Сладки и сочни череши са един от любимите ми
аромати в началото на лятото. А шоколадовата мания властва у дома целогодишно, вече в продължение на години.
Това предложение може би е за последните череши, в края на
сезона. Използвах черни, по-късно зреещи кюстендилски череши, които брахме през уикенда, но пък може да се
приготви и със замразени или консервирани. След като пекох едни плодови кексчета, но ми се сториха малко сухи, исках нещо по-ефирно, сочно и по
възможност шоколадово...
Така избрах да бъде мус, вариантите на тази тема са много, това е моят:
Мус с шоколад, череши и бяло вино -
богат въздушен крем от тъмен шоколад, сметана
и сладки череши със струйка ароматен
топинг.Съчетанието череши и шоколад е добре позната и много експлоатирана класика. Предполагам, че тези аромати са сред най-ранните и известни комбинации в историята на сладкарските решения. Череши и шоколад, може да се определи като една здравословна комбинация. За да се намалят евентуалните притеснения относно калоричността на десерта, има някои успокояващи факти, като в крайна сметка естествено, важен е балансът: Черешите, известни като супер плод, са пълни с мощни хранителни вещества и антиоксиданти и науката показва, че в сравнение с други плодове, имат изключително висока степен на антиоксиданти, също са източник на фибри, витамин С, Е и други важни хранителни вещества. Черният шоколад също е зареден с антиоксиданти, полезен е за дейността на мозъка и сърцето, съдържа множество витамини и минерали. Идеята за шоколад и червено вино също не е нова. Сега исках да опитам по-лятна комбинация от плътен шоколад, бяло десертно вино и сочен черешов вкус.
Ако използването на сурови белтъци не се препрочита, то те
могат да се заменят със съответното количество разбита сметана. Чудесно си
пасва с чаша от десертно вино, аз добавих и няколко тънки браунис
бисквитки.
За крема:
150 грама тъмен шоколад (аз използвах 50% какао)
2 яйца, гарантирано пресни
3 с. л. течна сметана
5- 6 с.л. от черешовия сироп*
1 ½ с. л. захар, за
белтъците**
1 ч.л. ликьор черешов, бадемов, кафеен или друг
За ганиране:
½ ч.л. ванилия
12-16 череши, с дръжки
100 мл. сметана,
разбита
бадеми филирани, запечени
*Черешов топинг сироп:
¼ ч. чаша ароматно бяло вино, избрах токайско
около 20 череши без костилка
¼ ч.чаша захар, сложих 1/3 ч. чаша
сок от ½ лимон, около 2 с.л.
1 ч.чаша = 240 мл.
** белтъците могат да се заменят със съответното количество
разбита сметана.
Първо се подготвят черешите в сироп от бяло вино: почистват се от костилките черешите
и поръсват с лимоновия сок. Смесват се виното и захарта, след като кипне се поставят и черешите. Варенето или по технологията на "поширане" продължава
около 10-на минути до редуциране и сгъстяване на течността. Оставя се да се
охлади.
Разделят се яйцата, отделно жълтъци и белтъци, като се
разбиват първо жълтъците само до хомогенизиране. На водна баня се стопява шоколада, а след леко охлаждане към
него се добавят разбитите жълтъци. Сместа се връща над водната баня, налива се
течната сметана и около ½ от черешовата редукция от Вари се около 2-3 мин.,
овкусява се с ликьора и оставя да се
охлади.
Идва ред за разбиване на белтъците с предвидената захар - на
сняг с меки върхове.
След охлаждане на шоколадовата смес се обединяват постепенно
с разбитите белтъци на няколко части. Ако използването на сурови белтъци не е
препрочитано, то те могат да се заменят със съответното количество разбита
сметана.
Следва порционирането. В оригиналната рецепта предвиденото
количество череши се поставя в крема, аз избрах да оставя повече плод за
аранжиране. В чаши се поставят на дъното няколко череши, следва крем, пак
череши и за завършва с крем. Една удачна опция е да се постави вътре в крема
маслена бисквитка.
Оставя се десертът да се охлади в хладилник за около 3-4 часа, може и за нощ. Съхранява се в хладилник и черешовият топинг. Преди поднасяне се разбива сметаната и ваниловата есенция. С лъжица сметана се гарнира повърхността крема. Дооформя се с още череши, топинг и за финал няколко люспи запечени филирани бадеми.
Чудесно върви с чаша десертно вино, аз добавих няколко тънки браунис бисквитки,
Опитайте…
Ох, Дианче, поредното изкушение... Всички думи ми избягаха и остана само усещането за въздушен шоколадов вкус :) Чудесни снимки в стил "опитайте" :)Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеДианка, толкова е пухкав, нежен и опияняващ... Като шоколадов облак, в който да се потопиш. Страхотно сладко предложение!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубав ден! :)))
Фантастичен мус,Дианка!
ОтговорИзтриванеБих му се насладила с удоволствие!
И за мен е любима комбинация!
Прегръдка и поздрави от морето!
Отново ни поднасяш неустоимо изкушение. Шоколад и вино. Шик!
ОтговорИзтриванеПросто прекрасен!
ОтговорИзтриванеТова такава чудесна комбинация от вкусове и с такава нежна текстура, че се размечтах да тествам една порция! Страхотна рецепта, благодаря ти, Диди!
Поздрави и пожелание за цветни, вкусни и чудесни летни дни!
О, много се радвам, че ви хареса -
ОтговорИзтриванена вид не изглежда особено атрактивен,
но вкусът с черешовия пълнеж и винен аромат е чудесен ...
и много шоколадов:)
Снежи,
Гери,
Дани,
Марта,
Лети,
Благодаря ви,
сърдечни поздрави, хубава вечер и усмихнати летни дени, Диана
Здравей, Диана! Предложението ти изглежда толкова апетитно и ароматно! Обожавам череши, а комбинацията им с шоколад е просто приказна. Идеята ти е прекрасна. Поздрави и хубава вечер! :)
ОтговорИзтриванеДианка, шоколадовите ти вълшебства са просто неустоими! И днес предлагаш експлозия от вкус, аромат и красота! Разкош! Прекрасен уикенд!
ОтговорИзтриванеТи имаш голямо разнообразие от череши винаги, Дианка :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно е, че си ги вложила в нов десерт. Представям си колко е ароматен - череши, шоколад, вино....
Поздрави сърдечни и хубав петък, Диди!
Красота за окото и наслада за небцето!Така грабва това,което си направила!Страхотен мус!
ОтговорИзтриванеДианче, последната снимка е толкова предизвикваща, а мусът явно се топи в устата! Сърденчни поздрави и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеМного ефирен мус,разкошно съчетание на вкусове и аромати и пак така впечатляващо си презентирала десерта,Дианка!Бисквитките ме оставят в очакване!Прегръдка и хубав петъчен ден!
ОтговорИзтриванеНаслада за всеки ценител на шоколада, Диана! Много любима комбинация от шоколад и череши, поднесена по невероятно елегантен и изискан начин! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеДиди,неустоим десерт!Поздрави!
ОтговорИзтриванеИзкушение! Красиво, вкусно, невероятно поднесено!
ОтговорИзтриванеДиана, поздравления и прекрасни почивни дни!
Жесток десерт! А бисквитките чакам с нетърпение:)
ОтговорИзтриванеДианка, знам че твоите предложения са винаги много изкушаващи, а резултатите-великолепни. Днес за трети път правя кекса с вишни и не мога да го снимам, заради бързото му изчезване. Разбира се, ще направя и този мус, поне у нас черешите растат по-късно и още имаме;) Поздрав и благодаря!
ОтговорИзтриванеХм, няма да е същото с вишни, но нямам череши вече... Дано намеря на пазара, че ми се ще и това да пробвам!
ОтговорИзтриванеДианка, изглежда много добре, особено муса, а и ми звучи доста обещаващо с това вино, а аз много си падам по комбинацияа вино-шоколад. С черешите пък ще е божествено на вкус!
Благодаря за рецептата, мила!
Слънчева и с много настроение седмица ти желая! Прегръдки от мен!
Не можете да си представите, колко много ме радват вашите коментари и одобрителни мнения. За мен черешите са не само прекрасен плод, но имат и емоционална стойност... Много ми е драго, че така утвърждаващо се наложи и шоколадовия кекс с череши.
ОтговорИзтриванеРецептата за бисквитките също ще споделя, въпреки че не са нещо необикновено, но тънкият вид и хрупкав вкус харесах за допълнение.
Алекс,
Кате,
Пепи,
Йоли,
Иглика,
Роси,
Ева,
Таня,
Тилия,
Траяна,
Мъхче,
Ирма,
Благодаря на всички ви за вниманието, доверието и
сърдечно ви желая едно прекрасно лято, Диана