четвъртък, 4 юли 2013 г.

Шоколадов мус с череши и бяло вино


Сладки и сочни череши са един от любимите ми аромати в началото на лятото. А шоколадовата мания властва у дома целогодишно, вече в продължение на години. Това предложение може би е за последните череши, в края на сезона. Използвах черни, по-късно зреещи кюстендилски череши, които брахме през уикенда, но пък може да се приготви и със замразени или консервирани. След като пекох едни плодови кексчета, но ми се сториха малко сухи, исках нещо по-ефирно, сочно и по възможност шоколадово...
Така избрах да бъде мус, вариантите на тази тема са много, това е моят: 
Мус с шоколад, череши и бяло вино
богат въздушен крем от тъмен шоколад, сметана и сладки череши със струйка ароматен топинг.
Съчетанието череши и шоколад е добре позната и много експлоатирана класика. Предполагам, че тези аромати са сред най-ранните и известни комбинации в историята на сладкарските решения. Череши и шоколад, може да се определи като една здравословна комбинация. За да се намалят евентуалните притеснения относно калоричността на десерта, има някои успокояващи факти, като в крайна сметка естествено, важен е балансът: Черешите, известни като супер плод, са пълни с мощни хранителни вещества и антиоксиданти и науката показва, че в сравнение с други плодове, имат изключително висока степен на антиоксиданти, също са източник на фибри, витамин С, Е и други важни хранителни вещества. Черният шоколад също е зареден с антиоксиданти, полезен е за дейността на мозъка и сърцето, съдържа множество витамини и минерали.  Идеята за шоколад и червено вино също не е нова. Сега исках да опитам по-лятна комбинация от плътен шоколад, бяло десертно вино и сочен черешов вкус.
Ако използването на сурови белтъци не се препрочита, то те могат да се заменят със съответното количество разбита сметана. Чудесно си пасва с чаша от десертно вино, аз добавих и няколко тънки браунис бисквитки.


Шоколадов мус с  череши и бяло вино
/адаптирано по Chocolate and Wine Soaked Cherry Mousse/


Продукти за 6 малки или 3 големи порции
За крема:
150 грама тъмен шоколад (аз използвах 50% какао)
2 яйца, гарантирано пресни  
3 с. л. течна сметана
5- 6 с.л. от черешовия сироп*
1 ½  с. л. захар, за белтъците**
1 ч.л. ликьор черешов, бадемов, кафеен или друг

За ганиране:
½ ч.л. ванилия
12-16 череши, с дръжки
100 мл. сметана, разбита
бадеми филирани, запечени

*Черешов топинг сироп:
¼ ч. чаша ароматно бяло вино, избрах токайско
около 20 череши без костилка
¼ ч.чаша захар, сложих 1/3 ч. чаша
сок от ½ лимон, около 2 с.л.

1 ч.чаша = 240 мл.

** белтъците могат да се заменят със съответното количество разбита сметана.

Първо се подготвят черешите в сироп от бяло вино: почистват се от костилките черешите и поръсват с лимоновия сок. Смесват се виното и захарта, след като кипне  се поставят и черешите. Варенето или по технологията на "поширане" продължава около 10-на минути до редуциране и сгъстяване на течността. Оставя се да се охлади.
Разделят се яйцата, отделно жълтъци и белтъци, като се разбиват първо жълтъците само до хомогенизиране. На водна баня се стопява шоколада, а след леко охлаждане към него се добавят разбитите жълтъци. Сместа се връща над водната баня, налива се течната сметана и около ½ от черешовата редукция от Вари се около 2-3 мин., овкусява се с ликьора  и оставя да се охлади.
Идва ред за разбиване на белтъците с предвидената захар - на сняг с меки върхове.
След охлаждане на шоколадовата смес се обединяват постепенно с разбитите белтъци на няколко части. Ако използването на сурови белтъци не е препрочитано, то те могат да се заменят със съответното количество разбита сметана.
Следва порционирането. В оригиналната рецепта предвиденото количество череши се поставя в крема, аз избрах да оставя повече плод за аранжиране. В чаши се поставят на дъното няколко череши, следва крем, пак череши и за завършва с крем. Една удачна опция е да се постави вътре в крема маслена бисквитка.


Оставя се десертът да се охлади в хладилник за около 3-4 часа, може и за нощ. Съхранява се в хладилник и черешовият топинг. Преди поднасяне се разбива сметаната и ваниловата есенция. С лъжица сметана се гарнира  повърхността крема. Дооформя се с още череши, топинг и за финал няколко люспи запечени филирани бадеми.


Може да се сервира с още пресни череши.


Чудесно върви с чаша десертно вино, аз добавих няколко тънки браунис бисквитки
а тяхната рецепта в някоя по-късна публикация.


Опитайте…

19 коментара:

  1. Ох, Дианче, поредното изкушение... Всички думи ми избягаха и остана само усещането за въздушен шоколадов вкус :) Чудесни снимки в стил "опитайте" :)Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, толкова е пухкав, нежен и опияняващ... Като шоколадов облак, в който да се потопиш. Страхотно сладко предложение!
    Сърдечни поздрави и хубав ден! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Фантастичен мус,Дианка!
    Бих му се насладила с удоволствие!
    И за мен е любима комбинация!
    Прегръдка и поздрави от морето!

    ОтговорИзтриване
  4. Отново ни поднасяш неустоимо изкушение. Шоколад и вино. Шик!

    ОтговорИзтриване
  5. Просто прекрасен!
    Това такава чудесна комбинация от вкусове и с такава нежна текстура, че се размечтах да тествам една порция! Страхотна рецепта, благодаря ти, Диди!
    Поздрави и пожелание за цветни, вкусни и чудесни летни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. О, много се радвам, че ви хареса -
    на вид не изглежда особено атрактивен,
    но вкусът с черешовия пълнеж и винен аромат е чудесен ...
    и много шоколадов:)
    Снежи,
    Гери,
    Дани,
    Марта,
    Лети,
    Благодаря ви,
    сърдечни поздрави, хубава вечер и усмихнати летни дени, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Диана! Предложението ти изглежда толкова апетитно и ароматно! Обожавам череши, а комбинацията им с шоколад е просто приказна. Идеята ти е прекрасна. Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, шоколадовите ти вълшебства са просто неустоими! И днес предлагаш експлозия от вкус, аромат и красота! Разкош! Прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Ти имаш голямо разнообразие от череши винаги, Дианка :)
    Страхотно е, че си ги вложила в нов десерт. Представям си колко е ароматен - череши, шоколад, вино....
    Поздрави сърдечни и хубав петък, Диди!

    ОтговорИзтриване
  10. Красота за окото и наслада за небцето!Така грабва това,което си направила!Страхотен мус!

    ОтговорИзтриване
  11. Дианче, последната снимка е толкова предизвикваща, а мусът явно се топи в устата! Сърденчни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Много ефирен мус,разкошно съчетание на вкусове и аромати и пак така впечатляващо си презентирала десерта,Дианка!Бисквитките ме оставят в очакване!Прегръдка и хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Наслада за всеки ценител на шоколада, Диана! Много любима комбинация от шоколад и череши, поднесена по невероятно елегантен и изискан начин! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Диди,неустоим десерт!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Изкушение! Красиво, вкусно, невероятно поднесено!
    Диана, поздравления и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Жесток десерт! А бисквитките чакам с нетърпение:)

    ОтговорИзтриване
  17. Дианка, знам че твоите предложения са винаги много изкушаващи, а резултатите-великолепни. Днес за трети път правя кекса с вишни и не мога да го снимам, заради бързото му изчезване. Разбира се, ще направя и този мус, поне у нас черешите растат по-късно и още имаме;) Поздрав и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  18. Хм, няма да е същото с вишни, но нямам череши вече... Дано намеря на пазара, че ми се ще и това да пробвам!
    Дианка, изглежда много добре, особено муса, а и ми звучи доста обещаващо с това вино, а аз много си падам по комбинацияа вино-шоколад. С черешите пък ще е божествено на вкус!
    Благодаря за рецептата, мила!
    Слънчева и с много настроение седмица ти желая! Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Не можете да си представите, колко много ме радват вашите коментари и одобрителни мнения. За мен черешите са не само прекрасен плод, но имат и емоционална стойност... Много ми е драго, че така утвърждаващо се наложи и шоколадовия кекс с череши.
    Рецептата за бисквитките също ще споделя, въпреки че не са нещо необикновено, но тънкият вид и хрупкав вкус харесах за допълнение.
    Алекс,
    Кате,
    Пепи,
    Йоли,
    Иглика,
    Роси,
    Ева,
    Таня,
    Тилия,
    Траяна,
    Мъхче,
    Ирма,
    Благодаря на всички ви за вниманието, доверието и
    сърдечно ви желая едно прекрасно лято, Диана

    ОтговорИзтриване