вторник, 25 юни 2013 г.

Плоски хлебчета с мед и мащерка

В началото на лятото, след деня на билките, избрах да предложа една уханна комбинация, със специфичен, нежен аромат и вкус мед и дъхава дива мащерка, в допълнение към крехки плоски хлебчета. Основните вкусови акценти в тази рецепта са мед и мащерката. И след като за качествата на меда е писано и пояснявано много, се спрях повече за полезните свойства на мащерката.Мащерката (Thymus – от гръцки: смелост, сила, мисъл), известна още като бабина душица и овчарски босилек, е тревисто многогодишно растение с наситено лилав цвят и силен аромат. Тя е растение с широк спектър от приложения и ползи за човек - мащерката е билка, пълна със слънце. Расте по сухи, тревисти и скалисти припечни места из горските поляни и пасища, и примамва с вълшебен ароматен мирис. Обикновено се определя като универсално лекарство за всякакви болежки. В същото време се използва широко в кулинарията: във френската кухня, като съставка на "bouquet garni", както и на "herbes de Provence";  в арабската кухня присъства към подправката Za'atar", Гърция специално е известна с меда от дива мащерка. Изглеждаща фина и деликатна подправка с наситен аромат, мащерката е прекрасно допълнение към боб, яйца, месни, млечни и зеленчукови ястия. Заедно с около шестдесетте си от общо 350 разновидности, включващи френска мащерка, лимонова мащерка, портокалова мащерка и сребриста мащерка, е сигурно, че тази подправка добавя гарантирано благоухание. 
 В древна Гърция мащерката е била много популярна и широко използвана заради ароматните си качества, като се е горяла като тамян в свещените храмове. Тази подправка е била известна и като символ на куража и храбростта, което продължило чак до края на Средновековието. Жените са връчвали на рицарите си като символа на смелостта им шал, на който е избродирана пчела и в който е увит стрък мащерка. Мащерката е подправка, много добър източник на желязо и манган, както и на калций и диетични фибри. Освен това съдържа и разнообразни флавоноиди, включително и апигенин, нарингении и тимонин, които увеличават антиоксидантния капацитет на мащерката, и в комбинация със статута й на добър източник на манган, й дават висока позиция в списъка на антиоксидантни храни. Мащерката изобилства от етерични масла, тимол, флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества и др. 

Без да се впускам в курс по билкарство, следва рецептата за плоските хлебчета с мед и мащерка: 


Плоски хлебчета с мед и мащерка 
 /по идея от Flatbreads with Honey and Thyme/


Продукти за за 4 хлебчета: 
1 3/4 ч. чаши (220 гр.) брашно
1 ч.л. бакпулвер

3/4 ч.л. сол*
½  ч. чаша (120 мл) вода
1/3 ч. чаша (80 мл) зехтин
2/3 до 3/4 чаша сирене  твърдо сирене/кашкавал, по избор
1/3 до 1/2 ч. чаша (79-118 мл) мед
1 супена лъжица прясна мащерка 

*според солеността на сиренето
1 ч.чаша = 240 мл.
В стъпки и снимки.
Фурната се загрява до 220-250С, най-добре с камък за пица, теракотена или друга тежка плътна подложка за печене в средата на фурната.
Смесват се брашното, бакпулвера и солта в купа. В средата на брашнената смес се добавя водата и маслото. Постепенно се разбъркват течностите в брашно с дървена лъжица, за да се образува меко тесто. Замесва се тестото и леко оформя на топка, след което разделя на 4 части. Всяко едно от тях се разточва върху хартия за печене на тънък лист в приблизителна форма на овал или правоъгълник. Разточените хлебчета се поставят върху нагорещената повърхност, може и с хартията за печене. Пекат се около 5 минути, до леко златисто, изваждат се поръсват с 1/4 от предвиденото и настъргано твърдо сирене или кашкавал. Пече се още 3-4 минути, до зачервяване на краищата и изважда от фурната.
Веднага се поръсва с мед, мащерка и едра сол, използвах хималайска. Нарязва се  на парчета и сервира топло.


Може да се приготви и по-рано, но етапът с второто печене е с около една минута по-малко. Преди сервиране се допича и следващите стъпки се запазват.


Някои получиха въздушни джобчета, като чудесна възможност да се напълнят със салата.


Сервирах с коктейлни топчета от авокадо и сирена, но тяхната рецепта ще отделя самостоятелно.


Тези плоски хлебчета с мед и мащерка се оказаха чудесни: хрупкави и ароматни, тип крекери, вкусни и леки,без мая и тежко тесто - типично летни...


Опитайте...

23 коментара:

  1. Дианка, много интересна хрумка, изглеждат много обещаващи тези вкусни хлебчета. Да ви е сладко!
    Хубав ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са хлебчетата, Диди!
    Представям си и колко са ароматни с тази мащерка :)
    Поздрави сърдечни и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Колко са апетитни, Дианче, как да не ги опита човек :) Бях сигурна, че са с мая, докато не видях бакпулвера в продуктите. Интересен начин на печене. Дали ще станат на сач? Нямам и сефте чувам за камък за пица. Снимките са прекрасни, както винаги! Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, невероятно дъхаво, красиво и несъмнено вкусно предложение, много ми допада рецептата, а снимките са прекрасни! Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  5. То вече не ми стигат похвалите за теб,Дианче!каква прелест са тези хлебчета,а пък са топките от сирена и авокадо съм пре-любопитна,изглеждат разкошно!
    Както винаги впечатляващо подредена и композирана презентация,всичко си е на мястото,съчетано с много вкус!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. И много красиви бих добавила !
    А снимките ме изпратиха на дъхава поляна с мащерка :) !
    Хубав следобед , Диана ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Толкова нежни снимки! Обичам много хрупкава коричка, а тези хлебчета са чудно привлекателна ароматна идея!
    Поздравления за това крисиво предложение!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни хлебчета! Тъкмо се питах какви са тези рошковци до тях и с нетърпение:)Хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятни, не мога да им устоя, Диана! Ароматни, меки и с перфектния златист загар. Сърдечни поздрави! ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, изглеждат фантастично!
    Лошото е, че не мога да си придърпам през монитора :)
    Очаквам и идеята за топчетата :)
    Прегръдка с морски полъх!

    ОтговорИзтриване
  11. Е това е просто великолепно!В петък ги правя,имам малко свободно време тогава и се заемам светкавично!Благодаря Диди.

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка, каква изкусителка си ти! Неустоими хлебчета, неустоими!!! Усетих аромата на мащерка и прясно изпечен хляб, погалих сетивата си с прелестни снимки и вкусни ястия. Топченцата изглеждат много вкусно, ще чакам рецептата. Прегръдки, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  13. Лелеее, неустоими не, ами приказни са ти се получили, Ди, нямам търпение да ги пробвам,дано другата седмица успея с тях....ще се похваля, когато ги направя!
    Хубави юнски дни ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Дианка, много обичам иащерка и веднага ме влюбих в тези хлебчета!

    ОтговорИзтриване
  15. I would love to make this.Thank you for very nice recipe.

    ОтговорИзтриване
  16. Ди, всичко е прекрасно - и рецептите, и аранжировката, и снимките.
    Коктейлните топчета ме грабнаха моментално.
    Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  17. Много ме зарадвахте всички, благодаря от сърце за интереса и одобрителните коментари. Ще се радвам повече, ако ви допаднат и на вкус.
    Може да се използва и друг тип нагрята подложка за печене, Снежи, предполагам, че и върху сач ще се получат хрупкави.
    А мащерката е ароматният акцент, не я пропускайте:)
    Гери,
    Пепи,
    Снежи,
    Иглика,
    Роси,
    Ивана,
    Албена,
    Траяна,
    Ева,
    Дани,
    Йоли,
    Кате,
    Ива,
    Бети,
    Cooking with Zokie -Thank you!
    The witch,
    Слънчеви, усмихнати и хубави летни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей Диана, направо незнам как съм пропуснала да видя тези прекрасни хлебчета. Как си успяла да създадеш такива нежни цветове, а роматите на хляба се усещат направо чрез снимките! Поздравления и от мен и ще ги приготвя веднага след като ми попадне прясна мащерка!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря много, Люси,
    много се радвам, че тази лятна и ароматна идея ти допада.
    Поздрави, с пожелания за едно усмихнато и щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Разкошни хлебчета с уникални снимки!
    Много ми хареса рецептата, Дианка, особено с бакпулвера ще стават много бързо! И нямам търпение да ги опитам - мащерката ми е любимата подправка и вече усещам обилно слюноотделяне, така че ще ги има и у дома :)
    Благодаря ти за споделената рецепта, мила!
    Вкусно и усмихнато лято ти желая!

    ОтговорИзтриване
  21. Много се радвам, че ти допада тази идея, Ирма,
    наистина са бързи и по лятному - леки.
    Ще ми е драго да ти допадне и вкуса, с аромата на мащерка, щом обичаш...:)
    Поздрави и благодаря,
    с пожелания за едно усмихнато и щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  22. изглеждат наистина вълшебно и невероятно вкусно - ще ги приготвя при първа възможност - поздрави до всички и до скоро и лека вечер

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря, ще се радвам да ви харесат!
    Сърдечни поздрави,
    с пожелания за слънчево и щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване