Тук трябваше да има разказ за наскоро възстановената антична
римска крепост Цари Мали град край самоковското село Белчин. Старателно планирах и
подготвих това пътуване, не само до новата туристическа
дестинация на оживялата легенда, но и една есенна разходка по пътя, в планината. Синоптичната прогноза за мрачно, дъждовно и хладно
в края на септември време ме разколеба.../,а при това и не се сбъдна напълно/. Мързеливо предпочетох да гледам евентуалния дъжд от прозореца на топла стая с книга и димяща
чаша в ръка. След като не се реших да осъществя екскурзията, остана възможността да
приготвя достоен заместител - нещо сладко, по възможност шоколадово. Идеята за
шоколадова торта без брашно е една от любимите ни версии за десерт, харесваме и
нежния вкус на шоколадовите мусове, както и кадифената гладкост на шоколадовите
кремове. Така се спрях на тройна комбинация – шоколадова основа без брашно,
последваш крем от тъмен шоколад и за финал – глазура от бял шоколадов мус.
Бърза и лесна за приготвяне, но изискваща изчакване за подреждане /охлаждане и стягане/. Видно е, че иде реч за три слоя шоколад – тесто, крем и
мус, обединени в едно цяло – фина
шоколадова торта с аромати на ванилия; кафе, което подсилва вкуса и аромата на
шоколада, и доминираш шоколадов вкус.
Тройно шоколадова мус торта /без брашно/
/по идея от Triple Chocolate Mousse Cake/
Продукти за малка ф 20 торта, 1 ч.чаша = 240 мл.;
за гарниране рендосан шоколад или друго
Triple Chocolate Mousse Cake - оригинална рецепта в стъпки, следва моята идея за изпълнение с някои промени
За шоколадовия блат;
60 гр. масло
150 гр. тъмен шоколад /50% какао/
1 ч.л. какао
1 ч.л. разтворимо еспресо /нес кафе/
1 с.л. кафеен ликьор или коняк
3 големи яйца, разделени белтъци и жълтъци.
1 щ. сол
¼ -1/3 ч.чаша захар
1 ч.л. разтворимо еспресо /нес кафе/
1 с.л. кафеен ликьор или коняк
3 големи яйца, разделени белтъци и жълтъци.
1 щ. сол
¼ -1/3 ч.чаша захар
1 щ. лимонена киселина
ванилия или друг
аромат
Фурната се загрява на 175С. и скарата за печене се премества
на по-долно ниво. Облепя се дъното на 20 см. форма за торта, както и стените /,
но с по-висока лента от височината/ с хартия за печене, а отвън се обвива с два
слоя алуминиево фолио, за да не пропуска вода. Подготвя се по-голяма тава и
кана с гореща вода, за печене на водна баня.
Стопява се маслото, с кафето, какаото и шоколада на водна
баня или вМВ. Леко се охлажда.
Жълтъците се разбиват с ликьора до избледняване и прибавят
към охладената шоколадова смес, ароматизира се. В чиста и суха купа се разбиват яйчените белтъци с
лимоновата киселина, солта и след тяхното увеличение на обема, на части се
добавя предвидена захар. Разбиването продължава бавно, до стягане на „сняг”, със
запазващи се меки "върхове" и на части започва прибавянето им
към общата смес. Внимателно, с шпатула и леки смесващи от дъното движения се
хомогенизира тестото, след което излива в приготвената тортена форма. Тя се
поставя в по-голяма тава, покрива се с хартия за печене и налива се гореща вода
/водата трябва да покрие около половината от височината на тавичката с тортата/
и се пече на водна баня за около 30 мин и проба за суха клечка. Последните
10-на минути може да се махне покриващата хартия за печене. Фурната се открехва
и пече още 10-на, като може да постои вътре още малко и при изключена
температура, след което изважда. Целта е бавно, без резки температурни промени
охлаждане, и последващо окончателно на скара, без да се изважда от
формата.
За шоколадовия крем:
1 ½ с.л. какао на прах, добро качество
3 с.л. кафе еспресо или гореща вода
1 ½ с.л. какао на прах, добро качество
3 с.л. кафе еспресо или гореща вода
1 ч.л. кафеен
/шоколадов ликьор
150 гр. шоколад, едро нарязан *
1 ч.чаша охладена сметана
1-2 с.л. захар
150 гр. шоколад, едро нарязан *
1 ч.чаша охладена сметана
1-2 с.л. захар
1 щ. сол
*може да се комбинира 100 гр тъмен и 50 гр. млечен шоколад
*може да се комбинира 100 гр тъмен и 50 гр. млечен шоколад
На водна баня или в МВ се стопява начупеният шоколад.
Какаото се размива в течността от кафе/вода и ликьор. След леко охлаждане се
смесват. С миксер се разбива до пухкава стегнатост охладената сметана с 1-2
с.л. захар, осолява и ароматизира допълнително. На части, с шпатула и леки
смесващи от дъното движения се смесва сметаната с шоколадовата смес и
хомогенизира, като се внимава да не спадне полученият от разбиването обем.
Върху напълно изстиналият тортен блат се разстила полученият
крем, леко се заглажда и потръсва, за да се освободят евентуални мехурчета.
Формата се поставя в хладилник, да стегне, минимум около час, може и повече.
За белия шоколадов мус:
½ ч.л. желатин на прах
2 ч.л. вода
140 гр. бял шоколад
½ ч.л. желатин на прах
2 ч.л. вода
140 гр. бял шоколад
1 ч. чаша охладена сметана
ванилия
В чаша се налива студената вода и поръсва с желатин, като се оставя да престои
20-ина минути. Белият шоколад се стопява на водна баня или в МВ, а 1/4
ч.чаша от сметаната се загрява и към нея се прибавя набъбналият желатин. Маха
се от топлинния източник и оставя леко да се охлади. Останалата част от сметната се разбива до пухкава стегнатост
и ароматизира. Отново, на части, с шпатула и леки смесващи от дъното движения
се смесва сметаната с шоколадово-желатинова смес и хомогенизира, като се
внимава да не спадне полученият от разбиването обем.
Върху вече стегналия се шоколадов крем се излива бялият мус и леко заглажда.
Формата се поставя в хладилник, да стегне, минимум около два – три часа, най-добре
за нощ.
За гарниране - още шоколад, рендосан или друг.
И парченце:
И отблизо:
Опитайте...