четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Капучино сладки



Добро утро, да започнем деня с топла чаша капучино::)
приятен, мек аромат на канела, какао или шоколад, въздушна кадифена пяна, 
последваща гореща глътка с доминиращ горчив вкус на силно кафе 
и допълващ фин привкус на мляко – 
счита се, че  към капучиното  е невъзможно да останеш безразличен.
Знае се, че капучино най-общо означава кафе с мляко и въпреки това, не достатъчно да се добави само мляко. Принципно, всяко капучино се състои от еспресо, мляко и пяна, в съотношение приблизително 1/3 от всеки елемент. Върху тази смес се посипва фин какаов прах, а в някои рецептури той е обогатен и с щипка канела, шоколад.... 
В етимологичен поглед - "капучино" идва от умалителното на cappuccio, което от италиански означава "качулка" или нещо, което покрива главата, като по този начин "капучино" се чете "малък капуцин". В историята на напитката, има много тайни и легенди: Най-често срещаното тълкувание за капучиното е тази, която описва как монасите от манастира на капуцините на север от Рим създават тази напитка. В дните на Инквизицията обикновеното черно кафе се счита за „дяволска” напитка, която тонизира и води до пристрастяване. Вследствие на което католическата църква забранява използването му за своите енориаши, а да се намали греховността на акта, като например използването на кафето - те решават да го добавят към мляко. Не по- малко популярна е връзката на полученият цвят на напитката с монасите, чиито качулати одежди, приличат на шапката на напитката на пяна по форма и цвят. Към историите се включва и виенски принос - смес от кафе и сметана е сервирана под името „капуцинер” във Виена още през 1750 година, но този тип кафе става далеч по-популярно след създаването на машината за еспресо в началото на XX век. И още много за ароматната напитка тук: 
А сега иде реч за едно допълнение от малки сладки с масло, какао и вкус на капучино, бяла шоколадова глазура, лека ароматна поръска и предложение за тяхното лесно и бързо приготвяне.


Капучино сладки
/по идея от Cappuccino Cookies  и от Cappuccino Cookies/


Продукти: за около 4 дози /4х12/ малки сладки
¾  ч.чаша захар*
½  ч.чаша масло, може и смес
1 яйце, голямо
1 с.л. царевичен сироп или мед
18 гр. /една опаковка капучино инстантен прах/
1 ½ ч. чаши брашно
¼  ч.чаша какао
½  ч.л. бакпулвер
¼  ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.чаена лъжичка сол
½ ч.л. канела или екстракт от ванилия
1 щипка смляно индийско орехче

шоколадови пръчици за поръсване
какао/канела за поръсване
бял шоколад за глазиране или ½ доза крем**

* препоръчва се кафява, аз използвах обикновена
1 ч.чаша =240 мл.

Маслото със стайна температура се разбива на крем със захарта. Добавя се яйцето и отново разбива до поемането му. Смесват се всички сухи съставки : брашното със солта, бакпулвера и содата, какаото с инстантното капучино, канела/ ванилия и щипка индийско орехче. Към маслено – яйчената смес се добавя меда и пресяват сухите съставки. Цялото тесто се разбърква до хомогенизиране, след което поставя в хладилник за около два часа, до стягане или за нощ.
Фурната се загрява на 175С.
Тестото се изважда от хладилника и след леко отпускане върху леко набрашнен плот се разточва на кора с дебелина около 4-5-6 мм.. Изрязват се с формичка бисквитки и поставят  върху хартия за печене. Пекат се в продължение на 8- 10-12 минути, според дебелината, /без да се препичат!/, след което се изваждат и след няколко минути на охлаждане се прехвърлят върху решетка до пълното им изстиване.


Оформлението може да бъде различно.


**Бял шоколадов крем за глазиране

Продукти:
125 гр. крем сирене
60 гр. масло
60 гр. бял шоколад
1 ½ -2 ч.чаши пудра захар
ванилия
 ½ доза крем е достатъчна
 1 ч.чаша =240 мл.

Шоколадът се стопява на водна баня или в МВ. Крем сиренето и маслото, които са със стайна температура се разбиват на крем, след което към тях се прибавя на части и пудрата захар. Към разтопения шоколад се добавят няколко - по 1 с.л. от масления крем до поемане, а по-късно се обединяват двата крема, разбъркват се и ароматизира. Съхранява се в хладилник до употреба.
За глазиране на сладките леко се затопля /на водна баня или в МВ/ до омекване и по-лесно разнасяне. Намазват се бисквитките и изчаква кремът да стегне отново.


За финал се поръсват с настърган шоколад, канела или какао, по желание.


Чудесни към чаша капучино, мокачино или нещо друго в този стил, напр.
Шоколадово капучино от 1/4 ч.ч. сметана, 1 ч.л. пудра захар, натрошен млечен шоколад и 1 чаша горещо еспресо – разбива се с миксер сметаната и пудрата захар. На дъното на чашата се поставя  натрошения шоколад, след което допълва с еспресо, а отгоре се гарнира със сметана и шоколадови стърготини.


Познато е твърдението, че италианците не пият капучино след 11 часа, което идва от убеждението, че пиенето на мляко след ядене води до затруднения в храносмилането. У нас чаша капучино е еднакво добре приета по всяко време на деня, а с вкусна и ароматна сладка – още повече.

Опитайте...


20 коментара:

  1. Какво усмихнато и неустоимо предложение рано сутрин! Много красиво декорирани и несъсмнено вкусни! Поздрави, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианче, страхотни са! Приличат ми на слънчогледи, в някаква есенна модификация :) Снимките са приказни! Поздрави и прегръдки! Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са, Диана! Красиви, ароматни и неустоимо вкусни! Сърдечни поздрави! ;)

    ОтговорИзтриване
  4. За мен мляко с какао, че не пия кафе, но от сладките ще си взема, даже не едничка. Дианка, като едни капучинени цветя са, страхотни! И съм сигурна, че всеки би се зарадвал много повече на тях, отколкото на късметчетата, които придружават кафето.
    Имам само един въпрос - колко горе-долу са 4 дози?
    Благодаря ти и прекрасен ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са Диди.Обожавам вкуса на кафе във всичко.Ммм...Божествени сладки си направила.

    ОтговорИзтриване
  6. Оле Дианче с удоволствие бих се насладила и поглезила с чаша топло и ароматно шоколадово капочино с няколко прекрасни, вкусни и ароматни сладки.Така красиво си ги поднесла,че не знам дали има някой да им устои.Сърдечни поздрави и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Красиви, страхотни сладки!
    С дъх на капучино всичко е много вкусно!
    При теб, Диана винаги поднесени перфектно! Капучино може и да не се пие след 11, но сладките са задължителни през целия ден, нали? :)
    Поздрави и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  8. Oх, влюбих се от първата снимка!
    Чудесни сладки и глазура!
    И благодаря за добре поднесената история!
    Прегръдка, Дианка и много слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  9. И да завършим деня с пожелание за вкусна, хубава и топла вечер :)
    Прекрасни бисквитки, Диди!

    ОтговорИзтриване
  10. Много красиви, идейни и неоспоримо вкусни сладки си изпекла, Дианка!
    Капучино много обичам, а сладките идеално му пасват, наистина!
    И снимките хипнотизират жестоко! :) Поздравления!
    Хубава, есенна вечер и спорен петък от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. И пак, добро утро със или без чаша капучино:)
    Много се радвам, че тази идея за подслаждане, поглезване и гарниране ви харесва.
    Траяна,
    Снежи,
    Ева,
    Гери,
    Йоли,
    Таня,
    Живка,
    Ивана,
    Дани,
    Пепи,
    Ирма,
    Сладките са чудесни, не само към чаша капучино. Сърдечни поздрави, много успехи и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Sono deliziose le tue tue tortine, belle e golose, ideali per la colazione. Un abbraccio, buon fine settimana Daniela

    ОтговорИзтриване
  13. Е, аз тази сутрин ще им се насладя с кафето! И освен че ще ме подсладят:), направо ми усмихват деня тези приказни цветя! Поздрави, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, страхотни са! Чашка ароматно кафе и кой може да им устои! :)
    Сърдечен поздрав и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. В пътеводителя на Нешънъл дори е определено като кулинарен гаф да поръчаш капучино след 11 часа. :)
    Страхотни сладки,Диянка!
    Отново оформени,декорирани и представени перфектно!
    Сърдечен поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  16. Дианка, при теб винаги се чувствам тържествено и специално!
    Много ароматни бисквитки си направила и се почерпвам с удоволствие!
    В началото на блогърстването ми, ама че дума... направих едни капучино мъфини и този аромат ми е много любим! Ше пробвам и твоите бисквитки.

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей, бихме искали да публикуваме рецептата ти в рубриката BG blogs на GoodFood. Ако си съгласна, моля изпрати снимки в голяма резолюция на r.dimitrova@goodfood.bg
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Тези сладки ме плениха още от първия прочит. Много нежни и ароматни изглеждат. Записвам си за проба и благодаря сърдечно за споделената рецепта.
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Е, днес е малко след 11 часа, но все пак, радвам се че ви харесва тази идея.
    Daniela,
    Кате,
    Лети,
    Роси,
    Бети,
    Lois
    Дианка,
    Благодаря ви от сърце за милите думи и коментари,
    много благодаря и за поканата :)
    Поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване