Добро утро, да започнем деня с топла чаша капучино::)
приятен, мек аромат на
канела, какао или шоколад, въздушна кадифена пяна,
последваща гореща глътка с доминиращ
горчив вкус на силно кафе
и допълващ фин привкус на мляко –
счита се, че към капучиното
е невъзможно да останеш безразличен.
Знае се, че капучино най-общо означава кафе с
мляко и въпреки това, не достатъчно да се добави само мляко. Принципно, всяко
капучино се състои от еспресо, мляко и пяна, в съотношение приблизително 1/3 от
всеки елемент. Върху тази смес се посипва фин какаов прах, а в някои рецептури
той е обогатен и с щипка канела, шоколад....
В етимологичен поглед - "капучино" идва от умалителното на cappuccio, което от италиански означава "качулка"
или нещо, което покрива главата, като по този начин "капучино" се чете
"малък капуцин". В историята на напитката, има много тайни и легенди: Най-често
срещаното тълкувание за капучиното е тази, която описва как монасите от манастира на
капуцините на север от Рим създават тази напитка. В дните на Инквизицията
обикновеното черно кафе се счита за „дяволска” напитка, която тонизира и води
до пристрастяване. Вследствие на което католическата църква забранява използването
му за своите енориаши, а да се намали греховността на акта, като например
използването на кафето - те решават да го добавят към мляко. Не по- малко
популярна е връзката на полученият цвят на напитката с монасите, чиито качулати
одежди, приличат на шапката на напитката на пяна по форма и цвят. Към историите
се включва и виенски принос - смес от кафе и сметана е сервирана под името
„капуцинер” във Виена още през 1750 година, но този тип кафе става далеч
по-популярно след създаването на машината за еспресо в началото на XX век. И още много за ароматната напитка тук:
А сега иде реч за едно допълнение от малки сладки с масло, какао и вкус на капучино, бяла шоколадова глазура, лека ароматна поръска и предложение за тяхното лесно и бързо приготвяне.
Капучино сладки
/по идея от
Cappuccino Cookies и от Cappuccino Cookies/
Продукти: за около 4 дози /4х12/ малки сладки
¾ ч.чаша захар*
½ ч.чаша масло, може
и смес
1 яйце, голямо
1 с.л. царевичен сироп или мед
18 гр. /една опаковка капучино инстантен прах/
1 ½ ч. чаши брашно
¼ ч.чаша какао
½ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.чаена лъжичка сол
½ ч.л. канела или екстракт от ванилия
1 щипка смляно индийско орехче
шоколадови пръчици за поръсване
какао/канела за поръсване
бял шоколад за глазиране или ½
доза крем**
* препоръчва се кафява, аз използвах обикновена
1 ч.чаша =240 мл.
Маслото със стайна температура се разбива на крем със
захарта. Добавя се яйцето и отново разбива до поемането му. Смесват се всички
сухи съставки : брашното със солта, бакпулвера и содата, какаото с инстантното
капучино, канела/ ванилия и щипка индийско орехче. Към маслено – яйчената смес се
добавя меда и пресяват сухите съставки. Цялото тесто се разбърква до
хомогенизиране, след което поставя в хладилник за около два часа, до стягане или
за нощ.
Фурната се загрява на 175С.
Тестото се изважда от хладилника и след леко отпускане върху
леко набрашнен плот се разточва на кора с дебелина около 4-5-6 мм.. Изрязват
се с формичка бисквитки и поставят върху
хартия за печене. Пекат се в продължение на 8- 10-12 минути, според
дебелината, /без да се препичат!/, след което се изваждат и след няколко минути на охлаждане се
прехвърлят върху решетка до пълното им изстиване.
Оформлението може да бъде различно.
**Бял шоколадов крем за глазиране
Продукти:
125 гр. крем сирене
60 гр. масло
60 гр. бял шоколад
1 ½ -2 ч.чаши пудра захар
ванилия
½
доза крем е достатъчна
1 ч.чаша =240 мл.
Шоколадът се стопява на водна баня или в МВ. Крем сиренето и маслото, които са със стайна температура се разбиват на крем, след което към тях се прибавя на части и пудрата захар. Към разтопения шоколад се добавят няколко - по 1 с.л. от масления крем до поемане, а по-късно се обединяват двата крема, разбъркват се и ароматизира. Съхранява се в хладилник до употреба.
За глазиране на сладките леко се затопля /на водна баня или в МВ/ до омекване и по-лесно разнасяне. Намазват се бисквитките и изчаква кремът да стегне отново.
За финал се поръсват с настърган шоколад, канела или какао, по желание.
Чудесни към чаша капучино, мокачино или нещо друго в този стил, напр.
Шоколадово капучино от 1/4 ч.ч. сметана, 1 ч.л. пудра захар,
натрошен млечен шоколад и 1 чаша горещо еспресо – разбива се с миксер сметаната
и пудрата захар. На дъното на чашата се поставя натрошения шоколад, след което
допълва с еспресо, а отгоре се гарнира със сметана и шоколадови стърготини.
Познато е твърдението, че италианците не пият капучино след
11 часа, което идва от убеждението, че пиенето на мляко след ядене води до
затруднения в храносмилането. У нас чаша капучино е еднакво добре приета по
всяко време на деня, а с вкусна и ароматна сладка – още повече.
Какво усмихнато и неустоимо предложение рано сутрин! Много красиво декорирани и несъсмнено вкусни! Поздрави, Дианка!
ОтговорИзтриванеДианче, страхотни са! Приличат ми на слънчогледи, в някаква есенна модификация :) Снимките са приказни! Поздрави и прегръдки! Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са, Диана! Красиви, ароматни и неустоимо вкусни! Сърдечни поздрави! ;)
ОтговорИзтриванеЗа мен мляко с какао, че не пия кафе, но от сладките ще си взема, даже не едничка. Дианка, като едни капучинени цветя са, страхотни! И съм сигурна, че всеки би се зарадвал много повече на тях, отколкото на късметчетата, които придружават кафето.
ОтговорИзтриванеИмам само един въпрос - колко горе-долу са 4 дози?
Благодаря ти и прекрасен ден от мен! :)
Чудесни са Диди.Обожавам вкуса на кафе във всичко.Ммм...Божествени сладки си направила.
ОтговорИзтриванеОле Дианче с удоволствие бих се насладила и поглезила с чаша топло и ароматно шоколадово капочино с няколко прекрасни, вкусни и ароматни сладки.Така красиво си ги поднесла,че не знам дали има някой да им устои.Сърдечни поздрави и хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеКрасиви и вкусни бисквитки!
ОтговорИзтриванеКрасиви, страхотни сладки!
ОтговорИзтриванеС дъх на капучино всичко е много вкусно!
При теб, Диана винаги поднесени перфектно! Капучино може и да не се пие след 11, но сладките са задължителни през целия ден, нали? :)
Поздрави и хубав следобед!
Oх, влюбих се от първата снимка!
ОтговорИзтриванеЧудесни сладки и глазура!
И благодаря за добре поднесената история!
Прегръдка, Дианка и много слънчево настроение!
И да завършим деня с пожелание за вкусна, хубава и топла вечер :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни бисквитки, Диди!
Много красиви, идейни и неоспоримо вкусни сладки си изпекла, Дианка!
ОтговорИзтриванеКапучино много обичам, а сладките идеално му пасват, наистина!
И снимките хипнотизират жестоко! :) Поздравления!
Хубава, есенна вечер и спорен петък от мен!
И пак, добро утро със или без чаша капучино:)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че тази идея за подслаждане, поглезване и гарниране ви харесва.
Траяна,
Снежи,
Ева,
Гери,
Йоли,
Таня,
Живка,
Ивана,
Дани,
Пепи,
Ирма,
Сладките са чудесни, не само към чаша капучино. Сърдечни поздрави, много успехи и усмивки, Диана
Sono deliziose le tue tue tortine, belle e golose, ideali per la colazione. Un abbraccio, buon fine settimana Daniela
ОтговорИзтриванеЕ, аз тази сутрин ще им се насладя с кафето! И освен че ще ме подсладят:), направо ми усмихват деня тези приказни цветя! Поздрави, Дианка!
ОтговорИзтриванеДиди, страхотни са! Чашка ароматно кафе и кой може да им устои! :)
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и хубави почивни дни!
В пътеводителя на Нешънъл дори е определено като кулинарен гаф да поръчаш капучино след 11 часа. :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни сладки,Диянка!
Отново оформени,декорирани и представени перфектно!
Сърдечен поздрав и хубава неделя!
Дианка, при теб винаги се чувствам тържествено и специално!
ОтговорИзтриванеМного ароматни бисквитки си направила и се почерпвам с удоволствие!
В началото на блогърстването ми, ама че дума... направих едни капучино мъфини и този аромат ми е много любим! Ше пробвам и твоите бисквитки.
Здравей, бихме искали да публикуваме рецептата ти в рубриката BG blogs на GoodFood. Ако си съгласна, моля изпрати снимки в голяма резолюция на r.dimitrova@goodfood.bg
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тези сладки ме плениха още от първия прочит. Много нежни и ароматни изглеждат. Записвам си за проба и благодаря сърдечно за споделената рецепта.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден!
Е, днес е малко след 11 часа, но все пак, радвам се че ви харесва тази идея.
ОтговорИзтриванеDaniela,
Кате,
Лети,
Роси,
Бети,
Lois
Дианка,
Благодаря ви от сърце за милите думи и коментари,
много благодаря и за поканата :)
Поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана