Един от летните хитове сред изобилието на зеленчуци e
патладжанът и както вече съм споменавала, чийто вкус ние обичаме. Съдържанието на множество витамини и минерали
допълнително стимулира по-честото му, смислено и целенасочено присъствие на нашата трапеза. Имам много любими рецепти, но сега исках нещо
по-различно и лятно по - леко, което да не изисква пържене за патладжана. Още повече, наскоро четох, че яйцата имат способността да подчертават вкуса и аромата на другите
съставки в ястието. Така се оформи идеята за флан, или може би киш, на база
яйца и патладжан. Последва асоциация за комбинацията патладжан, домати и рикота - Pasta Alla Norma. Една класика от най-известните ястия на слънчева Сицилия. Разкривайки дълбокия вкус на патладжана, умело се съчетават паста, доматен сос с босилек и рикота, което допълни в продуктите за флан и едрозърнестото
прясно сирене /Pic Frisch Körniger
Frischkäse/. Доматеният акцент вмъкнах с два варианта – прясно овкусени свежи
„месести” доматени кубчета и мини бутер доматени пайчета с горица. В този случай избрах мащерка /харесахме я при Соте от патладжан с мед и мащерка/, имаща малко
по-деликатен аромат от босилека, но чийто вкус някак отслабва от топлината, докато мащерката
топла и студена е идеална. Вече съм
споменавала, че пека патладжаните в МВ, а при флана смесването и оформянето е нетрудоемко,
следва печене на водна баня и за финал - едно бързо и лесно предястие или леко
ястие, което може да се сервира както топло, така и студено.
Патладжанен флан
/по идея от SFORMATINO DI MELANZANE/
Продукти за 4 по-малки или 2 по-големи форми
2 патладжани, средни по големина
2 с. л. зехтин /използвах 1 с.л. масло и 1 с.л. зехтин/
1 глава лук, малка, нарязана на ситно
2 с. л. зехтин /използвах 1 с.л. масло и 1 с.л. зехтин/
1 глава лук, малка, нарязана на ситно
1 скилидка чесън
няколко стръка прясна мащерка
150 гр. прясно сирене рикота /използвах Pic Frisch Körniger Frischkäse/
¼ ч.чаша настърган пармезан или друго твърдо сирене
сол и бял пипер, на вкус
няколко стръка прясна мащерка
150 гр. прясно сирене рикота /използвах Pic Frisch Körniger Frischkäse/
¼ ч.чаша настърган пармезан или друго твърдо сирене
сол и бял пипер, на вкус
щипка индийско орехче
2 яйца
2 яйца
масло/ зехтин за намазване на съдовете и повърхността след
изпичане.
пармезан за поръсване
пармезан за поръсване
за гарниране:
2 домата, розови или други по-„месести"
босилек , магданоз или мащерка
босилек , магданоз или мащерка
Патладжаните се измиват, разполовяват се по дължина и леко
прорязва вътрешността им. Поставят се в плитък съд /чиния/ за печене в МВ и
плътно завиват с фреш фолио. Пекат се на мах мощност на фурната за 10-на
минути. Оставят се леко да се охладят, отцежда се отделената по време на печене
вода и с лъжица се издълбава вътрешността на патладжана.
Загрява се зехтина със скилидката чесън и се задушва
нарязания на ситно лук, след което се поставя и патладжанената смес. Леко се
запържва всичко, овкусява се със сол/да се вземе в предвид и солеността на
пармезана/, бял пипер и мащерка на вкус. Маха се от котлона и леко охлажда,
след което може да се пасира до еднородна и хомогенна смес. Разбиват се яйцата,
към тях се прибавят рикотата и настърганият пармезан, овкусява допълнително,
ако е необходимо. Обединяват се всички съставки. Съдове за печен на водна баня
се намазват с масло или зехтин и сместа се разпределя между тях.
Фурната се загрява на 180-200С. Подготвя се гореща вода и
съд, в който фланът ще се пече на водна баня. Поставят се формите , налива се
гореща вода и печенето продължава около 30-35 мин., според обема за печене.
Изваждат се от фурната и оставят леко да се охладят, като повърхността им се
намазва с малко масло и поръсва с още настърган пармезан и листа прясна
мащерка.
За гарниране:
Доматени мини пайове от бутер тесто, горчица и мащерка. Без специална
рецепта – бутер /многолистно/ тесто се разточва , леко да се изтъни, нарязва се
и оформя. Набожда се с вилица и вътрешността се намазва с горчица. Поставя се
чери домат в средата – цял , краищата се глазират с разбит жълтък, поръсва се с
настърган пармезан и пекат в предварително загрята фурна на 220С за около 15-20
мин.
Разновидност са и само изпечени и овкусени със семена
соленки от бутер тесто, изпечени по същата технология.
За сервиране си пасва чудесно пресен домат, филетиран,
изцеден и овкусен, както и магданозен
сос salsa verde, или доматен сос или ароматно олио.
Магданозенен сос с аншоа:
½ връзка магданоз
1 скилидка чесън
1 скилидка чесън
1 филе аншоа, по желание
¼ ч.чаша зехтин
1 ч. л оцет
¼ ч.чаша зехтин
1 ч. л оцет
сол на вкус
магданоз за гарниране
магданоз за гарниране
Опитайте...
И флана, и гарнитурата са чудесни, Дианка!
ОтговорИзтриванеСтрахотно лятно предложение, благодаря ти :) и поздрави сърдечни от мен, с пожелание за хубаво лято!
Заинтригува ме с рецептата, Диана! Свежа, лятна и неустоимо вкусна! Прекрасна нова седмица ти пожелавам! :)
ОтговорИзтриванеДианка, обичам всичко с патладжан и този флан много ми допадна! Чудесни снимки на съвършено приготвено ястие!
ОтговорИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванеЕва,
Бети,
Драго ми е, че ви харесва тази лятна идея за патладжанен флан, като са възможни са изменения и различни модификации. Ако сте любители на патладжана, ще се радвам да ви допадне и вкуса.
Благодаря ви,
сърдечни поздрави, хубаво и усмихнато лято, Диана
Дианка, интересно предложение,
ОтговорИзтриванеподнесено перфектно!
Заинтригува ме соса с добавка на анщоа :)
Прегръдка и усмихната седмица!
А аз обичам всичко, което ни показваш, Диди, толкова вкусни предложения и така елегантно поднесени - винаги! Прекрасна си!
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден ти желая! :)
Дианче, това ястие е чудесно лятно предложение, апетитно и красиво поднесено!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
"Жестоко" предложение, Ди :)!!! У нас патладжан рядко се приготвя, но тази твоя рецепта със сигурност ще пробвам - невероятно вкусно ми звучи!! А снимките ти са невероятно лъчезарни и красиви :) абсолютно неустоими!!
ОтговорИзтриванеУспешна и усмихната седмица ти желая :)
Леле, каква красота!!! Дианка, храната при теб е винаги естетически красива, вкусноизглеждаща и неустоима, като изкуство е! С удоволствие се наслаждавам на всичко, което презентираш. Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеДиана, впечатляваща рецепта, невероятно естетично поднесено ястие!
ОтговорИзтриванеКрасота!
Поздрави и хубаво лято!
Много ме зарадвахте с вашите коментари, одобрение и мили думи - благодаря ви от сърце.
ОтговорИзтриванеИдеите за рецепти и приготвяне на патладжан наистина са много.
Драго ми е, че фланът ви допада,
това предложение е един по-различен начин и който "търпи" модификации - въпрос на избор.
Сърдечни поздрави,
Дани,
Гери,
Мариянка,
Мина,
Кате,
Тилия,
хубаво, усмихнато и вдъхновено лято ви желая, Диана
Дианка,току що видях снимката в Блоговодител като кулинарен акцент и веднага познах на кого е-безпогрешно откривам стила ти от раз,все така атрактивен и все така ефектно представени рецепти!Много вкусно предложение,а съчетанието с тези гризинки е невероятно!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава юлска седмица!
Fantastiche le ricette che hai relizzato. Un abbraccio, buona giornata Daniela.
ОтговорИзтриванеЧудесен и много апетитен!
ОтговорИзтриванеThanks so much Daniela-
ОтговорИзтриванеI'm glad you like this idea.
Greetings and smiles, Diana
Роси, Траяна
Благодаря за отзивите и се радвам,че ви допада тази идея. Роси, наистина всеки има свой стил на приготвяне, поднасяне и снимане, така че в повечето случаи и аз мога по снимката да определя автора /от блоговете, които следя естествено/.
Сърдечни поздрави, хубаво, усмихнато и вдъхновено лято ви желая, Диана