложение!
Страхотни хлебчета! Тъкмо се питах какви са тези рошковци до тях и с нетърпение:)Хубава вечер на теб!
ОтговорИзтриванеНевероятни, не мога да им устоя, Диана! Ароматни, меки и с перфектния златист загар. Сърдечни поздрави! ;)
ОтговорИзтриванеДианка, изглеждат фантастично!
ОтговорИзтриванеЛошото е, че не мога да си придърпам през монитора :)
Очаквам и идеята за топчетата :)
Прегръдка с морски полъх!
Е това е просто великолепно!В петък ги правя,имам малко свободно време тогава и се заемам светкавично!Благодаря Диди.
ОтговорИзтриванеДианка, каква изкусителка си ти! Неустоими хлебчета, неустоими!!! Усетих аромата на мащерка и прясно изпечен хляб, погалих сетивата си с прелестни снимки и вкусни ястия. Топченцата изглеждат много вкусно, ще чакам рецептата. Прегръдки, Дианка!
ОтговорИзтриванеЛелеее, неустоими не, ами приказни са ти се получили, Ди, нямам търпение да ги пробвам,дано другата седмица успея с тях....ще се похваля, когато ги направя!
ОтговорИзтриванеХубави юнски дни ти пожелавам! :)
Дианка, много обичам иащерка и веднага ме влюбих в тези хлебчета!
ОтговорИзтриванеI would love to make this.Thank you for very nice recipe.
ОтговорИзтриванеДи, всичко е прекрасно - и рецептите, и аранжировката, и снимките.
ОтговорИзтриванеКоктейлните топчета ме грабнаха моментално.
Поздравявам те!
Много ме зарадвахте всички, благодаря от сърце за интереса и одобрителните коментари. Ще се радвам повече, ако ви допаднат и на вкус.
ОтговорИзтриванеМоже да се използва и друг тип нагрята подложка за печене, Снежи, предполагам, че и върху сач ще се получат хрупкави.
А мащерката е ароматният акцент, не я пропускайте:)
Гери,
Пепи,
Снежи,
Иглика,
Роси,
Ивана,
Албена,
Траяна,
Ева,
Дани,
Йоли,
Кате,
Ива,
Бети,
Cooking with Zokie -Thank you!
The witch,
Слънчеви, усмихнати и хубави летни дни, Диана
Здравей Диана, направо незнам как съм пропуснала да видя тези прекрасни хлебчета. Как си успяла да създадеш такива нежни цветове, а роматите на хляба се усещат направо чрез снимките! Поздравления и от мен и ще ги приготвя веднага след като ми попадне прясна мащерка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много, Люси,
ОтговорИзтриванемного се радвам, че тази лятна и ароматна идея ти допада.
Поздрави, с пожелания за едно усмихнато и щастливо лято, Диана
Разкошни хлебчета с уникални снимки!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса рецептата, Дианка, особено с бакпулвера ще стават много бързо! И нямам търпение да ги опитам - мащерката ми е любимата подправка и вече усещам обилно слюноотделяне, така че ще ги има и у дома :)
Благодаря ти за споделената рецепта, мила!
Вкусно и усмихнато лято ти желая!
Много се радвам, че ти допада тази идея, Ирма,
ОтговорИзтриваненаистина са бързи и по лятному - леки.
Ще ми е драго да ти допадне и вкуса, с аромата на мащерка, щом обичаш...:)
Поздрави и благодаря,
с пожелания за едно усмихнато и щастливо лято, Диана
изглеждат наистина вълшебно и невероятно вкусно - ще ги приготвя при първа възможност - поздрави до всички и до скоро и лека вечер
ОтговорИзтриванеБлагодаря, ще се радвам да ви харесат!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави,
с пожелания за слънчево и щастливо лято, Диана